History GK Quiz-12

History GK Quiz-12

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    181. The greatest Kushan leader who got converted to Buddhism was

    (1) Kujala
    (2) Vima
    (3) Kanishka 
    (4) Kadphises
    Answer:
    181. (3) Kanishka's reputation in Buddhist tradition is based mainly that he convened the 4th Buddhist Council in Kashmir. Images of the Buddha based on 32 physical signs were made during his time. He provided encouragement to both the Gandhara school of GrecoBuddhist Art and the Mathura school of Hindu art. Kanishka personally seems to have embraced both Buddhism and the Persian cult of Mithra.

    182. The Gupta king who assumed the title of ‘Vikramaditya’ was

    (1) Skandagupta
    (2) Samudragupta
    (3) Chandragupta-II
    (4) Kumaragupta
    Answer:
    182. (3) Chandragupta-II was one of the most powerful emperors of the Gupta empire in northern India. His rule spanned c. 380–413/415 A.D, during which the Gupta Empire achieved its zenith, art, architecture, and sculpture flourished, and the cultural development of ancient India reached its climax. He adopted the title of Vikramaditya which holds a semi-mythical status in India.

    183. Which ruler murdered his father, Bimbisara to ascend the throne ?

    (1) Ashoka 
    (2) Ajatasatru
    (3) Kanishka 
    (4) Simukha
    Answer:
    183. (2) Ajatasatru was a king of the Magadha empire in north India. He was the son of King Bimbisara, the great monarch of Magadha. He was contemporary to Mahavira and Buddha. According to the Jain tradition Bimbisara committed suicide while according to Buddhist tradition he was brutally murdered by his own son.

    184. Which ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists ?

    (1) Mahipala 
    (2) Devapala
    (3) Gopala 
    (4) Dharampala
    Answer:
    184. (4) The Vikramasila University was one of the two most important centers of Buddhist learning in India during the Pala dynasty, along with Nalanda University. It was established by King Dharmapala (783 to 820) in response to a supposed decline in the quality of scholarship at Nalanda. Atisha, the renowned pandita, is sometimes listed as a notable abbot.

    185. A great astronomer and mathematician during the Gupta period was

    (1) Bhanugupta 
    (2) Vagabhatta
    (3) Aryabhatta 
    (4) Varahamihira
    Answer:
    185. (3) Aryabhatta was the first in the line of great mathematician-astronomers from the classical age of Indian mathematics and Indian astronomy who belonged to the Gupta era. His period was 476–550 A.D. His most famous works are the Aryabhatiya (499 A.D) and the Arya-Siddhanta.

    186. Which of the following Gupta kings stopped the Huns from invading India?

    (1) Kumaragupta
    (2) Samudragupta
    (3) Skandagupta
    (4) Chandragupta
    Answer:
    186. (3) Skandagupta was a Gupta Emperor of northern India. He is generally considered the last of the great Gupta Emperors who faced some of the greatest challenges in the annals of the empire having to contend with the Pushyamitras and the Hunas (a name by which the "White Huns" were known in India). He crushed the Hun invasion in 455, and managed to keep them at bay; however, the expense of the wars drained the empire's resources and contributed to its decline.

    187. Alexander and the army of Porus camped on the opposite banks of this river

    (1) Ravi 
    (2) Jhelum
    (3) Sutlej 
    (4) Chenab
    Answer:
    187. (2) The Battle of the Hydaspes River was fought by Alexander the Great in 326 BC against King Porus of the Hindu Paurava kingdom on the banks of the Hydaspes River (Jhelum River) in the Punjab. The battle resulted in a complete Macedonian victory and the annexation of the Punjab. The battle is historically significant for opening up India for Greek political (Seleucid Empire, Indo-Greeks) and cultural influence (Greco-Buddhist art) which was to continue for many centuries.

    188. Who were the first to issue gold coins in India?

    (1) Kushans 
    (2) Tatars
    (3) Mughals 
    (4) Aryans
    Answer:
    188. (1) The Indo-Greek kings were the first to issue gold coins in India and their coins were special in the sense that each king had his own distinctive coins by which he could be definitely identified. However, some scholars contend that this credit should go to the Khushan kings. Vima Kadphises is said to be the first to introduce gold coinage in India, in addition to the existing copper and silver coinage.

    189. Who among the following were the first to invade India?

    (1) Afghans 
    (2) Mongols
    (3) Arabs 
    (4) Turks
    Answer:
    189. (3) The advent of Muslims in India was marked by the Arab conquest of Sind, though long before that the Arabs already had settlements on the western coast of India. Muhammad Bin Qasim, under the order of Hajjaj, advanced in 710 A.D., at the head of a considerable army, subdued Mukran, pushed on through Baluchistan and in 711-12 reduced Sind, the lower valley and delta of the Indus.

    190. Who amidst the following was a wife of emperor Ashoka who influenced him?

    (1) Chandalika 
    (2) Charulata
    (3) Gautami 
    (4) Karuwaki
    Answer:
    190. (4) Maharani Kaurwaki was Empress consort of the Maurya Empire as the first wife of Emperor Ashoka. Legends says that Kaurwaki was the daughter of a fisher man. It is said that she led an army of females against Ashoka in Kalinga after Kalinga had no males left to defend it.

    191. The famous Kailasa temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the

    (1) Cholas 
    (2) Kadambas
    (3) Pallavas 
    (4) Rashtrakutas
    Answer:
    191. (4) Kailashnath Temple is a famous temple, one of the 34 monasteries and temples, known collectively as the Ellora Caves which was built in the 8th century by the Rashtrakuta king Krishna-I.

    192. ‘Purushapura’ is the other name for

    (1) Patna 
    (2) Pataliputra
    (3) Peshawar 
    (4) Punjab
    Answer:
    192. (3) The Kushan king Kanishka , moved the capital from Pushkalavati to Purushapura (Peshawar) in the 2nd century AD. Following this move by the Kushans, Peshawar became a great center of Buddhist learning.

    193. Which of the following was the capital of the Chola Kings?

    (1) Kanchi 
    (2) Tanjore
    (3) Madurai 
    (4) Trichirapally
    Answer:
    193. (2) Thanjavur, formerly Tanjore, first rose to prominence during the reign of the Medieval Cholas when it served as the capital of the Chola empire. After the fall of the Cholas, the city was ruled by various dynasties like Pandyas, Vijayanagar Empire, Madurai Nayaks, Thanjavur Nayaks, Thanjavur Marathas and the British.

    194. ‘Tripitaka’ is the religious book of

    (1) Jains 
    (2) Buddhists
    (3) Sikhs 
    (4) Hindus
    Answer:
    194. (2) Tripitaka is the three main categories of texts that make up the Buddhist canon. As the name suggests, a Tripitaka traditionally contains three "baskets" of teachings: a Sutra Pitaka, a Vinaya Pitaka and an Abhidharma Pitaka.

    195. Which of the following materials was mainly used in the manufacture of Harappan seals?

    (1) Terracota 
    (2) Bronze
    (3) Copper 
    (4) Iron
    Answer:
    195. (1) Seals are an impressive part of surviving art of Harappan culture. Of these the great majority have animals engraved on them and a short inscription. They are mainly made of terracotta which is a type of earthenware, or clay-based unglazed or glazed ceramic, where the fired body is porous.

    196. The capital of Pallavas was

    (1) Arcot 
    (2) Kanchi
    (3) Malkhed 
    (4) Banavasi
    Answer:
    196. (2) Located on the banks of river Vegavathy, Kanchipuram served as the capital city of the Pallava Kingdom during the 4th to 9th century A.D.

    197. Who defeated Harshavardhan on the banks of Narmada ?

    (1) Pulakesin I
    (2) Pulakesin II
    (3) Vikramaditya
    (4) Nandivarman
    Answer:
    197. (2) Harsha's ambition of extending his power to the Deccan and Southern India were stopped by the great Chalukya Emperor of South India Pulakeshini-II, the Chalukya king of Vatapi in Northern Karnataka along the banks of river Narmada. Pulakeshi defeated Harsha's army on the banks of the river Narmada in 620. A truce was agreed upon and the river Narmada was marked as the southern boundary of Harsha's kingdom.

    198. During whose reign did the Gandhara School of Art blossom ?

    (1) Harsha
    (2) Ashok
    (3) Kanishka
    (4) Chandragupta II
    Answer:
    198. (3) The Kushan period is considered the Golden Period of Gandhara. Peshawar Valley and Taxila are littered with ruins of stupas and monasteries of this period. Gandharan art flourished and produced some of the best pieces of Indian sculpture. Many monuments were created to commemorate the Jataka tales. The Gandhara civilization peaked during the reign of the great Kushan king Kanishka (128–151). The cities of Taxila (Takshasila) at Sirsukh and Peshawar were built.

    199. Both Jainism and Buddhism had no faith in

    (1) yajnas
    (2) salvation
    (3) caste system 
    (4) rituals
    Answer:
    199. (*) Jainism and Buddhism arose us a protest against the ritualism of the Hindu religion. Gautam Buddha and Vardhaman Mahavir both belonged to ruling families of Kshatriyas. Buddhism, as well as, Jainism had no faith in Vedic religion. Besides, both these heterodox sects had no faith in caste distinctions and opposed the caste-system vehemently.

    200. The Gupta Saka was founded by

    (1) Chandra Gupta, the First
    (2) Chandra Gupta, the Second
    (3) Samudra Gupta
    (4) Kumara Gupta
    Answer:
    200. (1) Chandra Gupta was a major king in the Gupta Empire around 320 C.E. and is generally considered as the founder of the Gupta dynasty. As the ruler of the Gupta Empire, he is known for forging alliances with many powerful families in the Ganges region. The well known Gupta era which commenced on February 26, 320 AD is generally attributed to Chandragupta I. Hence it is surmised that the Gupta era began on the occasion of the coronation of Chandragupta I.
    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments