History GK Quiz-53

History GK Quiz-53

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    621. What did Gandhiji meant by ‘Sarvodaya’?

    (1) Non-violence
    (2) Upliftment of untouchables or dalits
    (3) The birth of a new society based on ethical values
    (4) Satyagraha
    Answer:
    621. (3) Sarvodaya is a Sanskrit term meaning ‘universal uplift’ or ‘progress of all’. The term was used by Gandhi as the title of his 1908 translation of John Ruskin’s tract on political economy, Unto This Last, and Gandhi came to use the term for the ideal of his own political philosophy. In the Gandhian philosophy, Sarvodaya is the true panacea for all types of social or political problems experienced by Indian society. It represents the ideal social orderby bringing about a countrywide decentralization of both political and economic powers and providing opportunity for the allround development of the individual and the society. In short. Sarvodaya envisaged a new humanistic, simple, non-violent and decentralized socialist society with man at its centre.

    622. Which of the following was not actively engaged in social and religious reforms in India ?

    (1) Raja Ram Mohan Roy
    (2) Pandit Iswar Chandra Vidyasagar
    (3) Jotiba Phule
    (4) Bharatendu Harishchandra
    Answer:
    622. (4) Bharatendu Harishchandra was one of the greatest Hindi writers of modern India who is known as the father of modern Hindi literature as well as Hindi theatre. He was recognised poet, he was a trendsetter in Hindi prose-writing.

    623. British achieved political power in India after which of the following ?

    (1) Battle of Plassey
    (2) Battle of Panipat
    (3) Battle of Buxar
    (4) Battle of Wandiwash
    Answer:
    623. (1) After the Battle of Plassey in 1757, the British achieved political power in India. It marked a decisive victory of the British East India Company over the Nawab of Bengal and his French allies. The battle consolidated the Company's presence in Bengal, which later expanded to cover much of India over the next hundred years.

    624. Which Governor General decided to make English as the medium of instruction in India?

    (1) Lord Wellesley
    (2) Lord Hardinge
    (3) Lord Dalhousie
    (4) Lord William Bentinck
    Answer:
    624. (4) Lord William Bentinck introduced English as the medium of instruction in India in 1835. Acting on the recommendations of Macaulay’s “Minute Upon Indian Education”, he decided that the government would give support only to institutions of higher education that used English as the medium of instruction. He was supported by Raja Rammohun Roy in this endeavor.

    625. What was ‘Komagata Maru’?

    (1) An army unit
    (2) A harbour
    (3) A ship
    (4) An industrial township
    Answer:
    625. (3) Komagata Maru was a Japanese ship that travelled from Hong Kong to Vancouver in 1914, carrying economic migrants who did not like their living conditions back in India. However, a majority of the passengers were not allowed to disembark in Canada, and the ship was forced to return to India.

    626. Who was the reformer of oppressed and backward classes?

    (1) Dayanand Saraswati
    (2) Raja Ram Mohan Roy
    (3) Dr. B.R. Ambedkar
    (4) Mahatma Gandhi
    Answer:
    626. (3) B. R. Ambedkar campaigned against social discrimination against Untouchables (Dalits) and other oppressed classes. He injected a degree of self-respect to the backward communities and brought them into the national movement. He expounded the importance of a social reform that would abolish caste discrimination and the concept of untouchability in India and joined hands with Gandhi in the Harijan movement, which protested against the social injustices faced by people belonging to backward castes in India.

    627. What was the Wood’s Despatch about ?

    (1) Industry 
    (2) Army
    (3) Education 
    (4) Agriculture
    Answer:
    627. (3) Wood’s Despatch was a scheme of education that was proposed by Sir Charles Wood, the President of the Board of Control of the East India Company, in 1854. It repudiated the “downward filtration theory” and emphasized on the education of the masses and announced the duty and responsibility of the Government to provide education for the people of India. It is known as the Magna Carta of English Education in India.


    628. Khilafat Movement was connected with which of the following?

    (1) Turkey 
    (2) Egypt
    (3) Saudi Arabia 
    (4) Iran
    Answer:
    628. (1) The Khilafat movement was an agitation by Indian Muslims, allied with Indian nationalists, to pressure the British government to preserve the authority of the Ottoman Sultan of Turkey as Caliph of Islam after World War I. The movement occurred simultaneously with the Non-cooperation movement and was focused on increasing Hindu Muslim unity.

    629. Who was known as the ‘Father of Indian Renaissance’ ?

    (1) Vivekananda
    (2) Bal Gangadhar Tilak
    (3) Raja Ram Mohan Roy
    (4) Surendranath Banerjee
    Answer:
    629. (3) Raja Ram Mohan Roy is regarded as the “Father of the Indian Renaissance”. His efforts to protect Hinduism and Indian rights and his closeness with the British government earned him the title. He was the creator of the mental climate which contributed to the birth of Indian renaissance and was the pioneer of religious and social reforms.

    630. In which of its sessions did the Indian National Congress declare ‘Purna Swaraj’ as its specific goal?

    (1) Lahore Session, 1929
    (2) Tripuri Session, 1939
    (3) Surat Session, 1905
    (4) Special Session in Calcutta, 1920
    Answer:
    630. (1) The Lahore session of the Congress passed a resolution declaring Poorna Swaraj to be its objective on 31 December 1929. It established the goal of the Congress as Purna Swaraj, or complete independence, rather than limited autonomy or dominion status.

    631. Motilal Nehru and C.R. Das were the founders of a party known as the :

    (1) Gadar Party
    (2) Forward Bloc
    (3) Swarajya Party
    (4) Socialist Congress
    Answer:
    631. (3) The Swaraj Party or Swarajaya Party was established by Motilal Nehru and C.R. Das in January 1923 after the Gaya annual conference in December 1922 of the National Congress, that sought greater selfgovernment and political freedom for the Indian people from the British Raj. It was inspired by the concept of Swaraj.

    632. Which of the following princely states did not accede to the Indian Union after independence?

    (1) Hyderabad 
    (2) Junagarh
    (3) Kashmir 
    (4) Jodhpur
    Answer:
    632. (1) In the independence and partition of British India of 1947, the 552 princely states were given a choice to either join the new Dominion of India or the newly formed state of Pakistan. The Nawab of Junagadh, Muhammad Mahabat Khanji III,acceded to the Dominion of Pakistan on 15 September 1947. A plebiscite was conducted in February 1948, which went almost unanimously in favour of accession to India. Hyderabad was the last princely state to acceded to the Indian Union. Its Nizam Osman Ali Khan, Asif Jah VII, refused to accede and instead declared independence. India had to conduct a military operation on 13 September 1948, called Operation Polo, to annex Hyderabad in what was termed a "police action."

    633. Who was the first Indian Governor General of Independent India?

    (1) Rajendra Prasad
    (2) C. Rajagopalachari
    (3) A. Kriplani
    (4) Lord Mountbatten
    Answer:
    633. (2) C. Rajagopalachari was the first Indian and last Governor General of Independent India. He served as Governor-General of India from June 1948 until 26 January 1950. He was not only the last Governor General of India, but the only Indian national ever to hold the office.

    634. Which of the following was not advocated by Mahatma Gandhi?

    (1) Prohibition
    (2) Heavy Industries
    (3) Village Panchayat
    (4) Dignity of Labour
    Answer:
    634. (2) Gandhi believed that India lives in villages and that development of the villages will mean development of India as a whole. He was against the heavy industry city centric model of development that paid lip service to rural development leading to massive rural to urban migration. Gandhi rather believed in the overall development of the village economy as a whole.

    635. One of the following was not associated with the Gadar party?

    (1) Lala Hardayal
    (2) Baba Gurdit Singh
    (3) Mohammad Barkatullah
    (4) Sohan Singh Bhakna
    Answer:
    635. (2) In 1913, Pacific Coast Hindustan Association was founded by Lala Hardayal with Sohan Singh Bhakna as its president, which was called Ghadar Party., Sohan Singh Bhakna, Kartar Singh Sarabha, Abdul Hafiz Mohamed Barakatullah and Rashbehari Bose were some of its key leaders. Baba Gurdit Singh was the central figure in the Komagata Maru incident of 1914.

    636. Who was the first Indian to be elected as a Member of the British House of Commons?

    (1) Jayaprakash Narayan
    (2) Dada Bhai Naoroji
    (3) Ram Manohar Lohia
    (4) Sarojini Naidu
    Answer:
    636. (2) Dadabhai Naoroji was elected to the British House of Commons from the Finsbury Central Constituency in the elections of 1892. He was, thus, the first Indian and Asian to be elected as a Member of the British House of Commons. He was earlier unsuccessful in the 1885 elections from Holborn constituency.

    637. What was Kuomintang ?

    (1) A nationalist party in Japan
    (2) A fascist party in Japan
    (3) A terrorist organisation in China
    (4) A nationalist party in China
    Answer:
    637. (4) The Kuomintang (KMT), often translated as the Nationalist Party of China or Chinese Nationalist Party, is a major political party in the Republic of China (ROC). It is currently the second-largest in the country. The KMT traces its ideological and organizational roots to the work of Sun Yat-sen, a proponent of Chinese nationalism and democracy. He was one of the major advocates of the overthrow of the Qing Dynasty and the establishment of a republic.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments