History GK Quiz-51

History GK Quiz-51

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    581. Who is the first female governor of Independent India?

    (1) Vijayalakshmi Pandit
    (2) Sharda Mukherjee
    (3) Fathima Beevi
    (4) Sarojini Naidu
    Answer:
    581. (4) Sarojini Naidu was the first woman to become the governor of a state in India after India’s independence. She held the post of Governor of Uttar Pradesh from 15 August 1947 to 2 March 1949. Her daughter Padmaja Naidu was the second woman to be the Governor of any Indian state when she held the position of West Bengal Governor during 1956-1967.

    582. Who is generally considered to be the father of the Indian Renaissance ?

    (1) Rabindranath Tagore
    (2) Raja Rammohan Roy
    (3) Mahatma Phule
    (4) M.G. Ranade
    Answer:
    582. (2) Raja Ram Mohan Roy, the founder of Brahmo Samaj, is considered to be the father of Indian renaissance due to his modernistic influence on Indian politics, public administration and education as well as religion. He was, in fact, a rationalist and a pioneer of English education and enlightened journalism who laid the foundations of modern India.

    583. The ‘Blue Water Policy’ was introduced by the Portugese leader

    (1) Franscisco-de-Almeida
    (2) Alfonso de Albuquerque
    (3) Francis Caron
    (4) Francis Martin
    Answer:
    583. (1) The “Blue Water” policy is attributed to Don Francisco de Almeida, the first Viceroy of the Portuguese possessions in India. As per this policy, the Portuguese should be the sole trade power in the Arabian sea and the Indian Ocean. It called for the Portuguese to be powerful at the sea instead of building fortresses on Indian mainland.

    584. Which of the following institutions was not founded by Mahatma Gandhi?

    (1) Sabarmati Ashram
    (2) Sevagram Ashram
    (3) Vishwa Bharti
    (4) Phoenix Ashram
    Answer:
    584. (3) Visva Bharati was founded by Rabindranath Tagore in 1921 with proceeds from the prize money of the Nobel Prize he received in 1913 for the publication of his book of poems Gitanjali.Until India’s independence it was a college. Soon after independence, in 1951, the institution was given the status of a university and was renamed Visva Bharati University.

    585. Who among the following did Gandhiji regard as his political Guru?

    (1) Mahadev Desai
    (2) Dayanand Saraswati
    (3) Acharya Narendra Dev
    (4) Gopal Krishna Gokhale
    Answer:
    585. (4) Gandhi referred to Gopal Krishna Gokhale as his political Guru. He often referred to Gokhale as “Mahatma”. Gokhale was a senior leader of the Indian National Congress and founder of the Servants of India Society who campaigned for Indian self-rule and social reform.

    586. Who presided over the first session of the Indian National Congress?

    (1) A.O. Hume
    (2) Surendranath Banerjee
    (3) W.C. Banerjee
    (4) Badruddin Tayyabji
    Answer:
    586. (3) Womesh Chunder Bonnerjee presided over the first session of the Indian National Congress held at Bombay in 1885 from 28 December to 31 December and attended by 72 members. He was also the first Indian to contest the election for the British House of Commons although he lost the election.

    587. Which one of the following party was founded by Subhash Chandra Bose?

    (1) Abhinav Bharat
    (2) Azad Hind Sena
    (3) Revolutionary Army
    (4) Forward Block
    Answer:
    587. (4) Forward Block was founded by Subhash Chandra Bose in 1939 as a faction within the Indian National Congress. It stood for complete independence of India and carrying on anti-imperialist struggle till the goal was achieved. The party stood for social ownership and control of both means of production and distribution.

    588. Which one of the following papers was edited by Gandhiji in South Africa?

    (1) Indian Opinion
    (2) Harijan
    (3) Young India
    (4) Indian Mirror
    Answer:
    588. (1) The Indian Opinion was a newspaper established by Indian leader Mahatma Gandhi in South Africa in 1903. The publication was an important tool for the political movement led by Gandhi and the National Indian Congress to fight racial discrimination and win civil rights for the Indian immigrant community in South Africa.

    589. General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was shot dead by?

    (1) Hasrat Mohini
    (2) Vir Savarkar
    (3) Udham Singh
    (4) Jatin Das
    Answer:
    589. (*)General Dyer, responsible for the Jallianwala Bagh massacre in Amritsar, died of cerebral haemorrhage and arteriosclerosis in 1927. Michael O’Dwyer, Lieutenant Governor of the Punjab in India from 1912 until 1919, who had endorsed General Dyer’s action regarding the Amritsar massacre, was assassinated by Udham Singh in 1940.

    590. The first Woman President of the Indian National Congress was

    (1) Sarojini Naidu
    (2) Vijayalakshmi Pandit
    (3) Annie Besant
    (4) Kadambani Ganguli
    Answer:
    590. (3) Annie Besant was the first woman President of Indian National Congress. She presided over the 1917 Calcutta session of the Indian National Congress. She was of Irish origin and was one of the few foreigners who played a significant role in the Indian freedom movement.

    591. Indian National Congress split for the first time in its session at

    (1) Allahabad 
    (2) Calcutta
    (3) Surat 
    (4) Lahore
    Answer:
    591. (3) The Congress split into ‘Moderates’ and ‘Extremists’ after a violent clash at the Surat session in 1907. The extremists were led by Lokmanya Tilak, Lajpat Rai, and Sri Aurobindo; while, the moderates were led by Gopal Krishna Gokhale, Pherozeshah Mehta and Surendranath Banerjee. The divided Congress re-united at the Lucknow session of Congress in 1916.

    592. English education was introduced in India by

    (1) Curzon 
    (2) Macaulay
    (3) Dalhousie 
    (4) Bentick
    Answer:
    592. (2) Thomas Babington Macaulay is credited with the official introduction of English education in India. His “Minute Upon Indian Education,” published in 1835, called for the replacement of Persian by English as the official language, the use of English as the medium of instruction in all schools, and the training of English-speaking Indians as teachers. His views were endorsed and implemented by Lord Bentinck in the form of English Education Act 1835.

    593. Which Governor General was called as the ‘Father of Local SelfGovernment’ in India?

    (1) Lord Wellesley
    (2) Lord Canning
    (3) Lord William Bentinck
    (4) Lord Ripon
    Answer:
    593. (4) Lord Ripon is known as the ‘Father of Local Self Government’ in India. In his famous resolution on local self-government on May 18, 1882, Ripon recognised the twin considerations of local government: (i) administrative efficiency and (ii) political education. He moved the famous resolution,known as the Magna Carta of local self-government in India, to devolve financial and administrative powers to the institutions of local self-government. 

    594. What was the chief objective of the ‘Wahabi movement’?

    (1) Forge cordial relations with the British
    (2) Purify Islam
    (3) Improve the condition of women
    (4) Adopt rational education
    Answer:
    594. (2) The Wahabi movement primarily aimed at purging the faith of prevalent superstitions on the line prescribed by the Prophet. It was reformist movement within Islam that started in Arabia in the 18th century. In India, this movement took off in the early 19th century when Syed Ahmed of Rai Bareilly in Uttar Pradesh started it.

    595. Which of the following was published by Gandhiji during his stay in South Africa?

    (1) Young India
    (2) Indian Opinion
    (3) Nav Jivan
    (4) None of these
    Answer:
    595. (2) The Indian Opinion was a newspaper established by Indian leader Mahatma Gandhi during his stay in South Africa. The publication was an important tool for the political movement led by Gandhi and the National Indian Congress to fight racial discrimination and win civil rights for the Indian immigrant community in South Africa. It existed between 1903 and 1915.

    596. Who is referred to as ‘Frontier Gandhi’?

    (1) Sheikh Abdullah
    (2) Manilal Gandhi
    (3) Khan Abdul Gaffar Khan
    (4) Gopal Krishna Gokhale
    Answer:
    596. (3) Khan Abdul Ghaffar Khan, a Pashtun independence activist against the rule of the British Raj, was known as Frontier Gandhi. He hugely inspired the Pathans of the North-West Frontier to follow the Gandhian values of non-violence and non-possession.

    597. Who referred to Mahatma Gandhi as “Father of the Nation” for the first time?

    (1) Jawaharlal Nehru
    (2) Sardar Vallabh Bhai Patel
    (3) C. Rajgopalachari
    (4) Subhash Chandra Bose
    Answer:
    597. (4) It was Subhash Chandra Bose who used the term, ‘Father of the Nation,’ for Mahatma Gandhi, in a radio address from Singapore in 1944. Later, it was recognized by the Indian government. Father of the Nation is an honorific title given to a man considered the driving force behind the establishment of a nation. 

    598. Which title, given by the British Government to Mahatma Gandhi, was surrendered during the noncooperation movement?

    (1) Hind Kesari
    (2) Rai Bahadur
    (3) Rt. Honourable
    (4) Kaisar-i-Hind
    Answer:
    598. (4) Gandhi was awarded the Kaisar-i-Hind in 1915 by Lord Hardinge of Penshurst for his contribution to ambulance services in South Africa. He returned the medal in 1920 as part of the national campaign protesting the Jallianwala Bagh massacre and in support of the Khilafat Movement.

    599. What was the immediate cause of the Mutiny of 1857?

    (1) The discontentment of the soldiers
    (2) The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle
    (3) The social conditions of India
    (4) The introduction of railways and telegraphs
    Answer:
    599. (2) The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle is considered by historians as the immediate cause of the 1857 Revolt. It was believed that the cartridges that were standard issue with this rifle were greased with lard (pork fat) which was regarded as unclean by Muslims and tallow (cow fat) which angered the Hindus as cows were equal to a goddess to them. This insulted both Hindu and Muslim religious practices.

    600. Who introduced the “Doctrine of Lapse” to expand British territories in India?

    (1) Lord Hastings
    (2) Lord Wellesley
    (3) Lord William Bentinck
    (4) Lord Dalhousie
    Answer:
    600. (4) The doctrine of lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie, who was the Governor General for the East India Company in India between 1848 and 1856. This doctrine was based on the idea that in case a ruler of dependent state died childless, the right of ruling over the State reverted or ‘lapsed’ to the sovereign.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments