History GK Quiz-19

History GK Quiz-19

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    321. Who is considered founder of the Gupta Empire ?

    (1) Srigupta
    (2) Samudra Gupta
    (3) Chandra Gupta I 
    (4) Chandra Gupta II
    Answer:
    321. (1) The history of the Gupta dynasty begins with its founding by Sri-Gupta around 240 CE. He has been described as Maharaja in edicts. The most likely time for the reign of Sri Gupta is c. 240–280 CE. Chinese traveller I-Tsing mentioned about Sri Gupta in his writings.

    322. Kautilya’s “Arthashastra” mainly deals with ____ :

    (1) Political state craft
    (2) Social aspects
    (3) Economic doctrines
    (4) Military aspects
    Answer:
    322. (1) The Arthashastra is an ancient Indian treatise on statecraft, economic policy and military strategy, written by Kautilya. It is essentially a book of state and administrative system and deals with the art of government and politics. It is a comprehensive manual on how a state ought to be ruled and administered by a king and his administration.

    323. One of the following Indus Valley sites is in Pakistan :

    (1) Lothal 
    (2) Kalibangan
    (3) Alamgirpur
    (4) Harappa
    Answer:
    323. (4) Harappa is an archaeological site in Punjab, Pakistan. The site takes its name from a modern village located near the former course of the Ravi River. Harappa contains the ruins of a Bronze Age fortified city, which was part of the Cemetery H culture and the Indus Valley Civilization, centered in Sindh and the Punjab.

    324. Who was the author of Telugu Work Amuktamalyada ?

    (1) Harihara
    (2) Devaraya
    (3) Krishnadevaraya
    (4) Bukka
    Answer:
    324. (3) Krishnadevaraya (1509–1530), the greatest” emperor of the Vijayanagara Empire, composed Amuktamalyada. Considered a masterpiece in Telugu literature, the epic poem is believed to have been written and dedicated to Lord Venkateswara. The administration of the empire was carried on along the lines indicated in his Amuktamalyada.

    325. Who composed the Allahabad Pillar inscription?

    (1) Harisena 
    (2) Mahasena
    (3) Veerasena 
    (4) Vishnusena
    Answer:
    325. (1) The Allahabad Pillar inscription or Allahabad Prasasti is one of the most important epigraphic evidences of the imperial Guptas. It was composed by Harisena, the court poet and minister of Samudragupta. It delineates a vivid description of the reign and conquests of Samudragupta.

    326. Who built the famous Shiva temple at Ellora ?

    (1) Rashtrakuta Ruler Krishna I
    (2) Mauryan Emperor Ashoka
    (3) Gupta King Samudra Gupta
    (4) Chalukyan King Pulikeshi II
    Answer:
    326. (1) The Kailasa temple at Ellora, Maharashtra, was built in the 8th century by the Rashtrakuta king Krishna I as attested in Kannada inscriptions. This is one of the 34 temples and monasteries known collectively as the Ellora Caves. It is a megalith carved out of one single rock.

    327. Which of the Kushana ruler patronised Buddhism?

    (1) Ashoka 
    (2) Vikramaditya
    (3) Kanishka 
    (4) Kautilya
    Answer:
    327. (3) Kushana, the most famous Kushana ruler, patronized Buddhism. The Fourth Buddhist Council, in which Buddhism got split into two different schools – Hinayana and Mahayana – was held during his reign in Kashmir. He also patronized the Buddhist scholars – Vasumitra, Asvagosha and Nagarjuna.

    328. Which of the following was the early capital of the Rashtrakutas?

    (1) Sopara 
    (2) Ellora
    (3) Vatapi 
    (4) Ajanta
    Answer:
    328. (2) There is uncertainty about the location of the early capital of the Rashtrakutas. However, since most of the Rashtrakuta monuments are found at Ellora (Ilapura), with nothing correspondence at Malkhed (Manyakhet), it has been suggested that the early Rashtrakuta capital was located in the vicinity of the Ellora caves in the time of Dantidurga who was the founder and first ruler of the dynasty. Later, Amoghavarsha I made Manyakhet his capital that remained the Rashtrakutas' regal capital until the end of the empire.

    329. Whose army did Alexander, the Greek ruler confront on the banks of the river Jhelum ?

    (1) Chandragupta Maurya
    (2) Ambi
    (3) Dhanananda
    (4) Porus
    Answer:
    329. (4) The Battle of the Hydaspes was fought by Alexander the Great in 326 BC against King Porus of the Paurava kingdom on the banks of the river Hydaspes (Jhelum) in the Punjab near Bhera. The battle resulted in a complete Macedonian victory and the annexation of the Punjab.dragupta gave away his throne to his son, Bindusara, and spent his life as an ascetic. He accepted Jainism and spent his last days at Sravanabelagola in Karnataka along with Bhadrabahu. He gave up his life by the strict Jain ritual of sallakhena.

    330. Find the odd one :

    (1) Samveda
     (2) Yajurveda
    (3) Vishnu Purana
    (4) Rigveda
    Answer:
    330. (3) There are four Vedas: the Rig-Veda, the Yajur Veda, the Sama Veda and the Atharva Veda. On the other hand, Vishnu Purana is a religious Hindu text and one of the eighteen Mahapuranas. It has been given the name Puranaratna.

    331. Which Indian rular fought the Kalinga War?

    (1) Samudragupta
    (2) Chandragupta
    (3) Shivaji 
    (4) Ashoka
    Answer:
    331. (4) The Kalinga War was fought between the Mauryan Emperor Ashoka and Raja Anantha Padmanabhan of Kalinga in 262-261 B.C. It was the only major war Ashoka fought after his accession to throne. However, it is one of the major and bloodiest battles in world history. The bloodshed of this war is said to have prompted Ashoka to adopt Buddhism.

    332. Name the Republic which was a confederacy of tribes in the 6th century B.C.

    (1) Gandhara 
    (2) Vajji
    (3) Kosala 
    (4) Avanti
    Answer:
    332. (2) Vajji or Vrijji was a confederacy in the 6th century B.C. The rulers of Vajji were a confederacy of the eight clans (atthakula) of whom the Vajjis, the Licchavis, the Jnatrikas and the Videhas were the most important. It was one of the sixteen Mahajanapadas.

    333. A collective term used by the Jains for their sacred books is

    (1) Prabandhas
    (2) Angas
    (3) Nibandhas
    (4) Charits
    Answer:
    333. (2) The sacred books of the Jains are collectively called agama. Comprising fifty separate works which differ in small matters, the texts are written mainly in ArdhaMagadhi Prakrit and Sauraseni. The canon also includes 14 ‘Purva’ or ‘earlier’ works attributed in part to Mahavira and number of anga sections composed by Mahavira’s disciples, besides various other books of rules.

    334. In which of the following mudra did Gautam Buddha delivered his first sermon at Sarnath?

    (1) Abhaya Mudra
    (2) Dhyana Mudra
    (3) Dharmachakra Mudra
    (4) Bhumisparsa Mudra
    Answer:
    334. (3) Dharmachakra in Sanskrit means ‘Wheel of Dharma’. This mudra symbolizes one of the most important moments in the life of Buddha, the occasion when he preached to his companions the first sermon after his Enlightenment in the Deer Park at Sarnath. This event is often referred to as the setting into motion of the Wheel of the teaching of the Dharma.

    335. Kamarup is an ancient name of which region of India ?

    (1) Bihar
    (2) Rajasthan
    (3) Karnataka
    (4) Assam
    Answer:
    335. (4) Ancient Assam was known as Pragjyotisha in early times and as Kamarupa in later times. It came to be known as Kamarupa during the Puranic times,based on the legend that Kamadeva, the god of love, the Indian Cupid,who was destroyed by the fiery glance of Siva returned to life there. The first historic reference to the kingdom of Kamarupa is made in the Allahabad Pillar Inscription of Samudragupta.

    336. Who among the following was ruler from The Kushan dynasty ?

    (1) Vikramaditya
    (2) Danti Durga
    (3) Khadphises I
    (4) Pushyamitra
    Answer:
    336. (3) Kujula Kadphises (also known as Kadphises I) is believed to be the founder of Kushana dynasty in India in 78 A.D. According to the Rabatak inscription, he was the grandfather of the great Kushan king Kanishka I.

    337. What is the popular name of Monolithic rock shrines at Mahabalipuram ?

    (1) Rathas 
    (2) Prasad
    (3) Mathika 
    (4) Gandhakuti
    Answer:
    337. (1) The Monolithic rock shrines at Mahabalipuram in Kanchipuram district of Tamil Nadu are also known as Rathas. Each of the five monuments in the complex resembles a chariot (ratha), and each is carved over a single, long stone or monolith, of granite which slopes in north-south direction with a slight incline.Dating from the late 7th century, it is attributed to King Mahendravarman I and his son Narasimhavarman I of the Pallava Kingdom.

    338. The people of the Indus valley civilisation worshipped

    (1) Vishnu 
    (2) Pashupati
    (3) Indra 
    (4) Brahma
    Answer:
    338. (2) On the basis of discovery of the Pashupati Seal at the Mohenjo-Daro, historians and archaeologists have opined that the Indus people worshipped Lord Shiva who is the Lord of the Beast (Pashupati). The Pashupati seal depicts a three faced male god seated in a yogic posture, surrounded by a rhino and a buffalo on the right, and an elephant and a tiger on the left.

    339. The Upanishads are the

    (1) Great Epics
    (2) Story Books
    (3) Source of Hindu Philosophy
    (4) Law Books
    Answer:
    339. (3) The Upanishadsare a collection of texts that contain some of the central philosophical concepts of Hinduism. They are commonly referred to as Vedanta, variously interpreted to mean either the “last chapters, parts of the Veda” or “the object, the highest purpose of the Veda”. The concepts of Brahman (Ultimate Reality) and Atman (Soul) are central ideas in the Upanishads.

    340. The word ‘Satyameva Jayate’ have been derived from which Upanishad?

    (1) Akshi Upanishad
    (2) Mundaka Upanishad
    (3) Garuda Upanishad
    (4) Mahavakya Upanishad
    Answer:
    340. (2) Satyameva Jayate (Truth Alone Triumphs) is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad. Upon independence of India, it was adopted as the national motto. It is inscribed in Devanagari script at the base of the national emblem.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments