Computer GK Quiz-3

Computer GK Quiz-3

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    41. Where are programs and data to be used by the computer available?

    (1) Processing Unit
    (2) Output
    (3) Storage
    (4) Input
    Answer:
    41. (3) In a computer, storage is the place where data is held in an electromagnetic or optical form for access by a computer processor. It is a technology consisting of computer components and recording media used to retain digital data. It is a core function and fundamental component of computers.

    42. In HTML, <B> and </B> tags display the enclosed text in

    (1) black colour
    (2) background
    (3) bold
    (4) bright
    Answer:
    42. (3) In HTML, The Bold <B></B> element specifies that the enclosed text should be displayed in boldface. The Underlined <U></U> element specifies that the enclosed text should be displayed underlined. The Italic <I></I> element specifies that the enclosed text should be italicized.

    43. Which of the following is not a Hardware ?

    (1) Processor chip
    (2) Printer
    (3) Mouse
    (4) Java
    Answer:
    43. (4) Processor chip, Printer and Mouse are hardware while JAVA is a software. Java is a programming language originally developed by James Gosling at Sun Microsystems (which has since merged into Oracle Corporation) and released in 1995 as a core component of Sun Microsystems’ Java platform. The language derives much of its syntax from C and C++, but it has fewer low-level facilities than either of them.

    44. Which one of the following is a system software ?

    (1) Database programs
    (2) Word processors
    (3) Spreadsheets
    (4) Compilers
    Answer:
    44. (4) System software (or systems software) is computer software or an operating system designed to operate and control the computer hardware and to provide a platform for running application software. The term system software also includes software development tools like a compiler.

    45. Who introduced “MMX” technology?

    (1) IBM 
    (2) Apple
    (3) Microsoft 
    (4) Intel
    Answer:
    45. (4) MMX is a single instruction, multiple data (SIMD) instruction set designed by Intel, introduced in 1996 with their P5-based Pentium line of microprocessors, designated as "Pentium with MMX Technology". It developed out of a similar unit introduced on the Intel i860, and earlier the Intel i750 video pixel processor.

    46. Where is the proposed Microsoft Software Development Centre in India to come up?

    (1) Bangalore 
    (2) New Delhi
    (3) Hyderabad
    (4) Pune
    Answer:
    46. (3) Located in Hyderabad, the Microsoft India Development Center (MSIDC) is Microsoft’s largest software development center outside of their headquarters in Redmond, Washington. The MSIDC teams focus on strategic and IP sensitive software product development.

    47. ‘IC-Chips’ for computer are usually made of

    (1) Silicon 
    (2) Lead
    (3) Chromium 
    (4) Gold
    Answer:
    47. (1) An integrated circuit or monolithic integrated circuit (also referred to as an IC, a chip, or a microchip) is an electronic circuit on one small plate ("chip") of semiconductor material, normally silicon. Such a circuit can be made very compact, having up to several billion transistors and other electronic components.

    48. To read a CD-ROM disc, you need a

    (1) laser beam
    (2) magnetic needle
    (3) sound card
    (4) graphics card
    Answer:
    48. (1) Data is stored on the disc as a series of microscopic indentations. A laser is shone onto the reflective surface of the disc to read the pattern of pits and lands. Because the depth of the pits is approximately one-quarter to one-sixth of the wavelength of the laser light used to read the disc, the reflected beam's phase is shifted in relation to the incoming beam, causing destructive interference and reducing the reflected beam's intensity. This pattern of changing intensity of the reflected beam is converted into binary data.

    49. If you undergo a CAT scan then you have been subjected to

    (1) a computer aided test
    (2) a computerised axial topography
    (3) a computer aided tomography
    (4) a computerised axial tomography
    Answer:
    49. (4) A CT scan stands for Computed Tomography scan. It is also known as a CAT (Computer Axial Tomography) Scan. It is a medical imaging procedure that utilizes computer-processed X-rays to produce tomographic images or 'slices' of specific areas of the body.

    50. Microsoft Power Point is a software designed to create

    (1) Internet browsers
    (2) Data bases
    (3) Text documents
    (4) Multimedia presentations
    Answer:
    50. (4) Microsoft PowerPoint is a robust tool for creating powerful multimedia presentations. It provides such features as clip art, fancy fonts, animations, charts, graphics, sound, and an array of dazzling color schemes to make the presentations more interactive and effective.

    51. Information Technology is the combination of

    (1) computing, business and communications
    (2) business, internet and software
    (3) microelectronics, computing and communications
    (4) data base management, communications and internet
    Answer:
    51. (4) The term “Information Technology” (IT) has been variously defined. It is defined as the coming together of computing and telecommunications for the purpose of handling information; the application of technologies to information handling; including generation, storage, processing, retrieval and dissemination. It is a broad-based term comprising the gathering (acquisition), organization (packaging), storage and retrieval (dissemination) of information. Internet is an essential component of it.

    52. An electronic device that produces sounds from instructions in a mini file is a

    (1) synthesizer
    (2) scanner
    (3) speaker
    (4) sampler
    Answer:
    52. (1) A sound synthesizer is an electronic instrument capable of producing a wide range of sounds. Synthesizers may either imitate other instruments ("imitative synthesis") or generate new timbres. They can be played (controlled) via a variety of different input devices (including keyboards, music sequencers and instrument controllers). Synthesizers generate electric signals (waveforms), and can finally be converted to sound through the loudspeakers or headphones.

    53. A technique for producing animation in which one image changes into another is called

    (1) Embedding
    (2) Linking
    (3) Morphing 
    (4) Scanning
    Answer:
    53. (3) Morphing is a special effect in motion pictures and animations that changes (or morphs) one image into another through a seamless transition. Most often it is used to depict one person turning into another through technological means or as part of a fantasy or surreal sequence.

    54. The device that converts digital signals to analog signals at the start of long distance transmissions is

    (1) peripheral 
    (2) modem
    (3) telephone 
    (4) antenna
    Answer:
    54. (2) A modem takes the digital signal from the computer and converts it to "analog". It does this by both creating an analog sine wave and then "MODulating" it. Since the result still represents digital data, it could also be called a digital signal instead of analog.

    55. Information in a combination of graphics, text, sound, video and animation is called

    (1) Multiprogram
    (2) Multifacet
    (3) Multimedia
    (4) Multiprocess
    Answer:
    55. (3) Multimedia is media and content that uses a combination of different content forms. This contrasts with media that use only rudimentary computer displays such as text-only or traditional forms of printed or hand-produced material. Multimedia includes a combination of text, audio, still images, animation, video, or interactivity content forms.

    56. Optic fibres are used in place of wire cables because

    (1) they generate strong magnetic fields
    (2) they do not generate magnetic fields
    (3) they do not require boosting
    (4) they are more economical
    Answer:
    56. (2) Optical fibers are used instead of metal wires because signals travel along them with less loss and are also immune to electromagnetic interference. Besides, there are no radiated magnetic fields around optical fibers; the electromagnetic fields are confined within the fiber. Since fiber optics do not radiate electromagnetic energy, emissions cannot be intercepted.

    57. The name “modem” is derived from

    (1) modern demarkator
    (2) modulator demand
    (3) modern demodulator
    (4) modulator demodulator
    Answer:
    57. (4) A modem (modulator-demodulator) is a device that modulates an analog carrier signal to encode digital information, and also demodulates such a carrier signal to decode the transmitted information. The goal is to produce a signal that can be transmitted easily and decoded to reproduce the original digital data.

    58. How much data does a standard floppy disk hold?

    (1) 512KB 
    (2) 1.44MB
    (3) 20 MB 
    (4) 1GB
    Answer:
    58. (2) The floppy disk were produced with a capacity of 720 KB, followed by what became the most common format, 1.44 MB. All disks had a rectangular hole which, if obstructed, write-enabled the disk. 1.44 MB disks had another hole which identified them as being of that capacity.

    59. Consider the following statements:

    A. Adam Osborne produced the first portable computer.
    B. Ian Wilmut created the cloned sheep.
    Which of the statements given above is (are) correct ?
    (1) A only
    (2) B only
    (3) Both A and B
    (4) Neither (A) nor (B)
    Answer:
    59. (3) Adam Osborne was an American entrepreneur who was best known for creating the first commercially available portable computer, the Osborne 1, released in April 1981. Ian Wilmut is best known as the leader of the research group that in 1996 first cloned a mammal from an adult somatic cell, a Finnish Dorset lamb named Dolly.

    60. In a computer, what does RAM stand for ?

    (1) Ready to Access Memory
    (2) Read At-a-time Memory
    (3) Random Access Memory
    (4) Readily Available Memory
    Answer:
    60. (3) Random-access memory (RAM) is a form of computer data storage. A random-access device allows stored data to be accessed in very nearly the same amount of time for any storage location, so data can be accessed quickly in any random order. In contrast, other data storage media read and write data only in a predetermined order.

    Post a Comment

    0 Comments