History GK Quiz-39

History GK Quiz-39

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    341. ‘Deshbandhu’ is the title of

    (1) B.R. Ambedkar
    (2) C.R. Das
    (3) B.C. Pal
    (4) Rabindranath Tagore
    Answer:
    341. (2) Chittaranjan Das, popularly called Deshbandhu (Friend of the country), was an Indian politician and leader of the Swaraj (Independence) Party in Bengal under British rule. He was a leading figure in Bengal during the Non-Cooperation Movement of 1919-1922, and initiated the ban on British clothes, setting an example by burning his own European clothes and wearing Khadi clothes.

    342. The Bhoodan Movement was launched by

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Jaiprakash Narain
    (3) Vinoba Bhave
    (4) Rammanohar Lohia
    Answer:
    342. (3) The Bhoodan movement was a voluntary land reform movement in India started by Acharya Vinoba Bhave in 1951 started at Pochampally village now known as Bhoodan Pochampally. The mission of the movement was to persuade wealthy landowners to voluntarily give a percentage of their land to lower castes.

    343. The Indian National Congress had its first meeting in the city of

    (1) Calcutta 
    (2) Bombay
    (3) Ahmedabad 
    (4) Allahabad
    Answer:
    343. (2) The Indian National Congress was formed when 72 delegates from all the presidencies and provinces of India met at Bombay from 28 to 30 December 1885. Allan Octavian Hume, a retired British Indian Civil Servant played a leading role in the formation of the Congress. He established contact with some of the most important Indian Leaders all over the country and received their cooperation in forming the Congress.

    344. Begum Hazrat Mahal led the 1857 revolt from :

    (1) Lucknow 
    (2) Kanpur
    (3) Benares 
    (4) Allahabad
    Answer:
    344. (1) Begum Hazrat Mahal also known as Begum of Awadh, was the first wife of Nawab Wajid Ali Shah. She was stunningly beautiful, and used her courage and leadership qualities to rebel against the British East India Company during the Indian Rebellion of 1857.

    345. The Sati System was abolished in 1829 A.D. by

    (1) Lord Curzon
    (2) Lord Wellesley
    (3) Lord Lytton
    (4) Lord William Bentinck
    Answer:
    345. (4) It was on 4 December, 1829, when the practice was formally banned in all the lands under Bengal Presidency by Lord William Bentinck. By this regulation, the people who abetted sati were declared guilty of "culpable homicide.”

    346. The Poona Pact signed in 1934 provided for

    (1) the creation of dominion status for India
    (2) separate electorates for Muslims
    (3) separate electorates for the Harijans
    (4) joint electorate with reservation for Harijans
    Answer:
    346. (4) A compromise between the leaders of caste Hindu and the depressed classes was reached on September 24,1932, popularly known as Poona Pact. The resolution announced in a public meeting on September 25 in Bombay confirmed -" henceforth, amongst Hindus no one shall be regarded as an untouchable by reason of his birth and they will have the same rights in all the social institutions as the other Hindus have". This landmark resolution in the history of the Dalit movement in India subsequently formed the basis for giving due share to Dalits in the political empowerment of Indian people in a democratic Indian polity.

    347. Bardoli Satyagraha is associated with

    (1) Rajendra Prasad
    (2) Acharya Vinoba Bhave
    (3) Sardar Vallabhbhai Patel
    (4) Jamnalal Bajaj
    Answer:
    347. (3) The Bardoli Satyagraha of 1928, in the state of Gujarat, India during the period of the British Raj, was a major episode of civil disobedience and revolt in the Indian Independence Movement. Its success gave rise to Vallabhbhai Patel as one of the greatest leaders of the independence struggle.

    348. If

    a. Dandi March
    b. Tragedy of Jallianwallah
    c. Quit India Movement and
    d. Swadeshi Movement are arranged in the chronological order then they come as -
    (1) b, a, c, d 
    (2) d, c, a, b
    (3) d, b, a, c 
    (4) c, d, a, b
    Answer:
    348. (3) Dandi March: 1932; Tragedy of Jaliianwallah: 1919; Quit India Movement: 1942; and Swadeshi Movement: 1905-1910.

    349. Capt. Saunders, the English Police Officer was shot dead by

    (1) Batukeshwar Dutt
    (2) Ram Prasad
    (3) Chandra Shekar Azad
    (4) Bhagat Singh
    Answer:
    349. (4) Seeking revenge for the death of Lala Lajpat Rai at the hands of the police, Bhagat Singh was involved in the assassination of British police officer John Saunders. Sufficient evidence was brought against him for a conviction in the Saunders case, after trial by a Special Tribunal and appeal at the Privy Council in England. He was convicted and subsequently hanged for his participation in the murder.

    350. The Muslim League adopted the resolution for a separate nation in the year

    (1) 1907 
    (2) 1922
    (3) 1931 
    (4) 1940
    Answer:
    350. (4) Lahore Resolution had been the pioneering step of the Muslim League towards the creation of Pakistan. Also known as Pakistan Resolution, the Muslim League adopted a formal resolution in the three day session held from 22-24th March, 1940 regarding their claim for a separate state with Muslim majority. While the resolution was presented by A.K. Fazlul Haq, the name Pakistan was initially suggested by Choudhury Rehmat Ali in his Pakistan declaration.

    351. The man behind the first railway line in India was:

    (1) William Dudley
    (2) Roger Smith
    (3) George Clark
    (4) Warren Hastings
    Answer:
    351. (3) Colonel George Thomas Clark was a British engineer and antiquary, particularly associated with the management of the Dowlais Iron Company. From 1843 to 1847, Clark worked on the Great Indian Peninsula Railway, surveying and planning the first passenger line in India, from Bombay to Thana which was opened in 1852. On his return to England, he published a report on the geology of the region.

    352. To end the III Anglo-Mysore War. Tipu Sultan signed the following Treaty with the British

    (1) Treaty of Mangalore
    (2) Treaty of Srirangapatnam
    (3) Treaty of Mysore
    (4) Treaty of Bidnur
    Answer:
    352. (2) The Treaty of Seringapatam, signed 19 March, 1792, ended the Third Anglo-Mysore War. Its signatories included Lord Cornwallis on behalf of the British East India Company, representatives of the Nizam of Hyderabad and the Mahratta Empire, and Tipu Sultan, the ruler of Mysore.

    353. The original name of Swami Vivekananda was

    (1) Narendranath Dutta
    (2) Batukeshwara Dutta
    (3) Krishna Dutta
    (4) Surendra Dutta
    Answer:
    353. (1) Swami Vivekananda was born as Narendra Nath Datta. He was the chief disciple of the 19th century saint Ramakrishna and the founder of the Ramakrishna Math and the Ramakrishna Mission.

    354. The British Governor-General who introduced the Postal system in India was

    (1) Lord Dolhousie
    (2) Lord Wellesley
    (3) Lord Auckland
    (4) Lord Bentinck
    Answer:
    354. (1) The basis of the modern postal system was laid down under Lord Dalhousie. As a result of the findings of an expert commission, a new post office Act was passed in 1854. Under the new system, a Director-General was appointed to superintend the work of Post Office in all the Presidencies and a postage stamp was issued for the first time.

    355. The Communal Award of 1932, gave separate representation to

    (1) Harijans 
    (2) Muslims
    (3) Sikhs 
    (4) Christians
    Answer:
    355. (1) The Communal Award was by the British Prime Minister Ramsay Macdonald on 16 August, 1932 to grant separate electorates to minority communities in India, including Muslims, Sikhs, and Dalit (then known as the depressed classes or Untouchables) in India.

    356. Who among the following Portuguese captured Goa ?

    (1) Francisco de Almeida
    (2) Alfonso de Albuquerque
    (3) Vasco da Gama
    (4) Roberto de Nobili
    Answer:
    356. (2) Afonso de Albuquerque was a Portuguese fidalgo, or nobleman, whose military and administrative activities as second governor of Portuguese India conquered and established the Portuguese colonial empire in the Indian Ocean. He was appointed "Governor and Captain-General of India" and shortly before his death "Duke of Goa", the first Portuguese nobility title landed overseas, by king Manuel I of Portugal, becoming the first Portuguese duke not from the royal family. The famous battles and offensives lead by Albuquerque include the conquest of Goa in 1510 and the capture of Malacca in 1511.

    357. The Indian National Congress was formed during the Governor-Generalship of

    (1) Lord Ripon
    (2) Lord William Bentick
    (3) Lord Dufferin
    (4) Lord Curzon
    Answer:
    357. (3) Lord Dufferin was as eighth Viceroy of India in 1884. Among other things, the Indian National Congress was founded during his term in 1885, and he laid the foundations for the modern Indian Army by establishing the Imperial Service Corps, officered by Indians.

    358. Federal form of government was introduced under the

    (1) Government of India Act, 1919
    (2) Government of India Act, 1935
    (3) Indian Councils Act, 1909
    (4) Government of India Act, 1858
    Answer:
    358. (2) The Government of India Act 1935 made provision for the establishment of a "Federation of India", to be made up of both British India and some or all of the "princely states.

    359. Subhash Chandra Bose set up the provisional Government of Free India in

    (1) Burma 
    (2) Singapore
    (3) Thailand 
    (4) Indonesia
    Answer:
    359. (2) Azad Hind or the Provisional Government of Free India was an Indian provisional government established in Singapore in 1943. It was a part of a political movement originating in the 1940s outside of India with the purpose of allying with Axis powers to free India from British Rule. Established by Indian nationalists-in-exile during the latter part of the second world war in Singapore with monetary, military and political assistance from Imperial Japan, to fight against British Rule in India.

    360. Who was the first Indian woman President of the Indian National Congress?

    (1) Annie Besant
    (2) Vijaya Lakshmi Pandit
    (3) Kasturba Gandhi
    (4) Sarojini Naidu
    Answer:
    360. (1) Annie Besant was a prominent British socialist, Theosophist, women's rights activist, writer and orator and supporter of Irish and Indian self-rule who became the president of the India National Congress in late 1917.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments