History GK Quiz-64

History GK Quiz-64

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    201. Who among the following introduced the Mansabdari system?

    (1) Shah Jashan 
    (2) Sher Shah
    (3) Akbar 
    (4) Jahangir
    Answer:
    201. (3) The Mansabdari system introduced by Akbar was a unique feature of the administrative system of the Mughal Empire. It was a system common to both the military and the civil department. The term is derived from Mansab, meaning ‘rank’. Hence, Mansabdar literally means rank-holder.

    202. The Market Regulation system was introduced by

    (1) Muhammad-Bin-Tughlaq
    (2) Iltutmish
    (3) Ala-ud-din Khilji
    (4) Ghias-ud-din
    Answer:
    202. (3) Alauddin Khalji’s measures to control the markets were one of the most important policy initiatives. Since Alauddin wanted to maintain a large army, he therefore, lowered and fixed the price of the commodities of daily use.

    203. Which of the following Mughal Emperors wrote their own autobiographies ?

    (1) Shah Alam and Farukh Siyar
    (2) Babur and Jahangir
    (3) Jahangir and Shah Jahan
    (4) Akbar and Aurangzeb
    Answer:
    203. (2) Babur wrote his memoirs which form the main source for details of his life. They are known as the Baburnama. Jahangir, too, wrote his autobiography entitled Tuzuk-i-Jahangiri.

    204. Arrange the dynasties of Delhi Sultanate given below in chronological order :

    a. Khilji 
    b. Tughlaq
    c. Sayyad 
    d. Slave
    (1) d, a, c, b 
    (2) a, d, b, c
    (3) a, b, c, d 
    (4) d, a, b, c
    Answer:
    204. (4) The dynasties of the Delhi Sultanate were: Mamluk or Slave dynasty (1206–90); the Khilji dynasty (1290–1320); the Tughlaq dynasty (1320–1414); the Sayyid dynasty (1414–51); and the Afghan Lodi dynasty (1451–1526).

    205. Who among the following was known as the 'Parrot of India?

    (1) Hussain Shah
    (2) Amir Khusrau
    (3) BarbakShah
    (4) Nanak
    Answer:
    205. (2) Amir Khusrau was a poet, historian, musician, and scholar, who is considered an iconic figure in the cultural history of the Indian subcontinent. It was he, who himself called Tuti-e-Hind’ (parrot of India). ‘To speak the truth, I am an Indian Parrot. If you want to listen from me some subtle verses, ask me then to recite some of my Hindi poems.”

    206. Presently Daulatabad where Muhammad-bin Tughlaq had transferred the capital from Delhi is situated near

    (1) Mysore 
    (2) Aurangabad
    (3) Nizamabad 
    (4) Bhopal
    Answer:
    206. (2) Daulatabad is a 14th-century fort city in Maharashtra, India, about 16 kilometers northwest of Aurangabad. Starting 1327, it famously remained the capital of Tughlaq dynasty, under Muhammad bin
    Tughluq (r. 1325-1351), who also changed its name, and forcibly moved the entire population of Delhi there, for two years, before it was abandoned due to lack of water.

    207. The first Mughal emperor of India was

    (1) Shahjahan 
    (2) Humayun
    (3) Babar 
    (4) Akbar
    Answer:
    207. (3) Zahir-ud-din Muhammad Babur was a conqueror from Central Asia who became the first Mughal emperor of India in 1526. The defeat of Ibrahim Lodi at the hands of Babur in the First Battle of Panipat (1526) led to the establishment of Mughal rule in India.

    208. Name the Indian king who warmly received the Portuguese traveller Vasco da Gama when he landed at Calicut.

    (1) Asaf Jah Ismail Mulk
    (2) Devaraya
    (3) Zamorin
    (4) Krishnadevaraya
    Answer:
    208. (3) The Portuguese traveler Vasco da Gama reached the port of Calicut on 17 May 1498 and he was warmly received by Zamorin, the ruler of Calicut. He returned to Portugal in the next year to make a second trip in 1502. This led to the establishment of trading stations at Calicut, Cannanore and Cochin.

    209. The saviour of the Delhi Sultanate was

    (1) Qutub-ud-din Aibak
    (2) Minas-us-Siraj
    (3) Iltutmish
    (4) Ghias-ud-din Balban
    Answer:
    209. (4) Giyasuddin Balban came upon the throne at a time when the Delhi Sultanate had fallen into utter confusion due to the incompetence of the successors of Iltutmish. The country was subjected to foreign attacks. He reorganized the armed forces and thorough reforms were introduced in civil administration. Under his orders new strong fortresses were built in the north-western frontier. He saved the Sultanate from impending disintegration. So he should be considered as the ‘savior of the Delhi Sultanate.’

    210. Sriperumbudur is the birthplace of

    (1) Sri Madhvacharya
    (2) Sri Basavanna
    (3) Sri Shankaracharya
    (4) Sri Ramanujacharya
    Answer:
    210. (4) Sriperumbudur is located in Tamil Nadu. It is famous for being the birthplace of Sri Ramanuja, one of the most prominent Hindu Vaishnava saints as well as the town where former Indian Prime Minister Rajiv Gandhi was assassinated in 1991.

    211. Who was the Delhi Sultan to impose Jizya even on the Brahmins ?

    (1) Ala-ud-din Khilji
    (2) Firuz Tughluq
    (3) Muhammad Tughluq
    (4) Balban
    Answer:
    211. (2) Feroz Shah Tughlaq (1351-88) supposedly the 'kindest' of the Delhi sultans was a zealous Muslim bigot who imposed Jizya upon the Brahmins and made it a separate tax. Jizya was levied on Hindus on the ground that it was not mentioned in Sharia.

    212. Which was the second capital of Akbar ?

    (1) Delhi 
    (2) Agra
    (3) Fateh-pur-Sikri 
    (4) Patna
    Answer:
    212. (3) After his military victories over Chittor and Ranthambhore, Akbar decided to shift his capital from Agra to a new location, to honor the Sufi saint Salim Chishti. He named the city, Fatehabad which was later called Fatehpur Sikri.

    213. The famous Sun Temple at Konark was built by

    (1) Prataparudra
    (2) Anantavarman
    (3) Narasimha–I
    (4) Narasimha–II
    Answer:
    213. (3) Konark Sun Temple is a 13th-century Sun Temple (also known as the Black Pagoda), at Konark, in Odisha. It was supposedly built by king Narasimhadeva I of Eastern Ganga Dynasty around 1250.

    214. The tomb of Jahangir was built at

    (1) Gujarat 
    (2) Delhi
    (3) Lahore 
    (4) Agra
    Answer:
    214. (3) The Tomb of Jahangir is located in Shahadra Bagh in Lahore, Pakistan. The tomb, along with the adjacent Akbari Sarai and the tomb of Asif Khan, is on the tentative list as a UNESCO World Heritage Site.

    215. What was the original name of Nur Jahan ?

    (1) Zeb-un-Nissa
    (2) Fatima Begum
    (3) Mehr-un-Nissa
    (4) Jahanara
    Answer:
    215. (3) Nur Jahan was born as Mehr-un-Nissa. She was Empress of the Mughal Empire as the consort of Emperor Jahangir.

    216. Akbar held his religious discussion in

    (1) Jodhabai’s Palace
    (2) Panch Mahal
    (3) Ibadat Khana
    (4) Buland Darwaza
    Answer:
    216. (3) The Ibadat Khana was a meeting house built in 1575 A.D. by Akbar at Fatehpur Sikri to gather spiritual leaders of different religious grounds so as to conduct a discussion on the teachings of the respective religious leaders. It literally meant ‘House of Worship.’

    217. Who succeeded Guru Nanak ?

    (1) Guru Angad
    (2) Guru Ramdas
    (3) Guru Arjan
    (4) Guru Hargobind
    Answer:
    217. (1) Guru Angad (31 March 1504 – 28 March 1552) was the second of the ten Sikh Gurus. He popularized the present form of the Gurumukhi script which became the medium of writing the Punjabi language in which the hymns of the Gurus are expressed.

    218. Who among the Delhi Sultans died of a sudden fall from a horse at Lahore while playing Chaugan ?

    (1) Qutbuddin Aibak
    (2) Iltutmish
    (3) Balban
    (4) Jalaluddin Khilji
    Answer:
    218. (1) In 1210, Qutb-ud-din Aibak died in an accident while he was playing polo. He fell from the horseback and was severely injured. He was buried in Lahore near the Anarkali Bazaar.

    219. The most powerful Peshwa was

    (1) Balaji Baji Rao
    (2) Baji Rao
    (3) Madhava Rao
    (4) Balaji Vishwanath
    Answer:
    219. (2) Baji Rao I is acknowledged as the most influential of the nine Peshwas. He conquered Central India (Malwa) and Rajputana and extended his dominions into Gujarat in the northwest and Deccan in the south. He raided Mughal Delhi in 1738.

    220. Sher Shah defeated Humayun and captured Gaur in the battle of

    (1) Ghaghra in 1529 A.D.
    (2) Chausa in 1539 A.D.
    (3) Panipat in 1526 A.D.
    (4) Khanwa in 1527 A.D.
    Answer:
    220. (2) The Battle of Chausa (June 26, 1539) took place between Mughal Emperor Humayun and Sher Shah Suri. The whole of the Mughal army was defeated in this battle. Humayun himself, attended by a few men, fled away.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments