Computer GK Quiz-9

Computer GK Quiz-9

Computer Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Computer for competitive examinations.

    161. A portable, personal computer small enough to fit on your lap is called a

    (1) Note-book computer
    (2) PDA
    (3) Mainframe computer
    (4) Workstation
    Answer:
    161. (1) Laptops are also sometimes called notebook computers or notebooks. They are portable personal computer with a clamshell form factor, suitable for mobile use. Other terms, such as ultrabooks or netbooks, refer to specific types of laptop / notebook.

    162. Assembler is a program that translates the program from

    (1) high-level to assembly
    (2) assembly to machine
    (3) machine to low-level
    (4) low-level to high-level
    Answer:
    162. (2) Assembler is a computer program which is used to translate program written in Assembly Language in to machine language. The translated program is called as object program.

    163. Identify the DBMS among the following.

    (1) MS-Access
    (2) MS-Power Point
    (3) PL/SQL 
    (4) MS-Excel
    Answer:
    163. (3) A general-purpose database management system (DBMS) is a software system designed to allow the definition, creation, querying, update, and administration of databases. Well-known DBMSs
    include MySQL, Microsoft SQL Server, Oracle, SAP, etc. PL/SQL (Procedural Language/Structured Query Language) is Oracle Corporation’s procedural language extension for SQL and the Oracle relational database.

    164. The database in which records are organised in a tree-like structure is

    (1) Network database
    (2) Hierarchical database
    (3) Relational database
    (4) Object-oriented database
    Answer:
    164. (2) A hierarchical database model is a data model in which the data is organized into a tree-like structure. The structure allows representing information using parent/child relationships: each parent can have many children, but each child has only one parent.

    165. A collection of pictures that can be inserted into documents is called :

    (1) Photo Shop
    (2) Auto Shapes
    (3) Word Art
    (4) Clip Art
    Answer:
    165. (4) Clip art, in the graphic arts, refers to pre-made images used to illustrate any medium. Today, clip art is used extensively in both personal and commercial projects, ranging from home-printed greeting cards to commercial candles. Clip art comes in many forms, both electronic and printed. However, most clip art today is created, distributed, and used in an electronic form.

    166. What did the first electronic digital computer contain ?

    (1) Transistors
    (2) Valves
    (3) Core memory
    (4) Semiconductor memory
    Answer:
    166. (2) The Atanasoff–Berry Computer (ABC) was the world’s first electronic digital computer, albeit not programmable. Atanasoff is considered to be one of the fathers of the computer. In late 1939, John
    Atanasoff teamed up with Clifford Berry to build a prototype. They created the first computing machine
    to use electricity, vacuum tubes, binary numbers and capacitors. The capacitors were in a rotating drum
    that held the electrical charge for the memory. The final product was the size of a desk, weighed 700
    pounds, had over 300 vacuum tubes, and contained a mile of wire.

    167. The term PC means :

    (1) Private Computer
    (2) Personal Calculator
    (3) Professional Calculator
    (4) Personal Computer
    Answer:
    167. (2) A personal computer (PC) is a digital computer designed for use by only one person at a time. A typical personal computer assemblage consists of a central processing unit (CPU) two types of computer memory and various input/output devices, including a display screen, keyboard and mouse, modem, and printer.

    168. By default, to run an application through mouse, which one of the following has to be done ?

    (1) Right click
    (2) Left click
    (3) Single click
    (4) Double dick
    Answer:
    168. (4) By default on most operating systems, for a person to execute a certain software function, he or she will have to click on the left button twice in quick succession. this is known as double-clicking. An example of this can be a person clicking on an icon.

    169. One kilobit is equal to_______ bits

    (1) 512 
    (2) 1000
    (3) 1024 
    (4) 1042
    Answer:
    169. (3) The kilobit is a multiple of the unit bit for digital information or computer storage. The prefix kilo (symbol k) is defined in the International System of Units (SI) as a multiplier of 103 (1 thousand), and therefore, 1 kilobit = 103 bits = 1000bits. However, computers are binary or base 2, as in ones and zeros. So instead of counting by tens, they count by 2s. So instead of 1,10,100,1000 it is 1,2,4,8,16,32,64,128,256, 512, 1024.

    170. To find and load a file that has been saved on a computer, which of the given options is used ?

    (1) Select the close command
    (2) Select the new command
    (3) Select the save command
    (4) Select the open command
    Answer:
    170. (4) The Open command is used to find and load a file that has been saved on a computer.

    171. Dot Matrix Printers, when compared to Laser Printers are

    (1) Quieter
    (2) Faster
    (3) Less expensive
    (4) More expensive
    Answer:
    171. (3) A dot matrix printer is a printer which uses dots to print letter and even pictures. They can only print one color. The advantages of using them are: low purchase cost, can handle multipart forms, cheap to operate, just new ribbons, rugged and low repair cost and the paper is completely connected. This allows to print long banners that span across several sheets of paper.

    172. CRM in the context of software applications means.

    (1) Customer’s Relatives Meet
    (2) Channel Route Market
    (3) Customer Relationship Management
    (4) Customer Retention Manager
    Answer:
    172. (3) Customer relationship management (CRM) is a model for managing a company’s interactions with current and future customers. It involves using technology to organize, automate, and synchronize sales, marketing, customer service, and technical support.

    173. A Supercomputer would be used for which one of the following applications ?

    (1) Business Computing
    (2) Desktop Publishing
    (3) Weather Forecasting
    (4) Computer Aided Designing
    Answer:
    173. (3) A supercomputer is used for processing of information on quantum mechanics, large scale weather forecasting, molecular studies, polymer research, to solve mathematical problems, wind tunnel research, and chemical composition. Meteorologists use them to do research on the climate and global warming. It was first created in 1960.

    174. How many types of recipients are there in an e-mail system?

    (1) Three 
    (2) Four
    (3) One 
    (4) Two
    Answer:
    174. (1) Electronic mail, most commonly referred to as email, is a method of exchanging digital messages from an author to one or more recipients. Normally, there could be three types of recipients: the target recipient; a carbon copy (Cc) recipients; and blind carbon copy (Bcc) recipients.

    175. Which one of the following is used as secondary storage system in computer ?

    (1) RAM 
    (2) Floppy
    (3) EPROM 
    (4) ROM
    Answer:
    175. (2) Secondary storage, sometimes called auxiliary storage, is all data storage that is not currently in a computer's primary storage or memory. In a personal computer, secondary storage typically consists of storage on the hard disk and on any removable media, if present, such as a CD or DVD, flash memory, floppy disks, magnetic tape, paper tape, punched cards, standalone RAM disks, and Iomega Zip drives.

    176. The UNIX operating system is suitable for :

    (1) Multi user
    (2) Real-Time Processing
    (3) Distributed Processing
    (4) Single user
    Answer:
    176. (1) UNIX is a popular multi-user, multitasking operating system developed at Bell Labs in the early 1970s. Created by just a handful of programmers, UNIX was designed to be a small, flexible system used exclusively by programmers. It was designed to be portable, multi-tasking and multi-user in a timesharing configuration.

    177. The ‘IBM-DOS’ is a

    (1) Single user operating system
    (2) Multiuser operating system
    (3) Batch operating system
    (4) Time-sharing operating system
    Answer:
    177. (1) Alternatively referred to as PC DOS, IBM DOS is a text-based operating system similar to Microsoft’s DOS, but only sold by IBM. DOS is a single-user, single-tasking operating system with basic kernel functions that are non-reentrant: only one program at a time can use them and DOS itself has no functionality to allow more than one program to execute at a time.

    178. The new technology which is emerging in the field of computer is

    (1) IC-technology
    (2) Parallel processing system
    (3) Semiconductor technology
    (4) Transistor technology
    Answer:
    178. (4) Transistor technology is the new buzzword in the computer world. Replacing silicon transistors with carbon nanotubes could make any electronic device — smartphones, laptops, tablets and supercomputers — smaller and more powerful using less energy than those built using silicon-based transistors. Scientists at Stanford University, in September 2013, announced to have built the first functioning computer that used only carbon nanotube transistors.

    179. Which is not an extension of a picture file on a computer ?

    (1) .jpeg 
    (2) .png
    (3) .gif 
    (4) .mdb
    Answer:
    179. (4) The most common image file formats, the most important for cameras, printing, scanning, and internet use, are JPG, TIF, PNG, and GIF. In computing, .mdb file-extension is used in certain versions of Microsoft Access databases.

    180. Which measure of memory is the largest ?

    (1) MB Megabyte
    (2) GB Gigabyte
    (3) TB Terabyte
    (4) KB Kilobyte
    Answer:
    180. (3) The terabyte is a multiple of the unit byte for digital information. 
    1 TB = 1012bytes = 1073741824 Kilobyte = 1048576 MB = 103 gigabytes

    Post a Comment

    0 Comments