History GK Quiz-18

History GK Quiz-18

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    301. The original founder of the Manuscripts and Editor of Kautilya’s Athashastra was

    (1) Srikanta Shastri
    (2) Srinivasa Iyangar
    (3) R. Shamashastri
    (4) William Jones
    Answer:
    301. (3) In 1905, R. Ramashashtri discovered and published the Arthashastra, an ancient Indian treatise on statecraft. He transcribed, edited and published the Sanskrit edition in 1909. He proceeded to translate it into English, publishing it in 1915.

    302. From which among the following rulers has the Government of India borrowed and adopted its symbols ?

    (1) Ashoka
    (2) Krishnadevaraya
    (3) Pulakesin
    (4) Kanishka
    Answer:
    302. (1) The National Emblem of India is derived from the time of the Emperor Ashoka. It is a replica of the Lion of Sarnath, near Varanasi in Uttar Pradesh. The Lion Capital was erected in the Emperor Ashoka in 3rd century B.C. to mark the spot where Buddha first proclaimed his gospel of peace and emancipation.

    303. 6th century B.C. was an age of

    (1) Reasoning
    (2) Intellectual awakening
    (3) Political unrest
    (4) Religious ferment
    Answer:
    303. (4) The 6th century B.C was an age of religious ferment in the world. In India, it witnessed the birth of Buddhism and Jainism. It was in the same period that Heraclitus preached his new doctrines in the Greek island of Ionia; Zoroaster launched his protest against the prevailing religious superstitions in Iran and Confucius showed a new way of life in China.

    304. Which of the following countries has asked India to return the famous ‘Dancing Girl’ statue from Mohenjodaro ?

    (1) Bangladesh 
    (2) Bhutan
    (3) China 
    (4) Pakistan
    Answer:
    304. (4) The Sindh government of Pakistan, in February 2014, requested Islamabad for asking India to return the famous statue of the Dancing Girl, which is in possession of the Indian authorities since 1946. The 10.8-cm bronze statue, made in 2500 BC, is on display at the National Museum in New Delhi.

    305. Who is the founder of Jainism in India ?

    (1) Gautama 
    (2) Mahavira
    (3) Chandragupta 
    (4) Ashoka
    Answer:
    305. (2) According to Jain scriptures, Vardhaman Mahavira, the 24th and last Tirthankara founded Jainism as a faith in the 5th or 6th century B.C. The religion derives its name from the jinas (“conquerors”), a title given to twenty-four great teachers (Tirthankara) through whom their faith was revealed.

    306. Who compiled the tales of “The Panchatantra” ?

    (1) Valmiki
    (2) VedaVyasa
    (3) Vishnu Sharma
    (4) Tulsidas
    Answer:
    306. (3) The Panchatantra is attributed to Vishnu Sharma. It an ancient Indian collection of inter-related animal fables in verse and prose arranged within a frame story. The original Sanskrit work, some scholars believe was composed around the 3rd century BC.

    307. Ajanta Caves were built during period of

    (1) Gupta 
    (2) Kushana
    (3) Maurya 
    (4) Chalukya
    Answer:
    307. (1) The Ajanta Caves in Aurangabad district of Maharashtra, are about 30 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 or 650 A.D. Most of them were constructed during Gupta Period.

    308. Which was the backbone of Indus Economy ?

    (1) Agriculture
    (2) Trade
    (3) Wheel Made Pottery
    (4) Carpentry
    Answer:
    308. (1) As in most other contemporary civilizations, agriculture was the backbone of the Indus economy. The people made extensive use of the wooden plows. Barley and wheat were the main food crops. Agriculture sustained the rudimentary urban centers that emerged (Studies in World History Volume 1 by James P. Stobaugh).

    309. The author of ‘Arthashastra’ was a contemporary of

    (1) Ashoka
    (2) Chandragupta Maurya
    (3) Samudragupta
    (4) Chandragupta Vikramaditya
    Answer:
    309. (2) The Arthashastra was authored by Kautilya, also known as Vishnugupta, who was a contemporary and mentor of Chandragupta Maurya, founder of the Mauryan Empire. It is an ancient Indian treatise on statecraft, economic policy and military strategy, written in Sanskrit.

    310. Which one of the following was the book written by Amoghvarsha the Rashtrakuta King ?

    (1) Adipurana
    (2) Ganitasara Samgraha
    (3) Saktayana
    (4) Kavirajamarga
    Answer:
    310. (4) ‘Kavirajamarga’ (meaning “Royal Path for Poets”) was written by the famous Rashtrakuta King “Nrupatunga” Amoghavarsha I. it is the earliest available writing on rhetoric, poetics and grammar in the Kannada language. It was written around 850 A.D.

    311. Who built the Kailasanatha Temple at Ellora ?

    (1) Rajendra I
    (2) Mahendra Varman I
    (3) Krishna I
    (4) Govinda I
    Answer:
    311. (3) The Kailasa temple was built by the Rashtrakuta king Krishna I in the 8th century A.D. It is a megalith carved out of one single rock, one of the 34 monasteries and temples known collectively as the Ellora Caves. It is a remarkable example of Dravidian architecture.

    312. The land measures of the Second Pandyan Empire was mentioned in

    (1) Thalavaipuram Copper Platces
    (2) Uttirameru Inscription
    (3) Kudumiyammalai Inscription
    (4) Kasadudi Copper Plates
    Answer:
    312. (1) The Thalavaipuram copper plate brought out during 1018 and 1054 A.D by the Pandyan kings, describes land system, giant waves, etc. For example, it mentions six qualifications for a Brahmin to get land as a gift from the king. Kasakudi plates and Uthiramerur inscription are related to the Pallava and
    Chola dynasties respectively.

    313. Who was the greatest ruler of the Satavahanas ?

    (1) Satkami I
    (2) Gautamiputra Satkarni
    (3) Simuka
    (4) Hala
    Answer:
    313. (2) Gautamiputra Satakarni (78-102 A.D) is often acknowledged by historians as the greatest of the Satavahana rulers. He defeated the Yavanas, Sakas, and Pallavas and re-established the ancient glory of the Satavahanas. He performed two Ashwamedha sacrifices.


    314. The word ‘Buddha’ means

    (1) A Conqueror
    (2) A Liberator
    (3) A Enlibhtened one
    (4) A Wanderer
    Answer:
    314. (3) The word Buddha means "awakened one" or "the enlightened one". "Buddha" is also used as a title for the first awakened being in an era. Gautam Buddha was born as Siddhartha in a royal family; he began to be called the Buddha after attaining enlightenment under the Bodhi tree in Gaya.

    315. Who built the famous Vaikunta Perumal temple at Kanchipuram ?

    (1) Narasimna Varman II
    (2) Parmeshvara Varman II
    (3) Nandi Varman II
    (4) Aparajita Varman
    Answer:
    315. (3) Thiru Parameswara Vinnagaram or Vaikunta Perumal Temple in Kanchipuram is believed to have been built by the Pallava king Nandivarman II, with later contributions from Medieval Cholas and Vijayanagara kings. It is constructed in the Dravidian style of architecture.

    316. The first to invade India were the

    (1) Aryans 
    (2) Greeks
    (3) Persians 
    (4) Arabs
    Answer:
    316. (1) A majority of historians believe that the Aryans were the first to invade India in the later stages of the Indus Valley Civilization around 1700 B.C. The Aryans came to India in bands and over several centuries in the 2nd millennium B.C. Historians are divided on the issue of their original homeland.

    317. Name the oldest Indian civilization.

    (1) Indus Valley civilization
    (2) Mesopotamian civization
    (3) Egyptian civilization
    (4) None of these
    Answer:
    317. (1) Indus Valley civilization was the oldest civilization to have flourished in the Indian subcontinent. Generally dated between 3000 B.C to 1800 B.C, it was one of three early civilizations of the Old World along with Ancient Egypt and Mesopotamia. It was a Bronze Age civilization.

    318. Who among the following Mughal rulers has been called the ‘Prince of Builders’?

    (1) Akbar 
    (2) Jahangir
    (3) Shah Jahan 
    (4) Babur
    Answer:
    318. (3) Shah Jahan was a great builder and he built many splendid buildings. That is why many scholars called him the ‘Engineer King’ or ‘Prince of Builders,’ etc. apart from building the Taj Mahal which is justly regarded as a jewel of the builder’s art; he also built he Jama Masjid, the Red Fort, etc.

    319. Name the kingdom which first used elephants in wars?

    (1) Kosala 
    (2) Magadha
    (3) Champa 
    (4) Avanti
    Answer:
    319. (2) Elephants were always part of warfare in India. However, it were the rulers of Magadha who first employed elephants as a weapon of large-scale destruction. According to Plutarch, at the time of Alexander’s invasion of India, the Nanda army comprised 6,000 war elephants which discouraged Alexander’s men from further advancement. According to Megasthenes, Chandragupta Maurya’s army consisted of 9,000 war elephants.

    320. The greatest king of the Pratihara dynasty was

    (1) Vatsaraj
    (2) Bhoj (Mihir-Bhoj)
    (3) Dantidurga
    (4) Nagbhatta II
    Answer:
    320. (2) Mihira Bhoja I (836–885 CE) or Bhoja I is considered as the greatest and most powerful ruler of the Pratihara dynasty. At its height, Bhoja’s empire extended to Narmada River in the South, Sutlej River in the northwest, and up to Bengal in the east. He was a scholar as well.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments