History GK Quiz-52

History GK Quiz-52

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    601. The Sharda Act is related to

    (1) Upliftment of scheduled tribes
    (2) Upliftment of minorities
    (3) Child Marriage
    (4) Empowerment of women
    Answer:
    601. (3) The Child Marriage Restraint Act 1929, passed on 28 September, 1929, is popularly known as the Sharda Act, after its sponsor Harbilas Sarda. It fixed the age of marriage for girls at 14 years and boys at 18 years which was later amended to 18 for girls and 21 for boys.

    602. Gandhiji’s ‘Satyagraha’ meant an attachment to the following two elements

    (1) Knowledge and religion
    (2) Truth and non-violence
    (3) Truth and chastity
    (4) Love of motherland and hate for colonial masters
    Answer:
    602. (2) To Gandhi, satyagraha meant attachment to truth, and, therefore, truth-force or love-force. It was a particular form of nonviolent resistance or civil resistance. It was critical to Gandhi’s understanding of and faith in non-violence and went far beyond mere “passive resistance”.

    603. Who was the founder of Arya Samaj?

    (1) Acharya Narendra Dev
    (2) Dayanand Saraswati
    (3) Raja Ram Mohan Roy
    (4) Acharya Vinoba Bhave
    Answer:
    603. (2) The Arya Samaj (Noble Society) was founded in Bombay by Swami Dayanand Saraswati on 7 April 1875. Arya Samaj is a Hindu reform movement that promotes values and practices based on the infallibility of the Vedas. Denouncing the idolatry and ritualistic worship prevalent in Hinduism at the time, the movement worked towards reviving Vedic ideologies.

    604. During whose Viceroyalty, the capital of India was shifted from Calcutta to Delhi?

    (1) Lord Canning
    (2) Lord Harding
    (3) Lord Lytton
    (4) Lord Clive
    Answer:
    604. (2) During the Delhi Durbar on 12 December 1911, George V, the then ruling Emperor of India, along with Queen Mary, announced that the capital of India would be shifted from Kolkata to Delhi. Charles Hardinge who was the viceroy of India during 1910-1916 oversaw the actual transfer of capital in 1912.

    605. The Working Committee of National Congress sanctioned the resolution named ‘Quit India’ at

    (1) Wardha 
    (2) Nagpur
    (3) Mumbai 
    (4) Delhi
    Answer:
    605. (1) The Congress Working Committee meeting at Wardha on 14 July 1942 passed a resolution demanding complete independence from the British government. The draft proposed massive civil disobedience if the British did not accede to the demands. This resolution is known as Wardha Resolution and more popularly as “Quit India Resolution.”

    606. Who coined the slogan “Inquilab Zindabad”?

    (1) Subash Chandra Bose
    (2) Balagangadhar Tilak
    (3) Bhagat Singh
    (4) Sukhdev
    Answer:
    606. (3) Inquilab Zindabad is an Urdu phrase which translates to “Long Live the Revolution!” The slogan was coined by Hasrat Mohani. Its first use by a revolutionary was in 1929 when Bhagat Singh shouted it after bombing the Central Assembly in Delhi.

    607. Who introduced Western education?

    (1) Raja Ram Mohan Roy
    (2) Lal Bahadur Shastri
    (3) Netaji Subhash Chandra Bose
    (4) Sardar Vallabhbhai Patel
    Answer:
    607. (1) Raja Ram Mohan Roy, the founder of the Brahmo Sabha in 1828, introduced western education in India. He protested against the East India Company’s decision to support vernacular education and insisted that English replace Sanskrit and Persian in India.He supported induction of scientific learning and worked hard to promote the western education in India. His efforts led to the establishment of Hindu College at Calcutta in 1817.

    608. The system of Budget was introduced in India during the Viceroyalty of

    (1) Canning 
    (2) Dalhousie
    (3) Ripon 
    (4) Elgin
    Answer:
    608. (1) The budget was first introduced in India on 7 April, 1860 during the viceroyalty of Lord Canning. The budget was presented by the East-India Company to the British Crown. James Wilson presented the budget in 1860.

    609. Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian independence ?

    (1) Maulana Abdul Kalam Azad
    (2) J. B. Kriplani
    (3) Jawahar Lal Nehru
    (4) Rajendra Prasad
    Answer:
    609. (2) J. B. Kripalani was an Indian politician, noted particularly for holding the presidency of the Indian National Congress during the transfer of power in 1947. Kripalani was a Gandhian socialist, environmentalist, mystic and independence activist.He was one of Gandhi’s most ardent disciples.

    610. Who gave the title ‘Nightingale of India’ to Sarojini Naidu ?

    (1) Jawaharlal Nehru
    (2) Rabindranath Tagore
    (3) Rajendra Prasad
    (4) Mahatma Gandhi
    Answer:
    610. (4) Mahatma Gandhi gave the title ‘Nightingale of India’ (Bharat Kokila) to Sarojini Naidu on account of the beautiful and rhythmic words of her poems that could be sung as well. Some of her notable poems include: The Golden Threshold, The Bird of Time, The Broken Wing, The Wizard Mask, etc.

    611. The Swadeshi Boycott Movement is related to

    (1) Partition of Bengal in 1947
    (2) Partition of Bengal in 1905
    (3) Non cooperation movement in 1921
    (4) Partition of Punjab in 1947
    Answer:
    611. (2) The Swadeshi Movement was officially proclaimed on August 7, 1905 at the Calcutta Town Hall against the partition of Bengal by the British. Boycott movement was also launched along with the Swadeshi movement. The movements included using goods produced in India and burning British-made goods.

    612. Mutiny of 1857 was described as the First Indian War of Independence by

    (1) Bal Gangadhar Tilak
    (2) Subhash Chandra Bose
    (3) Bhagat Singh
    (4) V. D. Savarkar
    Answer:
    612. (4) It was V D Savarkar, who, in his book The Indian War of Independence, described the revolt as the first Indian war of independence. This contrasted with British historians who described the revolt more as sepoy mutiny and rebellion rather than an war of independence.

    613. “Abhinav Bharat” was founded in 1904 as a secret society of revolutionaries by :

    (1) Damodar Chapekar
    (2) V. D. Savarkar
    (3) Praffula Chaki
    (4) Khudiram Bose
    Answer:
    613. (2) Abhinav Bharat Society (Young India Society) was a secret society founded by Vinayak Damodar Savarkar and his brother Ganesh Damodar Savarkar in 1903. Initially founded at Nasik as Mitra Mela when Vinayak Savarkar was still a student Fergusson College at Pune, the society extended to various parts of India and London. It carried out a few assassinations of British officials, after which the Savarkar brothers were convicted and imprisoned.

    614. Who propounded the “Doctrine of Passive Resistance”?

    (1) Balgangadhar Tilak
    (2) Aurobindo Ghosh
    (3) Lala Lajpat Rai
    (4) Bipin Chandra Pal
    Answer:
    614. (2) The Doctrine of Passive Resistance was propounded by Aurobindo Ghosh in a series of articles that were published in the journal Bande Mataram in April 1907. As a political leader and writer Aurobindo made an intense and passionate appeal of passive resistance, or, as it could be more comprehensively termed, defensive resistance. He was against the Moderates’ theory of “politics of petition” and advocated the more radical policy of boycott.

    615. The first Muslim to be elected President of ‘Indian National Congress’ was?

    (1) Maulana Azad
    (2) Mohammed Ali
    (3) Badruddin Tyabji
    (4) Shah Waliullah
    Answer:
    615. (3) Badruddin Tyabji served as the first Muslim President of the Indian National Congress. He became the Congress President at its Madras session in 1887. One of the prominent leaders of the Congress in its earliest phase, he, along with Pherozshah Mehta, Kashinath Trimbak Telang and others, had formed the Bombay Presidency Association in 1885.

    616. Gandhiji’s first Satyagraha in India was held at __________

    (1) Champaran 
    (2) Ahmedabad
    (3) Kheda 
    (4) Allahabad
    Answer:
    616. (1) The Champaran Satyagraha of 1917 was Mahatma Gandhi’s first Satyagraha in India. Gandhi took up the cause of hapless indigo peasants under the ‘Tinkathia system’ and waged satyagraha against the European indigo planters. Champaran Satyagraha was the first to be started, but the word Satyagraha was used for the first time in Anti Rowlatt Act agitation.

    617. Who was the founder of the Indian Reform Association in 1870?

    (1) Debendranath Tagore
    (2) Keshub Chandra Sen
    (3) Rammohan Roy
    (4) Dayanand Saraswati
    Answer:
    617. (2) The Indian Reform Association was formed on 29 October 1870 with Keshub Chandra Sen as President. It represented the secular side of the Brahmo Samaj and included many who did not belong to the Brahmo Samaj. It was formed to promote “the social and moral reformation of the natives of India.”

    618. Who was the founder of the Theosophical society of India?

    (1) Annie Besant
    (2) Womesh Chandra Bannerjee
    (3) Ram Prasad Bismil
    (4) Subhash Chandra Bose
    Answer:
    618. (1) The Theosophical Society was first founded by a Russian lady, Madam H.P. Blavatsky and a former English army officer, Colonel H. S. Olcott in the United States of America in 1875. Under their inspiration, the Theosophical Society of India came into being at Adyar in Madras in 1886. Mrs. Annie Besant joined the society in 1889 and it infused new vigor and strength to it.

    619. Who was the first Indian to be elected as the leader of the Communist International?

    (1) Jawaharlal Nehru
    (2) P.C. Joshi
    (3) Sardar Vallabhai Patel
    (4) M.N Roy
    Answer:
    619. (4) M. N. Roy was a communist leader who was elected a full member of the Communist International in 1924, becoming the first Indian to achieve this honour. He was in charge of organizing the communist movement in Asia, including China. Roy also attempted to develop the revolutionary movement in India.

    620. The ‘Cabinet Mission’ of 1946 was led by

    (1) Lord Linlithgow
    (2) Lord Mountbatten
    (3) Sir Pethic Lawrence
    (4) Sir Mountford
    Answer:
    620. (3) The Cabinet Mission that came to India on 24 March, 1946 was led by Sir Pethick Lawrence, Secretary of State for India. It also consisted of Sir Stafford Cripps, President of the Board of Trade and Alexander, the First Lord of the Admiralty. It was formulated at the initiative of Clement Attlee, the Prime Minister of the United Kingdom.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments