History GK Quiz-45

History GK Quiz-45

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    461. Who established the Indian Civil Liberties Union in 1936 ?

    (1) Subhash Chandra Bose
    (2) Bal Gangadhar Tilak
    (3) Jawahar Lal Nehru
    (4) Rajendra Prasad
    Answer:
    461. (3) Jawaharlal Nehru formed the first human rights organization in India, the Indian Civil Liberties Union (ICLU), in Bombay in 1936. While inaugurating ICLU, he said that the idea behind its formation was to have the right to oppose the government.

    462. Which of the following was established first ?

    (1) Banaras Hindu University
    (2) University of Bombay
    (3) Aligarh Muslim University
    (4) University of Allahabad
    Answer:
    462. (2) Benares Hindu University: 1916; University of Bombay: 1857; Aligarh Muslim University: 1875; and University of Allahabad: 1887.

    463. Who gave the title of “Mahamana” to Madan Mohan Malviya ?

    (1) Dada Bhai Naurozi
    (2) Gopal Krishna Gokhale
    (3) Mahatma Gandhi
    (4) Bal Gangadhar Tilak
    Answer:
    463. (3) The people of India addressed him as ‘Mahamana’ meaning Most Respected. However, the honorific title was popularized and used for him by Mahatma Gandhi.

    464. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement ?

    (1) Lord Mountbatten
    (2) Lord Wavell
    (3) Lord Lin Lithgow
    (4) Lord Irwin
    Answer:
    464. (3) The Quit India Movement was a civil disobedience movement launched in India in August 1942 in response to Mohandas Gandhi’s call for ‘Satyagraha’ (independence). Lord Linlithgow (1936-1943) was the Viceroy then.

    465. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?

    (1) B.G. Tilak
    (2) Chittaranjan Das
    (3) M.K. Gandhi
    (4) G.K. Gokhale
    Answer:
    465. (2) In December 1922, Chittaranjan Das, Narasimha Chintaman Kelkar and Motilal Nehru formed the Congress-Khilafat Swarajaya Party with Das as the president and Nehru as one of the secretaries. Other prominent leaders included Subhas Chandra Bose, Vithalbhai Patel and other Congress leaders who were becoming dissatisfied with the Congress.

    466. Who is known for establishing the “Anand Van” ?

    (1) Jubilant Buddha
    (2) H. N. Bahuguna
    (3) Baba Amte
    (4) Motilal Nehru
    Answer:
    466. (3) Anandvan, located near Warora in Chandrapur district in the state of Maharashtra, India, is an ashram, and a community rehabilitation centre for leprosy patients and the disabled from downtrodden sections of society. It was founded in 1948 by noted social activist, Baba Amte.

    467. Rowlatt Act 1919 was enacted during the period of

    (1) Lord Chelmsford
    (2) Lord William
    (3) Lord Minto
    (4) Lord Bentinck
    Answer:
    467. (1) The Rowlatt Act was passed by the Imperial Legislative Council in London on 10 March 1919, indefinitely extending “emergency measures” enacted during the First World War in order to control public unrest and root out conspiracy. Lord Chelmsford (1916 to 1921) was the Viceroy of India then.

    468. Constituent Assembly of India was formulated on the recommendation of

    (1) Wavel Plan
    (2) Cripps Mission
    (3) August Offer
    (4) Cabinet Mission
    Answer:
    468. (4) The Constituent Assembly was set up while India was still under British rule, following negotiations between Indian leaders and members of the 1946 Cabinet Mission to India from the United Kingdom. The announcement of the Plan on May 16, 1946 was preceded by the Shimla Conference of 1945.

    469. Who said “Truth is the ultimate reality and it is God” ?

    (1) Swamy Vivekananda
    (2) Rabindra Nath Tagore
    (3) M.K.Gandhi
    (4) Radhakrishnan
    Answer:
    469. (3) Gandhi was known to have considered truth something similar to that. Baruch Spinoza considered ultimate truth as the ultimate reality of a rationally ordered system that is God. This ultimate truth is God (as God is also Truth) and morality - the moral laws and code - its basis.

    470. Which of the following tribes is associated with the “Tana Bhagat” movement ?

    (1) Uraon 
    (2) Munda
    (3) Santhal 
    (4) Kondadora
    Answer:
    470. (1) Just like the Birsa’s religious movement among the Mundas, a similar religious movement gained among the Oraon known as Tana Bhagat. The movement was apparently initiated in 1914 by a young Oraon tribesman known as Jatra Oraon.

    471. Who founded the Naujawan Bharat Sabha ?

    (1) B.C.Pal
    (2) G. Subramania Iyer
    (3) Sardar Bagat Singh
    (4) Rukmani Lakshmipath
    Answer:
    471. (3) The Naujawan Bharat Sabha was founded by Bhagat Singh in March 1926 and was declared illegal under the Criminal Law Amendment Act of 1908 in September 1934. Its purpose was to help foster revolution against the British Raj by gathering together worker and peasant youth.

    472. The Narendra Mandal or Chamber of Princes was inaugurated in 1921 by

    (1) Lord Curzon
    (2) Lord Wellesley
    (3) Duke of Cannaught
    (4) Duke of Wellingdon
    Answer:
    472. (3) It was by a royal proclamation that the Chamber of Princes was instituted on 8 February 1921. The inauguration ceremony was performed by His Royal Highness the Duke of Connaught in the Diwan-i-am of Red Fort on behalf of His Majesty the King Emperor.

    473. Who is commonly known as the Iron Man ?

    (1) Sardar Vallabh Bhai Patel
    (3) Vittal Bhai Patel
    (2) Bal Gangadhar Tilak
    (4) Bipin Chandra Pal
    Answer:
    473. (1) Sardar Vallabhbhai Jhaverbhai Patel was known as the “Iron Man of India” or “Bismarck of India.” He showed exemplary statesmanship in the integration of princely states with the Union of India.

    474. Gandhiji withdraw the Non Cooperation Movement due to

    (1) Chauri-Chaura Incident
    (2) Champaran Movement
    (3) Kakori Conspiracy
    (4) Bardoli Movement
    Answer:
    474. (1) The Non-Cooperation Movement was withdrawn by Gandhiji due to violence in the Chauri Chaura incident. The incident involved the setting on fire of a police chowki (station) by a mob of angry citizens in 1922 which killed 22 policemen inside.

    475. In 1937, an educational conference endorsing Gandhi’s proposals for ‘basic education’ through the vernacular medium was held at

    (1) Surat 
    (2) Bombay
    (3) Ahmedabad 
    (4) Wardha
    Answer:
    475. (4) On July 31, 1937, Gandhi had published an article in the Harijan. Based upon this article, an all India National Education Conference was held on October 22 and 23, 1937, which was called the Wardha Educational Conference.

    476. Gandhi’s Salt Satyagraha was a part of—

    (1) Champaran Satyagraha
    (2) Quit India Movement
    (3) Non Cooperation Movement
    (4) Civil Disobedience Movement
    Answer:
    476. (4) The Salt March which began with the Dandi March on March 12, 1930, was a direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest against the British salt monopoly in colonial India. It triggered the wider Civil Disobedience Movement.

    477. The Peshwaship was abolished by the British at the time of Peshwa

    (1) Raghunath Rao
    (2) Narayan Rao
    (3) Madhav Rao II
    (4) Baji Rao II
    Answer:
    477. (4) Baji Rao II (1796-1818) was the last Peshwa of the Maratha Confederacy. It was during his time that the Peshwaship was abolished by the British and he was given a hefty pension.

    478. By which Charter Act, the East India Company’s monopoly of trade with China came to an end?

    (1) Charter Act of 1793
    (2) Charter Act of 1813
    (3) Charter Act of 1833
    (4) Charter Act of 1853
    Answer:
    478. (3) Under the Charter Act of 1833, the East India Company’s monopoly to tea trade and China trade was abolished. It was required to wind up its commercial business. 

    479. The idea of federation was first proposed in

    (1) Indian Councils Act of 1892
    (2) Morley-Minto Reforms
    (3) Montague-Chelmsford Reforms
    (4) Nehru Report of 1928
    Answer:
    479. (4) The Nehru Report of 1928 said that India will be a federation which shall have a bicameral legislature at the centre and Ministry would be responsible to the legislature. Later the demand for federation was adopted by the different political outfits.

    480. Pitts India Act of 1784 was a/an

    (1) White paper
    (2) Regulating Act
    (3) Ordinance
    (4) Resolution
    Answer:
    480. (2) The Pitt’s India Act of 1784 was in the nature of a regulating act as it was intended to address the shortcomings of the Regulating Act of 1773 by bringing the East India Company’s rule in India under the control of the British Government. Pitt’s India Act provided for the appointment of a Board of Control, and provided for a joint government of British India by both the Company and the Crown with the government holding the ultimate authority.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments