History GK Quiz-58

History GK Quiz-58

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    81. The French East India Company was founded in

    (1) 1600 
    (2) 1620
    (3) 1664 
    (4) 1604
    Answer:
    81. (3) The French East India Company was a commercial enterprise, founded in 1664 to compete with the British and Dutch East India companies in the East Indies. Planned by Jean-Baptiste Colbert, it was chartered by King Louis XIV for the purpose of trading in the Eastern Hemisphere.

    82. What was the name of the Hall of Worship constructed by Akbar?

    (1) Diwan-e-Khas
    (2) Diwan-e-Aam
    (3) Ibadat Khana
    (4) Buland Darwaza
    Answer:
    82. (3) The Ibadat Khana was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal Emperor Akbar at his palace in Fatehpur Sikri to gather religious leaders of many faiths in discussion. He built it originally as a debating house open only to Sunni Muslims, but following a series of petty squabbles which turned ugly, Akbar encouraged Hindus, Roman Catholics and even atheists to participate. Religious leaders and philosophers from around this diverse empire, as well as those passing through, were invited to Akbar's Thursday evening discussions.

    83. Krishna Deva Raya was a contemporary of

    (1) Shershah 
    (2) Humayun
    (3) Babur 
    (4) Akbar
    Answer:
    83. (3) Krishna Deva Raya was an Emperor of the Vijayanagara Empire who reigned from 1509–1529 CE. The time period of Babur’s reign in India was from 1526 to 1530.

    84. The first muslim women who ruled Northern India was

    (1) Razia Sultana
    (2) Mumtaz
    (3) Nurjahan
    (4) None of the above
    Answer:
    84. (1) Razia Sultana was the Sultana of Delhi in India from 1236 to May 1240. She succeeded her father Shams-ud-din Iltutmish to the Sultanate of Delhi in 1236. Iltutmish became the first sultan to appoint a woman as his successor when he designated his daughter Razia as his heir apparent. Razia was the first and last women ruler of Delhi Sultanate.

    85. The Sikh military sect ‘the Khalsa’ was introduced by—

    (1) Har Rai
    (2) Harkishan
    (3) Gobind Singh
    (4) Tegh Bahadur
    Answer:
    85. (3) Khalsa is the collective body of Singhs and Kaurs represented by the five beloved-ones and is the final temporal Guru/leader of the Sikhs. It was inaugurated on March 30, 1699, by Guru Gobind Singh, the tenth Sikh Guru. The Khalsa is responsible for all executive, military and civil authority.

    86. Shivaji ceded the forts to the Mughals by the treaty of—

    (1) Chittor 
    (2) Pune
    (3) Purandar 
    (4) Torna
    Answer:
    86. (3) The Treaty of Purandar was signed on June 11, 1665, between the Rajput ruler Jai Singh-I, who was commander of the Mughal Empire, and Maratha Chhatrapati Shivaji Maharaj. According to this treaty, Shivaji kept twelve forts, along with an area worth an income of one lakh hun, while rest of his forts were ceded to the Mughals. Along with these requirements, Shivaji agreed to visit Agra to meet Aurangzeb for further political talks.

    87. The first Sultan of Delhi, who attempted the conquest of South India was

    (1) Qutb-ud-din Mubarak
    (2) Nasir-ud-din Khusrav Shah
    (3) Ala-ud-din Khilji
    (4) Jala-ud-din Firoz
    Answer:
    87. (3) Ala-ud-din Khilji launched several expeditions against the Deccan states. His expeditions were carried out by his able commander Malik Kafur who first won Devagiri and Baglana, followed by Warangal, Dwar Samudra, Mabar and Madurai in the first two decades of the 14th century. But, within a decade after the death of Alaudin Khalji several south Indian rulers like Prolaya Vema Reddy of the Reddy dynasty, Musunuri Kaapaaneedu and Hakka and Bukka of the Vijayanagara Empire liberated whole south India from the Delhi Sultanate. Additionally the Bahmani Sultanate also gained its independence in the Deccan in the 14th century.

    88. Who was the Guru of Kabir?

    (1) Ramanuja
    (2) Ramananda
    (3) Vallabhacharya
    (4) Namadeva
    Answer:
    88. (2) The early spiritual training of Kabir came from Ramananda, who became his guru when Kabir was still a child. There are various versions of how Ramananda came to accept Kabir as his disciple. What all the versions agree is that Kabir tricked Ramananda into giving him a mantra for meditation, which forced him to accept Kabir as his disciple.

    89. The reputed musician duo, Tansen and Baiju Bawra, flourished during the reign of—

    (1) Jahangir
    (2) Bahadur Shah Zafar
    (3) Akbar
    (4) Shah Jahan
    Answer:
    89. (3) Tansen was among the Navaratnas (nine jewels) at the court of the Mughal Emperor Akbar. Like Tansen, the musician at the court of Mughal Emperor Akbar, Bawra was a disciple of Swami Haridas (1512– 1607). He was the court musician of Raja Mansingh of Gwalior.

    90. The first Bhakti Movement was organised by

    (1) Nanak 
    (2) Meera
    (3) Ramdas
    (4) Ramanujacharya
    Answer:
    90. (4) The Bhakti movement originated in ancient Tamil Nadu and began to spread to the north during the late medieval ages when north India was under Islamic rule. Ramanujacharya (1017-1137) was the earliest exponent of the Bhakti movement and Vishistadvaita philosophy. He provided a philosophical movement to the movement.

    91. The Mir Bakshi of the Mughal Emperors was the head of

    (1) Intelligence
    (2) Foreign affairs
    (3) Army organisation
    (4) Finance
    Answer:
    91. (3) During the Mughal rule, the Mir Bakshi Headed military department, nobility, information and intelligence agencies. In provincial administration, the Bakshi was the head of military department. Diwan used to be responsible for all income and expenditure and had control over Khalisa and Jagir land.

    92. Which among the following was the capital of Shivaji?

    (1) Poona 
    (2) Raigarh
    (3) Singhgarh 
    (4) Panhala
    Answer:
    92. (2) Shivaji created an independent Maratha kingdom with Raigarh as its capital, and was crowned chhatrapati ("paramount sovereign") of the Marathas in 1674. Raigarh is a hill fortress situated in the modern day near Mahad, Raigarh district of Maharashtra. It is located in the Sahyadri mountain range.

    93. Which Sultan of Delhi established an employment bureau, a charity bureau and a charitable hospital?

    (1) Firoz Tughlaq
    (2) Mohammad Tughlaq
    (3) Alauddin Khilji
    (4) Balban
    Answer:
    93. (1) Firuz Shah Tughlaq instituted economic policies to increase material welfare of his people. Many rest houses (sarai), gardens and tombs were built. A number of Madrasas were opened to encourage literacy. He set up hospitals for the free treatment of the poor and encouraged physicians in the development of Unani medicine. He provided money for the marriage of girls belonging to poor families.

    94. The Chalukyas established their empire in

    (1) The Far South 
    (2) Malwa
    (3) The Deccan 
    (4) Gujarat
    Answer:
    94. (3) The Chalukya dynasty was an Indian royal dynasty that ruled large parts of southern and central India between the 6th and the 12th centuries. During this period, they ruled as three related yet individual dynasties: "Badami Chalukyas", ruled from Vatapi (modern Badami) from the middle of the 6th century; Eastern Chalukyas, who ruled from Vengi until about the 11th century; and the Western Chalukyas who ruled from Kalyani until the end of the 12th century.

    95. During Akbar’s reign the Mahabharat was translated into Persian and is known as

    (1) Iqbal Namah
    (2) Razm Namah
    (3) Akbar Namah
    (4) Sakinat-ul-Auliya
    Answer:
    95. (2) Razmnama is an abridged translation of the Mahabharata written in Persian at the behest of the
    Mughal Emperor Akbar and dates to around 1598–99. Razmnama is noted for it elaborate and exquisite illustrations. 

    96. Who among the following Tomar rulers, is credited with founding the city of Delhi?

    (1) Anangapal 
    (2) Vajrata
    (3) Rudrane 
    (4) Devraja
    Answer:
    96. (1) Anangpal Tomar was a Chandravanshi Rajput, a descendant of Samrat Parikshit of Mahabharat fame. He was the first ruler to make ancient Indraprastha, modern day - Delhi his capital. Anang Pal founded the city of Lal Kot in AD 736. The Chauhans conquered Lal Kot in 1180 and renamed it Qila Rai Pithora.

    97. Who among the following Mughal emperors, brought about the fall of Sayyid Brothers?

    (1) Bahadur Shah I
    (2) Rafi-ud-daulah
    (3) Shah Jahan II
    (4) Muhammad Shah
    Answer:
    97. (4) The term Sayyid Brothers refers to Syed Hassan Ali Khan Barha and Syed Hussain Ali Khan Barha who were powerful Army generals of the Mughal Empire during the early 18th century. They became highly influential in the Mughal Court after Aurangzeb's death. Muhammad Shah ascended the throne at the age of seventeen with Sayyid Brothers as his regents from 1719 to 1722. In order to take back control of his rule, Muhammad Shah got the Brothers killed with the help of Nizam-ul-Mulk; Hussain Ali Khan was murdered at Fatehpur Sikri in 1722, and Syed Hassan Ali Khan Barha was poisoned to death in 1724.

    98. Where is the Bada Imambara located?

    (1) Agra 
    (2) Lucknow
    (3) Patna 
    (4) Allahabad
    Answer:
    98. (2) Bara Imambara is an imambara complex in Lucknow, India, built by Asaf-ud-Daulah, Nawab of Lucknow, in 1784. It is also called the Asafi Imambara. Bara means big, and an imambara is a shrine built by Shia Muslims for the purpose of Azadari.

    99. Who among the following was the last Mughal emperor?

    (1) Alamgir II
    (2) Shah Alam II
    (3) Bahadur Shah II
    (4) Akbar II
    Answer:
    99. (3) Bahadur Shah II was the last Mughal emperor. Due to his participation in the 1857 Revolt, he was exiled to Rangoon, Burma in 1858. His departure as Emperor marked the end of more than three centuries of Mughal rule in India. He died in exile on 7 November, 1862 in Rangoon.

    100. The Inam land was one which was assigned to

    (1) scholars and religious persons
    (2) Mansabdars
    (3) hereditary revenue collectors
    (4) nobles
    Answer:
    100. (1) An inam is a gift of land or land revenue. It was given to scholars and religious persons as recognition of their invaluable contributions to the state and society. The title of inamdar was bestowed upon to the person who received in grant or as gift (Inam) the lands for the extraordinary service rendered to the ruler or the country or the kingdom.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments