Discovery & Inventions GK Quiz-5

Discovery & Inventions GK Quiz-5

Discovery & Inventions Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Discovery & Inventions for competitive examinations.

    81. Who discovered the first antibiotic ?

    (1) W Fleming
    (2) C Waksman
    (3) Louis Pasteur 
    (4) A Fleming
    Answer:
    81. (4) Sir Alexander Fleming discovered the world’s first antibiotic— benzylpenicillin (Penicillin G)—from the mould Penicillium notatum in 1928. For this discovery, he shared the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1945 with Howard Florey and Ernst Boris Chain.

    82. Waksman got the Nobel Prize for the discovery of :

    (1) Streptomycin
    (2) Chloromycetin
    (3) Neomycin
    (4) Penicillin
    Answer:
    82. (1) Selman Waksman was awarded the Nobel Prize in 1952 “for his discovery of streptomycin, the first antibiotic effective against tuberculosis.” He was called “one of the greatest benefactors to mankind,” as the result of the discovery of streptomycin. Waksman was a Russian-born, Jewish-American inventor, biochemist and microbiologist.

    83. Radio activity was discovered by :

    (1) Becqueral 
    (2) Soddy
    (3) Rutherford 
    (4) Curie
    Answer:
    83. (1) French physicist Henri Becquerel discovered radioactivity by accident in 1896 when a piece of uranium left in a dark desk drawer made an image on photographic plates. The husband and wife team of Pierre and Marie Curie became interested in Becquerel’s discovery. While experimenting with their own uranium-containing ore, they came up with the term “radioactivity” to describe the spontaneous emissions that they studied.

    84. Reserve transcription was discovered by :

    (1) Beadle & Tatum
    (2) Waston & Crick
    (3) Temin & Baltimore
    (4) har Govind Khorana
    Answer:
    84. (3) In 1970, American virologists Howard Martin Temin and David Baltimore along with Japanese virologist Satoshi Mizutani, working independently, reported the discovery of an enzyme that could synthesize proviral DNA from the RNA genome of RSV. This enzyme was named RNA-directed DNA polymerase, commonly referred to as reverse transcriptase.

    85. Phycology is the study of

    (1) Bacteria 
    (2) Algae
    (3) Fungi 
    (4) Lichens
    Answer:
    85. (2) Phycology is the scientific study of algae. Phycology or algology is a branch of life science and often is regarded as a sub-discipline of botany. It includes the study of prokaryotic forms known as blue-green algae or cyanobacteria.

    86. Who invented the Safety razor?

    (1) Gillette 
    (2) Steve Cher
    (3) Steve Job 
    (4) Lar Strauss
    Answer:
    86. (1) King Camp Gillette, an American businessman, invented the best selling version of the safety razor in 1901. Several models were in existence before Gillette’s design. Gillette’s innovation was the thin, inexpensive, disposable blade of stamped steel. Gillette is widely credited with inventing the so-called razor and blades business model.

    87. Pick out the person associated with the coining of the term ‘gene’.

    (1) Waldeyer 
    (2) Mendel
    (3) Johannsen 
    (4) Morgan
    Answer:
    87. (3) Though Gregor Mendel (1822–1884) first suggested existence of discrete inheritable units, he did not use the term gene. Gene was coined in 1909 by Danish botanist Wilhelm Johannsen to describe the fundamental physical and functional unit of heredity. The related word genetics was first used by William Bateson in 1905.

    88. The instrument used to measure pressure

    (1) Anemometer
    (2) Aneroid Barometer
    (3) Hygrometer
    (4) Thermometer
    Answer:
    88. (2) Aneroid barometer is an instrument for measuring pressure as a method that does not involve liquid. Invented in 1844 by French scientist Lucien Vidi, it uses a small, flexible metal box called an
    aneroid cell, which is made from an alloy of beryllium and copper.

    89. Richter Scale is used for measuring :

    (1) Velocity of wind
    (2) Density of liquid
    (3) Intensity of earthquake
    (4) Humidity of air
    Answer:
    89. (*) There are two ways in which scientists quantify the size of earthquakes: magnitude and intensity. Magnitude measures the energy released at the source of the earthquake; Intensity measures the strength of shaking produced by the earthquake at a certain location. The Richter Scale is used for measuring the magnitude of earthquakes. The magnitude value is proportional to the logarithm of the amplitude of the strongest wave during an earthquake. Mercalli scale is used to measure intensity of earthquakes. The intensity of a quake differs greatly from place to place. It depends upon such factors as the distance from the epicenter, the design and quality of construction of local buildings, and the type of surface beneath the buildings.

    90. Who invented the battery?

    (1) Roentgen 
    (2) Volta
    (3) Faraday 
    (4) Maxwell
    Answer:
    90. (2) In 1800, Alessandro Volta, an Italian physicist, invented the first true battery, which came to be known as the voltaic pile. The voltaic pile consisted of pairs of copper and zinc discs piled on top of each other, separated by a layer of cloth or cardboard soaked in brine (i.e., the electrolyte).

    Post a Comment

    0 Comments