Discovery & Inventions GK Quiz-7

Discovery & Inventions GK Quiz-7

Discovery & Inventions Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Discovery & Inventions for competitive examinations.

    101. Infrared radiations are detected by

    (1) Pyrometer 
    (2) Nanometer
    (3) Photometer
    (4) Spectrometer
    Answer:
    101. (3) A photometer is an instrument that can be used for absorption, emission or fluorescence measurement with ultraviolet, visible or infrared radiation. It has filters for wavelength selection and a photoelectric device for measuring radiation (Detection and Analysis by E. N. Ramsden).

    102. ‘Cryogenics’ is the study of

    (1) High temperature
    (2) Superconductor
    (3) Production of fuels
    (4) Low temperature
    Answer:
    102. (4) In physics, cryogenics is the study of the production and behaviour of materials at very low temperatures. It is not well-defined at what point on the temperature scale refrigeration ends and cryogenics begins, but scientists assume it starts at or below - 150°C (123 K; -238 °F).

    103. ‘Entomology’ is the science that studies

    (1) Behaviour of human beings
    (2) Formation of rocks
    (3) Insects
    (4) None of these
    Answer:
    103. (3) Entomologyis the scientific study of insects, a branch of zoology. Like several of the other fields that are categorized within zoology, entomology is a taxon-based category. At some 1.3 million described species, insects account for more than two-thirds of all known organisms.

    104. Who invented the ‘World Wide Web’ ?

    (1) Tim Berners-Lee
    (2) Martin Cooper
    (3) R. Samuel Tomlinson
    (4) Charles Babbage
    Answer:
    104. (1) World Wide Web (www) was invented by English scientist Tim Berners-Lee in 1989. It is an information space where documents and other web resources are identified by URLs, interlinked by hypertext links, and can be accessed via the Internet.

    105. Which of the following statement is false?

    (1) Polystyrene was discovered in 1839 by Edward Simon
    (2) It is used for making plastics and CD cases
    (3) It is not biodegradable
    (4) None of these
    Answer:
    105. (4) Polystyrene is a synthetic aromatic polymer made from the monomer styrene. It is non-biodegradable, i.e., it cannot be decomposed by bacteria or other living organisms. It was discovered in 1839 by Eduard Simon. Polystyrene is one of the most widely used plastics used in protective packaging (CD and DVD cases), containers, lids, bottles, trays, disposable cutlery.

    106. Which scientist got the particle name for ‘mesotron’ changed to ‘meson’ ?

    (1) Hans Adolf Krebs
    (2) Carl David Anderson
    (3) Dr Homi Jehangir Bhabha
    (4) William Buehler
    Answer:
    106. (3) When Card David Anderson discovered a new particle with a mass between that of the electron and proton, he named it 'mesoton' in a 1933 publication in the Physical Review. However, on the advice of Professor R.A. Millikan, he changed the name to ‘mesotron’ although he (Anderson) did not agree with it. Homi Jehangir Bhabha then sent a short paper to Nature journal in February 1939 in which he proposed the name meson. The name given by Bhabha has remained to this day and is used for a class of elementary particles.

    107. An anemometer measures which of the following ?

    (1) Speed of light
    (2) Speed of wind
    (3) Speed of water current
    (4) Speed of satellites
    Answer:
    107. (2) An anemometer is a device used for measuring wind speed. The term is derived from the Greek word anemos (wind). The first known description of an anemometer was given by Leon Battista Alberti in 1450.

    108. Which of the following is the study of soil?

    (1) Myrmecology
    (2) Pedology
    (3) Glaciology
    (4) Cosmology
    Answer:
    108. (2) Pedology is the study of soils in their natural environment. It is one of two main branches of soil science, the other being edaphology. Pedology deals with pedogenesis, soil morphology, and soil
    classification, while edaphology studies the way soils influence plants, fungi, and other living things.

    109. What is Myrmecology?

    (1) Study of flies
    (2) Study of ants
    (3) Study of bees
    (4) Study of spiders
    Answer:
    109. (2) Myrmecology is a branch of entomology focusing on the scientific study of ants. The word myrmecology was coined by William Morton Wheeler (1865–1937). The earliest scientific thinking based on observation of ant life was that of Auguste Forel (1848–1931)

    110. The study of earthquake is called:

    (1) Topology 
    (2) Hydrology
    (3) Limnology 
    (4) Seismology
    Answer:
    110. (4) Seismology is the study of earthquakes and seismic waves that move through and around the earth. The field also includes studies of earthquake environmental effects, such as tsunamis as well as diverse seismic sources such as volcanic, tectonic, oceanic, atmospheric, and artificial processes.

    111. Which apparatus is used to measure the intensity of light?

    (1) Lux meter 
    (2) Calorimeter
    (3) Anemometer 
    (4) Altimeter
    Answer:
    111. (1) Lux meters, also known as light meters, measure the intensity of light as perceived by the human eye with the help of photo detectors.The lux is the SI unit of illuminance and luminous emittance, measuring luminous flux per unit area. In photometry, it is used as a measure of the intensity, as perceived by the human eye, of light that hits or passes through a surface.

    112. Epigraphy is the study of which of the following ?

    (1) Coins 
    (2) Inscriptions
    (3) Temples 
    (4) Birds
    Answer:
    112. (2) Epigraphy is the study of inscriptions or epigraphs as writing. It is the science of identifying graphemes, clarifying their meanings, classifying their uses according to dates and cultural contexts, and drawing conclusions about the writing and the writers. A per son using the methods of epigraphy is called an epigrapher or epigraphist.

