History GK Quiz-46

History GK Quiz-46

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    481. Which one of the following statements is not true in respect of A.O. Hume ?

    (1) He was an ornithologist.
    (2) He was a member of the Indian Civil Service.
    (3) He founded the Indian National Congress,
    (4) He presided over the Congress Annual Sessions twice.
    Answer:
    481. (4) Allan Octavian Hume was a civil servant, political reformer and amateur ornithologist and horticulturalist in British India. He was one of the founders of the Indian National Congress. Though it was he who emerged as the founder of the Congress, it had somehow never happened to Hume to preside over a plenary session even once.

    482. Which of the following movements saw the biggest peasant guerilla war on the eve of independence?

    (1) Noakhali Movement
    (2) Tebhaga Movement
    (3) Punnapra Vayalar Movement
    (4) Telangana Movement
    Answer:
    482. (4) The Telangana Movement was the biggest peasant guerrilla war of modern Indian history affecting 3000 villages and 3 million population. The uprising began in July 1946 and was at its greatest intensity between August 1947 and September 1948.

    483. Gandhi’s concept of Trusteeship:

    (1) Recognises right of private ownership of property
    (2) Transforms the capitalistic society into an egalitarian one
    (3) Excludes legislative regulation of the ownership and use of wealth
    (4) Does not fix minimum or maximum income
    Answer:
    483. (2) Trusteeship principle advocated by Gandhiji provides a means of transforming the present capitalist order of society into an egalitarian one. He envisaged trusteeship as a post capitalist arrangement which gives no quarter to capitalism, but gives the present owning class a chance of reforming itself (Gandhi Nehru And Globalization, p 7).

    484. Match the following :

    (a) Hunter’s Commission
    (b) Wardha Scheme
    (c) University’s Act
    (d) Radhakrishnan Commission
    (i) 1948 
    (ii) 1904
    (iii)1937 
    (iv) 1882
    (1) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(i)
    (2) (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(i)
    (3) (a)-(iii) (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)
    (4) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
    Answer:
    484. (4) Hunter's Commission: 1882; Wardha Scheme: 1937; University's Act: 1904; and Radhakrishnan Commission: 1948.

    485. The Dandi March of Gandhi is an example of

    (1) Direct Action
    (2) Boycott
    (3) Civil Disobedience
    (4) Non-Cooperation
    Answer:
    485. (1) The Salt March which began with the Dandi March on 12 March 1930 was an important part of the Indian independence movement. It was a direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest against the British salt monopoly in colonial India.

    486. Which one of the following cities and the personalities associated with their establishment is wrongly matched ?

    (1) Pondicherry - Francis Martin
    (2) Ahmedabad - Ahmad Shah I
    (3) Madras - Francis Day
    (4) Calcutta - Robert Clive
    Answer:
    486. (4) Job Charnock (1630-1692) is traditionally regarded as the founder of the city of Calcutta. He was a servant and administrator of the English East India Company. Robert Clive established the military and political supremacy of the East India Company in Bengal.

    487. Which one of the following wars decided the fate of the French in India ?

    (1) Battle of Wandiwash
    (2) First Carnatic War
    (3) Battle of Buxar
    (4) Battle of Plassey
    Answer:
    487. (1) Battle of Wandiwash, fought in January 1760, was a confrontation between the French, under Comte de Lally, and the British, under Sir Eyre Coote. It was the decisive battle in the Anglo-French struggle in southern India during the Seven Years’ War (1756– 63). The French were thoroughly beaten and were thereafter confined to Pondicherry.

    488. For the annexation of which Indian Kingdom, the “Doctrine of Lapse” was not followed ?

    (1) Satara 
    (2) Nagpur
    (3) Jhansi 
    (4) Punjab
    Answer:
    488. (4) The East India Company took over the princely states of Satara (1848), Jaitpur and Sambalpur (1849), Nagpur and Jhansi (1854), Tanjore and Arcot (1855), Udaipur and Awadh (1856) using the Doctrine of Lapse. The Doctrine of Lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie.

    489. Which was the earliest settlement of the Dutch in India ?

    (1) Masulipatnam
    (2) Pulicat
    (3) Surat
    (4) Ahmedabad
    Answer:
    489. (2) Dutch presence on the Indian subcontinent lasted from 1605 to 1825. Merchants of the Dutch East India Company first established themselves in Dutch Coromandel, notably Pulicat.

    490. During British rule, who was instrumental for the introduction of the Ryotwari system in the then Madras Presidency ?

    (1) Macartney
    (2) Elphinstone
    (3) Thomas Munro
    (4) John Lawrence
    Answer:
    490. (3) Thomas Munro is regarded as the father of the ‘Ryotwari system’ in Madras. In 1820, he was appointed governor of Madras, where he founded systems of revenue assessment and general administration.

    491. Which one of the following novels was a source of inspiration for the freedom fighters in India?

    (1) Pariksha Guru
    (2) Anandmath
    (3) Rangbhoomi
    (4) Padmarag
    Answer:
    491. (2) Anandmath is a Bengali novel, written by Bankim Chandra Chatterjee and published in 1882. Set in the background of the Sanyasi Rebellion in the late 18th century, it became synonymous with the struggle for Indian independence from the British Empire. The nationalsong of India, Vande Mataram was first published in this novel.

    492. Name three important forms of Satyagraha.

    (1) Non-cooperation, civil disobedience and boycott
    (2) Boycott, civil disobedience and rebellion
    (3) Non-cooperation, revolution and referendum
    (4) Revolution, plebiscite and boycott
    Answer:
    492. (1) There are three forms of Satyagraha, namely: (i) non-cooperation, (ii) civil disobedience, and (iii) boycott. These were most commonly employed during the freedom struggle in India under leadership of Gandhi.

    493. When the East India Company was formed, the Mughal emperor in India was

    (1) Jehangir 
    (2) Humayun
    (3) Aurangzeb 
    (4) Akbar
    Answer:
    493. (4) The English East India Company was founded in 1600. Akbar was Mughal Emperor from 1556 until his death in 1605.

    494. Which one of the following events did not take place during the Viceroyalty of Lord Curzon?

    (1) Establishment of the Department of Archaeology
    (2) Second Delhi Durbar
    (3) Formation of Indian National Congress
    (4) Partition of Bengal
    Answer:
    494. (3) The Indian National Congress was formed in 1885 when Lord Dufferin was the Viceroy of India. Allan Octavian Hume brought about its first meeting in Bombay, with the approval of Lord Dufferin.

    495. Who among the following organised the “All India Depressed Classes Association.” in colonial India ?

    (1) M.K.Gandhi
    (2) Jyotiba Phule
    (3) Pandita Ramabai
    (4) B.R. Ambedkar
    Answer:
    495. (4) The All India Depressed Classes Federation was formed at the Conference of the Depressed Classes at Nagpur on August 8, 1930. This organization was the brainchild of Dr. B.R. Ambedkar who presided over this conference.

    496. The sepoy mutiny of 1857 occurred during the Governor Generalship of :

    (1) Lord Dalhousie
    (2) Lord Lytton
    (3) Lord William Bentinck
    (4) Lord Canning
    Answer:
    496. (4) The Sepoy Mutiny started on 10 May 1857 and continued till 1858. Lord Canning (28 February 1856- 1 November 1858) was the Governor General then. 

    497. Who coined the term 'Satyagraha'?

    (1) Gandhi
    (2) Sri Aurobindo Ghosh
    (3) Rabindranath Tagore
    (4) Ram Mohan Roy
    Answer:
    497. (1) Satyagraha is a particular philosophy and practice within the broader overall category generally known as nonviolent resistance or civil resistance. The term “satyagraha” was coined and developed by Mahatma Gandhi who deployed it in the Indian independence movement and also during his earlier struggles in South Africa for Indian rights.

    498. India became independent during the viceroyalty of

    (1) William Bentinck
    (2) Wellesley
    (3) Wavell
    (4) Mountbatten
    Answer:
    498. (4) Lord Mountbatten was the last Viceroy of India who presided over the independence of both India and Pakistan. He was the first Governor-General of the independent Dominion of India (1947–48), from which the modern Republic of India was to emerge in 1950.

    499. The Ramakrishna Mission was founded by

    (1) Dayanand Saraswati
    (2) Keshab Chandra
    (3) Ram Mohari Roy
    (4) Vivekananda
    Answer:
    499. (4) The Ramakrishna Mission is a philanthropic, volunteer organisation founded by Ramakrishna’s chief disciple Vivekananda on 1 May 1897. The mission, headquartered near Kolkata at Belur Math in Howrah, West Bengal, subscribes to the ancient Hindu philosophy of Vedanta. It is affiliated with the monastic organisation Ramakrishna Math.

    500. Who was the founder of’ ‘Ghadar Party’ ?

    (1) Sachindranath Sanyal
    (2) Chandrashekhar Azad
    (3) Lala Har Dayal
    (4) Batukeshwar Dutt
    Answer:
    500. (3) The Ghadar Party was an organization founded in 1913 by Punjabi Indians, in the United States and Canada with the aim to liberate India from British rule. Among its founders were: Lala Har Dayal, Sohan Singh Bhakna, Kartar Singh Sarabha, and Rashbehari Bose. It was dissolved in 1919.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments