Computer GK Quiz-4

Computer GK Quiz-4

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    61. The period of the Second Generation Computers was

    (1) 1946 – 1958
    (2) 1940 – 1960
    (3) 1959 – 1964
    (4) 1965 – 1975
    Answer:
    61. (3) The period 1953-1964 is generally taken to be the period of second generation computers. Sometimes, 1946-1958 is supposed to be the period of first generation computers. By 1948, the invention of the transistor greatly changed the computer's development. The transistor replaced the large, cumbersome vacuum tube in televisions, radios and computers. As a result, the size of electronic machinery has been shrinking ever since. From 1955 onwards transistors replaced vacuum tubes in computer designs, giving rise to the "second generation" of computers. A second generation computer, the IBM 1401, captured about one third of the world market. IBM installed more than ten thousand 1401s between 1960 and 1964.

    62. LAN stands for

    (1) Land Area Network
    (2) Local Area Network
    (3) Local Access Network
    (4) Local Area Netware
    Answer:
    62. (2) A local area network (LAN) is a computer network that interconnects computers in a limited area such as a home, school, computer laboratory, or office building using network media. The defining characteristics of LANs, in contrast to wide area networks (WANs), include their usually higher data-transfer rates, smaller geographic area, and lack of a need for leased telecommunication lines.

    63. Correct expansion of the term ‘http’ in Internet address is

    (1) higher text transfer protocol
    (2) higher transfer text protocol
    (3) hybrid text transfer protocol
    (4) hypertext transfer protocol
    Answer:
    63. (4) The Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is an application protocol for distributed, collaborative,
    hypermedia information systems. HTTP is the foundation of data communication for the World Wide Web. HTTP is the protocol to exchange or transfer hypertext.

    64. The term PC means

    (1) Private Computer
    (2) Personal Computer
    (3) Professional Computer
    (4) Personal Calculator
    Answer:
    64. (2) A personal computer (PC) is any general-purpose computer whose size, capabilities, and original sales price make it useful for individuals, and which is intended to be operated directly by an end-user with no intervening computer operator. This contrasted with the batch processing or time-sharing models which allowed larger, more expensive minicomputer and mainframe systems to be used by many people.

    65. 1024 bytes equals :

    (1) 1 TB 
    (2) 1 GB
    (3) 1 MB 
    (4) 1 KB
    Answer:
    65. (4) The kilobyte (symbol: kB) is a multiple of the unit byte for digital information. Although the prefix kilomeans 1000, the term kilobyte and symbol kB have historically been used to refer to either 1024 bytes or 1000 (103) bytes, dependent upon context, in the fields of computer science and information technology.

    66. The term 'PC - XT' refers to ____.

    (1) Personal Computer External Technology
    (2) Personal Computer Extended Technology
    (3) Personal Computer Expanded Technology
    (4) Personal Computer Embedded Technology
    Answer:
    66. (2) The IBM PC XT was the successor of the IBM PC. The XT stands for EXtended Technology and was introduced in early 1983. It had enhanced features: CGA graphic card, hard disk, more memory, and no more tape port. The term PC-XT refers to personal computer extended Technology.

    67. ENIAC was

    (1) an electronic calculator
    (2) an electronic computer
    (3) an memory device
    (4) an engine
    Answer:
    67. (2) ENIAC was the first electronic general-purpose computer. It was Turing-complete, digital, and capable of being reprogrammed to solve a full range of computing problems. It was designed to calculate artillery firing tables for the United States Army's Ballistic Research Laboratory.

    68. One byte consists of

    (1) one bit 
    (2) four bits
    (3) eight bits 
    (4) ten bits
    Answer:
    68. (3) The byte is a unit of digital information in computing and telecommunications that most commonly consists of eight bits. Historically, a byte was the number of bits used to encode a single character of text in a computer and for this reason it is the basic addressable element in many computer architectures.

    69. The first operational electronic digital computer is

    (1) ENIAC 
    (2) EDVAC
    (3) EDSAC 
    (4) UNIVAC
    Answer:
    69. (1) ENIAC was the first electronic general-purpose computer. It was Turing-complete, digital, and capable of being reprogrammed to solve a full range of computing problems. The 18,000-tube ENIAC was completed in 1946.

    70. DTP stands for

    (1) Daily Text Printing
    (2) Desk Top Publishing
    (3) Desk Top Printing
    (4) Daily Text Publishing
    Answer:
    70. (2) Desktop publishing software (abbreviated DTP) is the creation of printed materials using page layout on a personal computer. When used skillfully, desktop publishing software can produce printed literature with attractive layouts and typographic quality comparable to traditional typography and printing.

    71. Which of the following is not a computer network?

    (1) Wide area network
    (2) Local area network
    (3) Personal network
    (4) Metropolitan area network
    Answer:
    71. (3) A personal network is a set of human contacts known to an individual, with whom that individual would expect to interact at intervals to support a given set of activities. Personal networks are intended to be mutually beneficial–extending the concept of teamwork beyond the immediate peer group. The term is usually encountered in the workplace.

    72. When a group of computers is connected together in a small area without the help of telephone lines, it is called :

    (1) Remote Communication Network (RCN)
    (2) Local Area Network (LAN)
    (3) Wide Area Network (WAN)
    (4) Value Added Network (VAN)
    Answer:
    72. (2) A local area network (LAN) is a computer network that interconnects computers in a limited area such as a home, school, computer laboratory, or office building using network media. The defining characteristics of LANs, in contrast to wide area networks (WANs), include their usually higher data-transfer rates, smaller geographic area, and lack of a need for leased telecommunication lines.

    73. Fifth generation computers do not have :

    (1) Speech recognition
    (2) Artificial intelligence
    (3) Very large scale integration
    (4) Vacuum tubes
    Answer:
    73. (4) The period of first generation computers (1946- 1958) is referred to as the Vacuum Tube Years. The first generation computers were huge, slow, expensive, and often undependable. In 1946 Presper Eckert and John Mauchly built the ENIAC electronic computer which used vacuum tubes instead of the mechanical switches of the Mark I. The ENIAC led to other vacuum tube type computers like the EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer) and the UNIVAC I (UNIVersal Automatic Computer).

    74. Where does a computer add, compare and shuffle data ?

    (1) Memory chip
    (2) CPU chip
    (3) Floppy disk
    (4) Hard disk
    Answer:
    74. (2) A central processing unit (CPU) is the hardware within a computer system which carries out the instructions of a computer program by performing the basic arithmetical, logical, and input/output operations of the system. Two typical components of a CPU are the arithmetic logic unit (ALU), which performs arithmetic and logical operations, and the control unit (CU), which extracts instructions from memory and decodes and executes them, calling on the ALU when necessary. In most computers, the shuffling of data between the CPU and RAM happens millions of times every second.

    75. The letter ‘G’ used in ‘2G Spectrum’ stands for

    (1) Governance
    (2) Global
    (3) Generation
    (4) Google
    Answer:
    75. (3) 2G (or 2-G) is short for second-generation wireless telephone technology. Three primary benefits of 2G networks over their predecessors were that phone conversations were digitally encrypted; 2G systems were significantly more efficient on the spectrum allowing for far greater mobile phone penetration levels; and 2G introduced data services for mobile, starting with SMS text messages.

    76. Double is a ______ data type.

    (1) primitive
    (2) user defined
    (3) system defined
    (4) local
    Answer:
    76. (1) The Double class wraps a value of the primitive type double in an object. An object of type Double contains a single field whose type is double. In addition, this class provides several methods for converting a double to a String and a String to a double, as well as other constants and methods useful when dealing with a double.

    77. Most of the computers available today are :

    (1) 3rd generation computers
    (2) 4th generation computers
    (3) 5th generation computers
    (4) 6th generation computers
    Answer:
    77. (2) Fourth Generation computers are the modern day computers. It began in 1971 when the Intel 4004 chip took the integrated circuit one step further by locating all the components of a computer (central processing unit, memory, and input and output controls) on a minuscule chip. The microprocessor is the characteristic of fourth generation computers, capable of performing all of the functions of a computer's central processing unit.

    78. A ____ is a high-speed network that connect local networks in a city or town.

    (1) LAN 
    (2) MAN
    (3) WAN 
    (4) TAN
    Answer:
    78. (2) A metropolitan area network (MAN) is a computer network that usually spans a city or a large campus. A MAN usually interconnects a number of local area networks (LANs) using a high-capacity backbone technology, such as fiber-optical links, and provides uplink services to wide area networks (or WAN) and the Internet.

    79. PDA stands for

    (1) Personal Digital Assistant
    (2) Personal Development Agency
    (3) Personal Data Authority
    (4) Personal Data Array
    Answer:
    79. (1) A personal digital assistant (PDA), also known as a palmtop computer, or personal data assistant, is a mobile device that functions as a personal information manager. PDAs are largely considered obsolete with the widespread adoption of smartphones. Nearly all current PDAs have the ability to connect to the Internet.

    80. The device that converts computer output for transmission over telephone lines is called

    (1) interface
    (2) interpreter
    (3) modem
    (4) I/O port
    Answer:
    80. (3) The modem is an external device or internal electronic circuitry used to transmit and receive digital data over a communications line normally used for analog signals. A modem attached to a computer converts digital data to an analog signal that it uses to modulate a carrier frequency. This frequency is transmitted over a line, frequently as an audio signal over a telecommunications line, to another modem that converts it back into a copy of the original data.

    Post a Comment

    0 Comments