History GK Quiz-16

History GK Quiz-16

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    261. What is the first sermon of Buddha called as ?

    (1) Brahmajalasutta
    (2) Dhammachakkapabattanasutta
    (3) Kachchayanagottasutta
    (4) Mahaparinirvansutta
    Answer:
    261. (2) The first sermon Buddha gave to the five monks was called the Dhammacakkappavattana Sutta. It is also called the Setting in Motion of the Wheel of Dharma.

    262. Buddha, Dhamma and Sangha together are known as

    (1) Triratna
    (2) Trivarga
    (3) Trisarga 
    (4) Trimurti
    Answer:
    262. (1) The Three Jewels (triratna) are the three things that Buddhists take refuge in, and look toward for guidance, in the process known as taking refuge. The Three Jewels are: Buddha, Dhamma and Sangha.

    263. Who was called Lichchavi Dauhitra ?

    (1) Chandragupta I
    (2) Skandagupta
    (3) Kumaragupta
    (4) Samudragupta
    Answer:
    263. (1) Chandragupta I was known as ‘Lichchavidauhitra.’ His marriage with the Lichchavi Princess Kumaradevi was one of the significant events in the Gupta rule. The importance of this marriage can be known further from Samudragupta’s Allahabad inscription in which he has described himself as “Lichchhavis-dauhitra or daughter’s son of the Lichchavis.

    264. Mahavira’s first disciple was

    (1) Bhadrabahu 
    (2) Sthulabhadra
    (3) Charvaka 
    (4) Jamali
    Answer:
    264. (4) Jamali, who was husband of Anonja Priyadarshini, was the first disciple of Mahavira. He was Mahavira’s son-in-law.

    265. Vardhman Mahavir is also known as

    (1) Jena
    (2) Great teacher
    (3) Great preacher
    (4) Jain
    Answer:
    265. (1) Vardhamana Mahavira was also known as ‘Jina’ which literally means the ‘conqueror’. Jina refers to the one who has conquered love and hate, pleasure and pain, attachment and aversion, and has thereby freed `his’ soul from the karmas obscuring knowledge, perception, truth, and ability. It was from this word that Jainism was derived.

    266. Which one of the following is not included in the ‘Eight Fold Path’ of Buddhism ?

    (1) Right Speech
    (2) Right Contemplation
    (3) Right Desire
    (4) Right Conduct
    Answer:
    266. (3) The Noble Eightfold Path is one of the principal teachings of the Buddha, who described it as the way leading to the cessation of suffering (dukkha) and the achievement of self-awakening. The path comprises right view, right aspiration, right speech, right action, right livelihood, right effort, right mindfulness, right concentration.

    267. Which of the following dynasty succeeded the Mauryas ?

    (1) Satavahanas 
    (2) Sungas
    (3) Yavanas 
    (4) Pandya
    Answer:
    267. (2) The Sunga Empire was an ancient Indian dynasty from Magadha that controlled vast areas of the Indian Subcontinent from around 187 to 78 BCE. The dynasty was established by Pusyamitra Sunga, after the fall of the Maurya Empire.

    268. The Buddhist monk who spread Buddhism in Tibet was

    (1) Nagarjuna
    (2) Ananda
    (3) Asanga
    (4) Padmasambhava
    Answer:
    268. (4) The most important event in the history of Tibetan Buddhism was the arrival of sage Padmasambhava in the 8th century. Padmasambhava translated numerous Buddhist texts into Tibetan language and combined tantric Buddhism with the local Bon religion to create what is today widely known as the Tibetan Buddhism.

    269. King Kharvela was the greatest ruler of the Chedi Dynasty of

    (1) Cholamandalam
    (2) Kalinga
    (3) Kannauj
    (4) Purushpur
    Answer:
    269. (2) Kharvela was the third and greatest emperor of the Chedi dynasty of Kalinga (present-day Odisha). The main source of information about Kharavela is his famous Hanthigumpha inscription. During his reign, the Chedi dynasty ascended to eminence, which had been subdued since the devastating war with Ashoka.

    270. Pulakesin II was the greatest ruler of the

    (1) Cholas of Tamil Nadu
    (2) Chalukyas of Badami
    (3) Chalukyas of Kalyani
    (4) Pallavas of Kanchi
    Answer:
    270. (2) Pulakesin II (610–642 AD) was the most famous ruler of the Chalukya dynasty. In his reign the Chalukyas of Badami saw their kingdom extend over most of the Deccan.

    271. The Uttaramerur inscription provides information on the administration of the

    (1) Chalukyas 
    (2) Satavahanas
    (3) Pallavas 
    (4) Cholas
    Answer:
    271. (4) An inscription of the 8th century AD at Uttaramerur temple describes the constitution of the local council, eligibility and disqualifications for the candidates, the method selection, their duties and delimits their power in Chola dynasty.

    272. Match the following

    (a) Chalukyas
    (b) Hoysalas
    (c) Rashtrakutas
    (d) Kakatiyas
    (i) Malkhed
    (ii) Vatapi
    (iii) Warangal
    (iv) Dwarasamudra
    (1) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
    (2) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
    (3) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)
    (4) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv),(d)-(i)
    Answer:
    272. (1) Chalukyas : Vatapi (Badami) ; Hoysalas : Dwarasamudra ; Rashtrakutas : Malkhed; and
    Kakatiyas: Warangal.

    273. Which one of the following is the principal source of information on Asoka’s campaign against Kalinga ?

    (1) Pillar Edict VII
    (2) Mahavamsa
    (3) Divyavadana
    (4) Rock Edict XIII
    Answer:
    273. (4) The vivid description of Kalinga war is given in 13th Rock Edict of Asoka. The edict gives description of the devastation caused to Kalinga due to war and how the Mauryan emperor felt remorse for it.

    274. The Gandhara art flourished under :

    (1) the Kushanas
    (2) the Satavahanas
    (3) the Guptas
    (4) the Mauryas
    Answer:
    274. (1) Gandhara style flourished and achieved its peak during the Kushan period, from the 1st to the 5th centuries. It declined and suffered destruction after invasion of the White Huns in the 5th century.


    275. Which one of the following inscriptions relate to the Chalukya king, Pulakesin II ?

    (1) Maski 
    (2) Hathigumpha
    (3) Aihole 
    (4) Nasik
    Answer:
    275. (3) The Aihole inscription were written by the Ravikirti, court poet of Chalukya King, Pulakesin II who reigned from 610 to 642 CE. This inscription gives information about the conquests of Pulakesin, especially how he defeated Harshavardhana.

    276. Which dynasty immediately succeeded the Maurya dynasty and ruled Magadha Kingdom?

    (1) Satavahana 
    (2) Sunga
    (3) Nanda 
    (4) Kanva
    Answer:
    276. (2) The Sunga Dynasty, established by Pusyamitra Sunga, after the fall of the Maurya Empire. The last Mauryan emperor Brihadratha was assassinated by the then commander-in-chief of the Mauryan armed forces, Pusyamitra Sunga in 185 B.C.

    277. The capital of the ancient Chola kingdom was

    (1) Uraiyur
    (2) Kaveripoompattinam
    (3) Thanjavur
    (4) Madurai
    Answer:
    277. (1) The Early Cholas of the pre and post Sangam period (300 BCE – 200 CE) were one of the three main kingdoms of the ancient Tamil country. Uraiyur, now Tiruchchirappalli was the ancient capital of the Chola Dynasty.

    278. The script of the Indus Valley Civilization is

    (1) Kharosthi 
    (2) Undeciphered
    (3) Brahmi 
    (4) Tamil
    Answer:
    278. (2) Although these seals and samples of Indus writing have been floating around the scholastic world for close to 70 years, little progress has been made on deciphering this elegant script. The Indus script is an un-deciphered script.

    279. Name the famous King of Kushan dynasty.

    (1) Kanishka 
    (2) Pulakeshin
    (3) Harsha 
    (4) Vikramaditya
    Answer:
    279. (1) Kanishka was the most famous emperor of the Kushan dynasty (127–151) who ruled an empire extending from Turfan in the Tarim Basin to Pataliputra on the Gangetic plain and famous for his military, political, and spiritual achievements. He convened the 4th Buddhist Council in Kashmir and provided encouragement to both the Gandhara school of GrecoBuddhist Art and the Mathura school of Hindu art.

    280. Which of the following does not have a Stupa ?

    (1) Ranchi 
    (2) Sanchi
    (3) Barhut 
    (4) Dhamek
    Answer:
    280. (1) The Great Stupa at Sanchi was built by Mauryan emperor Ashoka. Dhamek Stupa in Sarnath is
    thought to be the oldest Stupa in existence. The stupa of Bharhut is between Allahabad and Jabalpur
    situated in the erstwhile Nagod state of Madhya Pradesh.

    यह भी देखे:










































    Post a Comment

    0 Comments