History GK Quiz-17

History GK Quiz-17

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    281. The site of birth [nativity] of Gautam Buddha is marked by :

    (1) a monastery
    (2) a “Rummindei Pillar” of Ashok Maurya
    (3) a statue
    (4) a Peepal Tree
    Answer:
    281. (2) Lumbini, the birthplace of Lord Buddha, is marked by a commemorative pillar erected by Mauryan Emperor Ashoka of India during his pilgrimage to the holy site in 249 BC. The inscription on the Ashoka Pillar indentifies the Sacred Garden – spread over 9 sq. km – as the spot where the Enlightened One was born. Lumbini was known as Rummindei in Asoka’s time.

    282. Which one of the following tribal assemblies was normally involved in the election of the tribal chief ?

    (1) Samiti 
    (2) Sabha
    (3) Gana 
    (4) Vidata
    Answer:
    282. (1) Several tribal assemblies, such as sabha, samiti, vidatha, and gana mentioned in the Rig Veda exercised deliberative, military and religious functions. But from the political point of view important were the sabha and Samiti. We have also some traces of the election of tribal chiefs by the tribal assembly called the samiti.

    283. During which of the following periods of Indian History did the Kshatriyas have a distinct identity ?

    (1) Age of the Buddha
    (2) Maurya period
    (3) Post-Maurya age
    (4) Gupta period
    Answer:
    283. (1) The Kshatriyas as the ‘khattiyas’ of Buddhist literature had a distinct identity at the time of the Buddha, but later their actual identity becomes vague. The same is also true of the Vaishyas. Of the three dvija castes, the Brahmin is the most easily identifiable as a concrete social group.

    284. Chinese travellers visited India primarily because

    (1) they were interested in Buddhism
    (2) they were invited by the Indian kings
    (3) they were interested to study Indian culture
    (4) they were interested to stay in India
    Answer:
    284. (1) After the spread of the Buddhist religion, Chinese travelers came to India in big numbers to collect religious books and to visit holy places of Buddhism. Notable among those travellers included I-tsing, HaHsien and Hiuen Tsang.

    285. The term ‘Upanishad’ literally implies

    (1) Knowledge 
    (2) Wisdom
    (3) Sitting near 
    (4) Recitation
    Answer:
    285. (3) Upanishad means “sitting down near”, referring to the student sitting down near the teacher while receiving esoteric knowledge. Monier-Williams’ Sanskrit Dictionary adds that, “Upanishad means ‘setting to rest ignorance by revealing the knowledge of the supreme spirit.’”

    286. The Sage who is said to have Aryanised South India, was

    (1) Yagnavalkya 
    (2) Vashistha
    (3) Agastya 
    (4) Vishwamitra
    Answer:
    286. (3) Sage Agastya, often considered the father of traditional Indian Medicine, is also associated with the Aryanization of South India. The Yadavas of South India were the first to be aryanized. Agastya compiled the first Tamil grammar called Agathiyam.

    287. The origin of Indian music can be traced to which of the following Vedic Samhitas ?

    (1) Rigveda 
    (2) Samaveda
    (3) Yajurveda 
    (4) Atharvaveda
    Answer:
    287. (2) Organized Indian music owes its origin to the Sama Veda which was a collection (samhita) of hymns and detached verses from other Vedas, meant for recital. These hymns were sung by Udgatar priests at sacrifices in which the Soma ritual drink was offered in libation to various deities.

    288. Ashok spread Buddhism all over India and Ceylon by

    (1) Teaching the Triratnas
    (2) Sending the Dharma Mahamatras
    (3) Waging wars
    (4) Becoming a Buddhist Monk
    Answer:
    288. (2) For the spread of Buddhism, Asoka sent missionaries (dharma mahamatras) all over India and beyond. The missionaries sent by Ashoka to the other countries were well received by them and the conversions took place easily because of the influence and the personal power Ashoka exercised.

    289. In which Rock Edict Ashoka mentions about the casualities of Kalinga War and declares the renunciation of war ?

    (1) Maski Edict
    (2) Rock Edict XIII
    (3) Rock Edict XI
    (4) Rock Edict X
    Answer:
    289. (2) Rock Edict XIII and Minor Rock Edict I states that the human sufferings and mass killings due to the Kalinga War prompted Ashoka to take Buddhist religion and to adopt the path of ‘Dhamma Vijaya’ (win through religion) and ‘Ahimsa’ (non-violence).

    290. The Earliest Settlements of Aryan tribes were at

    (1) Uttar Pradesh
    (2) Bengal
    (3) Sapta Sindhu
    (4) Delhi
    Answer:
    290. (3) The region where the Aryans settled in India around 1500 B.C. was called Sapta Sindhu (Seven
    Rivers), also referred to as the Brahmavarta. They spread to Indo-Gangetic plains in the later Vedic Period and this region came to be known as Aryavarta (1000 BC to 600 BC).

    291. Pancha siddhantham of Varaha mihira deals with

    (1) Astrology 
    (2) Astronomy
    (3) Medicine 
    (4) Anatomy
    Answer:
    291. (2) The most famous work by Varahamihira is the treatise on mathematical astronomy called the Pancha Siddhantika (“Five Astronomical Treatises”). It is dated 575 AD. It is a summary of five earlier astronomical systems, namely the Surya, Romaka, Paulisa, Vasistha and Paitamaha.

    292. Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period ?

    (1) Kakini 
    (2) Nishka
    (3) Rupyaka 
    (4) Dinar
    Answer:
    292. (3) The silver coins issued during the Gupta period were called ‘Rupaka.’ These coins were based on Sakas of Ujjaini weighing 32-36 grains. However, according to Fa-Hsien, cowries were the common means of exchange.

    293. Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated in

    (1) Gujarat 
    (2) Punjab
    (3) Pakistan 
    (4) Haryana
    Answer:
    293. (1) Lothal is located in the Bhal region of Gujarat. It is situated near the village of Saragwala in the Dholka Taluka of Ahmedabad district. The nearest cities are Dholka and Bagodara.

    294. Buddha means

    (1) Great Conqueror
    (2) Great Saint
    (3) Wise one
    (4) Enlightened one
    Answer:
    294. (4) The word ‘Buddha’ in Pali and Sanskrit means “Enlightened one”. The word has become synonymous with Buddha Shakyamuni (Siddhartha Gautama) who is also known as Gautam Buddha.

    295. Varahamihira was

    (1) An Astronaut
    (2) A Space Shuttle
    (3) A Power Station
    (4) An Ancient Astronomer
    Answer:
    295. (4) Varahamihira was an Indian astronomer, mathematician, and astrologer who lived in Ujjain in the 6th century A.D. He is considered to be one of the nine jewels (Navratnas) of the court of legendary ruler Yashodharman Vikramaditya of Malwa.

    296. During the reign of Bindusara there was unrest at_____.

    (1) Ujjayani 
    (2) Pushkalavati
    (3) Takshsila 
    (4)Rajagriha
    Answer:
    296. (3) During the reign of Bindusara, Chandragupta Maurya’s son and successor, there was unrest at Taxila in the north-western province of Sindh. He sent Asoka (his son) to quell the uprising. Taxila was a highly volatile place because of the Indo-Greek presence and mismanagement of Governor Susima.

    297. Name the Greek Ambassador at the Mauryan Court.

    (1) Alexander
    (2) Megasthanese
    (3) Plato
    (4) Aristotle
    Answer:
    297. (2) Megasthenes was a Greek ethnographer and explorer who served as an ambassador of Seleucus I of the Seleucid dynasty to Chandragupta Maurya. His ‘Indika,’ throws light on the contemporary society, religious beliefs and social stratification.

    298. Who was the contemporary South Indian ruler of Harshavardhana ?

    (1) Krishnadevaraya
    (2) Pulakeshin II
    (3) Mayuravarma
    (4) Chikkadevaraja Wodeyar
    Answer:
    298. (2) Harshavardhana (606 to 647 AD) and Pulakesin II (610–642 AD) were contemporaries to each other. According to the Aihole inscription, Pulakesin of the Chalukyan dynasty defeated Harshavardhana of Kannauj on the banks of the Narmada.

    299. Which one of the following is the most lasting contribution of the Rastrakutas ?

    (1) Kailasha Temple
    (2) Pampa, Ponna, Ranna, the three writers of Kannada poetry and Kailasha Temple.
    (3) Patronage of Jainism
    (4) Conquests
    Answer:
    299. (2) The Kannada literature reached great heights under the Western Chalukyas and the Rashtrakutas who succeeded them. King Amoghavarsha I was himself one of the gems of Kannada. Adikavi Pampa, Sri Ponna and Ranna, called the “three gems” of Kannada literature, found enthusiastic patronage from Rashtrakuta rulers. Similarly, the Kailasa temple is a contribution of the Rashtrakutas.

    300. Ravikirti, a jain, who composed the Aihole Prashasti, was patronized by

    (1) Pulakeshin I
    (2) Harsha
    (3) Pulakeshin II
    (4) Kharavela
    Answer:
    300. (3) Ravikirti was the court poet of Chalukya King, Pulakesin II who reigned from 610 to 642 A.D. He authored the Aihole inscription at Meguti Temple which describes the defeat of Harshavardhana by Pulakesin II and the shifting of the capital from Aihole to Badami.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments