History GK Quiz-40

History GK Quiz-40

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    361. The most significant Act which declared that the sovereignty of the British Empire in India was in the hands of the British Crown was

    (1) the Company’s Charter Act of 1813
    (2) the Company’s Charter Act of 1853
    (3) the Indian Councils Act of 1851
    (4) the Indian Councils Act of 1893
    Answer:
    361. (*) The Government of India Act 1858 was an Act of the Parliament of the United Kingdom passed on August 2, 1858. Its provisions called for the liquidation of the British East India Company (who had up to this point been ruling British India under the auspices of Parliament) and the transference of its functions to the British Crown. The Act provided that the Company's territories in India were to be vested in the Queen, the Company ceasing to exercise its power and control over these territories. India was to be governed in the Queen's name.

    362. Which among the following States was forced to merge itself with the Union of India after 1947?

    (1) Hyderabd 
    (2) Kashmir
    (3) Patiala 
    (4) Mysore
    Answer:
    362. (1) Hyderabad was the state which was forcibly merged with the Union of India. Operation Polo code name for The Hyderabad Police Action was a military operation in September 1948 in which the Indian Armed Forces invaded the State of Hyderabad and ended the rule of Nizam, annexing the state into the Indian Union.

    363. Who gave the solgan – ‘Jai Hind’?

    (1) Subhash Chandra Bose
    (2) Jawahar Lal Nehru
    (3) Moti Lal Nehru
    (4) Mahatma Gandhi
    Answer:
    363. (1) Jai Hind was coined by Chempakaraman Pillai, of Indian Independence Movement and Hindu-German Conspiracy. It was immortalized by Subhas Chandra Bose as the battle cry of the Indian National Army (Azad Hind Fauj).

    364. Which of the Directive Principles can be described as Gandhian in character?

    (1) Protection of workers and children
    (2) Organisation of Village Panchayats as effective units of self-Government
    (3) Equal work for both men and women
    (4) Separation of the executive from the judiciary
    Answer:
    364. (2) A number of the Directive Principles are entirely Indian and Gandhian in nature like setting up of village panchayat and cottage industries, prohibition, protection against cow-slaughter etc. Again, such provisions as compulsory primary education for the children up to 14 years and securing the improvement of public health and the prohibition of intoxicating drinks and drugs are all reflections of the amalgamation of Gandhian philosophy.

    365. Which was the first Indian newspaper that was printed ?

    (1) The Hindu
    (2) The Bengal Gazette
    (3) The Anand Bazaar Patrika
    (4) The Times of India
    Answer:
    365. (2) The first major newspaper in India—The Bengal Gazette—was started in 1780 under the British Raj by James Augustus Hickey. Other newspapers such as The India Gazette, The Calcutta Gazette, The Madras Courier (1785), The Bombay Herald (1789) etc. soon followed.

    366. Who revived the Theosophical Society ?

    (1) Mother Teresa
    (2) Annie Besant
    (3) Florence Nightingale
    (4) Sarojini Naidu
    Answer:
    366. (2) The Theosophical Society was officially formed in New York City, United States, in November 1875 by Helena Blavatsky, Henry Steel Olcott, William Quan Judge and others. After a few years Olcott and Blavatsky moved to India and established the International Headquarters at Adyar, in Madras (Chennai). In 1907, Annie Besant became the President of the Theosophical Society.

    367. Who was the pioneer of the western system of eduction in India ?

    (1) Dayanand Saraswati
    (2) Lala Lajpat Rai
    (3) Raja Ram Mohan Roy
    (4) Surendranath Bannerjee
    Answer:
    367. (3) Raja Ram Mohan Roy believed education to be an implement for social reform. He protested against the government`s policy to strengthen the Sanskrit Col leges in the Presidency Towns of Kolkata, Varanasi and Chennai and helped the British government to promote a more liberal and enlighten system in learning. In the new system of education, he introduced the subjects of practical use like Mathematics, Natural Philosophy, Chemistry, and Anatomy with other useful sciences. The protests of Raja Ram Mohan found expression when the Government was agreed to encourage the study of English as well as the other oriental languages.

    368. Who gave the slogan, ‘Dilli Chalo’?

    (1) Lal Bahadur Shastri
    (2) Jawaharlal Nehru
    (3) Subhash Chandra Bose
    (4) G.K. Gokhale
    Answer:
    368. (3) “Dilli Chalo” was a slogan of Subhas Chandra Bose. The ultimate goal of the Azad Hind Fauz during the freedom struggle was to capture Delhi and establish Swaraj.

    369. Lord Dalhousie annexed Oudh for the British Empire in India

    (1) through policy of subsidiary alliance
    (2) through doctrine of lapse
    (3) as the State being maladministered
    (4) through wagging a war
    Answer:
    369. (3) The British took over Awadh (Oudh) (1856) claiming that the local ruler was not ruling properly despite the fact that the British relations with the state of Awadh went back to the Treaty of Allahabad in 1765. In 1851, William Sleeman, Resident at Lucknow, reported on the “spectacle of human misery and careless misrule”. But Sleeman was against the policy of annexing Awadh. After surveying the situation in Awadh, Dalhousie annexed it in 1856. Nawab Wajid Ali was granted a pension of 12 lakhs of rupees per year.

    370. In which city did the Jallianwala Bagh Massacre take place ?

    (1) Jallandhar 
    (2) Patiala
    (3) Bhatinda 
    (4) Amritsar
    Answer:
    370. (4) Jallianwala Bagh is a public garden in Amritsar in the Punjab state of India, and houses a memorial of national importance, established in 1951 to commemorate the murder of peaceful celebrators on the occasion of the Punjabi New Year on April 13, 1919 in the Jallianwala Bagh Massacre. Official British Raj sources placed the fatalities at 379, and with 1100 wounded.

    371. Who is associated with the term ‘Loknayak’ in India ?

    (1) Lala Lajpat Rai
    (2) Bal Gangadhar Tilak
    (3) Jay Prakash Narayan
    (4) Madan Mohan Malviya
    Answer:
    371. (3) Jayaprakash Narayan was fondly called as Lok Nayak or public leader. He was an Indian independence activist and political leader, remembered especially for leading the opposition to Indira Gandhi in the 1970s and for giving a call for peaceful Total Revolution.

    372. Which of the following are the most important teachings of Gandhiji ?

    A. Truth
    B. Non-Violence
    C. Religion
    D. Satyagraha
    Select the correct code :
    (1) A and C Only
    (2) B and D Only
    (3) A and B Only
    (4) A, B and C Only
    Answer:
    372. (2) Truth, non-violence and Satyagraha were the key principles of Gandhi around which he wove the Indian National Movement. The three essentials of Gandhi's nonviolent direct action were constructive programs (spiritual, educational and economic development); noncooperation (strikes and boycotts); and civil disobedience (protests, marches, sit-ins and other demonstrations). Satyagraha is a particular philosophy and practice within the broader overall category generally known as nonviolent resistance or civil resistance. Gandhi believed ahimsa to be a creative energy force, encompassing all interactions leading one's self to find satya, "Divine Truth." 

    373. Gandhiji was the staunch supporter of

    (1) big industries
    (2) cottage industries
    (3) both big as well as small industries
    (4) None of these
    Answer:
    373. (2) Gandhi believed that the country can only prosper if we make our villages economically independent through cottage industries. This was the principle behind the Khadi movement, behind Gandhi's urging that Indians spin their own clothing rather than buy British goods. Spinning would create employment during the many annual idle months for millions of Indian peasants. He cherished the ideal of economic independence for the village. He identified industrialization with materialism and felt it was a dehumanizing menace to man's growth. His last words were to make our villages economically independent through cottage industries.

    374. Who was the last Viceroy of India?

    (1) Lord Linlithgow
    (2) Lord Mountbatten
    (3) Lord Wavell
    (4) Clement Attlee
    Answer:
    374. (2) Louis Mountbatten was the last Viceroy of India (1947) and the first Governor-General of the independent Union of India (1947–48), from which the modern Republic of India emerged in 1950. When India and Pakistan attained independence at midnight on the night of 14-15 August 1947, Mountbatten remained in New Delhi for ten months, serving as India's first governor general until June 1948.

    375. The Swarajya Party was formed following the failure of

    (1) Non-Cooperation Movement
    (2) Civil Disobedience Movement
    (3) Quit India Movement
    (4) Champaran Satyagraha
    Answer:
    375. (1) The Swarajya Party, established as the CongressKhilafat Swarajaya Party, was a political party formed in India in 1923 that sought greater self-government and political freedoms for the Indian people from the British Raj. It was inspired by the concept of Swaraj. It was formed on 1 January, 1923 by Indian politicians and members of the Indian National Congress who had opposed Mahatma Gandhi's suspension of all civil resistance on 5 February 1922 in response to the Chauri Chaura tragedy, where policemen were killed by a mob of protestors.

    376. Who was the founder of Aligarh Movement ?

    (1) Sir Agha Khan
    (2) Maulana Altaf Husain Hali
    (3) Maulana Shibli
    (4) Sir Sayyid Ahmad Khan
    Answer:
    376. (4) Aligarh Movement was the movement led by Sir Syed Ahmed Khan, to educate the Muslims of the South Asia after the defeat of the rebels in the Indian rebellion of 1857. Its most significant achievement was the establishment of Muhammadan Anglo-Oriental College at Aligarh, which later became Aligarh Muslim University.

    377. In which year, Gandhiji established Sabarmati Ashram in Gujarat ?

    (1) 1916 
    (2) 1917
    (3) 1918 
    (4) 1929
    Answer:
    377. (2) The ashram was originally established at the Kocharab Bungalow of Jivanlal Desai on 25 May, 1915. The Ashram was then shifted on 17 June, 1917 to a piece of open land on the banks of the river Sabarmati. Reasons for this shift included: Gandhi wanted to do some experiments in living (e.g. farming, animal husbandry, cow breeding, khadi and related constructive activities for which he was in search of this kind of barren land.)

    378. Where was the First Session of Indian National Congress held?

    (1) Bombay 
    (2) Madras
    (3) Calcutta 
    (4) Delhi
    Answer:
    378. (1) Founded in 1885 with the objective of obtaining a greater share in government for educated Indians, the first session of the Indian National Congress was held in Bombay during December 28-December 31, 1885.

    379. Gandhiji’s movement of boycotting the foreign goods aimed at

    (1) full independence
    (2) creating anti-British sentiment
    (3) promotion of welfare state
    (4) promotion of cottage industries
    Answer:
    379. (4) Gandhi believed that the country can only prosper if we make our villages economically independent through cottage industries. This was the principle behind the Khadi movement, behind Gandhi's urging that Indians spin their own clothing rather than buy British goods.

    380. Mangal Pandey fired the first shot of the Revalt of 1857 at

    (1) Barrackpore 
    (2) Meerut
    (3) Kanpur 
    (4) Jhansi
    Answer:
    380. (1) Mangal Pandey was a sepoy in the 34th Bengal Native Infantry (BNI) regiment of the English East India Company who is primarily known for his involvement in an attack on several of the regiment's officers at Barrackpore in 1857. He killed Lieutenant Baugh, Adjutant of the 34th Bengal Native Infantry (BNI) and was subsequently court-martialled. Barrackpore is located in North 24 Parganas district in the Indian state of West Bengal.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments