History GK Quiz-43

History GK Quiz-43

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    421. Where did the so-called ‘Black Hole Tragedy’ take place ?

    (1) Dacca 
    (2) Monghyr
    (3) Calcutta 
    (4) Murshidabad
    Answer:
    421. (3) Fort William at Calcutta was besieged on June 15, 1756 by Nawab of Bengal Siraj-ud-daula and he captured it. English prisoners at Calcutta were lodged in a prison room of the fort. The room was very small and so only 23 out of 146 prisoners survived the next day.

    422. India was granted freedom during the British Prime Minister :

    (1) Clement Attlee
    (2) Winston Churchill
    (3) Ramsay MacDonald
    (4) William Pitt
    Answer:
    422. (1) India attained Independence on August 15, 1947. At that time Clement Attlee was the Prime Minister of Britain.

    423. Who are the three, among the following who fought against British in 1857 Revolt ?

    a. Kunwar Singh
    b. Tantia Tope
    c. Nana Saheb
    d. Maulavi Ahmudullah
    (1) a, b and c 
    (2) a, c and d
    (3) a, b and d 
    (4) b, c and d
    Answer:
    423. (*) Kunwar Singh was one of the leaders of the Indian Rebellion of 1857. Ramachandra Pandurang Tope, popularly known as Tatya Tope was an Indian Maratha leader in the Indian Rebellion of 1857 and one of its more renowned generals. He was a personal adherent of Nana Sahib of Kanpur. Nana Sahib, born as Dhondu Pant, was a rebel Indian leader during the Indian Rebellion of 1857 who played a part in two massacres of British troops and civilians. Maulavi Ahmadullah Shah was one of the central figures in the popular uprising of 1857 in Awadh.

    424. The Khilafat Movement was launched to protest against the humiliation of

    (1) The Turkish Caliph
    (2) Aga Khan
    (3) Muhammad Ali Jinnah
    (4) Abul Kalam Azad
    Answer:
    424. (1) The Khilafat Movement was launched to protest against the humiliation of the Turkish Caliph. The Sultan of Turkey was accepted by the Indian Muslims as their spiritual head.

    425. Who among the following founded the All India Muslim League?

    (1) Syed Ahmed Khan
    (2) Muhammad Ali
    (3) Aga Khan
    (4) Hamid Ali Khan
    Answer:
    425. (3) All India Muslim League was founded by Aga Khan. The first conference of the All India Muslim League was held at Amritsar under the presidentship of Sir Syed Ali Imam.

    426. The first Satyagraha of Gandhiji for the cause of indigo farmers was observed at

    (1) Champaran
    (2) Chauri-Chaura
    (3) Bardoli
    (4) Sabarmati
    Answer:
    426. (1) The Satyagraha of Gandhiji for the cause of indigo farmers was observed at Champaran, Bihar in 1917.

    427. The Portuguese Governor who abolished Sati in Goa was

    (1) Albuquerque 
    (2) Cabral
    (3) Almeida 
    (4) De Braganza
    Answer:
    427. (1) The Portuguese Governor who abolished Sati in Goa was Albuquerque.

    428. According to Gandhi, the scope for class struggle and love for property can be reduced by

    (1) Decentralisation
    (2) Participatory democracy
    (3) Separation of Judiciary from Executive
    (4) Trusteeship
    Answer:
    428. (4) The proposal for Trusteeship was put forward by Gandhiji.

    429. The battle of Plassey was fought between

    (1) East India Company and Shah Alam
    (2) East India Company and Shujauddaula
    (3) East India Company and Sirajuddaula
    (4) East India Company and Anwaruddin
    Answer:
    429.(3) The Battle of Plassey was fought between East India Company and Nawab of Bengal Sirajauddaula in June 1757. The Nawab was killed in this battle.

    430. The Non-Cooperation Movement started in

    (1) 1870 
    (2) 1920
    (3) 1921 
    (4) 1942
    Answer:
    430. (2) In support of the Khilafat movement Gandhiji inaugurated the Non-cooperation campaign on August 1, 1920.

    431. Who was the Nawab when Dalhousie annexed Awadh in 1856 ?

    (1) Nasiruddin Mahmud Shah
    (2) Wajid Ali Shah
    (3) Shujaud Daula
    (4) Alivardi Khan
    Answer:
    431. (2) Lord Dalhousie asked Nawab Wajid Ali Shah to sign the abdication. On his refusal, the state of Awadh was annexed by a proclamation on February 13, 1856.

    432. In the integration of Princely States, the following played a major role :

    (1) Pannikar and Kunzru
    (2) S.K. Dhar and Fazal Ali
    (3) Vallabhbhai Patel and V.P. Menon
    (4) Vallabhbhai Patel and Jawahar Lal Nehru
    Answer:
    432. (3) In July 1947, States Ministry was set up in Delhi under stewardship of Sardar Vallabhbhai Patel. Mr. VP Menon acted as the Secretary of this department.

    433. Who among the following Viceroys became a victim of one of the convicts during his visit to the Andamans ?

    (1) Curzon 
    (2) Mayo
    (3) Ripon 
    (4) Lytton
    Answer:
    433. (2) Lord Mayo (1869-1872) was stabbed to death by a Pathan convict in the Andamans.

    434. The Third Battle of Panipat was fought between

    (1) the Marathas and the Afghans
    (2) the Marathas and the Mughals
    (3) the Mughals and the Afghans
    (4) the Marathas and the Rajputs
    Answer:
    434. (1) The Third Battle of Panipat was fought between the Marathas and the Afghans in 1761. Ahmad Shah Abdali defeated Marathas.

    435. Who termed Cripps’ proposals as ‘a post dated cheque in a crashing bank’ ?

    (1) Ambedkar 
    (2) Annie Besant
    (3) Patel 
    (4) Gandhiji
    Answer:
    435. (4) Mahatma Gandhi thought Cripps’s proposals as inadequate and treated them as post-dated cheque.

    436. The State Jhansi was made a part of the British Empire in India through

    (1) Doctrine of Lapse
    (2) Policy of Subsidiary Alliance
    (3) War against Rani Lakshmi Bai
    (4) None of the above
    Answer:
    436. (1) The Doctrine of Lapse was based on the presumption that the East India Company was the Supreme Power in India and that all native states were subordinate to it.

    437. Mahatma Gandhi started his Dandi March from

    (1) Dandi
    (2) Porbandar
    (3) Ahmedabad
    (4) Sabarmati Ashram
    Answer:
    437. (4) Mahatma Gandhi started his Dandi March with a band of 79 trained and disciplined workers from Sabarmati Ashram to the sea-shore on March 12, 1930.

    438. Who founded the Servants of India Society ?

    (1) Bal Gangadhar Tilak
    (2) V.O. Chidambaram Pillai
    (3) Gopal Krishna Gokhale
    (4) Surendranath Banerjee
    Answer:
    438. (3) Gopal Krishna Gokhale

    439. Who said about Mahatma Gandhi that he is a “half naked fakir” ?

    (1) Winston Churchill
    (2) Lord Mountbatten
    (3) Lord Wavell
    (4) Lord Linlithgow
    Answer:
    439.(1) Mohandas Karamchand Gandhi was born on October 2, 1869 at Porbunder in Kathiawar district of Gujarat. The former Prime Minister of Britain Winston Churchill (1940-45, 1951-55) called Mahatma Gandhi “half naked fakir”.

    440. Gandhi’s ‘Dandi March’ is associated with :

    (1) Khilafat Movement
    (2) Civil Disobedience Movement
    (3) Non-Cooperation Movement
    (4) Quit India Movement
    Answer:
    440. (2) Gandhiji started the Civil Disobedience Movement by breaking the obnoxious salt laws. On March 12,1930 Gandhiji with 78 followers started from Sabarmati Ashram on the famous Salt March to Dandi Beach to manufacture salt illegally.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments