History GK Quiz-2

History GK Quiz-2

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    16. The famous painting ‘Monalisa’ was the creation of :

    (1) Michael-Angelo
    (2) Leonardo-Da- Vinci
    (3) Piccasso
    (4) Van Gogh
    Answer:
    16. (2) Mona Lisa is a half-length portrait of a woman by the Italian artist Leonardo da Vinci, which has been acclaimed as "the best known, the most visited, the most written about, the most sung about, the most parodied work of art in the world. It is believed to have been painted between 1503 and 1506.

    17. Who has given a call “Go back to nature” ?

    (1) Plato 
    (2) Aristotle
    (3) Rousseau 
    (4) Hobbes
    Answer:
    17. (3) Rousseau gave the call “Go Back to Nature”. Jean – Jacques Rousseau (1712 – 1778) was Swissborn French political philosopher who propounded Social Contract Theory – that men were born free, but lived everywhere in chains.

    18. Marcopolo is known for

    (1) discovering Greenland
    (2) travelling to China, India and Asia
    (3) travelling round the Cape of Good Hope
    (4) discovering Canada
    Answer:
    18. (2) Marcopolo (1254-1324) was a Venetian merchant traveller. He extensively travelled to China, India and other parts of Asia.

    19. Cold War refers to

    (1) tension between East and West
    (2) ideological rivalry between Capitalist and Communist world
    (3) tension between Superpowers
    (4) All of the above
    Answer:
    19. (1) The Cold War, often dated from 1947 to 1991, was a sustained state of political and military tension between powers in the Western Bloc, dominated by the United States with NATO among its allies and powers in the Eastern Block, dominated by the Soviet Union along with Warsaw Pact.

    20. From which language, has the term ‘democracy’ been derived ?

    (1) Greek 
    (2) Hebrew
    (3) English 
    (4) Latin
    Answer:
    20. (1) The term ‘Democracy’ has been derived from theGreek word Demokratia which means ‘‘rule of people’’. It was coined from ‘Demos’ (people) and ‘Kratos’ (power or rule) in the 5th century BC to denote the political system then existing in Greek city states, notably Athens.

    21. ‘He, who does not live in a state may either be a saint or an animal’—Who said this ?

    (1) Montesque 
    (2) Angels
    (3) Sophists 
    (4) Aristotle
    Answer:
    21. (4) Aristotle (384-322 BC) was a Greek Philosopher and poet. He was the founder of the science of logic or rules of reasoning. He established a school of philosophy at Athens. He was a disciple of Plato and teacher of Alexander, the Great. He wrote Poetics and The Ethics.

    22. Who said “Liberty consists in obedience to the general will” ?

    (1) Hobbes 
    (2) Rousseau
    (3) Green 
    (4) Laski
    Answer:
    22. (2) Jean Jacques Rousseau (1712-1778) was Swissborn French political philosopher. He propounded ‘Social Contract Theory’ — that men were born free, but lived everywhere in chains. His ideas led to French Revolution and establishment of republics in different parts of the world. His Confessions was published after his death.

    23. Who said : “Where there is no law, there is no freedom”?

    (1) Bentham 
    (2) Lenin
    (3) Marx 
    (4) Locke
    Answer:
    23. (4) John Locke in his Second Treatise of Civil Government, Chapter 6, said that the end of law is
    not to abolish or restrain, but to preserve and enlarge freedom. According to him, in all the states of created beings capable of laws, where there is no law, there is no freedom.

    24. Who said “Man is a social animal” ?

    (1) Aristotle 
    (2) Rousseau
    (3) Laski 
    (4) Plato
    Answer:
    24. (1) In his ‘Politics,’ Aristotle said: “Man is by nature a social animal; an individual who is unsocial naturally and not accidentally is either beneath our notice or more than human.” According to him, Society is something that precedes the individual.

    25. Who said that “Where there is no Law there will not be Liberty” ?

    (1) Karl Marx 
    (2) Plato
    (3) Machiavelli 
    (4) John Locke
    Answer:
    25. (4) John Locke, in the 6th Chapter of his Second Treatise of Civil Government, said: So that, however it may be mistaken, the end of law is not to abolish or restrain, but to preserve and enlarge freedom: for in all the states of created beings capable of laws, where there is no law, there is no freedom: for liberty is, to be free from restraint and violence from others……..”

    26. Like Vedic Aryans, the custom of Sacrificial-fire was also followed by

    (1) Romans 
    (2) Greeks
    (3) Iranians 
    (4) All the above
    Answer:
    26. (4) The practice of worshipping sacrificial fire or ‘Yajna’ was common to the Aryans, the population of Greece and Rome and the Iranians. The antiquity of the belief and reverential practice of the sacred fire were common among people of the Mediterranean, and the Iranian plateau and the peninsula of India.

    27. Who said, ‘The State exists because crime exists in society, otherwise there would be no need of a State’ ?

    (1) Herbert Spencer
    (2) J.S. Mill
    (3) John Locke
    (4) Tocqueville
    Answer:
    27. (1) Herbert Spencer in his ‘Social Statics’ (1851) argued that the state is the offspring of evil, bearing about it all the marks of its parentage. It exists because crime exists. It is not strong—or, despotic— when crime is great; there is more liberty—less government—when crime diminishes.

    28. Who speaks of Cabinet system as “the steering wheel of the ship of state” ?

    (1) Lowell 
    (2) Muir
    (3) Marriot 
    (4) Bagehot
    Answer:
    28. (2) Prof. Ramsay Muir describes the cabinet as “the steering wheel of the ship of state”. Ramsay Muir was a British historian and thinker who made a significant contribution to the development of liberal political philosophy in the 1920s and 1930s.

    29. The ‘‘Last Supper’ a famous Renaissance Painting was a master piece of

    (1) Michael Angelo
    (2) Titian
    (3) Leonardo da Vinci
    (4) Raphael
    Answer:
    29. (3) The Last Supper is a late 15th-century mural painting by Leonardo da Vinci. It represents the scene of The Last Supper of Jesus with his disciples, as it is told in the Gospel of John.

    30. What according to Communism is the chief enemy of the society?

    (1) Private property
    (2) Religion
    (3) Surplus value
    (4) Capitalist class
    Answer:
    30. (1) In communist ideology, private property is viewed as the main enemy and the source of capitalism. According to Marx, in a communist society private property should be abolished. Common ownership of the means of production is an important institutional goal of the communists. The Communist Manifesto states, “The theory of communists can be summed up in the single sentence: Abolition of private property. True human emancipation was impossible with private property. Ultimately the total productive forces of the community would pass into the hands of everybody.”

    31. Democracy is a “government in which everyone has a share” was the opinion of :

    (1) Jeovans 
    (2) Seeley
    (3) Plato 
    (4) Abraham Lincoln
    Answer:
    31. (2) The notion that democracy is a form of government is widely held and has been supported by a
    host of writers. According to Seeley, democracy is “a government in which everyone has a share. Seeley points towards the pure form of democracy.

    32. The development process under Capitalism has been described as “Creative Destruction” by :

    (1) Schumpeter 
    (2) Karl Marx
    (3) Hansen 
    (4) J. S. Mill
    Answer:
    32. (1) The concept of ‘Creative destruction’ in economics is associated with the Austrian American economist Joseph Schumpeter. He derived it from the work of Karl Marx and popularized it as a theory of economic innovation and the business cycle. According to Schumpeter’s theory, creative destruction will lead to the eventual failure of capitalism.

    33. When was the League of Nations established ?

    (1) In 1918 
    (2) In 1920
    (3) In 1939 
    (4) In 1914
    Answer:
    33. (2) The League of Nations was founded on 10 January 1920 as a result of the Paris Peace Conference that ended the First World War. It was the first international organisation whose principal mission was to maintain world peace. The League lasted for 26 years; the United Nations replaced it after the end of the Second World War on 20 April 1946.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments