History GK Quiz-37

History GK Quiz-37

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    301. Where was the first session of the Indian National Congress held?

    (1) Lucknow 
    (2) Calcutta
    (3) Bombay 
    (4) Madras
    Answer:
    301. (3) Founded in 1885 with the objective of obtaining a greater share in government for educated Indians, the first session of the Indian National Congress was held in Bombay during December 28-December 31, 1885. The first meeting was scheduled to be held in Pune, but due to a plague outbreak there, the meeting was later shifted to Bombay. The first session of the INC was attended by 72 delegates.

    302. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress?

    (1) Mohammad Ali Jinnah
    (2) Badruddin Tyabji
    (3) Sir Syed Ahmed Khan
    (4) Abul Kalam Azad
    Answer:
    302. (2) Badruddin Tyabji was an Indian lawyer who served as the third President of the Indian National Congress at the Madras session in 1887. He was the first Muslim President of the Congress. He is considered to be one of the most moderate Muslims during the freedom movement of India.

    303. Who led the armed raid on the government armoury at Chittagong in 1930?

    (1) Chandra Shekhar Azad
    (2) Bhagat Singh
    (3) Surya Sen 
    (4) Sukhdev
    Answer:
    303. (3) Surya Sen was an Indian freedom fighter who is noted for leading the 1930 Chittagong armoury raid in Chittagong of Bengal in British India on 18 April, 1930. Although the group could loot the arms, they failed to get the ammunition. They hoisted the national flag on the premises of the armoury, and then escaped.

    304. The Indian tricolour was unfurled for the first time by Jawaharlal Nehru

    (1) at the ramparts of the Red Fort in 1947
    (2) on the banks of Ravi at Lahore in 1929
    (3) when India became a democratic republic in 1950
    (4) when The Government of India Act was passed in 1935.
    Answer:
    304. (2) The Indian Tricolour was first unfurled on 26 January, 1930 at Lahore, by Pandit Jawaharlal Nehru. It was on the same day that the Indian National Congress declared 26 January as Independence Day or as the day for Poorna Swaraj (Complete Independence) which occurred 20 years later.

    305. Morley-Minto Reforms were introduced in which of the following years?

    (1) 1909 
    (2) 1919
    (3) 1924 
    (4) 1935
    Answer:
    305. (1) The Indian Councils Act 1909, commonly known as the Morley-Minto Reforms, was an Act of the Parliament of the United Kingdom that brought about a limited increase in the involvement of Indians in the governance of British India.

    306. In which region did Birsa Munda operate against the British?

    (1) Punjab 
    (2) Chota Nagpur
    (3) Tarai 
    (4) Manipur
    Answer:
    306. (2) Birsa Munda was a tribal leader and a folk hero, belonging to the Munda tribe who was behind the millenarian movement that rose in the tribal belt of Jharkhand during the British raj, in the late 19th
    century. To the twin challenges of agrarian breakdown and culture change, Birsa along with the Munda responded through a series of revolts and uprisings under his leadership. The movement sought to assert rights of the Mundas as the real proprietors of the soil, and the expulsion of middlemen and the British.

    307. The slogan of Quit India Movement was given by

    (1) Sardar Patel
    (2) Mahatma Gandhi
    (3) Subhash Chandra Bose
    (4) Pt. Jawaharlal Nehru
    Answer:
    307. (2) In 1942, Gandhi organized Quit India movement and called on all Congressmen and Indians to maintain discipline via ahimsa, and Karo ya maro ("Do or die") in the cause of ultimate freedom. Quit India became the most forceful movement in the history of the struggle, with mass arrests and violence on an unprecedented scale.

    308. Which British Viceroy is associated with the Partition of Bengal?

    (1) Lord Canning
    (2) Lord Curzon
    (3) Lord Hardinge
    (4) Lord Wellesley
    Answer:
    308. (2) The decision to effect the Partition of Bengal was announced in July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took effect in October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas.

    309. In which year did Gandhiji undertake the famous Dandi March ?

    (1) 1920 
    (2) 1930
    (3) 1925 
    (4) 1935
    Answer:
    309. (2) Salt March, also called Dandi March or Salt Satyagraha was a major nonviolent protest action in India led by Mohandas K. Gandhi in March–April 1930. It was the first act in the larger campaign of civil disobedience (Satyagraha) Gandhi waged against British rule in India.

    310. Who was the Governor-General of India at the time of Revolt of 1857?

    (1) Lord Dalhousie
    (2) Lord Bentinck
    (3) Lord Canning
    (4) Lord Lytton
    Answer:
    310. (3) Lord Canning was an English statesman and Governor-General of India during the Indian Rebellion of 1857. For his tact and capabilities in dealing with the revolt, he was rewarded by being made the first Viceroy of India in 1858. In April 1859 he received the thanks of both Houses of Parliament for his great services during the rebellion.

    311. Gandhiji opposed the Communal Award because he thought this would bring

    (1) communal disunity
    (2) division in the Hindu Society
    (3) economic miseries to India
    (4) destruction to handi-crafts
    Answer:
    311. (2) In August 1932, the then Prime Minister of Britain, Ramsay Macdonald gave his 'award' known as the Communal Award. According to it, separate representation was to be provided for the Muslims, Sikhs, Indian Christians, Anglo-Indians, Europeans, Dalit etc. The depressed classes were assigned a number of seats to be filled by election from special constituencies in which voters belonging to the depressed classes only could vote. Gandhi strongly opposed the communal award on the grounds that it would disintegrate Hindu society. He began an indefinite hunger strike from September 20, 1932 to protest this award.

    312. Which of the following authorised the British Government to imprison any person without trial and conviction in a court of law?

    (1) Rowlatt Act of 1999
    (2) Government of India Act of 1935
    (3) Indian Councils Act of 1909
    (4) Government of India Act of 1919
    Answer:
    312. (1) The Rowlatt Act was passed by the Imperial Legislative Council in London on 10 March, 1919, indefinitely extending "emergency measures" (of the Defence of India Regulations Act) enacted during the First World War in order to control public unrest and root out conspiracy. This Act effectively authorized the government to imprison for a maximum period of two years, without trial, any person suspected of terrorism living in the Raj and gave British imperial authorities power to deal with revolutionary activities. 

    313. Gandhi-Irwin Pact is associated with

    (1) Quit India Movement
    (2) Civil Disobedience Movement
    (3) Non-Cooperation Khilafat Movement
    (4) Rowlatt Agitation
    Answer:
    313. (2) The Gandhi–Irwin Pact was a political agreement signed by Mahatma Gandhi and the then Viceroy of India, Lord Irwin on 5 March 1931 before the second Round Table Conference in London. One of the proposed conditions for the conference was the discontinuation of the civil disobedience movement by the Indian National Congress.

    314. Who, among the following was associated with the Ghadar Movement?

    (1) Shyamaji Krishnavarma
    (2) M. N. Roy
    (3) Bhagat Singh
    (4) Lala Har Dayal
    Answer:
    314. (4) Lala Har Dayal was an Indian nationalist revolutionary who founded the Ghadar Party in America. He was a polymath who turned down a career in the Indian Civil Service. His simple living and intellectual acumen inspired many expatriate Indians living in Canada and the USA to fight against British Imperialism during the First World War.

    315. Which of the following movements was NOT led by Mahatma Gandhi?

    (1) Champaran Satyagraha
    (2) Wahabi Movement
    (3) Non-Cooperation Movement
    (4) Civil Disobedience Movement
    Answer:
    315. (2) Wahhabism was a popular revivalist movement instigated by an eighteenth century theologian, Muhammad ibn Abd al-Wahhab (1703–1792) from Najd, Saudi Arabia. He began his movement through peaceful discussions with attendees of various shrines and eventually gained popular support by convincing the local Amir, Uthman ibn Mu'ammar, to help him in his struggle.

    316. Who said “Give me Blood, I will give you Freedom” ?

    (1) Subhash Chandra Bose
    (2) Lala Lajpat Rai
    (3) Bal Gangadhar Tilak
    (4) Sardar Vallabhbhai Patel
    Answer:
    316. (1) Subhas Chandra Bose organised Indian National Army and sought the help of Japan for military assistance. He famously said, "Tum mujhe khoon do, mein tumhe azadi dunga" (Give me your blood and I will give you freedom).

    317. Simon Commission was sent by British Parliament to India to review the

    (1) progress of English education
    (2) social reforms
    (3) working of dyarchy
    (4) Hindu-Muslim unity
    Answer:
    317. (3) The Government of India Act 1919 had introduced the system of dyarchy to govern the provinces of British India. However, the Indian public clamoured for revision of the difficult dyarchy form of government, and the Government of India Act 1919 itself stated that a commission would be appointed after 10 years to investigate the progress of the governance scheme and suggest new steps for reform. In the late 1920s, the Conservative government appointed seven MPs (including Chairman Simon) to constitute the commission that had been promised in 1919 that would look into the state of Indian constitutional affairs.

    318. Who was the first Governor General of Independent India?

    (1) Lord Attlee
    (2) Lord Mountbatten
    (3) C. Rajagopalachari
    (4) Rajendra Prasad
    Answer:
    318. (2) Louis Mountbatten was the last Viceroy of India (1947) and the first Governor-General of the independent Union of India (1947–48), from which the modern Republic of India emerged in 1950. When India and Pakistan attained independence at midnight on the night of 14-15 August 1947, Mountbatten remained in New Delhi for ten months, serving as India's first governor general until June 1948.

    319. The Arya Samaj is against

    (1) existence of God
    (2) rituals and idol-worship
    (3) Hinduism
    (4) Islam
    Answer:
    319. (2) Arya Samaj unequivocally condemned practices such as polytheism, iconolatry, animal sacrifice, ancestor worship, pilgrimage, priestcraft, the belief in Avatars or incarnations of God, the hereditary caste system, untouchability and child marriage on the grounds that all these lack Vedic sanction. It believed in the infallible authority of the Vedas, but outrightly rejected rituals, idol worship and all the pretensions in the name of religion.

    320. Who, among the following benefitted most by the British revenue system in India?

    (1) Sharecroppers
    (2) Peasants
    (3) Zamindars
    (4) Agriculture-labour
    Answer:
    320. (3) By the Permanent Settlement Act of 1793, the Zamindars class became more powerful than they were in the Mughal period. Earlier zamindars in Bengal, Bihar and Orissa had been functionaries who held the right to collect revenue on behalf of the Mughal emperor and his representative or diwan in Bengal. The security of tenure of landlords was guaranteed; in short, the former landholders and revenue intermediaries were granted proprietarial rights (effective ownership) to the land they held. In addition, the land tax was fixed in perpetuity, so as to minimize the tendency by British administrators to amass a small fortune in sluiced-away revenue.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments