Computer GK Quiz-7

Computer GK Quiz-7

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    121. An attribute that uniquely identifies the rows of a table is known as the ....... key.

    (1) primary 
    (2) candidate
    (3) composite 
    (4) foreign
    Answer:
    121. (1) An attribute that uniquely identifies the rows of a table is known as the primary key.

    122. In Windows, Icons such as Add/ Remove programs, Add New Hardware, Modems etc.; are found in :

    (1) Task Bar
    (2) Control Panel
    (3) Network Neighbourhood
    (4) My Computer
    Answer:
    122. (2) The Control Panel is a part of the Microsoft Windows graphical user interface which allows users to view and manipulate basic system settings and controls via applets, such as adding hardware, adding and removing software, controlling user accounts and changing accessibility options.

    123. DVD is :

    (1) Dynamic Video Disk
    (2) Digital Video Disk
    (3) Dynamic Versatile Disk
    (4) Digilal Versatile Disk
    Answer:
    123. (4) DVD stands for Digital Versatile Disk. It is an optical disc storage format, invented and developed by Philips, Sony, Toshiba and Panasonic in 1995. When first invented, DVD stands for Digital Video Disk. Later on, DVD Forum proposed the backronym Digital Versatile Disk .

    124. Find the odd man out :

    (1) Internet Explorer
    (2) Netscape
    (3) Mozilla
    (4) Excel
    Answer:
    124. (4) Excel is different from the other three. Internet Explorer, Netscaps and Mozilla are navigation
    programmes. Microsoft Excel is a spreadsheet application.

    125. In MS-Excel, ______ provide a visual representation of the values in a worksheet.

    (1) Charts 
    (2) Formulae
    (3) Templates 
    (4) Views
    Answer:
    125. (1) In MS-Excel charts provide a visual representation of the values in a worksheet.

    126. Speed of processor chip is measured in

    (1) Mbps
    (2) MHz
    (2) Bits/second
    (4) Bytes/second
    Answer:
    126. (2) Speed of processor chip is measured in megahertz (MHz) and gigahertz (GHz).

    127. Which command is not used to switch off the computer ?

    (1) Turn off 
    (2) Log off
    (3) Shut Down 
    (4) Hibernate
    Answer:
    127. (4) Turn off, Log off and Shut Down are commands used to switch off the computer.

    128. Synonym of Internet is

    (1) Gopher
    (2) Intranet
    (3) Cyber Space
    (4) World Wide Web (WWW)
    Answer:
    128. (3) The Internet is a global system of interconnected computer networks that use the standard Internet protocol suite. It is a network of networks linked by a broad array of electronic, wireless and optical networking technologies. Cyberspace refers to the global network of interdependent information technology infrastructures, telecommunications networks and computer processing systems in which online communication takes place.

    129. The most crucial portion of any computer is the _____.

    (1) I/O Unit 
    (2) Hard Disk
    (3) CPU 
    (4) Memory
    Answer:
    129. (3) The most crucial portion of any computer is the Central Processing Unit (CPU). The CPU is the brain of the computer where most calculations take place.

    130. In MS-Word, multiple words, lines or paragraphs can be selected by using ____ key.

    (1) Shift 
    (2) Function F5
    (3) Alt 
    (4) Ctrl
    Answer:
    130. (4) In MS Word, multiple words, lines or paragraphs can be selected by using Ctrl+C keys.

    131. Pick the odd one out.

    (1) Floppy Disk 
    (2) ROM
    (3) DVD 
    (4) Hard Disk
    Answer:
    131. (2) Read Only Memory (ROM) is a class of storage medium used in computers and other electronic devices. A hard disc drive is a data storage device. ROM is a primary storage medium while all others are secondary storage units.

    132. Majority of the errors blamed on computers are actually due to

    (1) programming errors
    (2) hardware failure
    (3) defects in media
    (4) data entry errors
    Answer:
    132. (4) A programming error is an error which results from bad code in some program involved in producing the erroneous result. But, most of the errors are due to the person using it or giving wrong commands or data to the system. The next most common source is the poorly coded software.

    133. The alignment of beginning and the end of lines is referred to as

    (1) Indentation 
    (2) Justification
    (3) Superscript 
    (4) Font
    Answer:
    133. (2) Text can be aligned with one or both edges (or insets) of a text frame. Text is said to be justified when it is aligned with both edges. We can justify text in a paragraph including the last line.

    134. Which of the following is not a logical operator ?

    (1) ADD 
    (2) AND
    (3) NOT 
    (4) OR
    Answer:
    134. (1) Logical operators are mainly used to control program flow. And, Or, AndAlso, OrElse, and Xor are binary operators.

    135. Arithmetic and Logic Unit

    I. Perform Arithmetic operations
    II. Store Data
    III. Perform comparisons
    IV. Communicate with input devices
    Which of the following is true ?
    (1) I only 
    (2) III only
    (3) I and II 
    (4) I and III
    Answer:
    135. (4) Arithmetic and Logic Unit (ALU) performs Arithmetic operations and comparisons.

    136. In Word Processing, moving lexi from one place to another within a document is called as _____.

    (1) Clip Art
    (2) Search and Replace
    (3) Cut and Paste
    (4) Block Operation
    Answer:
    136. (3) In Word Processing, moving text from one place to another within a document is called as Cut and Paste.

    137. What MS-DOS command is used to create a subdirectory ?

    (1) DIR/MK 
    (2) MKDIR
    (3) CHDIR 
    (4) RMDIR
    Answer:
    137. (2) MKDIR Ms-DOS command is used to create a subdirectory.

    138. Which was the first super computer purchased by India for medium range weather forecasting?

    (1) CrayXMP-14
    (2) Medha - 930
    (3) CDC Cyber 930-11
    (4) Param
    Answer:
    138. (1) The First supercomputer was Cray XMP-14 which was installed at National Centre for Medium Range Weather Forecasting, New Delhi, in 1989. Param was developed by C-DAC Pune in 1991.

    139. Which was the first electronic computer constructed at the Moore School of Engineering ‘?

    (1) EOVAC 
    (2) ONIVAC
    (3) ENIAC 
    (4) EDSAC
    Answer:
    139. (3) ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) was the first electronic general-purpose computer. Charles Babbage, at the University of Pennsylvania’s Moore School of Electrical Engineering, was one of its co-inventors.

    140. Which among the following standard protocols is the most widely used by the Internet ?

    (1) HTTP 
    (2) TCP/IP
    (3) SMTP 
    (4) SLIP
    Answer:
    140. (2) The Internet protocol suite is the set of communications protocols used for the Internet and
    similar networks, and generally the most popular protocol stack for wide area networks. It is commonly
    known as TCP/IP, because of its most important protocols: Transmission Control Protocol (TCP) and
    Internet Protocol (IP), which were the first networking protocols defined in this standard.

    Post a Comment

    0 Comments