Computer GK Quiz-6

Computer GK Quiz-6

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    101. Telnet is a :

    (1) browser 
    (2) protocol
    (3) gateway 
    (4) search engine
    Answer:
    101. (2) Telnet is a protocol.

    102. The term ODBC stands tor:

    (1) Object Database Communication.
    (2) Open Database Communication.
    (3) Open Database Connectivity.
    (4) Object Database Connectivity.
    Answer:
    102. (3) ODBC : Open Database Connectivity

    103. Both the ALU and Control Section have special purpose storage locations called :

    (1) Registers
    (2) Accumulators
    (3) Bus 
    (4) Address
    Answer:
    103. (1) Both the ALU (Arithmetic Logic Unit) and Control Section have special purpose storage locations called registers.

    104. A translator for the assembly language to machine language is

    (1) assembler 
    (2) compiler
    (3) interpreter 
    (4) linker
    Answer:
    104. (1) Assembly language is converted into executable machine code by a utility program referred to as an assembler; the conversion process is referred to as assembly, or assembling the code.

    105. Where is India’s super computer ‘PARAM’ located ?

    (1) Chennai 
    (2) Pune
    (3) Bengaluru 
    (4) Kolkata
    Answer:
    105. (2) PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM Yuva. PARAM 8000, which was installed in 1991, is considered as India’s first supercomputer.

    106. Expansion of RDBMS is

    (1) Repairable Database Management System
    (2) Relational Database Management System
    (3) Relational Database Memory System
    (4) Recurring Database Memory System
    Answer:
    106. (2) A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as introduced by E. F. Codd, of IBM’s San Jose Research Laboratory.

    107. ________ is a program that places programs into memory and prepares them for execution.

    (1) Assembler 
    (2) Compiler
    (3) Loader 
    (4) Macro processor
    Answer:
    107. (3) Loader is a program that places programs into memory and prepares them for execution.

    108. Programs stored in a ROM are called

    (1) Software 
    (2) Freeware
    (3) Firmware 
    (4) None of these
    Answer:
    108. (3) Programs stored in a ROM (Read Only Memory) are called Firmware.

    109. A bug in a programme is a/an

    (1) Statement 
    (2) Error
    (3) Syntax
    (4) Both (2) and (3)
    Answer:
    109. (2) A bug in a program is an error.

    110. Icons are ______commands.

    (1) typed 
    (2) verbal
    (3) picture 
    (4) imaginary
    Answer:
    110. (3) Icons on the screen of a computer are picture commands.

    111. Which one of the following is an MS-DOS external command ?

    (1) DIR 
    (2) COPY
    (3) FORMAT 
    (4) PROMPT
    Answer:
    111. (3) FORMAT is an MS-DOS external command.

    112. An address consists of ____.

    (1) an offset
    (2) a base register
    (3) an index register
    (4) All of the above
    Answer:
    112. (4) An address consists of an offset, a base register and an index register.

    113. A ____ is an input device, which is used for converting pictures, maps and drawings into digital form for storage in computers.

    (1) OCR 
    (2) OMR
    (3) MICR 
    (4) digitizer
    Answer:
    113. (4) A digitizer is an input device, which is used for converting pictures, maps and drawings into digital form for storage in computers.

    114. In C language, the formatting character should be preceded by the symbol:

    (1) + 
    (2) /
    (3) % 
    (4) –
    Answer:
    114. (3) In C language, the formatting character should be preceded by the symbol %.

    115. A ‘bug’ in a program is

    (1) Statement
    (2) Error
    (3) Syntax
    (4) Both (2) and (3)
    Answer:
    115. (2) A bug in a program is an error, flaw, mistake or failure.

    116. Which one of the following allows computers to transfer data using a telephone line ?

    (1) Keyboard 
    (2) CPU
    (3) Modem 
    (4) Printer
    Answer:
    116. (3) Modem allows computers to transfer data using a telephone line.

    117. The process of writing on an optical disc is called

    (1) Ripping 
    (2) Fetching
    (3) Scanning 
    (4) Burning
    Answer:
    117. (4) Burning

    118. A place through which, data can enter or leave a computer is called

    (1) bus 
    (2) dock
    (3) mouse 
    (4) port
    Answer:
    118. (4) port


    119. Which of the following is not a secondary storage unit?

    (1) RAM 
    (2) DVD
    (3) Floppy
    (4) Magnetic tape
    Answer:
    119. (1) RAM is not a secondary storage device. Storage consists of storage devices and their media not directly accessible by the Central Processing Unit (CPU). Secondary storage is all data storage that is not currently in a computer’s primary storage or memory.

    120. “Booting the System” means

    (1) loading the operating system
    (2) dismissing the computer
    (3) running an application program called “Booting”.
    (4) physically kicking the computer
    Answer:
    120. (1) ‘Booting the System’ means restarting a computer or its operating system software.

    Post a Comment

    0 Comments