History GK Quiz-14

History GK Quiz-14

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    221. Arrange the following Magadhan dynasties in chronological order:

    I. Nandas 
    II. Sisunagas
    III. Mauryas 
    IV. Haryankas
    (1) IV, II, III and I
    (2) II, I, IV and III
    (3) IV, II, I and III
    (4) III, I, IV and II
    Answer:
    221. (3) Some of the dynasties to have ruled Magadha were: Haryanka Kingdom (684–424 BC); Shishunaga Kingdom (413–345 BC); Nanda Empire (424–321 BC); and Maurya Empire (321–184 BC).

    222. Which of the following are beliefs of Buddhism ?

    (a) The world is full of sorrows.
    (b) People suffer on account of desires.
    (c) If desires are conquered, nirvana will be attained.
    (d) The existence of God and Soul must be recognised.
    (1) (a), (b), (c) and (d)
    (2) (b) and (c)
    (3) (a), (b) and (c)
    (4) (b), (c) and (d)
    Answer:
    222. (3) The Four Noble Truths are one of the central teachings of the Buddhist tradition. The teachings on the four noble truths explain the nature of dukkha ("suffering", "anxiety", "stress", "dissatisfaction"), its causes, the possibility of its cessation and how it can be overcome. The four truths are presented within the Buddha's first discourse, Setting in Motion the Wheel of the Dharma (Dharmacakra Pravartana Sutra).

    223. Which of the following is not the “Tri Ratna” of Jainism ?

    (1) Right faith
    (2) Right knowledge
    (3) Right view
    (4) Right conduct
    Answer:
    223. (3) In Jainism the three jewels (also referred to as ratnatraya) are understood as samyagdarshana (“right faith”), samyagjnana (“right knowledge”), and samyakcharitra (“right conduct”). One of the three cannot exist exclusive of the others, and all are required for spiritual liberation.

    224. Who among the following was the pioneer of Yoga ?

    (1) Patanjali 
    (2) Vagbhata
    (3) Atreya 
    (4) Vrudukanta
    Answer:
    224. (1) The Yoga Sutras of Patañjali are 196 Indian sutras (aphorisms) that constitute the foundational text of Raja yoga. In the Yoga Sutras, Patañjali prescribes adherence to eight "limbs" or steps (the sum of which constitute "Ashtanga Yoga", the title of the second chapter) to quiet one's mind and achieve kaivalya.

    225. The Greeks were driven out of India by

    (1) Chandragupta Murya
    (2) Chandragupta Vikramditya
    (3) Ashoka
    (4) Bindusara
    Answer:
    225. (1) In the year 305 BC, Seleucus-I Nicator went to India and apparently occupied territory as far as the Indus, and eventually waged war with the Mauryan Emperor Chandragupta Maurya. His Indian campaign was, however, a failure. Seleucus ceded a considerable amount of territory to Chandragupta in exchange for 500 war elephants, which were to play a key role in the forthcoming battles.

    226. Who was the mother of Mahavira?

    (1) Yashoda 
    (2) Trishala
    (3) Jameli 
    (4) Mahamaya
    Answer:
    226. (2) Trishala was the Mother of Mahavira, the 24th Tirthankara of Jainism, and wife of the Jain monarch, Siddartha of Kundgraam, of present day Bihar. She finds mention in the classical Jain Agamas, the Kalpa sutra, written by Acharya Bhadrabahu (433 - 357 BC), which is primarily a biography of the Tirthankaras.

    227. The Great Bath of Indus Valley Civilization is found at;

    (1) Harappa 
    (2)Mohenjodaro
    (3) Ropar 
    (4) Kalibangan
    Answer:
    227. (2) The Great Bath is one of the best known structures among the ruins of the ancient Indus Valley
    Civilization at Mohenjo-daro in Sindh, Pakistan. It is called as "earliest public water tank of the ancient
    world".Archaeological evidence indicates that it was built in the 3rd Millenium BC.

    228. Who was the court poet of Harsha Vardhana ?

    (1) Bhani 
    (2) Ravi Kirti
    (3) Bana 
    (4) Vishnu Sharma
    Answer:
    228. (3) Banabhatta was the Asthana Kavi in the court of King Harshavardhana, who reigned in the years c. 606–647 AD in north India. His principal works include a biography of Harsha, the Harshacharita and one of the world's earliest novels, Kadambari.

    229. Varahamihira is

    (1) An astronaut
    (2) A space shuttle
    (3) A power station
    (4) An ancient astronomer
    Answer:
    229. (4) Varahamihira was an Indian astronomer, mathematician, and astrologer who lived in Ujjain. He is considered to be one of the nine jewels of the court of legendary ruler Vikramaditya (thought to be the Gupta emperor Chandragupta II Vikramaditya). 

    230. ‘Prince of Pilgrims’ was the name attributed to

    (1) Fa-Hien 
    (3) Hiuen Tsang
    (2) I-tsing 
    (4) Megasthenes
    Answer:
    230. (2) 'Prince of pilgrims' Hieun Tsang, the well-known Chinese traveller was a Buddhist scholar who visited India in the 7th century A.D., (630-644 A.D). He came to India to visit all the places connected with the life of the Buddha, to further his knowledge of Buddhist philosophy and to collect Buddhist manuscripts. The writings of this `prince of pilgrims` gives historians much authentic information about the political, social, economic and religious conditions of those days and in particular about the status of Buddhism in various kingdoms.

    231. Who among the following was not a physician?

    (1) Sushruta 
    (2) Charaka
    (3) Charvaka 
    (4) Dhanvantari
    Answer:
    231. (3) Charvaka is a system of Indian philosophy that assumes various forms of philosophical skepticism and religious indifference. It is characterized as a materialistic and atheistic school of thought. While this branch of Indian philosophy is today not considered to be part of the six orthodox schools of Hindu philosophy, some describe it as an atheistic or materialistic philosophical movement within Hinduism. It emerged as an alternative to the orthodox Hindu schools, as well as a philosophical predecessor to subsequent or contemporaneous nastika philosophies such as Ajivika, Jainism and Buddhism.

    232. Kalinga war took place in the year

    (1) 261 BC
    (2) 263 BC
    (3) 232 BC 
    (4) 240 BC
    Answer:
    232. (1) The Kalinga war was fought between the Maurya Empire under Ashoka the Great and the state of Kalinga, a feudal republic located on the coast of the present-day Indian state of Odisha and nothern parts of Andhra Pradesh. On the basis of Ashokan inscriptions, it can be established that it was fought in 262- 261 BC. The Kalinga war, the only major war Ashoka fought after his accession to throne, is one of the major and bloodiest battles in the history of India.

    233. The coins of which of the following reveal their love for music ?

    (1) Mauryas 
    (2) Nandas
    (3) Guptas 
    (4) Cholas
    Answer:
    233. (3) Some coins throw significant light on the personal events of certain Gupta rulers like Samudra Gupta. Vehicle of Vishnu inscribed on some coin indicate that Samudra Gupta was a devotee of that deity. Veena bears out his love for music. His coins show him playing veena.

    234. The year of accession of Kanishka to throne was :

    (1) 108 AD 
    (2) 78 AD
    (3) 58 AD 
    (4) 128 AD
    Answer:
    234. (2) Kanishka was an emperor of the Kushan dynasty (127-151) who ruled an empire extending from Turfan in the Tarim Basin to Pataliputra on the Gangetic plain and famous for his military, political, and spiritual achievements. Kanishka's era is believed by many to have begun in 127 AD on the basis of Harry Falk's ground-breaking research. Chinese records of Yuehchi show his coronation as 78 AD. He was the founder of the Saka era which starts from 78 A.D.

    235. The coins of which of the following reveal their love for music ?

    (1) Mauryas 
    (2) Nandas
    (3) Guptas 
    (4) Cholas
    Answer:
    235. (3) Some coins of the Gupta dynasty throw significant light on the personal events of certain rulers like Samudra Gupta. Some coins depict him playing veena which bears out his love for music.

    236. Kalinga war took place in the year

    (1) 261 BC 
    (2) 263 BC
    (3) 232 BC 
    (4) 240 BC
    Answer:
    236. (1) On the basis of Ashokan inscriptions, it can be established that it was fought in 262-261 BC. The Kalinga war, the only major war Ashoka fought after his accession to throne, is one of the major and bloodiest battles in the history of India.

    237. The first grammarian of the Sanskrit language was

    (1) Kalhana 
    (2) Maitreyi
    (3) Kalidasa 
    (4) Panini
    Answer:
    237. (4) Panini was a Sanskrit grammarian from Pushkalavati, Gandhara. He is known for his Sanskrit grammar, particularly for his formulation of the 3,959 rules of Sanskrit morphology, syntax and semantics in the grammar known as Ashtadhyayi (meaning “eight chapters”).

    238. The famous poet Kalidasa lived in the court of

    (1) Chandra Gupta I
    (2) Samudra Gupta
    (3) Kumara Gupta
    (4) Chandra Gupta II
    Answer:
    238. (4) Kalidas was one of the “nine gems” at the court of a king named Vikramaditya, generally identified with the great Gupta ruler, Chandragupta II.

    239. Varahamihira is an/a

    (1) Astronomer
    (2) Astronaut
    (3) Space Shuttle
    (4) Power Station
    Answer:
    239. (1) Varahamihira (400 AD) was Indian astronomer, mathematician and philosopher. He was one of the nine gems in the court of Gupta ruler Chandragupta Vikramaditya.

    240. Which one of the following Vedas contains sacrificial formulae?

    (1) Sama Veda 
    (2) Rig Veda
    (3) YajurVeda 
    (4) Atharva Veda
    Answer:
    240. (3) Yajur Veda deals with sacrificial formulae. It is divided into Black Yajur Veda and White Yajur Veda.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments