Computer GK Quiz-8

Computer GK Quiz-8

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    141. What type of information system would be recognised by digital circuits ?

    (1) Binary system
    (2) Both hexadecimal and binary system
    (3) Only Roman system
    (4) Hexadecimal system
    Answer:
    141. (1) Digital circuits, represent signals by discrete bands of analog levels, rather than by a continuous range. Because the fundamental information element of digital circuits has two states, it is most naturally represented by a number system where each individual digit has two states: binary.

    142. Which of the following is an impact printer ?

    (1) Ink-jet printer
    (2) Bubble-jet printer
    (3) Laser printer
    (4) Daisy wheel printer
    Answer:
    142. (4) Impact Printers refer to a class of printers that work by banging a head or needle against an ink
    ribbon to make a mark on the paper. This includes dot-matrix printers, daisy-wheel printers, and line
    printers. In contrast, laser and ink-jet printers are nonimpact printers.

    143. Identify the odd term amongest the following group :

    (1) Optical fibre
    (2) Twisted pair wire
    (3) Microwaves
    (4) Coaxial cable
    Answer:
    143. (3) Microwaves are radio waves, while the rest three are some form of cables. Coaxial cable: a kind of copper cable used between the community antenna and user homes and businesses; Optical fiber: a flexible, transparent fiber made of glass or plastic; and Twisted pair cable: a type of wiring in which two conductors of a single circuit are twisted together for the purposes of canceling out electromagnetic interference (EMI) from external sources.

    144. The first computer mouse was built by

    (1) Douglas Engelbart
    (2) William English
    (3) Oaniel Coogher
    (4) Robert Zawacki
    Answer:
    144. (1) The computer mouse as we know it today was invented and developed by Douglas Englebart during the 1960’s. While creating the mouse, Douglas was working at the Stanford Research Institute and originally referred to the mouse as a “X-Y Position Indicator for a Display System.” This mouse was first used with the Xerox Alto computer system in 1973.

    145. A collection of HTML pages makes up the_______.

    (1) Hyperlinks
    (2) Hypertext
    (3) World Wide Web
    (4) Hypermedia
    Answer:
    145. (3) Web pages are what make up the World Wide Web. These documents are written in HTML (hypertext markup language) and are translated by the Web browser.

    146. The technology that is used to establish wireless networking is

    (1) TCP/IP 
    (2) J2ME
    (3) MATLAB 
    (4) Bluetooth
    Answer:
    146. (4) Bluetooth is a wireless technology standard for exchanging data over short distances, creating
    personal area networks (PANs) with high levels of security. It can connect several devices, overcoming
    problems of synchronization.

    147. What is USB ?

    (1) Ultimate Service Bit
    (2) Universal Sent-Bit
    (3) Universal Serial Bus
    (4) Urgent Sent Bit
    Answer:
    147. (3) Universal Serial Bus (USB) is an industry standard developed in the mid-1990s that defines the cables, connectors and communications protocols used in a bus for connection, communication and power supply between computers and electronic devices. USB was designed to standardize the connection of computer peripherals to personal computers, both to communicate and to supply electric power.

    148. Sun Lab’s Java Car uses ....... technology to keep your car networked with the world outside.

    (1) embedded 
    (2) spam
    (3) smart Screen
    (4) access Point
    Answer:
    148. (1) The Sun Labs skunk works have found the use of computers and networks in the car, using Java, Solaris/Linux, and embedded systems. The car track is embedded with real-time Java sensor technology.

    149. Identify the LIFO (Last In First Out) structure among the following:

    (1) Stack 
    (2) Queue
    (3) De-queue 
    (4) Array
    Answer:
    149. (1) In computer science, LIFO refers to the way items stored in some types of data structures are processed. A LIFO structure can be illustrated with the example of a stack of trays. The term in computing generally refers to the abstract principles of list processing and temporary storage, particularly when there is a need to access the data in limited amounts, and in a certain order.

    150. Who is the founder of “Facebook” which is currently the No.1 social networking website in India?

    (1) Bill Gates
    (2) Martin Cooper
    (3) Orkut Buyukkokten
    (4) Mark Zuckerberg
    Answer:
    150. (4) Mark Elliot Zuckerburg is an American computer programmer and internet entrepreneur. He is best known as one of five co-founders of the social networking website Facebook.

    151. In programming, repeating some statements is usually called

    (1) Compiling
    (2) Structure
    (3) Looping
    (4) Control structure
    Answer:
    151. (3) Looping is used in programming to save the tedium of many repetitive tasks. One of the main uses of loops in programs is to carry out repetitive tasks. A loop executes one or more lines of code (statements) as many times as one wants.

    152. Which of the following is not an operating system ?

    (1) Multi user-Single tasking
    (2) Single user- Single tasking
    (3) Single user-Multitasking
    (4) Multi user-Multitasking
    Answer:
    152. (1) A multi-user operating system allows multiple users to access a computer system at the same time. Although frequently associated with multiprogramming, multiuser operating system does, not imply multiprogramming or multitasking.

    153. The telephone line is connected through the ____on the computer.

    (1) USB 
    (2) Modem
    (3) Ethernet 
    (4) PS2
    Answer:
    153. (2) A modem turns the digital data of a personal computer into modulated electrical signals in the voice frequency range of a telephone channel. These signals can be transmitted over telephone lines and
    demodulated by another modem at the receiver side to recover the digital data.

    154. In the nuclear reactors, moderators are used to :

    (1) Accelerate neutrons
    (2) Absorb the neutrons
    (3) Slow down the neutrons
    (4) Generate neutrons
    Answer:
    154. (3) A moderator is a medium that reduces the speed of fast neutrons, thereby turning them into thermal neutrons capable of sustaining a nuclear chain reaction involving uranium-235. Commonly used moderators include regular (light) water (roughly 75% of the world's reactors), solid graphite (20% of reactors) and heavy water (5% of reactors).

    155. In HTML, tags consists of keywords enclosed within

    (1) angular brackets < >
    (2) parentheses ( )
    (3) square brackets [ ]
    (4) flower brackets { }
    Answer:
    155. (1) Hyper Text Markup Language (HTML) is the main markup language for creating web pages and other information that can be displayed in a web browser. HTML is written in the form of HTML elements consisting of tags enclosed in angle brackets (like <html>), within the web page content.

    156. _____printer cannot print more than one character at a time.

    (1) Daisy-wheel 
    (2) Laser
    (3) Dot-matrix 
    (4) Line
    Answer:
    156. (1) Line Printer: prints a whole line of characters at a time; Daisy Wheel Printer and Dot-Matrix printer: print one character at a time; and Laser printer: prints one page at a time. A daisy wheel printer is an example of a character printer which prints one complete character at a time.

    157. The waste generated by end life personal computers is known as

    (1) PC-waste
    (2) Physical waste
    (3) Computer waste
    (4) E-waste
    Answer:
    157. (4) Electronic waste or E-waste is the collective term for discarded electrical or electronic devices such as computers, mobile phones, etc that enter the waste stream from various sources. E-waste contains significant concentration of substances that are highly toxic and are hazardous to human health and the environment.

    158. Which of the following is an Disk Operating System (DOS) command ?

    (1) LIST
    (2) CHANGE
    (3) DUPLICATE
    (4) FORMAT
    Answer:
    158. (4) The most famous Disk Operating System (DOS) commands are: dir (lists the contents of a folder), format (formats the given drive), type (displays the contents of a file), etc.

    159. A type of internet account, in which the computer is not connected directly to the net.

    (1) Shell Account
    (2) Kernel Account
    (3) Server Account
    (4) TCP/IP Account
    Answer:
    159. (4) Computers connected directly to the internet are called “Servers,” while the computers we use are “clients,” because they are not connected directly to the internet, but through an Internet Service Provider. TCP/IP is the communication protocol for the internet. TCP/IP defines the rule computers must follow to communicate with each other over the internet.TCP provides a communication service at an intermediate level between an application program and the Internet Protocol (IP).

    160. A computer programming language often used by children is

    (1) LOGO 
    (2) PILOT
    (3) BASIC 
    (4) JAVA
    Answer:
    160. (1) LOGO is a computer programming language used for functional programming, and is used for generating basic shapes using a turtle cursor. It was developed for children experimenting their first programming steps. It guides kids step by step with the basics of computers programming.

    Post a Comment

    0 Comments