History GK Quiz-62

History GK Quiz-62

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    161. Who amongst the following was the Last Guru of the Sikhs ?

    (1) Guru Arjun Dev
    (2) Guru Teg Bahadur
    (3) Guru Gobind Singh
    (4) Guru Angad Dav
    Answer:
    161. (3) Guru Gobind Singh was the Tenth of the Eleven Sikh Gurus. He contributed much to Sikhism; notable was his contribution to the continual formalisation of the faith. Guru Gobind Singh, the last of the living Sikh Gurus, initiated the Sikh Khalsa in 1699, passing the Guruship of the Sikhs to the Eleventh and Eternal Guru of the Sikhs, the Guru Granth Sahib.

    162. Who was the author of Gita Govinda ?

    (1) Jayadeva 
    (2) Kalhana
    (3) Kalidasa 
    (4) Raja Rao
    Answer:
    162. (1) The Gita Govinda is a work composed by the 12thcentury poet, Jayadeva, which describes the relation ship between Krishna and the gopis (female cow herders) of Vrindavana, and in particular one gopi named Radha. This work has been of great importance in the development of the bhakti traditions of Hinduism. The first English translation of the Gita Govinda was published by Sir William Jones in 1792, where Kalinga (ancient Orissa) is referred to as the origin of the text.

    163. Which battle did open the Delhi area to Muhammad Ghori ?

    (1) First Battle of Tarain
    (2) Second Battle of Tarain
    (3) Battle of Khanwa
    (4) First Battle of Panipat
    Answer:
    163. (2) In 1192, Ghori after returning to his capital Ghazni challenged Prithviraj at the Second Battle of Tarain where the latter was comprehensively beaten. The victory of Mohammad of Ghur was decisive, and laid the foundation of the Sultanate of Delhi.

    164. The Sultans of which dynasty ruled for the longest time?

    (1) Khilji dynasty
    (2) Tughluq dynasty
    (3) Slave dynasty
    (4) Lodi dynasty
    Answer:
    164. (2) The Delhi Sultanate is a term used to cover five short-lived dynasties, Delhi based kingdoms or sultanates, mostly of Turkic and Pashtun (Afghan) origin in medieval India. The sultanates ruled from Delhi between 1206 and 1526, when the last was replaced by the Mughal dynasty. The five dynasties were the Mamluk dynasty (1206–90); the Khilji dynasty (1290– 1320); the Tughlaq dynasty (1320–1414); the Sayyid dynasty (1414–51); and the Afghan Lodi dynasty (1451–1526).

    165. Qutab Minar, as we find at present, was finally re-built by

    (1) Balban
    (2) Ala-ud-din Khilji
    (3) Sikandar Lodi
    (4) Firoz Tughluq
    Answer:
    165. (4) During the rule of Firoz Shah, the minar's two top floors were damaged due to lightning but were repaired by Firoz Shah. In the year 1505, an earthquake struck and it was repaired by Sikandar Lodi. Later on in the year 1794, the minar faced another earthquake and it was Major Smith, an engineer who repaired the affected parts of the minar. He replaced Firoz Shah's pavilion with his own pavilion at the top. The floors built by Firoz Shah can be distinguished easily as the pavilions was built of white marbles and are quite smooth as compared to other ones.

    166. What was the official language of the Sultanate ?

    (1) Persian 
    (2) Urdu
    (3) Arabic 
    (4) Hindi
    Answer:
    166. (1) Persian was the official language during the period of the Delhi Sultanate. The rise of Persian speaking people to the throne naturally resulted in the spread of the Persian language in India.

    167. What is meant by a ‘pir’ in the Sufi tradition?

    (1) The Supreme God
    (2) The Guru of the Sufis
    (3) The greatest of all Sufi saints
    (4) The orthodox teacher who contests the Sufi beliefs
    Answer:
    167. (2) Pir is a title for a Sufi master equally used in the nath tradition. They are also referred to as a Hazrat or Shaikh, which is Arabic for Old Man. The title is often translated into English as "saint" and could be interpreted as "Elder". In Sufism a Pir's role is to guide and instruct his disciples on the Sufi path. This is often done by general lessons (called Suhbas) and individual guidance.

    168. Khalsa Panth was created by Guru Gobind Singh in which year ?

    (1) 1599 
    (2) 1707
    (3) 1699 
    (4) 1657
    Answer:
    168. (3) Khalsa is the collective body of Singhs and Kaurs represented by the five beloved-ones and is the final temporal Guru/leader of the Sikhs. The Khalsa was inaugurated on March 30, 1699, by Guru Gobind Singh, the tenth Sikh Guru. The leadership was passed on by Guru Gobind Singh to the Khalsa and bestowed the title "Guru Panth" or "Guru."

    169. In which of the following towns is “Moti Masjid” situated ?

    (1) Agra 
    (2) Jaipur
    (3) Lahore 
    (4) Ahmedabad
    Answer:
    169. (1) The Moti Masjid in Agra was built by Shah Jahan. It earned the epithet Pearl Mosque for it shined like a pearl. It is held that this mosque was constructed by Shah Jahan for his members of royal court.

    170. Iltutmish established a centre of learning at :

    (1) Multan 
    (2) Kolkata
    (3) Alwar 
    (4) Patna
    Answer:
    170. (4) During the reign of Iltutmish, Delhi gradually became the greatest centre of learning and culture in the East. He established a famous seat of learning at Azimabad in Patna.

    171. Which of the following pairs is incorrect ?

    (1) Babar vs. Sangram Singh
    (2) Sher Shah vs. Humayun
    (3) Chengiz Khan vs. Alauddin Khilji
    (4) Akbar vs. Hemu
    Answer:
    171. (3) Chengiz Khan was the founder and Great Khan (emperor) of the Mongol Empire, which became the largest contiguous empire in history after his demise. His period of reign was 1206 A.D-1227 A.D. Iltutmish was his contemporary and he had to face his frequent incursions.

    172. Mohammad-bin- Tughlaq was a failure 7 because

    (1) He was mad.
    (2) He was not a practical statesman.
    (3) He transferred the capital city.
    (4) He waged war with China.
    Answer:
    172. (2) Mohammad-bin- Tughlaq was a highly experimentative ruler of the Delhi Sultanate. Though sincere in his approach, he lacked far-sightedness required for administration. His plans were farfetched from realities and he was not a practical ruler.

    173. Find out the correct match of the following :

    (1) Asaf Khan — Akbar
    (2) Adam Khan — Akbar
    (3) Bairam Khan — Akbar
    (4) Shaista Khan — Akbar
    Answer:
    173. (3) Bairam Khan was an important military commander, general of the Mughal army, a powerful statesman and regent at the court of the Mughal emperors Humayun and Akbar. As Akbar’s regent, he consolidated Mughal authority in northern India and most notably led Mughal forces at the Second Battle of Panipat, which was fought between Akbar and the Hindu king Hemu in 1556.

    174. Which one of the following are correctly matched? 

    Persons Events
    a. Sultan Sack of Mahmud Somnath
    b. Mohammad Conquest of Ghori Sind
    c. Alauddin Revolt in Khilji Bengal
    d. Mohammad Chengiz Bin Tughlaq Khan’s invasion
    (1) a and c 
    (2) b only
    (3) a only 
    (4) b and d
    Answer:
    174. (3) Mahmud of Ghazni sacked the Somnath temple in 1024 AD and is reported to have personally hammered the temple's gilded Lingam to pieces and the stone fragments were carted back to Ghazni, where they were incorporated into the steps of the city's new Jama Masjid (Friday Mosque) in 1026. The temple and citadel were sacked, and most of its defenders massacred.

    175. Which one of the following battles led to the foundation of the Mughal rule at Delhi ?

    (1) Third Battle of Panipat
    (2) Second Battle of Panipat
    (3) Battle of Haldighati
    (4) First Battle of Panipat
    Answer:
    175. (4) The First Battle of Panipat (1526) was fought between the invading forces of Babur and the Lodi Empire, which took place on 21 April 1526 in North India. It marked the beginning of the Mughal Empire. This was one of the earliest battles involving gunpowder firearms and field artillery.

    176. The only Hindu Courtier of Akbar who accepted Din-i-Ilahi was:

    (1) Todermal 
    (2) Birbal
    (3) Tansen 
    (4) Man Singh
    Answer:
    176. (2) Birbal was the (Wazir-e Azam) of the Mughal court in the administration of the Mughal emperor Akbar. He was one of his most trusted members along with being a part of Akbar's inner council of nine advisors, known as the navaratna, a Sanskrit word meaning nine jewels. Birbal was one of only a few persons other than Akbar that were Din-i-Ilahi believers.

    177. Which of the following Mughal emperors is credited with composition of Hindi songs ?

    (1) Babar 
    (2) Akbar
    (3) Jahangir 
    (4) Shahjehan
    Answer:
    177. (3) Mughal emperor Jahangir, too, like his father Akbar, evinced keen interest in music and composed many songs in Hindi that were sufficiently melodious. Muhammad Salih and his brothers were famous singers of Hindi songs in his reign.

    178. The Akaal Takht was built by

    (1) Guru Ramdas
    (2) Guru Teg Bahadur
    (3) Guru Hargovind
    (4) Guru Nanak
    Answer:
    178. (3) The Akaal Takht is the highest seat of temporal authority of the Khalsa and an important symbol of Sikhism. The Akal Takht is located in the Harmandir Sahib complex in Amritsar, Punjab. It was built by the Guru Hargobind Sahib.

    179. Who was the regent of Akbar in his early days ?

    (1) Abul Fazl 
    (2) Bairam Khan
    (3) Tansen 
    (4) Todarmal
    Answer:
    179. (2) Bairam Khan was an important military commander, general of the Mughal army, a powerful statesman and regent at the court of the Mughal emperors Humayun and Akbar.

    180. Before assuming the office of the Sultan of Delhi Balban was the Prime Minister of Sultan

    (1) Nasir-ud-din
    (2) Qutub-ud-din-Aibak
    (3) Bahram Shah
    (4) Aram Shah
    Answer:
    180. (1) Balban was initially the Prime Minister of Sultan Nasiruddin Mahmud from 1246 to 1266 and married his daughter. Since Sultan Nasiruddin did not have male heir, after his death, Balban declared himself the Sultan of Delhi. Balban ascended the throne in 1266.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments