History GK Quiz-21

History GK Quiz-21

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    361. Which of the following Pallava Kings assumed the title of “Vatapikonda” after defeating and slaying the great Chalukyan King Pulakesin II?

    (1) Narsimha Varman I
    (2) Mahendra Varman I
    (3) Parameshwar Varman I
    (4) Nandi Varman
    Answer:
    361. (1) The Pallava king Narsimhavarman I assumed the title of ‘Vatapikonda’ (Conqueror of Vatapi), when he defeated and killed Pulakesin II (Chalukya King) and captured the Chalukyan capital, Badami in 642 AD. The Pallava victory resulted in the commencement of Pallava occupation of Vatapi which lasted until 654.

    362. Harsha moved his capital from _____ to _____ .

    (1) Thanesar, Kannauj
    (2) Delhi, Deogiri
    (3) Kamboj, Kannauj
    (4) Valabhi, Delhi
    Answer:
    362. (1) During the 7th century A.D, Harshavardhana united the kingdoms of Punjab, Bengal, Orissa along with a large portion of Indo-Gangetic Plain. He defeated the ruler of Kannauj and shifted his capital from Thanesar to Kannauj.


    363. Which of the following Harappan sites had a dockyard?

    (1) Harappa 
    (2) Mohenjodaro
    (3) Lothal 
    (4) Alamgirpur
    Answer:
    363. (3) Lothal, located along the Bhogava river, a tributary of Sabarmati, in the Gulf of Khambat in Gujarat, was the only port-town of the Indus Valley Civilisation. It had a basin with vertical wall, inlet and outlet channels which has been identified as a tidal dockyard. Lothal’s dock was the earliest known dock found in the world, equipped to berth and service ships.


    364. Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor ?

    (1) Kumara Gupta I
    (2) Chandra Gupta II
    (3) Samudra Gupta
    (4) Skanda Gupta
    Answer:
    364. (2) Aryabhata and Kalidasa adorned the court of Gupta ruler Chandragupta II who was also known as Chandragupta Vikramaditya. Kalidasa was a classical Sanskrit writer, who was one of the nine gems of Chandragupta’s court. Aryabhata was a mathematician and astronomer whose works include the Aryabhaiya and the Arya-siddhanta.


    365. The language in which Buddha preached?

    (1) Hindi 
    (2) Urdu
    (3) Pali 
    (4) Hebrew
    Answer:
    365. (3) Buddha preached his messages in Pali, the vernacular language spoken then in north India.The language of the ancient Buddhist scriptures was Pali. Tripitaka is the collection of the teachings of the Buddha in the Pali language. It consists of three sections of the Buddha’s Teachings:Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka and Abhidhamma Pitaka.


    366. Ashoka was a king of which dynasty?

    (1) Pradyota 
    (2) Haryanka
    (3) Maurya 
    (4) Nanda
    Answer:
    366. (3) Ashokawas an ancient Indian emperor of the Maurya Dynasty who ruled almost all of the Indian subcontinent from c.?268 to 232 BC. One of India’s greatest emperors, Ashoka reigned overthe entire Indian subcontinent except parts of present-day Tamil Nadu, Karnataka and Kerala.


    367. ‘Mohan-jo-daro’ in Sindhi means

    (1) The city of evil spirits
    (2) The food of Pashupathi
    (3) The land of Shiva
    (4) The mound of the dead
    Answer:
    367. (4) Mohen jodaro is interpreted as “Mound of the Dead Men” in Sindhi, and as “Mound of Mohan” (where Mohan is Krishna). The city’s original name is unknown. Mohen jodaro is located west of the Indus River in Larkana District, Sindh, Pakistan.

    368. What was Hampi known for ?

    (1) It was the capital of Golconda
    (2) It had the largest stable in medieval India
    (3) It had the translation of the Indian epics to Persian
    (4) It was the capital of Vijayanagara
    Answer:
    368. (4) Hampi in Karnataka served as the capital of the Vijayanagara Empire. It served as the capital of the Vijayanagara Empire from 1343 to 1565, when it was besieged by the Deccan Muslim confederacy. Hampi was chosen because of its strategic location, bounded by the Tungabhadra river on one side and surrounded by defensible hills on the other three sides.

    369. Buddha gave his first sermon at the Deer Park in

    (1) Magadha 
    (2) Sarnath
    (3) Sanchi 
    (4) Lumbini
    Answer:
    369. (2) After attaining enlightenment at Bodh Gaya, Gautam Buddha went to Sarnath (ancient Isipatana) near Varanasi in Uttar Pradesh. It was at the deer park in Sarnath that he preached his first discourse onthe Four Noble Truthsto a group of five monks and set in motion the Wheel of Dharma. Sarnath is mentioned by the Buddha as one of the four places of pilgrimage.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments