History GK Quiz-49

History GK Quiz-49

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    541. Who was the Nawab of Bengal during “Battle of Plassey”?

    (1) Mir Jafar
    (2) Mir Qasim
    (3) Siraj–ud–duala
    (4) None of these
    Answer:
    541. (4) Siraj ud-Daulah, was the last independent Nawab of Bengal. He was killed in the Battle of Plassey in 1757 A.D. The end of his reign marked the start of British East India Company rule over Bengal and later almost all of South Asia.

    542. Which of the following is not correct about Mahatma Gandhi?

    (1) Gandhi advocated complete sepration of politics from religion.
    (2) Gandhi believed in non–violence
    (3) Gandhi believed in nthe sanctity of means.
    (4) Gandhi supported close relation between religion and politics.
    Answer:
    542. (1) Gandhi advocated freedom of conscience and tolerance for other religions, not the full separation of religion from culture and government. He advocated a religion-inflected version of secularism based on need for tolerance and pluralism as a means for promoting harmonious coexistence of different religions in India. He did not advocate strict separation of religion and politics. 

    543. The only AICC session Gandhiji presided was held at :

    (1) Calcutta 
    (2) Madras
    (3) Belgaum 
    (4) Lahore
    Answer:
    543. (3) Mahatma Gandhi presided over the Belgaum session of Indian National Congress in December 1924. That was the only session which was presided over by him. The session was historic as the Swaraj Party returned to the Congress fold.

    544. Who among the following was the first European to be selected as President of Indian National Congress ?

    (1) Annie Besant 
    (2) George Yule
    (3) A.O. Hume 
    (4) Alfred Webb
    Answer:
    544. (2) George Yule, a Scottish merchant in England and India, served as the fourth President of the Indian National Congress in 1888 at Allahabad. He was the first non-Indian and European to hold that office. He served as Sheriff of Calcutta and as President of the Indian Chamber of Commerce.

    545. Which of the following pair is incorrect ?

    (1) Comrade – Mohammed Ali
    (2) Indian Sociologist – Lala Har Dayal
    (3) Young India – Lala Lajpat Rai
    (4) Common Weal – Annie Besant
    Answer:
    545. (3) Young India was a weekly paper or journal in English published by Mohandas Karamchand Gandhi from 1919 to 1932. He used Young India to spread his unique ideology and thoughts regarding the use of nonviolence in organizing movements and to urge readers to consider, organise, and plan for India’s eventual independence from Britain.

    546. With which conspiracy case Aurobindo Ghosh’s name is connected ?

    (1) Kakori Conspiracy Case
    (2) Lahore Conspiracy Case
    (3) Meerut Conspiracy Case
    (4) Alipore Conspiracy Case
    Answer:
    546. (4) Aurobindo Ghose is related to the Alipore bomb conspiracy case, an important court trial, during May 1908 to May 1909. Aurobindo was arrested on charges of planning and overseeing the attack. However, he was eventually acquitted in1909. His defence counsel was Chittaranjan Das.

    547. Who was the founder of Swatantra Party ?

    (1) B.G.Tilak
    (2) Dadabhai Naoroji
    (3) Gopal Krishna Gokhale
    (4) C. Rajagopalachari
    Answer:
    547. (4) The Swatantra Party was an Indian classical liberal political party that existed from 1959 to 1974. It was founded by C. Rajagopalachari in reaction to what he felt was the Jawaharlal Nehru-dominated Indian National Congress’s increasingly socialist and statist outlook.

    548. Arrange in chronological order :

    1. Cabinet Mission
    2. Cripps Mission
    3. Montague-Chelmsford Reforms
    4. Minto-Marley Reforms
    (1) 3, 2, 4, 1 
    (2) 1, 2, 3, 4
    (3) 4, 3, 2, 1 
    (4) 2, 3, 4, 1
    Answer:
    548. (3) Minto-Marley Reforms: 1909; Montague-Chelmsford Reforms: 1919; Cripps Mission: March 1942; Cabinet Mission: March 1946.

    549. The Political Guru of Mahatma Gandhi was

    (1) Dadabhai Naoroji
    (2) Gopal Krishna Gokhale
    (3) Mahadev Govind Ranade
    (4) Bal Gangadhar Tilak
    Answer:
    549. (2) In an article, titled “Gokhale: My Political Guru,” published in February 1918, Mahatma Gandhi acknowledged Gopalkrishna Gokhale as his guru. It was on his advice that Gandhi toured throughout the country to know the real India after coming from South Africa in 1915 (The Collected Works of Mahatma Gandhi, Vol. XIV).

    550. Who among the following is known as the ‘Napoleon of India’ ?

    (1) Chandragupta
    (2) Samudragupta
    (3) Harshavardhana
    (4) Ashoka
    Answer:
    550. (2) Samudragupta (335-375 AD) of the Gupta dynasty is known as the Napoleon of India. Historian A V Smith called him so because of his great military conquests known from the ‘Prayag Prasasti’ written by his courtier and poet Harisena.

    551. Dadabhai Naroji has described his theory of ‘Drain of Wealth’ in the book.

    (1) Poverty and Un-British Rule in India
    (2) British Rule and its Consequences
    (3) Exploitative Nature of British Rule in India
    (4) Nature of British Colonial Rule
    Answer:
    551. (1) Dadabhai Naoroji’s book ‘Poverty and Un-British Rule in India’ brought attention to the draining of India’s wealth into Britain. Further in his book, he stated the loss of 200-300 million pounds of revenue to Britain. Dadabhai Naoroji considered it as a major evil of British in India.

    552. When was the office of District Collector created ?

    (1) 1786 
    (2) 1772
    (3) 1771 
    (4) 1773
    Answer:
    552. (2) The office of District Collector was created in 1772 by Warren Hastings, the then Governor- General of India. The post was abolished in 1773, but restored in 1781. The district continued to be the unit of administration after India gained independence in 1947.

    553. Who established the ‘Sharda Sadan’, a school for Indian Widows in colonial India ?

    (1) Mahadev Govind Ranade
    (2) Sarojini Naidu
    (3) Dayanand Saraswati
    (4) Pandita Ramabai
    Answer:
    553. (4) Pandita Ramabai, an Indian social reformer, established ‘Sharda Sadan’ at Bombay in 1889 with an objective to provide shelter to the ‘destitute high caste widows.’ She also established the Mukti Mission in Pune, as a refuge for young widows deserted and abused by their families and ‘Krupa Sadan,’ a home for “fallen” women, who had been cast out of society.

    554. Who is the founder of the concept “Sarvodaya”?

    (1) Vinobha Bhave
    (2) Mahatma Gandhi
    (3) Jai Prakash Narayan
    (4) K G Mushroowala
    Answer:
    554. (2) Sarvodaya is a term meaning ‘Universal Uplift’ or ‘Progress of All’. The term was first coined by Mohandas Gandhi as the title of his 1908 translation of John Ruskin’s tract on political economy, “Unto This Last.” Gandhi came to use the term for the ideal of his own political philosophy. Later Gandhian Vinoba Bhave, embraced the term as a name for the social movement in post-independence India which strove to ensure that self-determination and equality reached all strata of India society.

    555. The battle of Plassey was fought between

    (1) Sirajudduala and Robert Clive.
    (2) None of the options
    (3) Mir Kasim and Robert Clive.
    (4) Mir Jafar and Robert Clive.
    Answer:
    555. (1) The Battle of Plassey was fought between Nawab Siraj-ud-Daulah, the last independent Nawab of Bengal, and the British East India Company under Robert Clive on 23 June 1757. It resulted in a decisive victory of the British East India Company over the Nawab and his French allies and the establishment of the Company rule in Bengal.

    556. Who was the first Indian to become member of British Parliament?

    (1) D.N. Wacha
    (2) Surendranath Banerjee
    (3) Dadabhai Naoroji
    (4) Firozshah Mehta
    Answer:
    556. (3) Dadabhai Naoroji, also known as the Grand Oldman of India, was the first Indian and Asian to be a British Member of Parliament. He was a Liberal Party member of parliament (MP) in the United Kingdom House of Commons between 1892 and 1895.

    557. The non–cooperation movement was called off due to

    (1) Jallianwalla Bagh Tragedy
    (2) Chauri Chaura Incident
    (3) Poona pact
    (4) Gandhi–Irwin pact
    Answer:
    557. (2) The non-cooperation movement was withdrawn because of the Chauri Chaura incident that occurred at Chauri Chaura in the Gorakhpur district of the United Province on 5 February 1922. The incident involved killing of 23 policemen as retaliation to police fire; a development that was against the philosophy of non-violence.

    558. When was the railway system established in India?

    (1) 1969 
    2) 1753
    (3) 1853 
    (4) 1953
    Answer:
    558. (3) The history of rail transport in India began in the mid-nineteenth century. The country’s first railway, built by the Great Indian Peninsula Railway (GIPR), opened in 1853, between Bombay and Thane. A British engineer, Robert Maitland Brereton, was responsible for the expansion of the railways from 1857 onwards.

    559. Where did the Black-Hole tragedy took place ?

    (1) Monghyr 
    (2) Calcutta
    (3) Murshidabad 
    (4) Dacca
    Answer:
    559. (2) The Black Hole of Calcutta was a small dungeon in the old Fort William in Calcutta, India, where troops of the Nawab of Bengal, Siraj ud-Daulah, held British prisoners of war after the capture of the fort on 20 June 1756. It led to the death of 123 prisoners from suffocation, heat exhaustion and crushing. The incident became a cause célèbre in the idealization of British imperialism in India.

    560. Which Brigadier was associated with Jallianwala Bagh tragedy?

    (1) General Dyer
    (2) Arthur Wellesly
    (3) General Harris
    (4) Colonel Wellesly
    Answer:
    560. (1) The Jallianwala Bagh massacre took place on 13 April 1919 when a crowd of nonviolent protesters who had gathered in Jallianwala Bagh, Amritsar, Punjab were fired upon by troops of the British Indian Army under the command of Colonel Reginald Dyer. Dyer was removed from duty, but he became a celebrated hero in Britain.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments