History GK Quiz-38

History GK Quiz-38

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    321. Who, among the following Europeans, established their trade and influence in India first?

    (1) British 
    (2) French
    (3) Dutch 
    (4) Portuguese
    Answer:
    321. (4) Near the end of the 15th century, Portuguese sailor Vasco da Gama became the first European to reestablish direct trade links with India since Roman times by being the first to arrive by circumnavigating Africa (1497-1499). His subsequent visits laid the foundation of Portuguese rule in India. Trading rivalries brought other European powers to India. The Netherlands, England, France, and Denmark established trading posts in India in the early 17th century.

    322. Who was the leader of the Young Bengal Movement?

    (1) Raja Ram Mohan Roy
    (2) Debendranath Tagore
    (3) Henry Vivian Derozio
    (4) David Hare
    Answer:
    322. (3) The Young Bengal movement was a group of radical Bengali free thinkers emerging from Hindu College, Calcutta in the year 1905. They were also known as Derozians, after their firebrand teacher at Hindu College, Henry Louis Vivian Derozio. The Young Bengals were inspired and excited by the spirit of free thought and revolt against the existing social and religious structure of Hindu society.

    323. When and where did the Theosophical Society establish its headquarters in India?

    (1) 1882-Adyar 
    (2) 1885-Belur
    (3) 1890-Avadi 
    (4) 1895-Vellore
    Answer:
    323. (1) The Theosophical Society was officially formed in New York City, United States, in November 1875 by Helena Blavatsky, Henry Steel Olcott, William Quan Judge and others. Its initial objective was the "study and elucidation of Occultism, the Cabala etc." After a few years Olcott and Blavatsky moved to India and established the International Headquarters at Adyar, in Madras (Chennai).

    324. A prominent leader of the Ghadar Party was

    (1) P. Mitra
    (2) Lala Har Dayal
    (3) B.G. Tilak
    (4) Bipin Chandra Pal
    Answer:
    324. (2) Lala Har Dayal was an Indian nationalist revolutionary who founded the Ghadar Party in America. His simple living and intellectual acumen inspired many expatriate Indians living in Canada and the USA to fight against British Imperialism during the First World War.

    325. Who propounded the theory of ‘Drain of wealth’ from India to Great Britain ?

    (1) Gopal Krishana Gokhale
    (2) Dadabahai Naoroji
    (3) Surendranth Banerjee
    (4) Lala Lajpat Rai
    Answer:
    325. (2) It was in 1867 that Dadabhai Naoroji put forward the idea that Britain was draining India. From then on for nearly half a century he launched a raging campaign against the drain, hammering at the theme through every possible form of public communication.

    326. Swarajya was declared as the goal of the Congress at its session held in 1906 at

    (1) Bombay 
    (2) Calcutta
    (3) Lucknow 
    (4) Madras
    Answer:
    326. (2) In 1906, the session at Calcutta was presided by Dada Bhai Naoroji. It was under the leadership of Naoroji that the Congress adopted Swaraj as the goal of Indian people.

    327. Gandhi started the ‘Dandi March’ from

    (1) Ahmedabad
    (2) Allahabad
    (3) Dandi 
    (4) Calcutta
    Answer:
    327. (1) The Salt March, also known as the Salt Satyagraha, began with the Dandi March on March 12, 1930. It was a direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest against the British salt monopoly in colonial India, and triggered the wider Civil Disobedience Movement. Mahatma Gandhi led the Dandi march from his base, Sabarmati Ashram near Ahmedabad, to the sea coast near the village of Dandi. 

    328. The Congress adopted the ‘Quit India Resolution’ in the year

    (1) 1940 
    (2) 1938
    (3) 1946 
    (4) 1942
    Answer:
    328. (4) On August 8, 1942 the Quit India Resolution was passed at the Bombay session of the All India Congress Committee (AICC). In his Quit India speech that day at Gowalia Tank, Bombay, Gandhi told Indians to follow non-violent civil disobedience. He told the masses to act as an independent nation.

    329. The Asiatic society of Bengal (founded in 1784) owes its origin to

    (1) Warren Hastings
    (2) Sir William Jones
    (3) Sir James Mackintosh
    (4) James Princep
    Answer:
    329. (2) The Asiatic Society was founded by Sir William Jones on January 15, 1784 in a meeting presided over by Sir Robert Chambers, the Chief Justice of the Supreme Court at the Fort William in Calcutta, then capital of the British Raj, to enhance and further the cause of Oriental research. At the time of its foundation, this Society was named as "Asiatick Society". In 1825, the society dropped the antique k without any formal resolution and the Society was renamed as "The Asiatic Society". In 1832 the name was changed to "The Asiatic Society of Bengal" and again in 1936 it was renamed as "The Royal Asiatic Society of Bengal.

    330. The book “Prison Diary” was written by

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) V.D. Savarkar
    (3) Jaya Prakash Narayan
    (4) Morarji Desai
    Answer:
    330. (3) Prison diary is by Jayaprakash Narayan. It was first published in 1977 by Popular Prakashan.

    331. “India House” is located in

    (1) New Delhi 
    (2) Kolkata
    (3) London 
    (4) New York
    Answer:
    331. (3) India House was an informal Indian nationalist organisation based in London between 1905 and 1910. With the patronage of Shyamji Krishna Varma, its home in a student residence in Highgate, North London was launched to promote nationalist views among Indian students in Britain. India House published an anticolonialist newspaper, The Indian Sociologist, which the British Raj banned as "seditious."

    332. Who is called the ‘Nightingale of India’?

    (1) Vijay Lakshmi Pandit
    (2) Sarojini Naidu
    (3) Aruna Asaf Ali
    (4) Sucheta Kriplani
    Answer:
    332. (2) Sarojini Naidu, also known by the sobriquet The Nightingale of India, was a child prodigy, Indian independence activist and poet. Naidu was one of the framers of the Indian Constitution. The reason behind this sobriquet was because of her many accomplishments. She was a distinguished poet. Her poetry was lyrical and musical filled with rich imagery. It dealt with love and death, separation and longing, and the mystery of life, all important themes for poetry. In the end the poetry tends to become monotonous and repetitive. For this reason she is called the nightingale of India.

    333. The first Governor General of the East India Company in India was

    (1) Robert Clive
    (2) Sir John Shore
    (3) Warren Hastings
    (4) Marquis of Hastings
    Answer:
    333. (3) Warren Hastings became the Governor of Bengal in 1772 and in 1774. He became the first GovernorGeneral of Bengal. He was the first Governor-General of India, from 1773 to 1785.

    334. Who among the following attended all the three Round Table Conferences?

    (1) Jawaharlal Nehru
    (2) Dr. B. R. Ambedkar
    (3) Vallabhbhai Patel
    (4) Dr. Rajendra Prasad
    Answer:
    334. (2) In 1929, Ambedkar made the controversial decision to co-operate with the all-British Simon Commission which was to look into setting up a responsible Indian Government in India. The Congress decided to boycott the Commission and drafted its own version of a constitution for free India. The Congress version had no provisions for the depressed classes. Ambedkar became more skeptical of the Congress's commitment to safeguard the rights of the depressed classes. He attended all the three Round Table Conferences in London and forcefully argued for the welfare of the "untouchables".

    335. Find the correct match:

    A. Abdul Gaffar Khan 
    B. Dadabhai NaoroJi 
    C. Mohandas Karamchand Gandhi 
    D. Rabindra Nath Tagore 
    II
    1. Mahatma
    2. Frontier Gandhi
    3. Grand Old Man of lndia
    4. Gurudev
    (1) A-3, B-1, C-4, D-2
    (2) A-2, B-3, C-1, D-4
    (3) A-4, B-1, C-2, D-3
    (4) A-2, B-1, C-3, D-4
    Answer:
    335. (2) Abdul Gaffar Khan: Frontier Gandhi; Dadabhai Naoroji: Grand Old Man of India; Mohandas Karamchand Gandhi: Mahatma; and Rabindra Nath Tagore: Gurudev.

    336. The Gandhian economy was based on the principle of

    (1) State control
    (2) Competition
    (3) Trusteeship
    (4) Rural co-operation
    Answer:
    336. (3) Trusteeship is a socio-economic philosophy that was propounded by Mahatma Gandhi. It provides a means by which the wealthy people would be the trustees of trusts that looked after the welfare of the people in general. This concept was condemned by socialists as being in favor of the landlords, feudal princes and the capitalists.

    337. Who among the following was instrumental in the abolition of Sati in 1829?

    (1) Lord Hastings 
    (2) Lord Ripon
    (3) Lord Bentick 
    (4) Lord lrwin
    Answer:
    337. (3) It was on 4 December, 1829, when the practice was formally banned in all the lands under Bengal Presidency by Lord William Bentinck. By this regulation, the people who abetted sati were declared guilty of "culpable homicide."

    338. Bengal was partitioned in 1905 under the viceroyalty of

    (1) Lord Curzon
    (2) Lord Dufferin
    (3) Lord Hardings
    (4) Lord Minto
    Answer:
    338. (1) The decision to effect the Partition of Bengal was announced in July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took effect in October 1905.

    339. Where did Mahatma Gandhi first apply his technique of Satyagraha?

    (1) Dandi 
    (2) Champaran
    (3) England 
    (4) South Africa
    Answer:
    339. (4) In 1908, the Transvaal government promulgated the Asiatic Registration Act, compelling registration of the colony's Indian population. At a mass protest meeting held in Johannesburg on September 11 that year, Gandhi adopted his methodology of satyagraha (devotion to the truth), or non-violent protest, for the first time, calling on his fellow Indians to defy the new law and suffer the punishments for doing so, rather than resist through violent means.

    340. The Azad Hind Fauj was formed in

    (1) 1937 
    (2) 1942
    (3) 1943 
    (4) 1945
    Answer:
    340. (2) The Azad Hind Fauj was an armed force formed by Indian nationalists in 1942 in Southeast Asia during World War II. The aim of the army was to secure Indian independence with Japanese assistance. Initially composed of Indian prisoners of war captured by Japan in the Malayan campaign and at Singapore, it later drew volunteers from Indian expatriate population in Malaya and Burma.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments