History GK Quiz-50

History GK Quiz-50

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    561. Who is popularly known as the Grand Old Man of India?

    (1) Dadabhai Naoroji
    (2) Madan Mohan Malaviya
    (3) Mahadeva Govinda Ranade
    (4) Surendranath Banerjee
    Answer:
    561. (1) Dadabhai Naoroji, a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader, is known as the Grand Old Man of India. He is credited with the founding of the Indian National Congress, along with A.O. Hume. His book ‘Poverty and Un-British Rule in India’ brought attention to the draining of India’s wealth into Britain.

    562. Who was the founder of the Indian National Army?

    (1) Nehru
    (2) Subhash Chandra Bose
    (3) Bal Gangadhar Tilak
    (4) Gandhiji
    Answer:
    562. (2) The Indian National Army was first formed in 1942 under Mohan Singh, by Indian prisoners of war of the British-Indian Army captured by Japan in the Malayan campaign and at Singapore. However, it soon fell into decline. It was revived under the leadership of Subhas Chandra Bose after his arrival in Southeast Asia in 1943.

    563. Who was referred to as the “Ambassador of Hindu-Muslim Unity” by Sarojini Naidu ?

    (1) Muhammad Ali Jinnah
    (2) Abdul Ghaffar Khan
    (3) Shaukat Ali
    (4) Maulana Azad
    Answer:
    563. (1) Jinnah began his political career showing the most ferocious will to forge unity between Hindu and Muslim Indians. At the end of the first ten years of his career from 1906 to 1919, this attitude earned him the nickname 'the ambassador of Hindu-Muslim Unity' from Sarojini Naidu. Naidu, who compiled Jinnah’s speeches and writings in 1918 gave the volume the sub-title ‘An Ambassador of Unity’ and wrote that he stood “as an embodied symbol of Hindu-Muslim unity.”

    564. ‘Do or Die’ is associated with which of the movements in India’s freedom struggle?

    (1) Dandi March
    (2) Non-Cooperation Movement
    (3) Khilafat Movement
    (4) Quit India Movement
    Answer:
    564. (4) On 8 August 1942, Gandhi made a call to Do or Die in his Quit India speech delivered at the Gowalia Tank Maidanin Bombay. The Quit India Movement was a civil disobedience movement launched on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India.

    565. Who was responsible for the integration of princely states into the Indian Union after Independence ?

    (1) Sri Rajagopalachari
    (2) Pt. Jawaharlal Nehru
    (3) Sardar Vallabh Bhai Patel
    (4) Maulana Abul Kalam Azad
    Answer:
    565. (3) As the first Home Minister and Deputy Prime Minister of India, Sardar Vallabh bhai Patel led the task of forging a united India, successfully integrating into the newly independent nation those British colonial provinces that had been “allocated” to India. Employing iron hand policy, Patel persuaded almost every princely state to accede to India. His commitment to national integration in the newly independent country earned him the sobriquet of “Iron Man of India.”

    566. Who was the first Governor General of free India?

    (1) Lord Mountbatten
    (2) V. V. Giri
    (3) C. Rajagopalachari
    (4) Lord Dalhousie
    Answer:
    566. (1) Lord Mountbatten was the last Viceroy of India (1947) and the first Governor-General of the independent Dominion of India (1947–48). C. Rajagopalachari was the last Governor-General of India from 1948 to 1950. However, he was the first Indian Governor-General of India.

    567. The Panchsheel agreement was between India and:

    (1) Russia
    (2) China
    (3) Brazil 
    (4) Sri Lanka
    Answer:
    567. (2) The Panchsheel (Five Principles of Peaceful Coexistence) agreement was signed between China and India in 1954. It formed part the preamble to the “Agreement on trade and intercourse between Tibet Region of China and India”, which was signed in Peking on 29 April 1954. Panchsheel formed the basis of the Non-Aligned Movement, established in Belgrade, in 1961.

    568. Which of the following event in 1976 was an outcome of “Simla Agreement” between India and Pakistan?

    (1) End of IndoPak war over Kashmir.
    (2) Halt in production of nuclear weapon
    (3) Aries wars condition in both the countries
    (4) Aries conflicts in trade and mutual benefits between both the countries
    Answer:
    568.(*) Two of the options (3 and 4) in the question, in their present form, are incomprehensible.
    The steps toward normalization envisaged in the Simla Agreement of 1972 led to resumption of diplomatic relations at the level of Ambassador in July 1976. The Simla Agreement provided realizable hopes for economic relations between India and Pakistan. The signing of the Trade Protocol on November 1974 was a pointer to the Trade Agreement of January 1975. This was accompanied by restoration of railway links and resumption of private trade between the two countries. Best Option: (4)

    569. Who introduced Mansabdari system in India?

    (1) Babur 
    (2) Humayun
    (3) Akbar 
    (4) Jahangir
    Answer:
    569. (3) The ‘Mansabdari system’ was the administrative system of the Mughal Empire introduced by Akbar in 1595-96 A.D. The word mansab is of Arabic origin meaning rank or position. The system, hence, determined the rank of a government official. The Mansabdari was prevalent during the reign of Babur and Humayun as well.

    570. During the period of which Governor General/Viceroy was the Indian Civil Service introduced?

    (1) Dalhousie 
    (2) Curzon
    (3) Bentick 
    (4) Cornwallis
    Answer:
    570. (4) Lord Cornwallis started the Civil Service in Indian to effectively administer British territories in India. He introduced strict regulations for the officials, raised their salaries and linked promotion to seniority. He is called the “Father of Indian Civil Service.”

    571. The India Independence Bill was first presented in the House of Commons in London on:

    (1) August 10,1947
    (2) August 1,1947
    (3) July 14,1947
    (4) July 4,1947
    Answer:
    571. (4) The Indian Independence Bill was presented in the House of Commons at 12:00 am on 4th July 1947. It received the royal assent on 18 July 1947. Viceroy Lord Mountbatten personally piloted the Bill through every stage of the House of the Commons until it became a law.

    572. Who established the Sadr-Diwani-Adalat during the British East India Company’s rule?

    (1) Wellesley
    (2) Warren Hastings
    (3) Dalhousie
    (4) Cornwallis
    Answer:
    572. (2) The Sadr Diwani Adalat was the Supreme Court of Revenue that was established at Calcutta by Warren Hastings in 1772. The court’s judges were the Governor General and Council Members of the East India Company, assisted by native judges and officers of revenue.

    573. The quintessence of Gandhian thought is:

    (1) Satyagraha 
    (2) Metaphysics
    (3) Spiritualism 
    (4) Moksha
    Answer:
    573. (1) According to Stanley E. Jones, Satyagraha is the totality or quintessence of Gandhian thoughts. Through it, Gandhi introduced a new spirit to the world—the philosophy of devotion to truth, remaining firm on the truth and resisting untruth actively but nonviolently. It is the greatest of all Gandhi’s contribution to the world.

    574. In which pact, warm relations were established between “Garam dal”and “Naram dal”, the two groups of the Indian National Congress?

    (1) Gandhi-Irwin Pact
    (2) Lucknow Pact
    (3) Karachi agreement
    (4) Lahore declaration
    Answer:
    574. (2) The Lucknow Pact established cordial relations between the two prominent groups of the Indian National Congress – the “hot faction” led by Bal Gangadhar Tilak, and the moderates or the “soft faction”, led by Gopal Krishna Gokhale.They had split during the Surat Session (1907) of the Congress.

    575. In which year was the Morley Minto reform passed?

    (1) 1917 
    (2) 1902
    (3) 1909 
    (4) 1912
    Answer:
    575. (3) The Indian Councils Act 1909, commonly known as the Morley-Minto Reforms was passed by the British Parliament in 1909. It received royal assent on 25 May 1909. It aimed to widen the scope of legislative councils, placate the demands of moderates in Indian National Congress and to increase the participation of Indians the governance.

    576. Who was the founder of Kolkata’s first “Atmiya Sabha” (philosophical discussion circle) held in 1815?

    (1) Ram Mohan Roy
    (2) Lala Lajpat Rai
    (3) Rabindranath Tagore
    (4) Jawahar Lal Nehru
    Answer:
    576. (1) Atmiya Sabha was started by Ram Mohan Roy in 1815 in Kolkata (then Calcutta). It served to conduct debate and discussion sessions on philosophical topics, and promote free and collective thinking and social reform. The foundation of Atmiya Sabha is considered as the beginning of the modern age in Kolkata.

    577. The only Viceroy to be assassinated in India was

    (1) Lord Harding
    (2) Lord Northbrook
    (3) Lord Ellenborough
    (4) Lord Mayo
    Answer:
    577. (4) Lord May, the viceroy of India during 1869-1872, was assassinated by Sher Ali Afridi, an Afridi Pathan convict at Port Blair in the Andaman Islands on 8 February 1972. His murderer appeared to be motivated only by a sense of injustice at his own imprisonment, and had resolved to kill a high-ranking colonial official.

    578. Who was the founder of the Theosophical Society?

    (1) Justice Ranade
    (2) Madam Blavatsky
    (3) Annie Besant
    (4) Bal Gangadhar Tilak
    Answer:
    578. (2) The Theosophical Society was officially formed in New York City, United States, on 17 November 1875 by Helena Petrovna Blavatsky, Colonel Henry Steel Olcott, William Quan Judge, and others. It was formed as body of seekers after Truth, who endeavour to promote Brotherhood and strive to serve humanity.

    579. “Earth provides enough to satisfy everyman’s need but not everyman’s greed”. Who said this?

    (1) Guru Nanak Dev
    (2) Mahatma Gandhi
    (3) Pope Paul VI
    (4) Smt. Indira Gandhi
    Answer:
    579. (2) Mahatma Gandhi said, “Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not every man’s greed.” What Gandhi meant was that the nature earth has enough resources and means to meet the basic requirements of a man but it can’t serve the endless greed of man. He added that the rich must not only restrict their wants but must also treat their wealth as ‘trust’ for poor and use it for the welfare of poor.

    580- The Kakori conspiracy was a train robbery that took place between Kakori and Lucknow in

    (1) 1931 
    (2) 1919
    (3) 1925 
    (4) 1929
    Answer:
    580- (3) The Kakori Conspiracy was a train robbery that took place between Kakori near Lucknow, on 9 August 1925 during the Indian Independence Movement against the British Indian Government. The robbery was carried out by Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan, Rajendra Lahiri, Chandrashekhar Azad and others.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments