Discovery & Inventions GK Quiz-4

Discovery & Inventions GK Quiz-4

Discovery & Inventions Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Discovery & Inventions for competitive examinations.

    61. Meteorology is the science of:

    (1) Weather 
    (2) Mateors
    (3) Metals 
    (4) Earthquakes
    Answer:
    61. (2) Meteorology is the scientific study of the atmosphere or weather. Meteorological phenomena are observable weather events which are explained by the science of meteorology. Those events are bound by the variables that exist in Earth’s atmosphere; temperature, air pressure, water vapor, etc.

    62. The purity of Milk is determined by

    (1) Hydrometer
    (2) Lactometer
    (3) Stalagmometer
    (4) Thermometer
    Answer:
    62. (2) Lactometer is used to check purity of milk. The specific gravity of milk does not give a conclusive indication of its composition since milk contains a variety of substances that are either heavier or lighter than water. The device works on the principle of Archimedes’s principle that a solid suspended in a fluid will be buoyed up by a force equal to the weight of the fluid displaced.

    63. Radioactivity was discovered by

    (1) Rutherford
    (2) Henri Becquerel
    (3) Roentgen
    (4) Einstein
    Answer:
    63. (2) Antoine Henri Becquerel, a French physicist, was the discoverer of radioactivity along with Marie Sklodowska-Curie and Pierre Curie, for which all three won the 1903 Nobel Prize in Physics. Radioactivity refers to the particles which are emitted from nuclei as a result of nuclear instability.

    64. The study of Drugs and their action is known as

    (1) Pharmacy 
    (2) Palaeozoology
    (3)Pharmacology 
    (4) Palaeontology
    Answer:
    64. (3) Pharmacology is the study of drugs. It involves examining the interactions of chemical substances with living systems, with a view to understanding the properties of drugs and their actions, including the interactions between drug molecules and drug receptors and how these interactions elicit an effect.

    65. Root pressure is measured by

    (1) Barometer 
    (2) Atmometer
    (3) Manometer 
    (4) Auxanometer
    Answer:
    65. (4) Root pressure is measured by an instrument called an auxanometer. The auxanometer measures plant growth as well as the pressure developed within the xylem cells of roots.

    66. Blood groups were discovered by

    (1) Landsteiner
    (2) William Harvey
    (3) Weismann
    (4) Morgan
    Answer:
    66. (1) The ABO blood group system is widely credited to have been discovered by the Austrian scientist Karl Landsteiner, who identified the O, A, and B blood types in 1900. He was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1930 for his work.

    67. A tachometer is a device used to measure

    (1) gravitational pull
    (2) speed of rotation
    (3) surface tension
    (4) dispersive power
    Answer:
    67. (2) A tachometer is an instrument measuring the rotation speed of a shaft or disk, as in a motor or other machine. The device usually displays the revolutions per minute (RPM).

    68. Which scientist discovered the radioactive element Radium ?

    (1) Marie Curie
    (2) Isaac Newton
    (3) Albert Einstein
    (4) Benjamin Franklin
    Answer:
    68. (1) Radium, in the form of radium chloride, was discovered by Marie Curie and Pierre Curie in 1898. They extracted the radium compound from uraninite. In nature, radium is found in uranium ores in trace amounts as small as a seventh of a gram per ton of uraninite.

    69. Crescograph was invented by

    (1) S.N. Bose 
    (2) P.C. Roy
    (3) J.C. Bose
    (4) P.C. Mahalanobis
    Answer:
    69. (3) A crescograph is a device for measuring growth in plants. It was invented in the early 20th century by Sir Jagadish Chandra Bose - an Indian polymath, physicist, biologist, botanist, and archaeologist.

    70. Name the branch of Zoology that deals with the scientific study of animal behaviour.

    (1) Ecology 
    (2) Physiology
    (3) Ethology 
    (4) Anatomy
    Answer:
    70. (3) Ethology is the scientific and objective study of animal behavior, usually with a focus on behavior under natural conditions. The term was first popularized by American myrmecologist (the study of ants) William Morton Wheeler in 1902.

    71. IVF (In Vitro Fertilization) Technique was first devised by

    (1) Patrick Steptoe and Robert Edwards
    (2) Dr. Henry Dixon
    (3) Robertson
    (4) Dr. Martin Cooper
    Answer:
    71. (1) Along with the surgeon Patrick Steptoe, Robert Edwards successfully pioneered conception through IVF, which led to the birth of Louise Brown in 1978. They founded the first IVF program for infertile patients and trained other scientists in their techniques.

    72. An instrument used to measure

    the density of milk is
    (1) Glactometer 
    (2) Lactometer
    (3) Calciometer 
    (4) Polarimeter
    Answer:
    72. (2) Lactometer is used for measuring the density (creaminess) of milk. It is essentially a hydrometer
    which is an instrument used to measure the specific gravity (or relative density) of liquids; that is, the ratio of the density of the liquid to the density of water.

    73. Who invented aeroplane ?

    (1) Edison 
    (2) Stevenson
    (3) Hoffman 
    (4) Wright Brothers
    Answer:
    73. (4) The Wright brothers, Orville and Wilbur, were two American brothers, who are credited with inventing and building the world’s first successful airplane on December 17, 1903. From 1905 to 1907, the brothers developed their flying machine into the first practical fixed-wing aircraft.

    74. Telephone was invented by

    (1) Alexander Graham Bell
    (2) Baird 
    (3) Stevenson
    (4) Newton
    Answer:
    74. (1) Alexander Graham Bell, an eminent Scottish-born scientist, is credited with inventing the first practical telephone in 1876. Among one of his first innovations after the telephone was the “photophone,” a device that enabled sound to be transmitted on a beam of light.

    75. Who invented the electric bulb?

    (1) Thomas More
    (2) Thomas Alva Edison
    (3) James Watt
    (4) None of these
    Answer:
    75. (2) The first electric light was made in 1800 by Humphry Davy, an English scientist. However, Thomas Edison is usually credited with the invention of the light bulb. He invented the first commercially practical incandescent light in 1879.

    76. Who invented aeroplane ?

    (1) Edison 
    (2) Stevenson
    (3) Hoffman 
    (4) Wright Brothers
    Answer:
    76. (4) The Wright brothers, Orville and Wilbur, were two American brothers, who are credited with inventing and building the world's first successful airplane and making the first controlled, powered and sustained heavier-than-air human flight in December 1903. They surpassed their own milestone in 1905 when they built and flew the first fully practical airplane.

    77. “Linkage” was discovered by

    (1) Blakslee 
    (2) Morgan
    (3) Muller 
    (4) Bateson
    Answer:
    77. (4) William Bateson, an English geneticist, co-discovered genetic linkage with Reginald Punnett in 1909. He was the first person to use the term genetics to describe the study of heredity and biological inheritance, and the chief populariser of the ideas of Gregor Mendel.

    78. Study of atmospheric phenomena is called

    (1) Astrology 
    (2) Meteorology
    (3) Seismology 
    (4) Astronomy
    Answer:
    78. (2) Meteorology is the study of the atmosphere, atmospheric phenomena, and atmospheric effects on our weather. It is a sub-discipline of the atmospheric sciences, a term that covers all studies of the atmosphere. The atmosphere is the gaseous layer of the physical environment that surrounds a planet.

    79. Immunization technique was developed by

    (1) Joseph Lister
    (2) Louis Pasteur
    (3) Edward Jenner
    (4) Robert Koch
    Answer:
    79. (2) Louis Pasteur is traditionally considered as the progenitor of modern immunology because of his studies in the late nineteenth century that popularized the germ theory of disease, and that introduced the hope that all infectious diseases could be prevented as well as treated by vaccination. He developed immunization methods for chicken cholera and anthrax in animals and for human rabies.

    80. Electric current is measured using which of the following instrument ?

    (1) Ammeter 
    (2) Voltmeter
    (3) Anemometer
    (4) Wattmeter
    Answer:
    80. (1) The instrument used to measure electrical current is called an ammeter, which is actually a shortened form of ‘amp meter’. The current is measured in amperes. In scientific labs, a much more sensitive instrument called a galvanometer is used to measure very small currents.

    Post a Comment

    0 Comments