    113. Temperature of distant luminous bodies can be determined by

    (1) Mercury thermometers
    (2) Gas thermometers
    (3) Pyrometers
    (4) Colour thermometers
    Answer:
    113. (3) A pyrometer is a type of remote-sensing thermometer used to measure the temperature of a surface. It is a device that from a distance determines the temperature of a luminous surface from the spectrum of the thermal radiation it emits, a process known as pyrometry.

    114. An eudiometer measures

    (1) Atmospheric pressure
    (2) Time
    (3) Volume of gases
    (4) Vapour pressure
    Answer:
    114. (3) A eudiometer is a laboratory device that measures the change in volume of a gas mixture following a physical or chemical change. Applications of a eudiometer include the analysis of gases and the determination of volume differences in chemical reactions. It is similar in structure to the meteorological barometer.

    115. The growth of bacteria is measured by

    (1) hemacytometer
    (2) spectrophotometer
    (3) calorimeter
    (4) auxanometer
    Answer:
    115. (2) There are different methods of counting microbial growth. These are based on different parameters of cells such as dry-weight and wet-weight measurement, absorbance, cell plate, density, turbidity, ATP measurement, viable count, ATPase activity and use of Coulter counter. Absorbance is measured by using a spectrophotometer. Cell growth of any bacterial suspension at a particular wavelength at different intervals is measured in terms of absorbance.

    116. The branch of biology which deals with extinct organisms is called

    (1) Palynology
    (2) Phylogeny
    (3) Palaeobotany
    (4) Palaentology
    Answer:
    116. (4) Paleontology is the study of fossils and biology of extinct organisms. It is the scientific study of life that existed prior to, and sometimes including, the start of the Holocene Epoch (roughly 11,700 years before present). Paleontology lies on the border between biology and geology, but differs from archaeology in that it excludes the study of anatomically modern humans.

    117. The Beaufort scale is used to measure :

    (1) Atmospheric pressure
    (2) Altitudes of mountains
    (3) Wind velocity
    (4) Intensity of earthquakes
    Answer:
    117. (3) The Beaufort scale is an empirical measure for describing wind velocity based on observed sea conditions. The scale was devised in 1805 by Irish-born Francis Beaufort (later Rear Admiral Sir Francis Beaufort), a Royal Navy officer, while serving in HMS Woolwich.

    118. The instrument used for measuring air pressure is called

    (1) Anemometer
    (2) Barometer
    (3) Hygrometer
    (4) Thermometer
    Answer:
    118. (2) A barometer is a scientific instrument used in meteorology to measure atmospheric pressure. Pressure tendency can forecast short term changes in the weather. Evangelista Torricelli is universally credited with inventing the barometer in 1643.

    119. Which instrument is used for measuring humidity of atmosphere?

    (1) Barometer
    (2) Anemometer
    (3) Thermometer
    (4) Hygrometer
    Answer:
    119. (4) A hygrometer, also known as a psychrometer, is used to measure the humidity in the air. A common way these devices work is by using a material that attracts moisture, and that changes depending on how moist it is. Aside from greenhouses and industrial spaces, hygrometers are also used in some incubators, saunas, humidors and museums.

    120. Anemometer is an instrument meant for measuring

    (1) velocity 
    (2) air masses
    (3) wind speed 
    (4) temperature
    Answer:
    120. (3) An anemometer is a device used for measuring the speed of wind. Anemometers are important tools for meteorologists, who study weather patterns. They are also important to the work of physicists, who study the way air moves.

    121. ‘Agronomy’ is the practice of raising ______

    (1) Plants and Animals
    (2) Crop plants
    (3) Agriculture
    (4) Fruit plants only
    Answer:
    121. (2) Agronomy is the science and technology of raising plants for food, fuel, fibre etc. To be specific, it is a branch of agricultural science that deals with the study of crops and the soils in which they grow. Agronomists, sometimes known as crop scientists, specialize in producing and improving food crops through conducting experiments and developing methods of production.They conduct research in crop rotation, irrigation and drainage, plant breeding, soil classification, soil fertility, weed control, and other areas.

    122. Preservation of historical articles is done in science of

    (1) Iconography
    (2) Numismatic
    (3) Museology
    (4) Epigraphy
    Answer:
    122. (3) Museology is the study of museums and museum curation. Because the framework of museums lies in material objects as primary sources, it is indirectly concerned with the preservation of historical articles.

    123. Which instrument is used for photographing the Sun?

    (1) Galvanometer
    (2) Potentiometer
    (3) Spectrophotometer
    (4) Spectroheliograph
    Answer:
    123. (4) The spectroheliograph is an instrument used in astronomy which captures a photographic image of the Sun at a single wavelength of light, a monochromatic image. The wavelength is usually chosen to coincide with an spectral wavelength of one of the chemical elements present in the Sun.

    124. Sextant is an instrument used in which of the following ?

    (1) Gynaecology
    (2) Navigation
    (3) Birth control
    (4) Medical treatment
    Answer:
    124. (2) A sextant is a doubly reflecting navigation instrument used to determine the angle between an astronomical object and the horizon for the purposes of celestial navigation. Common uses of the sextant include sighting the sun at solar noon or Polaris at night (in the Northern Hemisphere) to determine latitude.

    125. Science dealing with study of soil is called

    (1) Pedology 
    (2) Pedagogy
    (3) Ecology 
    (4) Pomology
    Answer:
    125. (1) Pedology is the study of soils in their natural environment. It is concerned with all aspects of soils, including their physical and chemical properties, the role of organisms in soil production and in relation to soil character, the description and mapping of soil units, and the origin and formation of soils.

    Post a Comment

    0 Comments