History GK Quiz-20

History GK Quiz-20

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    341. Tripitakas’ are sacred books of

    (1) Hindus 
    (2) Jains
    (3) Parsis 
    (4) Buddhists
    Answer:
    341. (4) The Tripitaka or Three Baskets is the oldest collection of Buddhist scriptures and includes many texts believed to be the words of the historical Buddha. The three Pitakas are Sutta Pitaka, Vinaya Pitaka and Abhidhamma Pitaka. These are canonical texts revered as exclusively authoritative in Theravada Buddhism.

    342. With which religion is Kaivalya associated?

    (1) Buddhism 
    (2) Jainism
    (3) Hinduism 
    (4) Sikhism
    Answer:
    342. (2) Kaivalya is the Jain concept of salvation. According to Jainism, all things in existence are divided into two parts Jiva (i.e. living beings having a soul) and Ajiva (non-living things having no soul). The entanglement of living beings (Jiva) with things not having souls (Ajiva) is a source of all misery. Kaivalya is a result of a living beings becoming free of this entanglement.

    343. The first Buddhist Council was held at _______ .

    (1) Kashmir 
    (2) Rajagriha
    (3) Pataliputra
    (4) Vaishali
    Answer:
    343. (2) According to the scriptures of all Buddhist schools, the first Buddhist Council was held soon after the death of the Buddha at Rajagriha in Bihar around 400 B.C. It was held under the patronage of king Ajatashatru with the monk Mahakasyapa presiding. Its objective was to preserve the Buddha’s sayings (suttas) and the monastic discipline or rules (Vinaya).

    344. Who was the founder of the Satvahana Empire?

    (1) Kanha 
    (2) Simuka
    (3) Hala
    (4) Gautamiputra
    Answer:
    344. (2) Simuka was the founder of the Satavahana Dynasty. He is mentioned as the first king in a list of royals in a Satavahana inscription at Nanaghat. He is believed to have destroyed the Shunga Power in the Deccan with the aid of the Rathikas and Bhojakas. He reigned for around 23 years and was beheaded by his brother Kanha, who succeeded him.

    345. Gandhara Art is the combination of

    (1) Indo–Roman
    (2) Indo–Greek
    (3) Indo–Islamic
    (4) Indo–China
    Answer:
    345. (2) Gandhara art was a style of Buddhist visual art that developed from a merger of Greek, Syrian, Persian, and Indian artistic influences during the first few centuries of Christian era. The foreign influence is evident from the sculptures of Buddha in which they bear resemblance to the Greek sculptures. Both Shakas and Kushanas were patrons of Gandhara School.

    346. Match the following :

    A. Mohenjodaro 
    B. Harappa 
    C. Kalibangan 
    D. Lothal 
    1. Statue of a priest
    2. Port
    3. Plough marks
    4. The Great Bath
    (1) A–4, B–1, C–3, D–2
    (2) A–3, B–2, C–4, D–1
    (3) A–2, B–3, C–1, D–4
    (4) A–1, B–4, C–2, D–3
    Answer:
    346. (*) Statue of a Priest: also known as ‘Priest King’, it is the bust portrait of a bearded nobleman or high priest that was discovered at Mohenjodaro in Sindh, Pakistan; Port: Lothal in Gujarat was the port city of the Indus Valley Civilization; Plough marks: Kalibangan in Rajasthan has given the evidence of the earliest (2800 BC) ploughed agricultural field ever revealed through an excavation; The Great Bath: one of the best-known structures among the ruins of the ancient Indus Valley Civilization at Mohenjodaro.

    347. Ajanta Ellora Caves are situated near which of the following cities?

    (1) Mount Abu 
    (2) Aurangabad
    (3) Bijapur 
    (4) Madurai
    Answer:
    347. (2) The Ajanta Caves, comprising rock-cut Buddhist cave monuments, are located in Aurangabad district of Maharashtra. Ellora caves, one of the largest rockcut monastery-temple caves complexes in the world, are also located near Aurangabad. Ajanta and Ellora caves form one of the major tourist attractions in Marathwada region of Maharashtra.

    348. Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in

    (1) Madhya Pradesh
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Rajasthan
    (4) Haryana
    Answer:
    348. (3) The Dilwara Jain temples are located near Mount Abu in Rajasthan. These temples were built by Jain laymen between the 11th and 13th centuries AD and are world-famous for their stunning use of marble. The Dilwara temples are a sacred pilgrimage place of the Jains.

    349. Vikram Shila University was founded by

    (1) Chandra Gupta Maurya
    (2) Kanishka
    (3) Dharampala
    (4) Pulakesin II
    Answer:
    349. (3) Vikramashila University was established by King Dharmapala of the Pala dynasty in the 8th century A.D. Located at Bhagalpur in modern day Bihar, it was one of the two most important centres of Buddhist learning in India during the Pala empire, along with Nalanda. It developed into the intellectual center for Tantric Buddhism.

    350. Who were the patrons of Sangama Literature?

    (1) Nayakas 
    (2) Chandellas
    (3) Pandyas 
    (4) Solankis
    Answer:
    350. (3) Sangam was the ancient academy, which enabled Tamil poets and authors to gather periodically to publish their work. The Sangam met periodically in the city of Madurai in South India under the patronage of the Pandya kings. Sangam literature comprises some of the oldest extant Tamil literature, and deals with love, war, governance, trade and bereavement.

    351. Which of the following is not true about Ajanta Caves?

    (1) They are in Maharashtra
    (2) They are decorated with Buddhist Art
    (3) They depict the techniques used in Ancient India
    (4) They do not contain paintings of flora and fauna
    Answer:
    351. (3) The Ajanta Caves in Aurangabad district of Maharashtra are about 30 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BC to about 480 or 650 CE. The caves include paintings and rock cut sculptures described as among the finest surviving examples of ancient Indian art, particularly expressive painting that present emotion through gesture, pose and form. Flora and fauna are depicted on the ceilings of the caves.

    352. What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?

    (1) Proverbial height
    (2) Skilful stone cutting
    (3) Excellent quality steel
    (4) Statue of Buddha on top
    Answer:
    352. (3) The Iron Pillar located in Delhi, is a 7 m (23 ft) column in the Qutb complex, notable for the rustresistant composition of the metals used in its construction. The pillar has attracted the attention of
    archaeologists and materials scientists because of its high resistance to corrosion. The corrosion resistance results from an even layer of crystalline iron hydrogen phosphate hydrate forming on the high phosphorus content iron, which serves to protect it from climate.

    353. Which script was used in Ashoka’s inscriptions?

    (1) Brahmi 
    (2) Devanagiri
    (3) Gurmukhi 
    (4) Sanskrit
    Answer:
    353. (1) Most of Asokan inscriptions in the eastern parts of the Mauryan empire were written in Magadhi language, using the Brahmi script. Kharosthi script was used in the north-western parts of his empire. The Brahmi script was deciphered in 1837 by James Princep, an archaeologist, philologist, and official of the East India Company.

    354. Who among the following was the court physician of Kanishka?

    (1) Vasumitra 
    (2) Nagarjuna
    (3) Charaka 
    (4) Patanjali
    Answer:
    354. (3) Charaka was the court physician of Kanishka I. He was one of the principal contributors to the ancient art and science of Ayurveda, a system of medicine and lifestyle developed in ancient India. He is sometimes referred to as the Father of Indian Medicine. 

    355. The veda which deals with the rituals is known as

    (1) Rigveda 
    (2) Yajurveda
    (3) Samaveda 
    (4) Atharvaveda
    Answer:
    355. (2) Yajur Veda is a step-by-step guide about the right way of performing religious ceremonies and sacred rituals. Derived from “yajus” meaning “prose mantra” and veda meaning “knowledge”), the Yajur veda is the Veda of prose mantras. An ancient Vedic Sanskrit text, it is a compilation of ritual offering formulas that were said by a priest at the time of ritual actions.

    356. The capital of the Mauryan Kingdom was located at

    (1) Pataliputra 
    (2) Vaishali
    (3) Lumbini 
    (4) Gaya
    Answer:
    356. (1) Pataliputra, the ancient city of Patna in Bihar, served as the capital city of the Mauryan empire. It reached the pinnacle of prosperity under Chandragupta Maurya and Ashoka. Greek ambassador, Megasthenes, has left a detailed account of its splendor. Pataliputra was originally built by Magadha ruler Ajatsatru in 490 BC.

    357. Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?

    (1) Mysore
    (2) Mahabalipuram
    (3) Thanjavur
    (4) Kanyakumari
    Answer:
    357. (3) The Brihadeshwara Temple is a Hindu temple dedicated to Lord Shiva located in Thanjavur in Tamil Nadu. Also known as Raja Rajeswara Temple, it was built by Chola ruler Raja Raja Chola I and completed in 1010. The temple is part of the UNESCO World Heritage Site known as the “Great Living Chola Temples.”


    358. Who among the following was the first grammarian of the Sanskrit language?

    (1) Kalhana 
    (2) Maitreyi
    (3) Kalidasa 
    (4) Panini
    Answer:
    358. (4) Panini is considered as the first grammarian of Sanskrit language. He is particularly known for his formulation of the 3,959 rules of Sanskrit morphology, syntax and semantics in the grammar known as Ashtadhyayi, the foundational text of the grammatical branch of the Vedanga, the auxiliary scholarly disciplines of the historical Vedic religion.


    359. To which ganarajya Gautam Buddha belonged?

    (1) Shibi 
    (2) Shakya
    (3) Saurasena 
    (4) Shabara
    Answer:
    359. (2) Gautam Buddha was born as a Kshatriya, the son of Suddhodana, “an elected chief of the Shakya clan”, whose capital was Kapilvastu. The Shakyas formed an independent republican state known as the Shakya Ganarajya.His mother, Maya, Suddhodana’s wife, was a Koliyan princess.


    360. The school of Indian art which is also known as the Greco–Roman– Buddhist art is the _______ school

    (1) Mauryan 
    (2) Shunga
    (3) Gandhara 
    (4) Gupta
    Answer:
    360. (3) The Gandhara School of Art is also known as the Graeco-Buddhist School of Art since Greek techniques of art were applied to Buddhist subjects. The most important contribution of the Gandhara School of Art was the evolution of beautiful images of the Buddha and Bodhisattvas, which were modelled on identical characters of Graeco-Roman pantheon. The Gandhara School of art developed in first century AD during the reign of Kanishka.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments