History GK Quiz-60

History GK Quiz-60

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    121. The capital of the Bahamani Kings was

    (1) Gulbarga 
    (2) Bijapur
    (3) Belgaum 
    (4) Raichur
    Answer:
    121. (1) The city of Gulbarga was founded by the Bahmani Sultans in the 14th century as their capital. It remained the capital of the Bahamani Saltanate from 1347 to 1425 when Bidar was made the capital. Bidar continued as the capital till 1527.

    122. Under the administration of Shivaji, “Peshwa” was referred to as

    (1) Minister of Religious Affairs
    (2) Minister of Defence
    (3) Chief Minister
    (4) Minister of Justice
    Answer:
    122. (3) A Peshwa is the titular equivalent of a modern Prime Minister. Emperor Shivaji created the Peshwa designation in order to more effectively delegate administrative duties during the growth of the Maratha Empire.

    123. The first battle of Tarain took place between ?

    (1) Alauddin khilji and Prithviraj Chauhan
    (2) Mohammad Ghori and Prithviraj Chauhan
    (3) Mahmud Ghazni and Prithviraj Chauhan
    (4) Mohammad Shah and Prithviraj Chauhan
    Answer:
    123. (2) The Battles of Tarain were fought in 1191 and 1192 between a Turkic Ghurid raiding force led by Sultan Shahabuddin Muhammad Ghauri and a Rajput army led by Prithviraj Chauhan. In the first of
    the two battles, Muhammad Ghauri was defeated, but left to flee by the Chauhan king.

    124. Which Khilji ruler killed his father-in law to ascend the throne of Delhi ?

    (1) Qutb-ud-din Aibak
    (2) Jalal-ud- din khilji
    (3) Ghiyas - ud-din
    (4) Ala-ud-din Khilji
    Answer:
    124. (4) Jalal-ud-din Khalji was the first Khalji ruler of the Delhi Sultanate. He was killed by his cruel nephew and son-in-law Ala-ud-din Khilji when he arrived to dinner with him.

    125. The city of Dhillika (Delhi) was founded by

    (1) Chauhans 
    (2) Tomars
    (3) Pawars 
    (4) Pratiharas
    Answer:
    125. (2) Dhilika is the ancient name for the city of Delhi. It was believed to be the capital of Pandavas and later Dhilli was founded by Tomars in AD 736.

    126. Who wrote “Ain-i-Akbari” the great historical work?

    (1) Abul Fazl 
    (2) Amir Khusrau
    (3) Firoz Shah 
    (4) Abdul Rashid
    Answer:
    126. (1) The Ain-i-Akbari or the "Constitution of Akbar", is a 16th century, detailed document recording the administration of emperor Akbar's empire, written by his vizier, Abu'l-Fazl ibn Mubarak. It makes the Volume III and the final part of the much larger document, the Akbarnama, the Book of Akbar, also by Abul Fazl, and it itself is in three volumes.

    127. The guerilla warfare was pioneered by

    (1) Aurangzeb 
    (2) Akbar
    (3) Shivaji 
    (4) Balaji Rao
    Answer:
    127. (3) One of the earliest examples of guerrilla warfare, is Shivaji, the Maratha king. He fought several battles in which he used guerrilla tactics to overcome superior forces. He innovated rules of military engagement, pioneering the "Shiva sutra" or ganimi kava (guerrilla tactics), which leveraged strategic factors like geography, speed, surprise and focused pinpoint attacks to defeat his larger and more powerful enemies.

    128. “Quwwat-ul-Islam” Mosque was built by

    (1) Qutub-ud-din Aibak
    (2) Alauddin Khilji
    (3) Iltutmish
    (4) Mohammad Adilshah
    Answer:
    128. (1) Quwwat-ul-Islam mosque (Might of Islam) (also known as the Qutub Mosque or the Great Mosque of Delhi) was built by Qutb-ud-din Aibak, founder of the Mamluk or Slave dynasty. It was the first mosque built in Delhi after the Islamic conquest of India and the oldest surviving example of Ghurids architecture in Indian subcontinent.

    129. Krishnadevaraya main-tained freindly relations with the

    (1) French 
    (2) British
    (3) Portuguese 
    (4) Dutch
    Answer:
    129. (3) Krishna Deva Raya established friendly relations with the Portuguese, who set up the Portuguese Dominion of India in Goa in 1510. The Emperor obtained guns and Arabian horses from the Portuguese merchants. He also utilized Portuguese expertise in improving water supply to Vijayanagara City.

    130. The second Battle of Panipat was fought between

    (1) Akbar and Hemu
    (2) Rajputs and Mughals
    (3) Babur and Ibrahim Lodi
    (4) Sikander and Adilshah
    Answer:
    130. (1) The Second Battle of Panipat was fought between the forces of Samrat Hem Chandra Vikramaditya, popularly called Hemu, the Hindu king who was ruling North India from Delhi, and the army of Akbar, on November 5, 1556. It was a decisive victory for Akbar's generals Khan Zaman I and Bairam Khan.

    131. The Sufi saint who maintained that devotional music was one way of moving closer to God was

    (1) Muin-ud-din-Chisti
    (2) Baba Farid
    (3) Saiyid Muhammed
    (4) Shah Alam Bukhari
    Answer:
    131. (2) Farid-ud’din Mas’ud (1175-1265 AD), better known as Sheikh Farid, or Baba Farid, is one of the most revered and distinguished of medieval Sufi Mystics. He found music as a way of reaching God. Baba Farid’s mystic songs were intended to break the strain of his emotions, to quicken his emotional response, and to attune his heart to the infinite and the eternal. Sometimes he would himself recite couplets and supply fuel to his burning emotions.

    132. The Sikh Guru who wrote “Zafar Namah” in Persian was

    (1) Guru Har Rai
    (2) Guru Har Krishan
    (3) Guru Gobind Singh
    (4) Guru Tegbahadur
    Answer:
    132. (3) Known as the Letter of Victory, Zafarnama was written in Persian by Guru Gobind Singh as a letter of defiance and delivered to the Mughal Emperor Aurangzeb in 1707. It was composed by Guru Gobind Singh in one of the darkest times for the Sikhs. Guru Gobind Singh had lost his four sons, while most of the Sikhs had either been scattered or killed on the battlefield.. The letter praises God and then outlines the bloody battle of Chamkaur and the treachery of Aurangzeb and the Mughals who broke their oath not to attack the Sikhs.

    133. Which of the following was built by Akbar to commemorate his conquest of Khandesh in Gujarat?

    (1) Bada Imambara
    (2) Buland Darwaza
    (3) Jama Masjid
    (4) Siddi Bashir
    Answer:
    133. (2) Buland Darwaza, meaning 'high' or 'great' gate in Persian, is located in Fatehpur Sikri near Agra, India. It is also known as the "Gate of Magnificence." Akbar built the Buland Darwaza to commemorate his victory over Gujarat.

    134. The Delhi Sultan who fell to his death while playing polo was

    (1) Qutbuddin Aibak
    (2) Alauddin Khilji
    (3) Feroz Shah Tughlaq
    (4) Ghiasuddin Tughlaq
    Answer:
    134. (1) Qutb-ud-din Aibak was the first Sultan of Delhi and founder of the Ghulam dynasty (Mamluk Sultanate) of India. He ruled for only four years, from 1206 to 1210 AD. He died while playing polo in Lahore. 

    135. Who was the founder of the city of Agra ?

    (1) Firoz Tughlaq
    (2) Mohammed-bin-Tughlaq
    (3) Alauddin Khilji
    (4) Sikandar Lodi
    Answer:
    135. (4) It is generally accepted that Sultan Sikandar Lodi, the Ruler of the Delhi Sultanate founded Agra in the year 1504. He moved his capital from Delhi to Agra in 1506. After the Sultan's death the city passed on to his son Sultan Ibrahim Lodi who remained in power there for nine more years, finally being defeated at the Battle of Panipat in 1526.

    136. The Bhakti cult spread in Maharashtra with the teaching of

    (1) Sant Tukaram
    (2) Sant Jnanesvar
    (3) Samarth Guru Ramdas
    (4) Chaitanya Mahaprabhu
    Answer:
    136. (2) Saint Jnaneshwar was a 13th century Maharashtrian Hindu saint, poet, philosopher and yogi of the Nath tradition whose works Bhavartha Deepika (a commentary on Bhagavad Gita, popularly known as "Dnyaneshwari"), and Amrutanubhav are considered to be milestones in Marathi literature. He strongly advocated devotion guided by knowledge.

    137. The remains of the Great Vijayanagar Empire can be found in

    (1) Bijapur 
    (2) Golconda
    (3) Hampi 
    (4) Baroda
    Answer:
    137. (3) Hampi is located within the ruins of Vijayanagara, the former capital of the Vijayanagara Empire. Predating the city of Vijayanagara, it continues to be an important religious centre, housing the Virupaksha Temple, as well as several other monuments belonging to the old city. The ruins are a UNESCO World Heritage Site, listed as the Group of Monuments at Hampi.

    138. The Sikh Guru who wrote Guru Nanak’s biography was

    (1) Guru Angad Dev
    (2) Guru Amardas
    (3) Guru Ramdas
    (4) Guru Arjun Dev
    Answer:
    138. (1) The second Sikh Guru, Guru Angad invented and introduced the Gurmukhi (written form of Punjabi) script and made it known to all Sikhs. He collected the facts about Guru Nanak Sahib's life from Bhai Bala ji and wrote the first biography of Guru Nanak Sahib. He also wrote 63 Saloks (stanzas), these were included in Guru Granth Sahib.

    139. Where is Gol Gumbaz, the largest dome in the world, situated?

    (1) Damascus 
    (2) Istanbul
    (3) Cairo 
    (4) Bijapur
    Answer:
    139. (4) Gol Gumbaz s the mausoleum of Mohammed Adil Shah, Sultan of Bijapur. The tomb, located in Bijapur, Karnataka in India, was completed in 1656 by the architect Yaqut of Dabul. Although "impressively simple in design", it is the "structural triumph of Deccan architecture".

    140. To take care of the conquered lands, Mohmmad Ghori left behind his trusted General

    (1) Nasiruddin
    (2) Iltutmish
    (3) Qutbuddin Aibak
    (4) Malik Kafur
    Answer:
    140. (3) After the Second Battle of Tarain and the foundation of Muslim rule in India, Muhammad Ghori returned west to Ghazni to deal with the threat to his western frontiers from the unrest in Iran, but he appointed Qutb-ud-din Aybak as his regional governor for northern India. His armies, mostly under Turkic generals, continued to advance through northern India, raiding as far east as Bengal. Aibak ransacked Ayodhya temples in 1193, followed by his conquest of Delhi.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments