History GK Quiz-41

History GK Quiz-41

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    381. Who said ‘Swaraj is my birthright and I shall have it’ ?

    (1) M.K. Gandhi
    (2) B.G. Tilak
    (3) G.K. Gokhale
    (4) B. R. Ambedkar
    Answer:
    381. (2) Bal Gangadhar Tilak was one of the first and strongest advocates of "Swaraj" (self-rule) and a strong radical in Indian consciousness. His famous quote, "Swaraj is my birthright, and I shall have it!" is well remembered in India even today.

    382. After the Chauri -Chaura incident, Gandhiji suspended the

    (1) Civil Disobedience Movement
    (2) Khilafat Movement
    (3) Non-Cooperation Movement
    (4) Quit India Movement
    Answer:
    382. (3) Chauri Chaura came into prominence in 1922 when its inhabitants whole-heartedly participated in the Nonco-operation movement started by Gandhi. However, in February 1922, a police chowki (station) was set on fire by a mob of angry citizens, killing 23 policemen inside. On February 12, 1922, the Indian National Congress halted the Non-cooperation Movement on the national level as a direct result of the Chauri Chaura tragedy.

    383. According to Mahatma Gandhi, which of the following is correct?

    (1) Religion is to be separated from politics.
    (2) Politics and religion must go hand in hand.
    (3) Religion should be completely banned.
    (4) Politics must be completely eliminated from socioeconomic life.
    Answer:
    383. (2) Religion was central to Gandhi’s life, thoughts and work, and he regarded politics as applied religion. However, he was a lifelong opponent of "communalism" (i.e. basing politics on religion). For him, the two things — the social reordering and the fight for political swaraj — must go hand in hand.

    384. Who expounded “The Theory of Drain”

    (1) Tilak
    (2) Dadabhai Nauroji
    (3) Gokhale
    (4) Govinda Ranade
    Answer:
    384. (2) The acknowledged high priest of the drain theory was Dadabhai Naoroji. It was in 1867 that Dadabhai Naoroji put forward the idea that Britain was draining India.

    385. Which place among the following was the headquarters of-the Portuguese in India ?

    (1) Cochin 
    (2) Goa
    (3) Calicut 
    (4) Cannanore
    Answer:
    385. (2) In 1510, Afonso de Albuquerque defeated the Bijapur sultans with the help of Timayya, on behalf of the Hindu Vijayanagara Empire, leading to the establishment of a permanent settlement in Velha Goa (or Old Goa). The Southern Province, also known simply as Goa, was the headquarters of Portuguese India, and seat of the Portuguese viceroy who governed the Portuguese possessions in Asia.

    386. Bal, Pal and Lal were the most prominent leaders of the :

    (1) Swaraj Party
    (2) Militant National Party
    (3) Gadar Party
    (4) Congress Party
    Answer:
    386. (4) Lal Bal Pal, (Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal) were assertive nationalists- a triumvirate who advocated the Swadeshi movement involving the boycott of all imported items and the use of Indian-made goods in 1907. Lal-Bal-Pal, mobilized Indians across the country against the Bengal partition, and the demonstrations, strikes and boycotts of English goods that began in Bengal soon spread to other regions in a broader protest against the Raj. All the three men were associated with the Indian National Congress.

    387. The Governor General of India impeached by the House of Commons in England was:

    (1) Waren Hastings
    (2) Cornwallis
    (3) Wellesley
    (4) William Bentinct
    Answer:
    387. (1) Warren Hastings was famously accused of corruption in an impeachment in 1787. He was impeached for crimes and misdemeanors during his time in India in the House of Commons upon his return to England. The house sat for a total of 148 days over a period of seven years during the investigation. The House of Lords finally made its decision on April 1795 acquitting him on all charges.

    388. What is the name of the Fort built by the English in Calcutta ?

    (1) Fort St. David
    (2) Fort St. Andrew
    (3) Fort William
    (4) Fort Victoria
    Answer:
    388. (3) Fort William is a fort built in Calcutta on the Eastern banks of the River Hooghly, the major distributary of the River Ganges, during the early years of the Bengal Presidency of British India. It was named after King William III of England and Ireland and II of Scotland.

    389. C.R. Das and Motilal Nehru formed the 'Swaraj Party' after,

    (1) Swadeshi Movement
    (2) Non Cooperation Movement
    (3) Civil Disobedience Movement
    (4) Quit India Movement
    Answer:
    389. (2) The Swaraj Party, established as the CongressKhilafat Swarajaya Party, was a political party formed in India in 1923 after the termination of the NonCooperation movement. It was inspired by the concept of Swaraj and formed on 1 January, 1923 by Indian politicians and members of the Indian National Congress who had opposed Mahatma Gandhi's suspension of all civil resistance on 5 February 1922 in response to the Chauri Chaura tragedy.

    390. What was Lala Lajpat Rai demonstrating against when he succumbed to police brutality ?

    (1) Rowlatt Act
    (2) Minto-Morley Reforms
    (3) Simon Commission
    (4) Pitts India Act
    Answer:
    390. (3) Lala Lajpat Rai sustained serious injuries by the police when leading a non-violent protest against the Simon Commission and died less than three weeks later. His death anniversary (November 17) is one of several days celebrated as Martyrs' Day in India.

    391. The last Governor-General of the East India Company ,and the first Viceroy under the crown was

    (1) Lord Elgin
    (2) Lord Canning
    (3) Lord Warren Hastings
    (4) Lord Dalhousie
    Answer:
    391. (2) Lord Canning, known as The Viscount Canning from 1837 to 1859, was an English statesman and Governor-General of India during the Indian Rebellion of 1857. In 1858, he was made the first Viceroy of India.

    392. The first Governor-General of Bengal was

    (1) Lord Clive
    (2) Lord Warren Hastings
    (3) Lord John Shore
    (4) Lord Cornwallis
    Answer:
    392. (2) Warren Hastings was the first Governor-General of India, from 1773 to 1785. He became the Governor of Bengal in 1772 and in 1774; he became the first Governor-General of Bengal.

    393. On April 12, 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State/Union Territory is that town now ?

    (1) Andaman and Nicobar Islands
    (2) Tripura
    (3) Manipur
    (4) Mizoram
    Answer:
    393. (3) During World War II, Moirang in Manipur was the headquarters of Azad Hind Fauz. Colonel Malik of the Indian National Army, (INA) hoisted the Tricolour for the first time on Indian soil on 14 April 1944, in Moirang with the help of Manipuris like Shri Mairembam Koireng Singh and others who were members of the INA.

    394. Name the ‘Political Guru’ of Mahatma Gandhi.

    (1) Gopalakrishna Gokhale
    (2) Bal Gangadhar Tilak
    (3) Aurobindo Ghosh
    (4) Lala Lajpat Rai
    Answer:
    394. (1) Gopal Krishna Gokalae, the famous moderate leader of the Indian national Congress, was the political guru of Mahatma Gandhi. When Gandhi returned to India in 1915, on the advice of his political guru Gopal Krishna Gokhale, he spent the first year touring throughout the country to know the real India.

    395. Who said that “India’s soul lives in villages” ?

    (1) Vinoba Bhave
    (2) Jayaprakash Narayan
    (3) Jawahar Lal Nehru
    (4) Mahatma Gandhi
    Answer:
    395. (4) Gandhi had said: India's "soul" lives in villages. He, therefore, in his constructive work programme gave primacy to rural work. He wanted workers to go to villages and work with the people. His special emphasis was to improve the status of rural women.

    396. What was the name of the Newspaper edited by Gandhiji till 1933 ?

    (1) Sarvodaya
    (2) Arya
    (3) Times of India
    (4) Young India
    Answer:
    396. (4) Young India was brought out in English by Mahatma Gandhi from 1919 to 1932. Gandhi wrote various quotations in this journal that inspired many. He used the Young India to spread his unique ideology and thoughts regarding independence.

    397. Who among the following revolutionaries was executed by the British ?

    (1) Jatin Das
    (2) Chandrashekhar Azad
    (3) Rajguru
    (4) Kalpana Dutt
    Answer:
    397. (3) Shivaram Hari Rajguru was an Indian revolutionist from Maharashtra who was a colleague of Bhagat Singh and Sukhdev, and took part in the murder of a British police officer, J.P. Saunders, at Lahore in 1928. All three were convicted of the crime and hanged on March 23, 1931.

    398. Who among the following was the first Viceroy of India ?

    (1) Lord Cornwallis
    (2) Pitt
    (3) Lord Canning
    (4) Robert Clive
    Answer:
    398. (3) Lord Canning was an English statesman and Governor-General of India during the Indian Rebellion of 1857. For his tact and capabilities in dealing with the revolt, he was rewarded by being made the first Viceroy of India in 1858.

    399. Who among the following established the Ghadar Party ?

    (1) V.D. Savarkar
    (2) Bhagat Singh
    (3) Lala Hardayal
    (4) Chandrashekhar Azad
    Answer:
    399. (3) Lala Har Dayal was an Indian nationalist revolutionary who founded the Ghadar Party in America. 

    400. Mahatma Gandhi launched the Civil Disobedience Movement in 1930 from

    (1) Sabarmati Ashram
    (2) Ahmedabad
    (3) Porbandar
    (4) Dandi
    Answer:
    400. (1) On March 12, 1930, Gandhi and 78 satyagrahis many of them were scheduled castes, set out on foot for the coastal village of Dandi, Gujarat, over 390 kilometres (from their starting point at Sabarmati Ashram, marking the beginning of the Civil Disobedience Movement.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments