History GK Quiz-15

History GK Quiz-15

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    241. When did the best productions of Gandhara sculpture appear?

    (1) Mauryan period
    (2) Kushan period
    (3) Gupta period
    (4) Harsha period
    Answer:
    241. (2) The best productions of Gandhara Sculpture appreared during Kushana period. Gandhara sculpture shows Greek influence, therefore, it is known as IndoGreek art.

    242. The seashore temple at Mahabalipuram was built by

    (1) Mahendra Varman I
    (2) Narasimha Varman I
    (3) Nandi Varman II
    (4) Dandi Varman
    Answer:
    242. (2) The seashore temple at Mahabalipuram was built by Narasimha Varman I.

    243. The caves of Ajanta and Ellora belonged to :

    (1) Jains 
    (2) Buddhists
    (3) Hindus 
    (4) Sikhs
    Answer:
    243. (2) The famous caves of Ajanta and Ellora belonged to Buddhists.

    244. Subject matter which Manu Smriti deals with is related to

    (1) Economics 
    (2) Politics
    (3) Law 
    (4) Artx
    Answer:
    244. (3) Manu Smriti deals with law.

    245. Name the temple in Indonesia where scenes from Ramayana and Mahabharatha are depicted.

    (1) Borobudur
    (2) Kailashnath
    (3) Angkor Wat
    (4) Brihadeshwara
    Answer:
    245. (1) Borobudur Temple is located in Indonesia. Angkor Wat Temple is located in Cambodia.

    246. The Nalanda University was founded by

    (1) Harsha Vardhana
    (2) Kumara Gupta
    (3) Samudra Gupta
    (4) Chandra Gupta
    Answer:
    246. (2) Kumara Gupta

    247. The religion, which preached “Desire is the cause for all sufferings” is

    (1) Buddhism
    (2) Jainism
    (3) Sikhism 
    (4) Hinduism
    Answer:
    247. (1) Siddhartha or Gautam Buddha was born in 563 BC at Lumbini near Kapilvastu (Nepal). According to Buddhism the cause of suffering leading to endless rebirth is desire.

    248. The Jaina literature is known as

    (1) Tripitakas 
    (2) Epics
    (3) Aryasutras 
    (4) Angas
    Answer:
    248. (4) The Jaina literature is known as Angas. The first attempts to systematise the preachings of Lord Mahavira, were made in the Pataliputra Council in the 4th century BC, but they were finally rearranged,
    redacted and committed to writing in the Valabhi Council in 512 AD under the presidentship of Devardhi Kshamasramana.

    249. Mention the centre of the Roman trade during the Sangam Age.

    (1) Madurai 
    (2) Arikamedu
    (3) Poompuhar 
    (4) Musiri
    Answer:
    249. (4) The important towns of Chera dynasty were Musiri, Tondi, Bandar and Vanji. Roman built a temple of Augustus at Musiri.

    250. Which inscription mentions about the village administration under the Cholas ?

    (1) Junagarh 
    (2)Uttaramerur
    (3) Aihole 
    (4)Nasik
    Answer:
    250. (2) A tenth century inscription on a temple wall of the brahman village of Uttaramerur gives the details of village administration under Cholas.

    251. Who among the following, propounded the theory of zero ?

    (1) Charak 
    (2) Chanakya
    (3) Aryabhatta 
    (4) Varahamihira
    Answer:
    251. (3) Aryabhatta was an Indian astronomer and mathematician. He is credited with the invention of Algebra and the theory of zero. India’s first satellite, Aryabhatta was named after him.

    252. The school of arts developed during the Kushan Period with the mixture of Indian and Greek style is known as

    (1) Kushan art 
    (2) Persian art
    (3) Gandhara art
    (4) Mughal art
    Answer:
    252. (3) Gandhara School of art shows Greek influence, therefore, it is known as Indo-Greek art. The important features of this school are :
    (i) Buddha is shown as Roman and Greek gods
    (ii) Moustache and beard are added to Buddha’s face
    (iii) The figures of this school follow a given ratio between the size of the face and rest of the body.
    During first and second century blue grey schist stone was used to make idols.

    253. Where was the first Buddhist Council held ?

    (1) Vaishali 
    (2)Kashmir
    (3) Rajagriha 
    (4) Pataliputra
    Answer:
    253. (3) The first Buddhist Council was held at Rajgir in 483 BC during the reign of Ajatasatru. It was presided by Mahakassapa.

    254. Which of the following ruler was a contemporary of Buddha ?

    (1) Udayin
    (2) Bimbisara
    (3) Ajatshatru
    (4) Mahapadma Nanda
    Answer:
    254. (2) King of Magadha Bimbisara was contemporary of Lord Buddha. He was a great friend and protector of the Buddha. Bimbisara was born in 558 B.C. He was the emperor of the Magadha empire from 543 BC to his death in 491 B.C. Budhha was born in 563 B.C and died in 483 B.C. 102.

    255. During the reign of which Pallava ruler began the long drawn struggle between the Pallavas and the Chalukyas ?

    (1) Mahendravarman I
    (2) Simhavishnu
    (3) Narasimhavarman I
    (4) Mahendravarman II
    Answer:
    255. (1) During the reign of Mahendravarman I (590-630) began the long drawn out struggle between the Pallavas and the Chalukyas. He was defeated by Pulakesin II and a part of his kingdom was occupied.

    256. How many spokes are there in the Dharma Chakra of the National flag ?

    (1) 22 
    (2) 18
    (3) 24 
    (4) 14
    Answer:
    256. (3) The National Flag of India has design of Ashoka Chakra in navy blue colour with 24 equally spaced spokes. The 24 spokes represent the twelve laws of dependent origination and the twelve laws of
    dependent termination.

    257. From which modern State did the Alwar saints originate ?

    (1) Tamil Nadu 
    (2)Kerala
    (3) Karnataka 
    (4)Maharashtra
    Answer:
    257. (1) In South India, the Bhakti movement originated in Tamil Nadu sometime after the 7th century AD with the Alwars (Vaishnava saints) and the Adiyars (Shaiva saints).

    258. What is ‘Milindapanho’ ? -

    (1) A Buddhist place
    (2) One of the names of Buddha
    (3) A Buddhist Specimen of Art
    (4) A Buddhist text
    Answer:
    258. (4) The Milinda Panha (Questions of Milinda) is a Buddhist text which dates from approximately 100 BC. It purports to record a dialogue in which the Indo-Greek king Menander I of Bactria, who reigned in the 2nd century BC, poses questions on Buddhism to the sage Nagasena.

    259. Well preferred tree fossil supposed to be from Jurasic Age in India is reported from :

    (1) Pithauragarh
    (2) Chhattisgarh
    (3) Ramgarh
    (4) Bahadurgarh
    Answer:
    259. (2) In a discovery that might excite geologists the world over, researchers of the State Forest Research and Training Institute (SFRTI) in Chhattisgarh, in November 2012, announced to have discovered tree fossils that date back about 250 million years - or the Jurassic age. The discovery could be a precursor to more such findings in the Sarguja region, known for its rich fossil reserves.

    260. Which one of the following is not a sect of Buddhism ?

    (1) Mahayana 
    (2) Hinayana
    (3) Digambar 
    (4) Theravad
    Answer:
    260. (3) Digambara “sky-clad” is one of the two main sects of Jainism, the other being Svetambara. Generally, Digambara monks wear no clothes whereas Svetambara “white-clad” monks usually wear white clothes.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments