Computer GK Quiz-5

Computer GK Quiz-5

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    81. A ‘bug’ in a programme is a

    (1) Statement
    (2) Error
    (3) Signature
    (4) both (2) and (3)
    Answer:
    81. (2) A software bug is an error, flaw, mistake, failure, or fault in a computer program or system that produces an incorrect or unexpected result, or causes it to behave in unintended ways. Most bugs arise
    from mistakes and errors made by people in either a program's source code or its design, and a few are
    caused by compilers producing incorrect code. 

    82. DOS is a

    (1) Direct Operating System
    (2) Dual Operating System
    (3) Disk Operating System
    (4) Dial-up Operating System
    Answer:
    82. (3) DOS ("Disk Operating System) is an acronym for several closely related operating systems that dominated the IBM PC compatible market between 1981 and 1995, or until about 2000 including the partially DOS-based Microsoft Windows versions 95, 98, and Millennium Edition.

    83. One Byte is equal to

    (1) 8 bits 
    (2) 12 bits
    (3) 16 bits 
    (4) 20 bits
    Answer:
    83. (1) The byte is a unit of digital information in computing and telecommunications that most commonly consists of eight bits. Historically, a byte was the number of bits used to encode a single character of text in a computer.

    84. Small and cheap computers built into several home appliances are of which type?

    (1) Mainframes
    (2) Mini computers
    (3) Micro computers
    (4) None of the above
    Answer:
    84. (3) A microcomputer is a small, relatively inexpensive computer with a microprocessor as its central processing unit (CPU). It includes a microprocessor, memory, and input/output (I/O) facilities. They were at the centre of the home computer market segment.

    85. What is the process of defining tables called ?

    (1) Data definition
    (2) Data Normalisation
    (3) Index definition
    (4) Data administration
    Answer:
    85. (3) The process is known as index definition. The order in which columns are listed in the index definition is important. A database index is a data structure that improves the speed of data retrieval operations on a database table at the cost of slower writes and increased storage space. Indices can be created using one or more columns of a database table, providing the basis for both rapid random lookups and efficient access of ordered records.

    86. Which of the following is an example of a database manager?

    (1) Organizer 
    (2) Paradox
    (3) Quattro Pro 
    (4) Corel Draw
    Answer:
    86. (1) An electric organizer is a small calculator-sized computer, often with an in-built diary application but few other functions such as an address book and calendar. It normally has a small alphanumeric keypad and an LCD screen of one, two or three lines.

    87. What are the signals that inform the operating system that some activity has taken place, called ?

    (1) Informers 
    (2) Interrupts
    (3) Events 
    (4) Handlers
    Answer:
    87. (4) In computer programming, an event handler is an asynchronous callback subroutine that handles inputs received in a program. Each event is a piece of application-level information from the underlying
    framework, typically the GUI toolkit. GUI events include key presses, mouse movement, action selections, and timers expiring. Event handlers are a central concept in event-driven programming.

    88. Small and cheap computers built into several home appliances are of which type ?

    (1) Mainframes
    (2) Mini computers
    (3) Micro computers
    (4) None of these
    Answer:
    88. (3) A microcomputer is a small, relatively inexpensive computer with a microprocessor as its central processing unit (CPU). It is most commonly associated with the first wave of all-in-one 8-bit home computers and small business microcomputers (such as the Apple II, Commodore 64, BBC Micro, and TRS 80).

    89. What is the process of defining tables called ?

    (1) Data definition
    (2) Data Normalisation
    (3) Index definition
    (4) Data administration
    Answer:
    89. (3) The process is known as index definition. The order in which columns are listed in the index definition is important.

    90. Virus in a computer is a

    (1) Chemical that attacks silicon
    (2) Micro-organism that disturbs integrated circuits
    (3) Programme that damages the computer software
    (4) None of the above
    Answer:
    90. (3) A computer virus is a computer program that can replicate itself and spread from one computer to another. Computer virus is a term applied to any program that is designed to damage data stored on a
    computer system or network. The virus may infect documents, applications or worst of all system files
    that are essential to the correct running of the computer system. A virus itself is programme software and has effect basically on software and not hardware. It could have effect on the systems or Application software to execute specific instructions on the hardware.

    91. Alta Vista is a

    (1) Programme 
    (2) Software
    (3) Browser
    (4) Search Engine
    Answer:
    91. (4) AltaVista was a web search engine owned by Yahoo!. AltaVista was once one of the most popular search engines but lost its ground due to the rise of Google. In May 2011, Yahoo! shut down the site.

    92. ATM is the abbreviation for

    (1) Automatic Teller Machine
    (2) Automated Teller Machine
    (3) Authentic Teller Machine
    (4) Authorised Teller Machine
    Answer:
    92. (2) An automated teller machine or automatic teller machine (ATM) is a computerized telecommunications device that enables the clients of a financial institution to perform financial transactions without the need for a cashier, human clerk or bank teller. The first modern ATMs came into use in December 1972 in the UK; the IBM 2984 was designed at the request of Lloyds Bank.

    93. A ‘Bit’ refers to

    (1) Binary informatics
    (2) Bilingual information
    (3) Binary terminator
    (4) Binary digit
    Answer:
    93. (4) A bit (a contraction of binary digit) is the basic capacity of information in computing and telecommunications; a bit can have the value of either 1 or 0 (one or zero) only. These attributes may be implemented, in a variety of systems, by means of a two state device.

    94. _______ allows users to access accounts and pay bills

    (1) Distance Learning
    (2) Online Banking
    (3) E-Commerce
    (4) Multimedia
    Answer:
    94. (3) Electronic commerce, commonly known as e-commerce, is the buying and selling of product or service over electronic systems such as the Internet and other computer networks. Electronic commerce
    draws on such technologies as electronic funds transfer, supply chain management, Internet marketing,
    online transaction processing, electronic data interchange (EDI), inventory management systems, and
    automated data collection systems.

    95. The act of writing new data into register

    (1) is possible only when the register is an accumulator
    (2) is possible only when the register is an accumulator or instruction register
    (3) erases the previous contents of the register
    (4) is non-destructive to existing contents
    Answer:
    95. (2) The act of writing new data into register is possible only when the register is an accumulator or instruction register.

    96. Which one of the following is an optical disk ?

    (1) Jaz disk 
    (2) Super disk
    (3) Worm disk 
    (4) Zip disk
    Answer:
    96. (2) An optical disc is an electronic data storage medium that can be written to and read using a low-powered laser beam. Super disk is an optical disk.

    97. The term API refers to

    (1) Application Program Interface
    (2) Application Program Interaction
    (3) Applied Program Interaction
    (4) Application Process Interface
    Answer:
    97. (1) API : Application Programming Interface

    98. A Floppy Disc can store _____ data.

    (1) 1.44 bytes 
    (2) 1.44 MB
    (3) 1.44 KB 
    (4) 1.44 GB
    Answer:
    98. (2) A Floppy Disc can store 1.44 mb data.

    99. Pick the odd one out :

    (1) Java clients 
    (2) Worms
    (3) Trojan Horse 
    (4) Virus
    Answer:
    99. (3) Trojan Horse is a hallow wooden horse.

    100. The rate at which scanning is repeated in a CRT is called :

    (1) refresh rate 
    (2) resolution
    (3) pitch 
    (4) bandwidth
    Answer:
    100. (1) The rate at which scanning is repeated in a CRT is called refresh rate

    Post a Comment

    0 Comments