History GK Quiz-11

History GK Quiz-11

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    161. The Harappans were

    (1) rural 
    (2) urban
    (3) nomadic 
    (4) tribal
    Answer:
    161. (2) The Harappan cities were planned to serve these functional, social and economic requirements of their inhabitants. The urbanism of the Harappan civilization is associated with its mature phase. Many scholars have called the Harappan urbanization as 'The Urban Revolution', which could not have been possible without the strong central authority, specialized economic organization and socio-cultural unity.

    162. The crop which was not known to Vedic people is

    (1) barley 
    (2) wheat
    (3) rice 
    (4) tobacco
    Answer:
    162. (1) Dantidurga (735–756 CE), also known as Dantivarman or Dantidurga II was the founder of the Rashtrakuta Empire of Manyakheta. His capital was based in Gulbarga region of Karnataka. He was succeeded by his uncle Krishna I who extended his kingdom to all of Karnataka.

    163. The Rashtrakuta kingdom was founded by

    (1) Dandi Durga (Danti Durga)
    (2) Amoghavarsha
    (3) Govinda III
    (4) Indra III
    Answer:
    163. (1) The Indus Valley Civilization was noted for its cities built of brick, roadside drainage system, and multistoried houses. The buildings were made of burnt bricks, which have been preserved even to this day. Sun-dried bricks were used for the foundation of the buildings and the roofs were flat and made of wood.

    164. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the

    (1) Rashtrakutas
    (2) Pallavas
    (3) Pandyas 
    (4) Chalukyas
    Answer:
    164. (1) The Ellora caves were patronized mainly by the Chalukya and the Rashtrakuta Dynasty rulers between the middle of sixth century and the eleventh century A.D. Ajanta Caves in Maharashtra are
    28-30 rock-cut cave monuments created during the first century BC and 5th century AD, containing paintings and sculptures considered to be masterpieces of both Buddhist religious art and universal pictorial art.

    165. Gupta Dynasty was famous for

    (1) art and architecture
    (2) imperialism
    (3) revenue and land reform
    (4) None of these
    Answer:
    165. (1) The peace and prosperity created under the leadership of the Guptas enabled the pursuit of scientific and artistic endeavors. This period is called the Golden Age of India and was marked by extensive inventions and discoveries in science, technology, engineering, art, dialectic, literature, logic, mathematics, astronomy, religion and philosophy that crystallized the elements of what is generally known as Hindu culture.

    166. The last Buddhist king who was a great Sanskrit scholar and a writer was

    (1) Kanishka 
    (2) Ashoka
    (3) Bimbisara
    (4) Harshavardhana
    Answer:
    166. (4) Harshavardhana was a good scholar and a noted author. He wrote three plays in Sanskrit namely Ratnavali, Priyadarsika and Nagananda. We can find welldocumented record of his reign in the work of his court poet Banabhatta.

    167. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore ?

    (1) Aditya Chola
    (2) Raja Raja Chola
    (3) Rajendra Chola
    (4) Karikala Chola
    Answer:
    167. (2) The famous Chola temple built at Tanjavur (Tanjore) is known as the Brihadeshvara temple. It is also called the Rajarajeshwara temple after the name of king Rajaraja who built it in honour of Lord Shiva in about 1009 A.D. It is a tribute and a reflection of the power of its patron Raja Raja Chola I. It remains India's largest temple.

    168. Who among the following foreigners was the first to visit India ?

    (1) Hiuen Tsang
    (2) Magasthenese
    (3) I-Tsing
    (4) Fahien
    Answer:
    168. (2) Megasthenes was a Greek ethnographer and explorer in the Hellenistic period, author of the work Indica. He became an ambassador of Seleucus I of the Seleucid dynasty possibly to Chandragupta Maurya in Pataliputra, India. Scholars place it before 298 BC, the date of Chandragupta's death. Hiuen Tsang came during the reign of Harshavardhana; while ITsing and Fa Hien came during the Gupta times.

    169. The Third Buddhist Council was patronised by

    (1) Kanishka
    (2) Ashoka
    (3) Mahakashyap Upali
    (4) Sabakarni
    Answer:
    169. (2) The Third Buddhist council was convened in about 250 BCE at Asokarama in Pataliputra, supposedly under the patronage of Emperor Asoka. It was presided over by the Elder Moggaliputta Tissa and one thousand monks participated in the Council. The council is recognized and known to both the Theravada and Mahayana schools, though its importance is central only to the Theravada school.

    170. Carving in the famous Ajanta caves was first started during the reign of the

    (1) Kadambas 
    (2) Satavahanas
    (3) Rashtrakutas 
    (4) Marathas
    Answer:
    170. (2) The earlier phase of Ajanta falls between third century BCE to second century BC. In this phase, just five caves were excavated: Caves 9, 10, 12, 13 and 15A. The region during this time was ruled by the Satavahana dynasty (230 BC – c. 220 A.D). Therefore, they may be called the Satavahana-period caves. This phase is also widely known as the Hinayana phase.

    171. The official court language of the Guptas was

    (1) Pali 
    (2) Prakrit
    (3) Hindi 
    (4) Sanskrit
    Answer:
    171. (4) The Sanskrit language, once ignored under the Buddhist and Jain influence, was patronised during the Gupta period. It was recognised as the court language and was used in their inscriptions. Gradually it became the lingua franca of India. Some of the wellknown scholars who flourished during this period were: Kalidasa, Vishakhadutta, Shudraka, Bharavi, Dandin, Subandhu, etc.

    172. Which of the following option is match?

    (1) Alora – Shakas
    (2) Mahabalipuram– Rashtrakuta
    (3) Meenakshi Temple –Pallavas
    (4) Khjuraho – Chandelas
    Answer:
    172. (4) Khajuraho was the cultural capital of Chandel Rajputs, a Hindu dynasty that ruled this part of India from the 10-12th centuries. The political capital of the Chandelas was Kalinjar. The Khajuraho temples were built over a span of 200 years, from 950 to 1150. The Chandela capital was moved to Mahoba after this time, but Khajuraho continued to flourish for some time. Khajuraho has no forts because the Chandel Kings never lived in their cultural capital.

    173. The most distinguished ruler of the Chalukyan dynasty was

    (1) Jayasimha II
    (2) Vikramaditya VI
    (3) Somesvara II
    (4) Pulakesin II
    Answer:
    173. (4) Pulakesin-II was the most famous ruler of the Chalukya dynasty. In his reign the Chalukyas of Badami saw their kingdom extend over most of the Deccan. Pulikeshi-II routed the Pallava king Mahendravarman-I in the battle of Pullalur. In a decisive battle fought on the banks of the river Narmada, Pulakesin defeated Harshavardhana.

    174. “Harsha Charita” was written by

    (1) Kalidasa 
    (2) Banabhatta
    (3) Valmiki 
    (4) Vyasa
    Answer:
    174. (2) The Harshacharita, is the biography of Indian Emperor Harsha by Banabhatta, also known as Bana, who was a Sanskrit writer of 7th century in India. He was the 'Asthana Kavi', meaning 'Court Poet', of King Harsha.

    175. The capital of Kanishka was :

    (1) Purushapura 
    (2) Benares
    (3) Allahabad 
    (4) Sarnath
    Answer:
    175. (1) The Kushan king Kanishka, who reigned from at least 127 AD, moved the capital from Pushkalavati (now called Charsadda in the Peshawar valley) to Purushapura (Peshawar) in the 2nd century AD. Following this move by the Kushans, Peshawar became a great center of Buddhist learning even though Zoroastrianism, Hindusim and animism seem to have survived in the majority population.

    176. In which language were the Buddhist-texts ‘Pitakas’ composed ?

    (1) Sanskrit
    (2) Ardhamagadhi
    (3) Pali
    (4) Prakrit
    Answer:
    176. (3) Tripitaka is the collection of the teachings of the Buddha over 45 years in the Pali language, and it consists of Sutta - conventional teaching, Vinaya - disciplinary code, and Abhidhamma - moral psychology. Tripitaka is the main categories of texts that make up the Buddhist canon.

    177. Who was called India’s Napoleon because of his victories ?

    (1) Skandagupta
    (2) Chandragupta
    (3) Brahmagupta
    (4) Samudragupta
    Answer:
    177. (4) Samudragupta, ruler of the Gupta Empire, and successor to Chandragupta-I, is considered to be one of the greatest military geniuses in Indian history according to Historian V. A. Smith. He was called the Napoleon of India because he wanted to conquer more and more.

    178. Buddhism in Nepal was introduced during the reign of

    (1) Samudragupta
    (2) Ashoka
    (3) Chandragupta
    (4) Harshavardhana
    Answer:
    178. (2) As a Buddhist emperor, Ashoka sent many prominent Buddhist monks (bhikshus) Sthaviras like Madhyamik Sthavira to modern Kashmir and Afghanistan; Maharaskshit Sthavira to Syria, Persia / Iran, Egypt, Greece, Italy and Turkey; and Massim Sthavira to Nepal. He built a number of stupas, Sangharama, viharas, chaitya, and residences for Buddhist monks all over South Asia and Central Asia. The Asokan pillar at Lumbini, Nepal speaks about Asoka and his works.

    179. The Pallavas ruled from

    (1) Kanchipuram
    (2) Madurai
    (3) Tanjore
    (4) Tiruchendur
    Answer:
    179. (1) The Pallavas ruled regions of northern Tamil Nadu and southern Andhra Pradesh between the second to the ninth century A.D. Their capital was Kanchipuram. Located on the banks of river Vegavathy, it served as the capital city of the Pallava Kingdom during the 4th to 9th century A.D.

    180. The Gandhara style of sculpture, during the Kushan period is a combination of

    (1) Indo-Islamic style
    (2) Indo-Persian style
    (3) Indo-China style
    (4) Indo-Greek style
    Answer:
    180. (4) Gandhara sculpture was an amalgamation of IndoGreek styles. The distinguishing Gandhara sculpture is the standing or seated Buddha. The western classical factor rests in the style, in the handling of the robe, and in the physiognomy of Buddha. The cloak, which covers all but the appendages is dealt like in Greek and Roman sculptures.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments