History GK Quiz-48

History GK Quiz-48

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    521. Who founded ‘The Gadar Party’ in Sanfrancisco in the USA?

    (1) Lala Hardayal
    (2) Lala Lazpat Rai
    (3) Azit Singh
    (4) Bipin Chandra Paul
    Answer:
    521. (1) The Ghadar Party, initially the Pacific Coast Hindustan Association, was formed in 1913 in the United States under the leadership of Har Dayal. The members of the party were Indian immigrants, largely from Punjab. The party was built around the weekly paper The Ghadar, which carried the caption on the masthead: ‘Angrezi Raj Ka Dushman’.

    522. Who was the founder of Satya Shodak Sabha in Maharashtra ?

    (1) Dr. Baba Saheb Ambedkar
    (2) Dr. Atmaram Pandurang
    (3) Gopal Baba Wala
    (4) Jyothiba Phule
    Answer:
    522. (4) In September 1873, Jyotirao Phule formed the Satyashodhak Samaj (Society of Seekers of Truth) to attain equal rights for peasants and the lower caste and his contributions to the field of education. Phule is regarded as an important figure of the Social Reform Movement in Maharashtra.

    523. Cripps Mission came to India in ______

    (1) 1946 
    (2) 1945
    (3) 1942 
    (4) 1940
    Answer:
    523. (3) The Cripps mission was an attempt in late March 1942 by the British government to secure full Indian cooperation and support for their efforts in World War II. The mission was headed by Sir Stafford Cripps, a senior left-wing politician and government minister in the War Cabinet of Prime Minister Winston Churchill.

    524. Who was the governor–general during the Second Anglo–Mysore War ?

    (1) Lord Wellesley
    (2) Lord Cornwallis
    (3) Sir John Shore
    (4) Warren Hastings
    Answer:
    524. (4) The Second Anglo–Mysore War (1780–1784) was a conflict between the Kingdom of Mysore and the British East India Company. Warren Hastings was the Governor-General then. The conflict ended with the signing of the Treaty of Mangalore in 1784.

    525. The foundar of the ‘Arya Samaj’ was :

    (1) Annie Besant
    (2) Raja Ram Mohan Roy
    (3) Dayananda Saraswati
    (4) Vivekananda
    Answer:
    525. (3) Arya Samaj is a Hindu reform movement that was founded by Swami Dayananda Saraswati in Bombay on 7 April 1875. He was a sanyasi who promoted the Vedas. He gave the Motto “Krinvanto Vishwam Aryam” (To Make the World Noble) to Arya Samaj.

    526. Who among the following introduced Ryotwari system in Madras ?

    (1) Lord Hastings
    (2) Lord Wellesley
    (3) Sir Thomas Munro
    (4) Lord Cannemara
    Answer:
    526. (3) Ryotwari System was introduced by Thomas Munro in 1820. Major areas of introduction included Madras, Bombay, parts of Assam and Coorg provinces of British India. In Ryotwari System the ownership rights were handed over to the peasants. British Government collected taxes directly from the peasants.

    527. Under whose leadership was the Chittagong Armoury Raid organised ?

    (1) Sukhdev 
    (2) Bhagat Singh
    (3) Surya Sen 
    (4) Rajguru
    Answer:
    527. (3) The Chittagong Armoury Raid was led by Surya Sen popularly known as Master-da. It involved an attempt on 18 April 1930 to raid the armory of police and auxiliary forces from the Chittagong armory in Bengal province of British India by armed revolutionaries.

    528. Who was the ruler of Delhi when Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas in the third Battle of Panipat in 1761 ?

    (1) Alamgir I
    (2) Muhammad Shah
    (3) Jahandar Shah
    (4) Shah Alam II
    Answer:
    528. (4) The Third Battle of Panipat was fought in 1761 between the Afghan invader Ahmad Shah Abdali and the Marathas. Ali Gauhar, better known as Shah Alam II (October 1760 – November 1806) was the Mughal Emperor then. He was installed on the throne of Delhi under the Maratha suzerainty.

    529. Under whose leadership was the Chittagong Armoury Raid organised ?

    (1) Sukhdev 
    2) Bhagat Singh
    (3) Surya Sen 
    (4) Rajguru
    Answer:
    529. (3) The Chittagong Armoury Raid was led by Surya Sen popularly known as Master-da. It involved an attempt on 18 April 1930 to raid the armory of police and auxiliary forces from the Chittagong armory in Bengal province of British India by armed revolutionaries.

    530. Who was the ruler of Delhi when Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas in the third Battle of Panipat in 1761 ?

    (1) Alamgir I
    (2) Muhammad Shah
    (3) Jahandar Shah
    (4) Shah Alam II
    Answer:
    530. (4) The Third Battle of Panipat was fought in 1761 between the Afghan invader Ahmad Shah Abdali and the Marathas. Ali Gauhar, better known as Shah Alam II (October 1760 – November 1806) was the Mughal Emperor then. He was installed on the throne of Delhi under the Maratha suzerainty.

    531. In 1939 Subhash Chandra Bose was elected as President of the Congress Party defeating

    (1) Pattabhi Sitharamayya
    (2) Jawaharlal Nehru
    (3) Maulana Abul Kalam Azad
    (4) VB Patel
    Answer:
    531. (1) Subhash Chandra Bose was elected Congress President in 1938 and 1939. At the end of his first term, the presidential election to the Tripuri Congress session took place early in 1939. Netaji was re - elected by defeating Dr Pattabhi Sitaramayaa who had been backed by the Mahatma Gandhi and the Congress Working Committee.

    532. Jallianwala incident took place at

    (1) Allahabad 
    (2)Lucknow
    (3) Surat 
    (4) Amritsar
    Answer:
    532. (4) The Jallianwala incident took place on 13 April 1919 when a crowd of nonviolent protesters, who had gathered in Jallianwala Bagh, Amritsar, were fired upon by troops of the British Indian Army under the command of Reginald Dyer. It is also known as the Amritsar massacre.

    533. The Battle of Plassey was fought in year

    (1) 1775 
    (2) 1757
    (3) 1761 
    (4) 1576
    Answer:
    533. (2) The Battle of Plassey was a decisive victory of the British East India Company over the Nawab of Bengal and his French allies on 23 June 1757. The battle established the Company rule in Bengal which expanded over much of India for the next hundred years.

    534. Mahatma Gandhi began his political activities in India first from :

    (1) Dandi 
    (2) Kheda
    (3) Sabarmati 
    (4) Champaran
    Answer:
    534. (4) After Gandhi returned to India from South Africa in January 1915, the Champaran Satyagraha (1916) was his first major struggle. Gandhi took up the cause of the Champaran indigo cultivators against the European indigo planters under the Teenkathia system. It was Gandhi’s first major political work in India.

    535. Raja Ram Mohan Roy was the founder of :

    (1) Arya Samaj
    (2) Ram Krishna Mission
    (3) Brahmo Samaj
    (4) Prathna Samaj
    Answer:
    535. (3) Brahmo Samaj was begun at Calcutta on 20 August 1828 by Raja Ram Mohan Roy and Debendranath Tagore. It started as reformation of the prevailing Brahmanism of the time (specifically Kulin practices) and began the Bengal Renaissance of the 19th century.

    536. Who was the Indian women president of the United Nations General Assembly?

    (1) Sarojini Naidu
    (2) Margret Thatcher
    (3) Vijaya Lakshmi Pandit
    (4) Golda Mayer
    Answer:
    536. (3) India’s Mrs. Vijayalakshmi Pandit was, on 18 September 1953, elected President of the eighth session of the U.N. General Assembly, becoming the first woman accorded that honour. A sister of Jawaharlal Nehru, she was also the first Indian woman to hold a cabinet post in 1937 when she was made the minister of local self-government and public health.

    537. In which year was the Indian National Congress formed :

    (1) 1885 
    (2) 1875
    (3) 1901 
    (4) 1835
    Answer:
    537. (1) The Indian National Congress was founded in 1885 by Indian and British members of the Theosophical Society movement, including Scotsman Allan Octavian Hume. Hume organised the first meeting in Bombay with the approval of the Viceroy Lord Dufferin.

    538. Who initiated the movement to form the India Nations Congress :

    (1) Annie Besant
    (2) A.O. Hume
    (3) W.C. Banerjee
    (4) Gandhi ji
    Answer:
    538. (2) The Indian National Congress was formed at the initiative of British civil servant Allan Octavian Hume. In May 1885, he secured the Viceroy’s approval to create an “Indian National Union”, which would act as a platform to voice Indian public opinion. Hume assumed office as the General Secretary when the Congress was founded in Bombay on 28 December 1885.

    539. Gandhiji’s famous Quit India Movement call to the British was given in –

    (1) 1943 
    (2) 1941
    (3) 1942 
    (4) 1940
    Answer:
    539. (3) The Quit India Movement was a civil disobedience movement launched in India by Gandhi on 9 August 1942. It demanded “an orderly British withdrawal” from India. This was preceded by his call to ‘Do or Die,’ issued on 8 August 1942 at the Gowalia Tank Maidan in Mumbai.

    540. Swaraj is may Birth Right and I shall have it. This was advocated by :

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Sardar patel
    (3) Lokmanya Tilak
    (4) Lala Lajpat Rai
    Answer:
    540. (3) Bal Gangadhar Tilak was one of the first and strongest advocates of Swaraj (self-rule) and a strong radical in Indian consciousness. He is known for his quote in Marathi, “Swarajya is my birthright, and I shall have it!” As a strong advocate of Swaraj, he was against Gandhi’s policy of non-violence, Satyagraha and advocated the use of force where necessary.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments