History GK Quiz-47

History GK Quiz-47

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    501. Socialism is essentially a movement of

    (1) intellectuals
    (2) the poor people
    (3) the middle classes
    (4) the workers
    Answer:
    501. (4) Socialism is a social and economic system characterized by social ownership of the means of production and co-operative management of the economy. Modern socialism originated from an 18th-century intellectual and working class political movement that criticised the effects of industrialization and private property on society. So it is essentially a movement of the workers.

    502. Who passed the Indian Universities Act ?

    (1) Lord Lytton 
    (2) Lord Curzon
    (3) Lord Minto 
    (4) Lord Ripon
    Answer:
    502. (2) Lord Curzon was the first Viceroy to appoint a commission on University education. On January 27, 1902, he appointed the Indian University Commission under Sir Thomas Raleigh to enquire into the conditions of the Universities established in British India, and to consider and report upon the proposals for improving their constitution and working.

    503. Who among the following is the founder of the “Azad Hind Fauj” ?

    (1) Lala Har Dayal
    (2) Subash Chandra Bose
    (3) Vir Savarkar
    (4) Chandrashekhar Azad
    Answer:
    503. (2) The Indian National Army (Azad Hind Fauj) an armed force formed by Indian nationalists in 1942 in Southeast Asia during World War II. Initially formed in 1942, immediately after the fall of Singapore under Mohan Singh, the first INA collapsed in December that year before it was revived under the leadership of Subhas Chandra Bose in 1943 and proclaimed the Provisional Government of Free India.

    504. Who is known as the Father of ‘Indian Unrest’ ?

    (1) Bal Gangadhar Tilak
    (2) Lalalajpat Rai
    (3) Aurobindo Ghosh
    (4) Bipin Chandrapal
    Answer:
    504. (1) The British colonial authorities called Bal Gangadhar Tilak "Father of the Indian unrest.’ He roused the nation's consciousness for complete independence (famously thundering "Swaraj (total freedom) is my birthright and I shall have it") and was revered as Lokmanya ("the one respected/loved by people/ world").

    505. The first meeting of the Indian National Congress held in 1885 was presided by

    (1) Shri P.M. Mehta
    (2) Shri Womesh Chandra Bannerjee
    (3) D.E. Wacha
    (4) S.N. Bannerjee
    Answer:
    505. (2) Womesh Chandra Bonnerjee was an Indian barrister who presided over the inaugural session of the Indian National Congress in Bombay in 1885. He was the president of the Indian National Congress again in the 1892 session in Allahabad where he denounced the position that India had to prove her worthiness for political freedom.

    506. The Gandhi’s ‘Dandi March’ was a part of

    (1) Non-Cooperation Movement
    (2) Home Rule League
    (3) Civil Disobedience Movement
    (4) Quit India Movement
    Answer:
    506. (3) The Salt March, also mainly known as the Salt Satyagraha, began with the Dandi March on 12 March 1930. It was a direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest against the British salt monopoly in colonial India, and triggered the wider Civil Disobedience Movement.

    507. Find the incorrect match among the

    (1) Sir Syed Murtza Khan – Aligarh Muslim University
    (2) Dr. B.R. Ambedkar – Ambedkar University
    (3) Pt. Jawaharlal Nehru – Jawaharlal Nehru University
    (4) Madan Mohan Malviya – Banaras Hindu University
    Answer:
    507. (1) Sir Syed Ahmed Khan founded the famous Aligarh Muslim University (AMU) in 1875 with the aim of promoting social, scientific, and economic development of Indian Muslims. During the Indian Rebellion of 1857, he remained loyal to the British Empire and was noted for his actions in saving European lives. After the rebellion, he penned the booklet The Causes of the Indian Mutiny – a daring critique of British policies that he blamed for causing the revolt.

    508. The first country which discovered sea route to India was

    (1) Portugal 
    (2) Dutch
    (3) French 
    (4) Britain
    Answer:
    508. (1) The first trip directly made from Europe to India through the Atlantic Ocean took place under the command of the Portuguese navigator and explorer Vasco da Gama in 1497. This was one of the most remarkable expeditions of the Age of Discovery.

    509. Who introduced the Indian University Act ?

    (1) Lord Curzon 
    (2) Lord Minto
    (3) Lord Morelay 
    (4) Lord Rippon
    Answer:
    509. (1) The Indian Universities Act was passed in 1904 under the viceroyalty of Lord Curzon. Curzon had appointed the Thomas Raleigh Commission in 1902 to enquire into the condition and prospects of universities in India and to recommend proposals for improving their constitution and working.

    510. The Quit India Resolution (1942) proposed the starting of a nonviolent mass struggle on the widest possible scale. Who gave the mantra “Do or Die” for this struggle ?

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Subhash Chandra Bose
    (3) Jawaharlal Nehru
    (4) Sardar Vallabhbhai Patel
    Answer:
    510. (1) The Quit India speech made by Mahatma Gandhi on August 8, 1942 is remembered due to his call for ‘Do or Die.’ It was a radical departure from his earlier stances advocating passive resistance.

    511. Which Charter Act brought to an end, the East India Company’s monopoly in India’s foreign trade ?

    (1) Charter Act of 1853
    (2) Charter Act of 1793
    (3) Charter Act of 1813
    (4) Charter Act of 1833
    Answer:
    511. (3) The Charter Act of 1813 was an Act of the British Parliament which renewed the charter of the British East India Company, and continued the Company’s rule in India. However, the Company’s commercial monopoly rights over trade with India were ended, except for the tea trade and the trade with China.

    512. ‘There are no politics devoid of religion’ is stated by

    (1) Nehru
    (2) Gandhi
    (3) Vinoba Bhave
    (4) Jaya Prakash Narayan
    Answer:
    512. (2) Gandhi said, ‘Those who talk about the separation of religion and politics do not know what religion is.’ He added, ‘for me there is no politics without religion-not the religion of the superstitious and the blind, religion that hates and fights, but the universal religion of toleration.’

    513. Who betrayed Siraj-ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757 ?

    (1) Hyder Ali 
    (2) Mir Qasim
    (3) Mir Jaffar 
    (4) Nawab of Oudh
    Answer:
    513. (3) Mir Jafar rose to power after betraying Nawab Siraj-ud-Daulah of Bengal at the Battle of Plassey in 1757. His rule is widely considered the start of British rule in India.

    514. British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company in the year

    (1) 1857 
    (2) 1858
    (3) 1859 
    (4) 1860
    Answer:
    514. (2) The British Crown assumed full sovereignty over India in 1858 after the Sepoy Mutiny of 1857. The Government of India Act 1858 led to the British Crown to assume direct control of India in the new British Raj.

    515. The first woman President of Indian National congress was

    (1) Kamala Devi Chattopadhyaya
    (2) Sarojini Naidu
    (3) Annie Besant
    (4) Rajkumari Amrit Kaur
    Answer:
    515. (3) Annie Besant was the first woman President of Indian National Congress. She presided over the 1917 Calcutta session of the Indian National Congress.

    516. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in 19th century?

    (1) Swami Dayanand
    (2) Swami Vivekanand
    (3) Guru Shankaracharya
    (4) Raja Ram Mohan Roy
    Answer:
    516. (2) In the 19th century Vivekananda played a major role in the revival of Hinduism, and the spread of Advaita Vedanta to the west via the Ramakrishna Mission. His interpretation of Advaita Vedanta has been called “Neo-Vedanta.”

    517. Who was the French Governor of Pondicherry. Who tried to make the French Company as a powerful company ?

    (1) Thomas Arthur, Comte de Lally
    (2) Godeheu
    (3) La Bourdonnais
    (4) Joseph Francois Dupleix
    Answer:
    517. (4) Joseph Francois Dupleix, the first French governor of Pondicherry, tried to make the French company as powerful as the trading company. He was compelled to embark for France on 12 October 1754.

    518. The first Mysore War fought between the British and Hyder Ali in 1767 - 69 A.D., came to an end by the

    (1) Treaty of Pondicherry
    (2) Treaty of Madras
    (3) Treaty of Mysore
    (4) Treaty of Aix - la - Chapelle
    Answer:
    518. (2) he Treaty of Madras was a peace agreement signed in 1769 between Mysore and the British East India Company which brought an end to the First AngloMysore War. The Treaty contained a clause requiring the British to assist Hyder Ali if he was attacked by his neighbours.

    519. The British Government intervened in the affairs of the Company and passed an Act in 1773 A.D., known as the

    (1) Regulating Act
    (2) Pitt’s India Act
    (3) Charter Act
    (4) Company Act
    Answer:
    519. (1) The Regulating Act of 1773 was an Act of the Parliament of Great Britain intended to overhaul the management of the East India Company’s rule in India. The Act elevated Governor of Bengal, Warren Hastings to Governor-General of Bengal and subsumed the presidencies of Madras and Bombay under Bengal’s control.

    520. Which rebellion in Bengal was highlighted by Bankim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anand Math’ ?

    (1) Chaur Uprising
    (2) Sanyasi Rebellion
    (3) Kol Uprising
    (4) Santhal Uprising
    Answer:
    520. (2) Anandamath is set in the background of the Sanyasi Rebellion and the devastating Bengal famine of the late 18th century. In the novel, Bankim Chandra dreamt of an India rid of the British. In this dream, he imagined untrained Sanyasi soldiers fighting and beating the highly experienced Royal Army.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments