Discovery & Inventions GK Quiz-3

Discovery & Inventions GK Quiz-3

Discovery & Inventions Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Discovery & Inventions for competitive examinations.

    41. Humidity is measured by

    (1) Lactometer 
    (2) Polarimeter
    (3) Thermometer 
    (4) Hygrometer
    Answer:
    41. (4) A hygrometer is an instrument used for measuring the moisture content in the environment. Humidity measurement instruments usually rely on measurements of some other quantity such as
    temperature, pressure, mass or a mechanical or electrical change in a substance as moisture is absorbed.

    42. The computer was invented by

    (1) Faraday 
    (2) Maxwell
    (3) Babbage 
    (4) Bill Gates
    Answer:
    42. (3) Charles Babbage was an English mathematician, philosopher, inventor and mechanical engineer who originated the concept of a programmable computer. Considered a "father of the computer", Babbage is credited with inventing the first mechanical computer that eventually led to more complex designs.

    43. Who is the inventor of the Web?

    (1) Mike Sendall
    (2) Tim Berners-Lee
    (3) Bill Gates
    (4) Ted Nelson
    Answer:
    43. (2) Tim Berners-Lee is a British computer scientist and the inventor of the World Wide Web. He made a proposal for an information management system in March, 1989, and on 25 December, 1990, with the help of Robert Cailliau and a young student at the European Organization for Nuclear Research (CERN), he implemented the first successful communication between a Hypertext Transfer Protocol (HTTP) client and server via the Internet.

    44. Who was the leader of the team that developed the ‘Web Browser’ known as Mosaic?

    (1) Marc Anderssen
    (2) Bob Kahn
    (3) Paul Mockapetris
    (4) Tim Berners-Lee
    Answer:
    44. (1) Mosaic is the web browser credited with popularizing the World Wide Web. Marc Andreessen
    is best known as co-author of Mosaic, the first widely used Web browser. He is one of only six inductees in the World Wide Web Hall of Fame announced at the first international conference on the World Wide Web in 1994.

    45. Who is associated with the invention of Nylon ?

    (1) Louis Pasteur
    (2) J. Nicephore Niepce
    (3) John Corbutt
    (4) Dr. Wallace H. Carothers
    Answer:
    45. (1) Wallace Hume Carothers was an American chemist, inventor and the leader of organic chemistry at DuPont, credited with the invention of nylon. He was a group leader at the DuPont Experimental Station laboratory, near Wilmington, Delaware, where most polymer research was done.

    46. Force of deflection was first discovered by

    (1) Coriolis 
    (2) Ferrel
    (3) Thornthwaite 
    (4) Koeppen
    Answer:
    46. (2) William Ferrel was an American meteorologist, developed theories which explained the mid-latitude atmospheric circulation cell in detail. He demonstrated that it is the tendency of rising warm air, as it rotates due to the Coriolis effect, to pull in air from more southerly, warmer regions and transport it poleward. It is this rotation which creates the complex curvatures in the frontal systems separating the cooler Arctic air to the north from the warmer continental tropical air to the south.

    47. Which of the following machines was designed by Charles Babbage?

    (1) Analytical engine
    (2) Arithmetic engine
    (3) Tabulating machine
    (4) Punched card
    Answer:
    47. (1) The Analytical Engine was a proposed mechanical general-purpose computer designed by English mathematician Charles Babbage. It was first described in 1837 as the successor to Babbage's Difference Engine, a design for a mechanical computer. The Analytical Engine incorporated an arithmetic logic unit, control flow in the form of conditional branching and loops, and integrated memory, making it the first design for a general-purpose computer that could be described in modern terms as Turing-complete.

    48. Insulin was discovered by :

    (1) F. Banting
    (2) Edward Jenner
    (3) Ronald Ross
    (4) S.A. Wakesman
    Answer:
    48. (1) Frederick Banting was a Canadian medical scientist, doctor and Nobel laureate noted as one of
    the main discoverers of insulin. In 1923 Banting and John James Rickard Macleod received the Nobel Prize in Medicine, becoming the youngest recipient of the Nobel Prize in Physiology/Medicine till date.

    49. Who discovered Solar System ?

    (1) Newton 
    (2) John Hadley
    (3) Copernicus 
    (4) Galileo
    Answer:
    49. (3) Nicolaus Copernicus discovered the Solar System. He was the first astronomer who formulated a comprehensive heliocentric cosmology in his book "De Revolutionibus Orbium Coelestium" (On the
    Revolutions of the Celestial Spheres), which displaced the Earth from the center of the universe.

    50. Who discovered North Pole ?

    (1) Robert Peary 
    (2) Amundsen
    (3) Tasman 
    (4) John Cabot
    Answer:
    50. (1) Robert Edwin Peary, Sr. was an American explorer who claimed to have led the first expedition, on April 6, 1909, to reach the geographic North Pole. Peary's claim was widely credited for most of the 20th century, though it was criticized even in its own day.

    51. Who invented ‘Helicopter’ ?

    (1) Cockrell 
    (2) Brequet
    (3) Otis 
    (4) Frank Whittle
    Answer:
    51. (2) The Gyroplane Laboratoire was an early helicopter. Its designer, Frenchman Louis Breguet, had already experimented with rotorcraft in 1909, however, he chose to concentrate on airplanes until the end of the 1920s. In 1929 he announced a set of patents which addressed the flight stabilization of rotorcraft, and, in 1931, Breguet created the Syndicat d'Etudes de Gyroplane.

    52. Who invented Penicillin ?

    (1) William Harvey
    (2) Louis Pasteur
    (3) Alexander Fleming
    (4) Edward Jenner
    Answer:
    52. (3) Alexander Fleming was a Scottish biologist, pharmacologist and botanist. His best-known
    discoveries are the enzyme lysozyme in 1923 and the antibiotic substance penicillin from the mould
    Penicillium notatum in 1928, for which he shared the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1945
    with Howard Florey and Ernst Boris Chain.

    53. Who invented aeroplane ?

    (1) Orville Wright and Wilbur Wright
    (2) Sir Frank Whittle
    (3) Michael Faraday
    (4) Christian Huygens
    Answer:
    53. (1) The Wright brothers, Orville and Wilbur, were two American brothers, inventors, and aviation
    pioneers who were credited with inventing and building the world's first successful airplane and
    making the first controlled, powered and sustained heavier-than-air human flight, on December 17,
    1903. In the two years afterward, the brothers developed their flying machine into the first practical
    fixed-wing aircraft.

    54. Who invented Penicillin ?

    (1) William Harvey
    (2) Louis Pasteur
    (3) Alexander Fleming
    (4) Edward Jenner
    Answer:
    54. (3) Alexander Fleming discovered the antibiotic substance penicillin from the mould Penicillium
    notatum in 1928, for which he shared the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1945.

    55. The causative virus of AIDS was isolated in the year of

    (1) 1980 
    (2) 1981
    (3) 1983 
    (4) 1986
    Answer:
    55. (3) Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS) was first reported in 1981 in San Francisco and New York. However, it was in 1983-84 that the causative virus was isolated from patients of AIDS and was named HIV in 1986.

    56. Who discovered electromagnetic nature of light ?

    (1) Snell 
    (2) Newton
    (3) Maxwell 
    (4) Young
    Answer:
    56. (3) A theory of electromagnetism was developed by various physicists over the course of the 19th
    century, culminating in the work of James Clerk Maxwell, who unified the preceding developments
    into a single theory and discovered the electromagnetic nature of light. In classical electromagnetism, the electromagnetic field obeys a set of equations known as Maxwell’s equations.

    57. Who is the founder of quantum theory of radiation ?

    (1) Einstein 
    (2) Bohr
    (3) Plank 
    (4) S. N. Bose
    Answer:
    57. (3) The distribution of energy in the spectrum of radiations of a hot body cannot be explained by
    applying the classical concepts of physics. Max Planck gave an explanation to this observation by his
    Quantum Theory of Radiation.

    58. Trie concept of “Green House Gases” was postulated by

    (1) Joseph Furier
    (2) Abdui Kalam
    (3) M. S. Swaminathan
    (4) Richael Carlson
    Answer:
    58. (1) The theory that gases in the atmosphere might increase Planet Earth’s temperature was first
    postulated by Joseph Fourier in 1827, a scientist who also seems to have coined the term “greenhouse
    gases.” But it wasn’t until 1896 that a research chemist by the name of Svante Arrhenius quantified
    the greenhouse gas theory and apparently coined the term “greenhouse effect.”

    59. Blood group was discovered by :

    (1) William Harvey
    (2) Landsteiner
    (3) Pavlov
    (4) Alexander Fleming
    Answer:
    59. (2) The ABO blood group system is widely credited to have been discovered by the Austrian scientist Karl Landsteiner, who found three different blood types in 1900; he was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1930 for his work.

    60. Who introduced the concept of “Stored Program” ?

    (1) John Von Neumann
    (2) Charles Babbage
    (3) Blaise Pascal
    (4) John Mauchly
    Answer:
    60. (1) The concept of stored-program seals with storage of instructions in computer memory to enable it to perform a variety of tasks in sequence or intermittently. The idea was introduced in the late 1940s by John von Neumann.

    Post a Comment

    0 Comments