Discovery & Inventions GK Quiz-6

Discovery & Inventions GK Quiz-6

Discovery & Inventions Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Discovery & Inventions for competitive examinations.

    91. Who discovered the link between electricity and magnetism ?

    (1) Volta 
    (2) Maxwell
    (3) Diesel 
    (4) Michael Faraday
    Answer:
    91. (2) The connection between electricity and magnetism was discovered by famous Danish chemist and physicist, Hans Christian Oersted in 1819. Starting about a decade after Oersted’s discovery, Michael Faraday demonstrated essentially the opposite of what Oersted had found–that a changing magnetic field induces an electric current. He achieved an electrical current from a changing magnetic field, a phenomenon known as electromagnetic induction. Following Faraday’s work, James Clerk Maxwell developed equations, formally unifying electricity and magnetism. So it was Maxwell who formulated the relationship between electricity and magnetism.

    92. Araneology is the study of:

    (1) Rearing of bees
    (2) Study of aphids
    (3) Study of mites
    (4) Study of spiders
    Answer:
    92. (4) Araneology is a branch of zoology that deals with the study of spiders. It is a branch of Arachnology, the scientific study of spiders and related animals such as scorpions, pseudo-scorpions, and harvestmen, collectively called arachnids.

    93. Planimeter is used to measure:

    (1) Height of a region
    (2) Direction
    (3) Road Distance
    (4) Areas
    Answer:
    93. (4) A planimeter, also known as a platometer, is a measuring instrument used to determine the area of an arbitrary two-dimensional shape. They were once common, but have now largely been replaced by digital tools. The Swiss mathematician Jakob AmslerLaffon built the first modern planimeter in 1854.

    94. The term Ecosystem was proposed by:

    (1) Vernadsky 
    (2) S.A. Forbes
    (3) A.G. Tansley 
    (4) Thienemann
    Answer:
    94. (3) The term “ecosystem” was first coined by Roy Clapham in 1930, but it was ecologist Arthur Tansley who fully defined the ecosystem concept. In his classic article of 1935, Tansley defined ecosystems as “The whole system,… including not only the organismcomplex, but also the whole complex of physical factors forming what we call the environment.”

    95. Gas engine was invented by:

    (1) Charles 
    (2) Davy
    (3) Daimler 
    (4) Diesel
    Answer:
    95. (3) Gottlieb Daimler invented the prototype of the modern gasoline engine in 1885. This gas engine was made with a vertical cylinder, and gasoline injected through a carburetor (patented in 1887). Daimler first built a two-wheeled vehicle the "Reitwagen" (Riding Carriage) with this engine and a year later built the world's first four-wheeled motor vehicle.

    96. Arboriculture is the study of:

    (1) Cultivation of trees and vegetables
    (2) Art of garden cultivation
    (3) Science of plant life
    (4) Art of growing crops
    Answer:
    96. (1) Arboriculture is the cultivation, management, and study of individual trees, shrubs, vines, vegetables and other perennial woody plants. It is primarily focused on individual woody plants and trees maintained for permanent landscape and amenity purposes, usually in gardens, parks or other populated settings, by arborists, for the enjoyment, protection, and benefit of human beings. It falls under the general umbrella of horticulture.

    97. Venturimeter is used to measure:

    (1) rate of flow of liquids
    (2) liquid pressure
    (3) surface tension
    (4) liquid density
    Answer:
    97. (1) A venturi meter is used to measure the flow speed of a fluid in a pipe. It is essentially a short pipe consisting of two conical parts with a short portion of uniform cross-section in between. It is always used in a way that the upstream part of the flow takes place through the short conical portion while the downstream part of the flow through the long one.

    98. Who invented the mobile phone?

    (1) Tim–Berners–Lee
    (2) Raymond Samuel Tomlinson
    (3) Chuck Hull
    (4) Martin Cooper
    Answer:
    98. (4) Martin Cooper, an American engineer, conceived the first handheld mobile phone while at Motorola in 1973. He led the team that developed it and brought it to market in 1983. He is considered the “father of the cell phone” and is also cited as the first person in history to make a handheld cellular phone call in public.

    99. Seismography is the science of

    (1) Rivers 
    (2) Earthquakes
    (3) Volcanoes 
    (4) Mountains
    Answer:
    99. (1) Seismography is the scientific measuring and recording of the shock and vibrations of earthquakes. The study of these records is known as seismology. The instrument for automatically detecting and recording the intensity, direction, and duration of a movement of the ground, especially of an earthquake, is known as seismograph.

    100. The lysimeter helps in the estimation of

    (1) Evapotranspiration
    (2) Relative humidity
    (3) Vapour pressure
    (4) Wind direction
    Answer:
    100. (1) A lysimeter is used to measure the amount of actual evapotranspiration which is released by plants. By recording the amount of precipitation that an area receives and the amount lost through the soil, the amount of water lost to evapotranspiration can be calculated.

    Post a Comment

    0 Comments