History GK Quiz-36

History GK Quiz-36

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    281. In which of the following places was the Ryotwari settlement introduced?

    (1) Uttar Pradesh and Punjab
    (2) North-West Provinces and Punjab
    (3) Madras and Bombay
    (4) Bengal and Bihar
    Answer:
    281. (3) The Ryotwari Settlement was a method introduced by the British to collect revenues which was introduced in parts of the Madras and Bombay presidencies between 1792 and 1827. Under it, a direct settlement was made between the Government and the ryot who was the cultivator of land.

    282. Which among the following places, was not an important centre of the Revolt of 1857?

    (1) Agra 
    (2) Kanpur
    (3) Jhansi 
    (4) Lucknow
    Answer:
    282. (1) The Indian Rebellion of 1857 began as a mutiny of sepoys of the East India Company's army on 10 May 1857, in the town of Meerut, and soon escalated into other mutinies and civilian rebellions largely in the upper Gangetic plain and central India, with the major hostilities confined to present-day Uttar Pradesh, Bihar, northern Madhya Pradesh, and the Delhi region. Some of the famous leaders of the revolt were: Kanpur: Nana Saheb; Jhansi: Rani Laxmi Bai; and Lucknow: Begum Hazrat Mahal.

    283. Who, among the following, abolished the Dual System of Government in Bengal?

    (1) Lord Clive
    (2) Lord Cornwallis
    (3) Spencer
    (4) Lord Warren Hastings
    Answer:
    283. (4) Warren Hastings became the Governor of Bengal in 1772 and in 1774. He became the first GovernorGeneral of Bengal. He put an end to the dual system of government in Bengal which was established by Robert Clive in 1765. The Company took over the responsibility of administration of the province and started to collect the revenue through the agency of its own servants.

    284. Who among the following was famous for framing the education minute?

    (1) Lord Elgin 
    (2) Lord Macaulay
    (3) Sadler 
    (4) None of these
    Answer:
    284. (2) Lord Macaulay introduced English education in India through his famous minute of February 1835. He called an educational system that would create a class of anglicised Indians who would serve as cultural intermediaries between the British and the Indians. Macaulay succeeded in implementing ideas previously put forward by Lord William Bentinck, the governor general since 1829.

    285. Who, among the following, has been known as the ‘Frontier Gandhi’?

    (1) Khan Abdul Ghaffar Khan
    (2) Khan Saheb
    (3) Chaudhary Shaukatullah
    (4) Liaquat Ali Khan
    Answer:
    285. (1) Khan Abdul Ghaffar Khan was a Pashtun political and spiritual leader of British India known for his non-violent opposition to British Rule in what is now Pakistan and India. A lifelong pacifist, and a close friend of Mohandas Gandhi, he was also known as Fakhr-e-Afghan ("The Afghan pride"), Badshah Khan (also Bacha Khan) and Sarhaddi Gandhi ("Frontier Gandhi").

    286. The Ryotwari System of Land Tenure refers to a situation where—

    (1) the Ryot is the owner of the land held by him/her and directly pays the revenue assessed on the land to the State
    (2) the Ryot is an occupancy tenant of his/her land and pays the land revenue to the Zamindar
    (3) the person cultivates the land leased from a landlord and in return pays rent to the landlord
    (4) the land is collectively owned and cultivated on a cooperative basis
    Answer:
    286. (1) Under the Ryotwari system of land revenue settlement, every registered landowner were called proprietor. These proprietors were responsible for the direct payment of the land revenue to the state. The Proprietor had the right to sub let his land holdings, or to transfer, mortgage or to sell it.

    287. Swami Dayanand Saraswati established the first Arya Samaj in 1875 at

    (1) Bombay 
    (2) Lahore
    (3) Nagpur 
    (4) Ahmadnagar
    Answer:
    287. (1) Arya Samaj is a Hindu reform movement founded by Swami Dayananda in Bombay on 7 April, 1875. The membership amounted to 100 persons, including Swami Dayanand. On the 24th of June, 1877, the second major Arya Samaj was established at Lahore. 

    288. Who, among the following, was the pioneer of social reform movements in 19th century India?

    (1) Aurobindo Ghosh
    (2) Raja Ram Mohan Roy
    (3) Devendra Nath Tagore
    (4) Keshav Chandra Sen
    Answer:
    288. (2) Ram Mohan Roy was an Indian religious, social, and educational reformer who challenged traditional Hindu culture and indicated the lines of progress for Indian society under British rule. He is also called the "Maker of Modern India"and"Father of Modern India". He, along with Dwarkanath Tagore and other Bengalis, founded the Brahmo Sabha in 1828, which engendered the Brahmo Samaj.

    289. Who started the Home Rule Movement?

    (1) Annie Beasant
    (2) Padmaja Naidu
    (3) Kamla Devi Chattopadyaya
    (4) Raj Kumari Amrit Kaur
    Answer:
    289. (1) The All India Home Rule League was a national political organization founded in 1916 to lead the national demand for self-government, termed Home Rule, and to obtain the status of a Dominion within the British Empire as enjoyed by Australia, Canada, South Africa, New Zealand and Newfoundland at the time. When World War I broke out in 1914 Annie Besant helped launch the Home Rule League to campaign for democracy in India and dominion status within the Empire. This led to her election as president of the India National Congress in late 1917.

    290. When was the Gandhi Irwin Pact made?

    (1) 1935 
    (2) 1931
    (3) 1929 
    (4) 1932
    Answer:
    290. (2) The Gandhi–Irwin Pact was a political agreement signed by Mahatma Gandhi and the then Viceroy of India, Lord Irwin on 5 March, 1931 before the second Round Table Conference in London. Before this, the viceroy Lord Irwin announced in October 1929, a vague offer of 'dominion status' for India in an unspecified future and a Round Table Conference to discuss a future constitution.

    291. What was not true about Sir Syed Ahmad Khan?

    (1) He founded the Mohamma dan Anglo Oriental College at Aligarh
    (2) He was a leader of the Muslim League
    (3) He was a leader of the Aligarh Movement
    (4) He opposed the Indian National Congress
    Answer:
    291. (2) Sir Syed Ahmed Khan founded the Muhammadan Anglo-Oriental College in 1875 with the aim of promoting social and economic development of Indian Muslims. He denounced nationalist organizations such as the Indian National Congress, instead forming organizations to promote Muslim unity and pro-British attitudes and activities. Ahmad Khan helped form the All-India Muslim League (AIML). His educational proposals and political activism inspired Muslim elites to support the AIML. Ahmad Khan originally founded the All India Muhammadan Educational Conference in 1886 in order to uplift Western education, especially science and literature, among India's Muslims. The conference is known as the Aligarh Movement.

    292. ‘Neel Darpan’ a play depicting the revolt against the indigo planters was written by

    (1) Dinbandhu Mitra
    (2) Bankim Chandra Chatterjee
    (3) Rabindranath Tagore
    (4) Naveen Chandra Sen
    Answer:
    292. (1) Nil Darpan is a Bengali play written by Dinabandhu Mitra in 1858–1859. The play was essential to Nilbidraha, or Indigo revolt of February–March 1859 in Bengal, when farmers refused to sow indigo in their fields as a protest against exploitative farming under the British Raj. It was also essential to the development of theater in Bengal and influenced Girish Chandra Ghosh, who, in 1872, would establish The National Theatre in Calcutta (Kolkata) where the first ever play commercially staged was Nildarpan.

    293. Champaran Satyagraha was related to

    (1) Indigo 
    (2) Mill-owners
    (3) Plague
    (4) Fresh assessment of land
    Answer:
    293. (1) The first Satyagraha revolutions inspired by Mahatma Gandhi in the Indian Independence Movement occurred in Champaran district of Bihar and the Kheda district of Gujarat on 1916 & 1917 respectively. Champaran Satyagraha was the first to be started but the word Satyagraha was used for the first time in Anti Rowlatt agitation. The peasants in Champaran revolted against indigo plant cultivation in 1914 (at Pipra) and 1916 (Turkaulia). Raj Kumar Shukla took Mahatma Gandhi to Champaran and the Champaran Satyagraha began.

    294. Who among the following implemented the Doctrine of Lapse?

    (1) Lord Canning
    (2) Lord Dalhousie
    (3) Lord Hastings
    (4) Lord Rippon
    Answer:
    294. (2) The Doctrine of Lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie who was the Governor General for the East India Company in India between 1848 and 1856. According to the Doctrine, any princely state or territory under the direct influence (paramountcy) of the British East India Company (the dominant imperial power in the subcontinent), as a vassal state under the British Subsidiary System, would automatically be annexed if the ruler was either "manifestly incompetent or died without a direct heir."

    295. The first newspaper which was published in India was

    (1) The Calculatta Gazette
    (2) The Calculatta Gazette
    (3) The Oriental Magazine of Calcutta
    (4) The Bengal Gazette
    Answer:
    295. (4) Hicky's Bengal Gazette was an English newspaper published from Kolkata (then Calcutta), India. It was the first major newspaper in India, started in 1780. It was published for two years.

    296. The Portuguese built their first fort on Indian soil in the territory of the Raja of

    (1) Calicut 
    (2) Cochin
    (3) Daman 
    (4) Bijapur
    Answer:
    296. (2) Afonso de Albuquerque was an exceedingly energetic commander of Portuguese India, who established a Portuguese fort at Cochin in 1503 on his initial voyage. It was a timber fortress, the first fortress erected by the Portuguese in India. In 1505 a stone fortress replaced the wooden fortress of Cochin.

    297. The partition of Bengal was revoked by the British in

    (1) 1911 
    (2) 1914
    (3) 1917 
    (4) 1919
    Answer:
    297. (1) The decision to effect the Partition of Bengal was announced in July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took effect in October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas. Bengal was reunited in 1911.

    298. Who among the following, analysed the causes of the uprising of 1857 advocating a reconciliation between the British and the Muslims?

    (1) Syed Ahmed Brelvi
    (2) Shah Waliullah
    (3) Syed Ahmed Khan
    (4) Syed Amir Ali
    Answer:
    298. (3) During the Indian Rebellion of 1857, Sir Syed Ahmad Khan remained loyal to the British and was noted for his actions in saving European lives. After the rebellion, he penned the booklet Asbab-e-Baghawate-Hind (The Causes of the Indian Mutiny) – a daring critique, at the time, of British policies that he blamed for causing the revolt. His other writings such as Loyal Muhammadans of India, Tabyin-ul-Kalam and A Series of Essays on the Life of Muhammad and Subjects Subsidiary Therein helped to create cordial relations between the British authorities and the Muslim community.

    299. Who created the Madras Presidency as it existed till Indian Independence?

    (1) Sir Thomas Munro
    (2) Lord Hastings
    (3) Lord cornwallis
    (4) Lord Welliesley
    Answer:
    299. (1) In 1639 AD, the English East India Company purchased the village of Madraspatnam and one year later it established the Agency of Fort St George, precursor of the Madras Presidency, although there had been Company factories at Machilipatnam and Armagon since the very early 17th century. The Madras Presidency, officially the Presidency of Fort St. George, was the work of several statesmen including Sir Thomas Munro who introduced the "Ryotwari System" there. In 1820, he was appointed governor of Madras, where he founded systems of revenue assessment and general administration which substantially persisted into the twentieth century. He also brought several reforms in the education sector of the presidency.

    300. The theory of ‘economic drain’ was propounded by

    (1) B.G. Tilak
    (2) R.C. Dutt
    (3) Dadabhai Naoroji
    (4) G.K. Gokhale
    Answer:
    300. (3) The acknowledged high priest of the drain theory was Dadabhai Naoroji. It was in 1867 that Dadabhai Naoroji put forward the idea that Britain was draining India. From then on for nearly half a century he launched a raging campaign against the drain, hammering at the theme through every possible form of public communication.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments