History GK Quiz-61

History GK Quiz-61

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    141. The famous city of Bhopal was founded by the Rajput ruler

    (1) Prithviraj Chauhan
    (2) Dharmapala
    (3) Raja Bhoja
    (4) Jaichand
    Answer:
    141. (3) According to folklore, Bhopal is said to have been founded by the king Bhoja of the Paramara dynasty (1000–1055 CE), who ruled from his capital at Dhar. This theory states that Bhopal was originally known as Bhojpal after the king and the dam ("pal") constructed by him. No available archaeological evidence, inscriptions or historical texts support the claim about an earlier settlement founded by Bhoja at the same place, although a temple complex constructed by him exists at Bhojpur, which is located 28 km from Bhopal.

    142. Chand Bibi the famous Muslim ruler belonged to which kingdom?

    (1) Bijapur 
    (2) Golconda
    (3) Ahmednagar 
    (4) Berar
    Answer:
    142. (3) Chand Bibi, also known as Chand Khatun or Chand Sultana, was an Indian Muslim woman warrior. She acted as the Regent of Bijapur and Regent of Ahmednagar. Chand Bibi is best known for defending Ahmednagar against the Mughal forces of Emperor Akbar.

    143. ‘Prithvirajraso’ was written by

    (1) Bhavabhuti 
    (2) Jaideva
    (3) Chand Bardai
    (4) Banabhatta
    Answer:
    143. (3) The Prithviraj Raso is an epic poem composed by court poet, Chand Bardai, on the life of Prithviraj III, a Chauhan king who ruled Ajmer and Delhi between 1165 and 1192. Chand Bardai claimed to be contemporary of Prithviraj Chauhan.

    144. The court language of the Delhi Sultanate was

    (1) Urdu 
    (2) Persian
    (3) Hindi 
    (4) Arabic
    Answer:
    144. (2) During the Delhi Sultanate, the rise of Persian speaking people to the throne naturally resulted in the spread of the Persian language in India. It was the official language and soon literary works in the language began to appear. Amir Khusrav was a noted writer of the period, who was one of the first writers to write Persian literature about events concerning India.

    145. Razia Sultan, the first woman to sit on the throne of Delhi, was the daughter of Sultan

    (1) Mohammed Ghori
    (2) Mohammed of Ghazni
    (3) Iltutmish
    (4) Alauddin Khilji
    Answer:
    145. (3) In 1236 Iltutmish, on his death-bed, nominated his daughter Raziya as his heiress. But the nobles of the court were too proud to bow their heads before a woman, and disregarding the deceased Sultan's wishes, raised to the throne his eldest surviving son, Ruknud-din Firuz.

    146. Name the king who invaded Delhi and plundered the Kohinoor Diamond.

    (1) Nadir Shah
    (2) Firuz Shah
    (3) Mohammed Shah
    (4) Mohammed Ghori
    Answer:
    146. (1) Nadir Shah of Iran invaded India in 1739 and sacked Agra and Delhi. Along with the Peacock Throne, he also carried off the Koh-i Noor to Persia in 1739. It was allegedly Nadir Shah who exclaimed Koh-i Noor! when he finally managed to obtain the famous stone, and this is how the stone gained its present name. There is no reference to this name before 1739.

    147. The Grand Trunk Road was built during the reign of which ruler?

    (1) Shershah Suri 
    (2) Babar
    (3) Shah Jahan 
    (4) Akbar
    Answer:
    147. (1) The Sadak-e-Azam ('great road') is universally recognized as having been the precursor of the Grand Trunk Road. The road was initially built by Sher Shah to connect Agra, his capital, with Sasaram, his hometown. 

    148. The founder of the Independent Sikh State was :

    (1) Guru Nanak
    (2) Guru Govind Singh
    (3) Dalip Singh
    (4) Ranjit Singh
    Answer:
    148. (4) Maharaja Ranjit Singh was the founder of the Sikh Empire, which came to power in the Indian subcontinent in the early half of the 19th century. The empire, based in the Punjab region, existed from 1799 to 1849. It was forged, on the foundations of the Khalsa, under the leadership of Maharaja Ranjit Singh from a collection of autonomous Sikh Misls.

    149. The innovator of the Revenue settlement during the rule of Akbar was

    (1) Raja Mansingh
    (2) Raja Bhagwan Das
    (3) Raja Todarmal
    (4) Raja Birbal
    Answer:
    149. (3) Raja Todar Mal was a warrior, an able administrator and an exemplary finance minister. He was one of the 'Navratnas' of Akbar's court. He introduced an excellent land revenue system. In 1582, the title DiwanI- Ashraf was bestowed upon him by the Emperor.

    150. Name the language that was designated as the ‘Camp Language’ during the Medieval Period

    (1) Sanskrit 
    (2) Pali
    (3) Hindi 
    (4) Urdu
    Answer:
    150. (4) Urdu means "(military) camp" in the Hindustani language, from Turkish ordu meaning "army"; and Urdu language was the language of the camp when Nader Shah of Persia (now Iran) invaded India. The language went by several names over the years: Hindawi or Hindi, "[language] of India"; Dehlavi "of Delhi"; Hindustani, "of Hindustan"; and Zaban-e-Urdu, "the language of the [army] camp", from which came the current name of Urdu around the year 1800.

    151. Which is the tallest of all Medieval Indian temples ?

    (1) Kailasa Temple at Ellora
    (2) Sun Temple at Konark
    (3) Nilakantheswara Temple at Udaipur
    (4) Brihadeswara Temple at Tanjore
    Answer:
    151. (4) The Brihadeeswara Temple at Thanjavur in the Indian state of Tamil Nadu, is a Hindu temple dedicated to Shiva and a brilliant example of the major heights achieved by Cholas in Tamil architecture. The vimana or (temple tower) is 216 ft (66 m) high and is among the tallest of its kind in the world. Built in 1010 AD by Raja Raja Chola I in Thanjavur, Brihadeeswarar Temple, also popularly known as the ‘Big Temple', turned 1000 years old in 2010.

    152. A renowned Jain scholar who was greatly honoured by Akbar was

    (1) Hemachandra
    (2) Harivijaya
    (3) Vastupala
    (4) Bhadrabahu
    Answer:
    152. (2) During the rule of Akbar Jainism flourished to a great extent. Delhi became a centre of the Digambara Kashtha Sangha. Akbar deeply revered the Jain dharma Acharya, Muni Padmasunder. On being invited by Akbar, most renowned Bhattarak Harivijay Suri of Tapagachcha of Gujarat came to Agra. Akbar bestowed upon Harivijay Suri with the epithet "Jagadguru".

    153. Which one isnot situated at Fatehpur Sikri ?

    (1) The Panch Mahal
    (2) Moti Masjid
    (3) Tomb of Salim Chishti
    (4) The Mariam Palace
    Answer:
    153. (2) The Moti Masjid in Agra was built by Shah Jahan. The other Moti Masjid is a large white marble mosque built by the Mughal emperor Aurangzeb at the Red Fort complex in Delhi, India, from 1659-1660.

    154. The Sultan who described himself as ‘The Second Alexander’ (Sikander -i- Sani) was

    (1) Balban
    (2) Alauddin Khilji
    (3) Muhammad bin Tughluq
    (4) Sikander Lodi
    Answer:
    154. (2) Ala-ud-din Khilji described himself as the Second Alexander on his own. He dreamt of founding a worldwide empire, which is depicted in his era's coinage.

    155. The largest standing army of the Sultanate, directly paid by the State, was created by

    (1) Iltutmish
    (2) Alauddin Khalji
    (3) Muhammad bin Tughluq
    (4) Sikander Lodi
    Answer:
    155. (2) Indian Army under Delhi Sultanate was heavily influenced by the foreign invasions. It was on the basis of such military strength that Alauddin Khalji twice repelled the Mongols successfully. His military success was because of the creation of a large standing army directly recruited and paid by the state. He revoked all grants made by previous sultans, introduced price control covering almost the entire market and rationed the grain.

    156. Who among the following Rajput kings defeated Muhammad Ghori for the first time ?

    (1) Prithviraj III 
    (2) Baghel Bhim
    (3) Jaichandra 
    (4) Kumar Pal
    Answer:
    156. (2) The battle of Kayadara, Gujarat (1178) was a defeat suffered by Muhammad of Ghor during his first campaign against a Indian ruler in India. Gujarat was ruled by the young Indian ruler Bhimdev Solanki II (ruled 1178–1241), although the age of the Raja meant that the army was commanded by his mother Naikidevi. Muhammad's army had suffered greatly during the march across the desert, and Naikidevi inflicted a major defeat on him at the village of Kayadara (near to Mount Abu, about forty miles to the north-east of Anhilwara).

    157. Where is the Bada Imambara located?

    (1) Agra 
    (2) Lucknow
    (3) Patna 
    (4) Allahabad
    Answer:
    157. (2) Bara Imambara is an imambara complex in Lucknow, India, built by Asaf-ud-Daulah, Nawab of Lucknow, in 1784. It is also called the Asafi Imambara.

    158. What was the age of Akbar at the time of his coronation at Kalanaur ?

    (1) Thirteen 
    (2) Fifteen
    (3) Eighteen 
    (4) Twenty
    Answer:
    158. (1) On January 24, 1556, Mughal ruler Humayun died and was succeeded by his son, Akbar who was only thirteen years old. On February 14, 1556, in a garden at Kalanaur in Punjab, Akbar was enthroned as the Emperor. At the time of his accession to the throne, Mughal rule was confined to Kabul, Kandahar, parts of Punjab and Delhi.

    159. Bahadur Shah was the

    (1) last ruler of the Lodis
    (2) successor of Shar Shah Suri
    (3) last Mughal ruler
    (4) successor of the Maratha ruler Shivaji
    Answer:
    159. (3) Bahadur Shah Zafar was the last Mughal Emperor who was deposed from the throne by the British on account of his being the leader of the 1857 Revolt and deported to Rangoon. This marked the end of the Mughal dynasty in Indian history.

    160. The basic purpose of the formulation Din-i-Ilahi was :

    (1) universal brotherhood
    (2) universal faith
    (3) universal harmony
    (4) universal belief
    Answer:
    160. (2) The Din-e Ilahi (Divine Faith) was a syncretic religious doctrine propounded by the Mughal emperor Akbar in year 1582 A.D., intending to merge the best elements of the religions of his empire, and thereby reconcile the differences that divided his subjects. It had to do purely with one’s faith, beliefs and convictions. It was essentially an ethical system, prohibiting such sins as lust, sensuality, slander, and pride and enjoining the virtues of piety, prudence, abstinence, and kindness.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments