History GK Quiz-44

History GK Quiz-44

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    441. Who among the following is not a moderate ?

    (1) Pherozeshah Mehta
    (2) Surendranath Banerjee
    (3) Womesh Chandra Bonnerjee
    (4) Bal Gangadhar Tilak
    Answer:
    441. (4) Bal Gangadhar Tilak, Lala Lajpat Rai, Bipin Chandra Pal and Aurobindo Ghose were not Moderates.

    442. Permanent Settlement of Bengal was done by British Governor General :

    (1) Lord Cornwallis
    (2) Lord Minto
    (3) Lord Wellesley
    (4) Lord Warren Hastings
    Answer:
    442. (1) Lord Cornwallis (1786-93) in 1793 declared the decennial settlement permanent and zamindars and their legitimate successors were allowed to hold their estates at that very assessed rate for ever. The state demand was fixed at 89 percent of the rental, leaving 11 percent with the zamindars as their share for their trouble and responsibility.

    443. Who gave the title of ‘Sardar’ to Vallabhbhai Patel ?

    (1) Rajaji 
    (2) Gandhiji
    (3) Nehru 
    (4) M.A. Jinnah
    Answer:
    443. (2) Vallabhbhai Patel was born on October 21, 1875 in Gujarat. He entered into politics in 1918. He gave conclusive proof of his dynamic leadership in 1930 when he led Bardoli Satyagraha to a successful end. Mahatma Gandhi conferred on him the title of ‘Sardar’.

    444. In which session of the Indian National Congress was the “Poorna Swaraj” resolution adopted ?

    (1) Lucknow Session in 1916
    (2) Belgaum Session in 1924
    (3) Lahore Session in 1929
    (4) Karachi Session in 1931
    Answer:
    444. (3) Jawaharlal Nehru presided over the Indian National Congress at Lahore in 1929 and demanded complete independence or severance of links from the British Empire. The resolution of complete Independence was passed on December 31,1929. It was also decided that 26th January should be observed all over India as ‘‘Poorna Swaraj’’ day.

    445. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru ?

    (1) Lala Lajpat Rai
    (2) Bipin Chandra Pal
    (3) Bal Gangadhar Tilak
    (4) Gopal Krishna Gokhale
    Answer:
    445. (4) Gopal Krishna Gokhale (1866–1915) was political guru of Mahatma Gandhi. He was known as “Mahatma Gandhi’s Conscience Keeper’’. He founded ‘Servants of India Society’ in 1905. He was the President of Indian National Congress in 1905, held at Benares.

    446. Which among the following movements was not led by Mahatma Gandhi ?

    (1) Quit India Movement
    (2) Swadeshi Movement
    (3) Non-Cooperation Movement
    (4) Civil Disobedience Movement
    Answer:
    446. (2) Mahatma Gandhi did not lead the Swadeshi Movement of 1905. On October 16,1905 when the Partition of Bengal was given effect to, Bengal plunged into grief. The people decided to boycott the foreign goods and use Swadeshi. A special session of the Indian National Congress was convened at Calcutta in September 1920 to adopt the policy of progressive non-violent non-cooperation inaugurated by Mahatma Gandhi. The resolution on Noncooperation was again repeated at the Nagpur session of the INC in December 1920. The Civil Disobedience Movement (1930–1934) was started with the famous Dandi March. The Congress Working Committee met on July 14,1942 at Wardha and adopted the famous ‘Quit India Resolution’. This resolution was accepted with some modification by All India Congress Committee in Bombay on August 8,1942. Gandhiji gave the call ‘do or die’.

    447. Who among the following is known as the “Father of the Indian Renaissance” ?

    (1) Raja Ram Mohan Roy
    (2) Rabindra Nath Tagore
    (3) Swami Dayanand Saraswati
    (4) Swami Vivekanand
    Answer:
    447. (1) Raja Ram Mohan Roy (1774-1833) was the founder of Brahmo Samaj. In August 1828 he founded the Brahmo Sabha which was later renamed Brahmo Samaj. Roy is known as the ‘Father of the India Renaissance’.

    448. Who wrote the song ‘Sare Jahan Se Accha Hindoostan Hamara’ ?

    (1) Ashafaqullah Khan
    (2) Sahir Ludhianvi
    (3) Mohammad Iqbal
    (4) Ramprasad Bismil
    Answer:
    448. (3) It was written by Mohammad Iqbal and published on August 16, 1904 in the weekly journal Ittehad. It became an anthem of opposition to the British rule in India.

    449. Who was called the “Father of Local Self-government” in India?

    (1) Lord Ripon
    (2) Lord Hardinge
    (3) Lord Dalhousie
    (4) Lord Lytton
    Answer:
    449. (1) Lord Ripon (1880-84) is called the ‘Father of Local Self-Government’ in India. He introduced the resolution on Local Self Government in 1882. In pursuance of this resolution, Local Self Government Bills were passed in various provinces during 1883-85.

    450. Which among the following is correctly matched ?

    (1) Non-Cooperation Movement — Surendra Nath Banerjee
    (2) Swadeshi Movement —Rabindra Nath Tagore
    (3) Indian National Army — Subhash Chandra Bose
    (4) Swaraj Party — Mahatma Gandhi
    Answer:
    450. (3) The resolution on Non-cooperation Movement, initiated by Mahatma Gandhi, was placed at a special session of the Indian National Congress convened at Calcutta in September 1920. On October 16, 1905 when the partition of Bengal was given effect to, the Swadeshi movement and Boycott of foreign goods were started by the people of Bengal. Rabindra Nath Tagore was considered as the great poet of the Swadeshi Movement. The Tokyo Conference in 1942 passed a resolution to form an Indian National Army. At the Bangkok Conference (June 1942) Ras Behari Bose elected the chairman and Captain Mohan Singh took over as the commander-in-chief of Indian National Army. The INA was
    formally established on September 1,1942. On July 4, 1943 Ras Behari Bose handed over to Subhash Chandra Bose the leadership of both Indian Independence League and INA. On August 25,1943
    Subhash Chandra Bose assumed the supreme command for the free Indian National Army (INA).
    CR Das and Motilal Nehru organised Swaraj Party at Allahabad in March 1923.

    451. In which year did the Indian National Congress split between moderates and extremists ?

    (1) 1907 
    (2) 1908
    (3) 1909 
    (4) 1910
    Answer:
    451. (1) It was during the Surat session in 1907 that the Indian National Congress split into two. The two groups were moderates and extremists. Extremists were led by Bal, Pal, Lal while the moderates by G.K. Gokhale.

    452. Gandhi-Irwin Pact was signed on

    (1) March 10, 1930
    (2) March 20,1931
    (3) March 12, 1930
    (4) March 5, 1931
    Answer:
    452. (4) Through the mediation of Sir Tej Bahadur Sapru and Sri Jayakar, a pact was concluded between Gandhiji and Lord Irwin on March 5, 1931. According to this Pact, the Government agreed:
    (a) to withdraw all ordinances and cases pending against the political workers.
    (b) to release all political prisoners except those who were guilty of violence
    (c) to permit the persons living within a certain distance from the sea-shores to collect and or manufacture salt without being taxe and so on.

    453. Who was the first Indian to qualify for the Indian Civil Services?

    (1) Surendra Nath Banerjee
    (2) Satyendra Nath Tagore
    (3) Subhash Chandra Bose
    (4) Rabindra Nath Tagore
    Answer:
    453. (2) The Charter Act of 1953 had provided for the holding of a competitive examination in London for recruitment to higher services under the company. In 1864, Satyendra Nath Tagore was the first Indian to qualify for the covenanted service.

    454. Match the following :

    List-I (Sobriquets)
    (a) Frontier Gandhi
    (b) Grand Old Man of India
    (c) Mahamana
    (d) Strong Man of India
    List-II (Names)
    i. Madan Mohan Malaviya
    ii. Vallabhbhai Patel
    iii. Dadabhai Naoroji
    iv. Balgangadhar Tilak
    v. Abdul Gaffar Khan
    (1) a – iv, b – ii, c – iii, d – v
    (2) a – v, b – iii, c – i, d – ii
    (3) a – iv, b – ii, c – v, d – i
    (4) a – v, b – iii, c – ii, d – iv
    Answer:
    454. (2) Abdul Gaffar Khan is known as Frontier Gandhi. Dadabhai Naoroji is referred to as the Grand Old Man of India. Madan Mohan Malaviya is called Mahamana. Vallabhbhai Patel is known as Strong Man of India.

    455. Who founded the Indian National Party in Berlin during 1914?

    (1) Subhash Chandra Bose
    (2) W.C. Banerjee
    (3) Surendranath Banerjee
    (4) Champakaraman Pillai
    Answer:
    455. (4) Dr. Champak Raman Pillai established the Indian National Party in Berlin in 1914. The members of this party were Lala Hardayal, Tarak Nath Das, Mohammad Barkatullah, Raja Mahendra Pratap and Virendranath Chattopadhyaya.

    456. During Quit India Movement, ‘Parallel Government’ was constituted at:

    (1) Varanasi 
    (2) Allahabad
    (3) Lucknow 
    (4) Ballia
    Answer:
    456. (4) The Quit India Movement is notable for regional experiences of parallel government. A minor uprising led by Chitu Pandey took place in Ballia in Uttar Pradesh where people overthrew the district administration, broke open the jail, released the arrested Congress leaders and established their own independent rule. It took weeks before the British could reestablish their writ in the district.

    457. The Poona Pact (1932) was an agreement between:

    (1) Nehru and Ambedkar
    (2) Gandhi and Ambedkar
    (3) Malaviya and Ambedkar
    (4) Gandhi and Nehru
    Answer:
    457. (2) The Poona Pact refers to an agreement between Dr. B. R. Ambedkar and Mahatma Gandhi signed on 24 September 1932 at Yerwada Central Jail in Pune. The pact resulted from the communal award made by the British government which allotted seats in the various legislatures of India to the different communities.

    458. Who gave the title of “Sardar” to Ballabh Bhai Patel ?

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Vinoba Bhave
    (3) Women of Bardoli
    (4) Peasants of Gujrat
    Answer:
    458. (1) It was after the Bardoli Satyagraha of 1928 that Vallabh Bhai Patel began to be called Sardar by his colleagues and followers. It was at that time that Mahatma Gandhi conferred him the title of “SARDAR.”

    459. What Satyagraha was held at Nagpur in 1923?

    (1) Salt Satyagraha
    (2) Individual Satyagraha
    (3) Ryots Satyagraha
    (4) Flag Satyagraha
    Answer:
    459. (4) Flag Satyagrahas were conducted in the city of Nagpur in 1923. They were campaigns of peaceful civil disobedience that focused on exercising the right and freedom to hoist the nationalist flag and challenge the legitimacy of the British Raj in India.

    460. Who was the viceroy when Delhi became the capital of British India ?

    (1) Load Curzon
    (2) Lord Minto
    (3) Lord Hardinge
    (4) Lord Waveli
    Answer:
    460. (3) Lord Hardinge (1910-1916) was the Viceroy of India when the capital of India was transferred from Calcutta to Delhi in 1911.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments