History GK Quiz-65

History GK Quiz-65

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    221. When the rule of the Delhi Sultan began ?

    (1) 1106 A.D
    (2) 1206 A.D
    (3) 1306 A.D 
    (4) 1406 A.D
    Answer:
    221. (2) The Delhi Sultanate was a Delhi-based Muslim Turkic kingdom that ruled over large parts of India for 320 years from 1206 AD to 1526 AD. Five dynasties (Mamluk, Khalji, Tughlaq, Sayyid and Lodi) ruled over Delhi Sultanate sequentially. Qutb-ud-din Aibak founded the Sultanate in 1206 AD.

    222. Who introduced leather token currency in India ?

    (1) Akbar
    (2) Mohammad–Bin–Tughlaq
    (3) Babur
    (4) Humayun
    Answer:
    222. (*) There is no evidence of any ruler of Indian history issuing leather token currency. Mohammad bin Tughlaq of the Delhi Sultanate introduced token coins of brass and copper which had the same value as silver coins during 1329-1330. This experiment turned out to be a major failure as the token coins began to be forged, leading to irreparable loss to the exchequer.

    223. When did the reign of Delhi Sultanate came to an end ?

    (1) 1498 A.D. 
    (2) 1526 A.D.
    (3) 1565 A.D. 
    (4) 1600 A.D.
    Answer:
    223. (2) The Delhi Sultanate ruled over large parts of India for 320 years from 1206 to 1526 A.D. The last ruler, Ibrahim Lodi, was defeated in the first Battle of Panipat (1526 A.D.) by Babur who laid the foundation of the Mughal Empire in India.

    224. Tulsidas wrote Ram- charitmanas in the reign of

    (1) Babur 
    (2) Akbar
    (3) Aurangzeb 
    (4) Jahangir
    Answer:
    224. (2) Tulsidas wrote the Ramcharitmanas in Ayodhya in Vikram Samvat during the reign of Akbar (1556-1605 A.D.). It is an epic poem in Awadhi. Ramcharitmanas literally means “lake of the deeds of Rama”.

    225. Which is the holy book of the Sikh religion ?

    (1) Bhagwad Gita
    (2) Baani
    (3) Gurmukhi
    (4) Guru Granth Sahib
    Answer:
    225. (4) Guru Granth Sahib is the central religious text of Sikhism, considered by Sikhs to be the final, sovereign guru among the lineage of 11 Sikh Gurus of the religion. It is a voluminous text of 1430 pages, compiled and composed during the period of Sikh gurus from 1469 to 1708.

    226. Which of the following forts was not built by Akbar ?

    (1) Gwalior Fort 
    (2)Agra Fort
    (3) Lahore Fort 
    (4)Allahabad Fort
    Answer:
    226. (1) Gwalior Fort is an 8th-century hill fort near Gwalior, Madhya Pradesh. The fort consists of a defensive structure and two main palaces, Gurjari Mahal and Man Mandir, built by Man Singh Tomar in the 8th century A.D.

    227. Which Mughal Emperor transferred the Mughal Capital from Agra to Delhi ?

    (1) Jahangir 
    (2) Aurangzeb
    (3) Shahjahan 
    (4) Bahadur Shah
    Answer:
    227. (3) The capital of Mughal empire was changed from Agra to Delhi (traditionally known as Shahjahanabad) by Shah Jahan in the year 1638. The tenure of Shah Jahan was 1628-1658 A.D.

    228. The Taj-Mahal was built by

    (1) Jahangir 
    (2) Shahjahan
    (3) Sher Shah 
    (4) Nadir Shah
    Answer:
    228. (2) The Taj Mahal was built by Mughal emperor Shah Jahan in memory of his third wife, Mumtaz Mahal in 1632-1653. It is a white marble mausoleum located in Agra, Uttar Pradesh. It is a UNESCO World Heritage Site and widely recognized as “the jewel of Muslim art in India.

    229. Multan was named by the Arabs as

    (1) City of beauty
    (2) City of wealth
    (3) City of gold
    (4) Pink city
    Answer:
    229. (3) The author of ‘Jawahar-al-Bahoor’ (famous Arabic History) writes in his book that Multan was known as the House of Gold in the medieval times. Even Ibn Khurdaba as described Multan as the city of gold in his book, “The book of Roads and Kingdoms.”

    230. Bijapur is known for its

    (1) Severe drought condition
    (2) Gol Gumbaz
    (3) Heavy rainfall
    (4) Statue of Gomateswara
    Answer:
    230. (2) Bijapur in Karnataka is known for Gol Gumbaz which is the mausoleum of Mohammed Adil Shah. It was completed in 1656 by the architect Yaqut of Dabul. The mausoleum has one of the biggest single chamber spaces in the world.

    231. Who among the following Sultans tried to prohibit sati ?

    (1) Alauddin Khilji
    (2) Mohammad Bin Tughlaq
    (3) Jalauddin Khilji
    (4) Firoz Tughlaq
    Answer:
    231. (2) The earliest known attempt by a ruler to stop the practice of Sati took place during the rule of Muhammad Tughlaq in the 14th century. His policy toward the Hindus was conciliatory, and he had tried to introduce social reforms, such as the abolition of sati.

    232. Who among the following Mughal rulers banned music and dancing ?

    (1) Babar 
    (2) Humayun
    (3) Aurangzeb 
    (4) Jehangir
    Answer:
    232. (3) Aurangzeb disliked music and banned any form of music or dance in his kingdom in 1668. He was a simple man and devout Muslim who led a simple life. Officials were empowered to break musical instruments if anywhere they heard the sound of music. Musicians and dancers who gave up their profession were given allowances by the Emperor.

    233. Tulsidas wrote Ramcharitamanas during the reign of

    (1) Krishnadeva Raya
    (2) Akbar
    (3) Rama Raya
    (4) Jehangir
    Answer:
    233. (2) Tulsidas wrote Shri Ram-Charit-Manas during the reign of Mughal Emperor Akbar.
    Tulsidas started writing this greatest Hindu ‘Granth’ on the birth day of Lord Shree Ram, i.e. Chaitra Navmi (9th day of Hindu month Chaitra) in year 1574. The life span of Akbar is 1556 – 1605.

    234. Who constructed Humayun’s tomb in Delhi ?

    (1) Babar 
    (2) Akbar
    (3) Haji Begam 
    (4) Humayun
    Answer:
    234. (3) Humayun’s Tomb was commissioned by his first wife Bega Begum (Haji Begum) in 1569-70. It was designed by Mirak Mirza Ghiyas, a Persian architect chosen by Bega Begum. It was the first garden-tomb on the Indian subcontinent. It is located in Nizamuddin East, Delhi. 

    235. How many times Shivaji plundered Surat ?

    (1) Four Times 
    (2) Once
    (3) Thrice 
    (4) Twice
    Answer:
    235. (4) Attracted by the prosperity of Surat, Shivaji plundered it twice in January 1664 and October 1670. By attacking Surat twice he sent a strong message to Aurangzeb. Being an important commercial city, it enjoyed great prosperity between the 16th and 18th centuries.

    236. How many times Shivaji plundered Surat ?

    (1) Four Times 
    (2) Once
    (3) Thrice 
    (4) Twice
    Answer:
    236. (4) Attracted by the prosperity of Surat, Shivaji plundered it twice in January 1664 and October 1670. By attacking Surat twice he sent a strong message to Aurangzeb. Being an important commercial city, it enjoyed great prosperity between the 16th and 18th centuries.

    237. Who was the founder of Lodhi dynasty ?

    (1) Daulat Khan Lodhi
    (2) Sikandar Lodhi
    (3) Bahlol Lodhi
    (4) Ibrahim Lodhi
    Answer:
    237. (3) Bahlul Lodi, chief of the Pashtun Lodi tribe, founded the Lodi dynasty of the Delhi Sultanate in 1451 A.D. He did so upon the abdication of the last claimant from the previous Sayyid rule. The Lodi dynasty ruled for seventy five years from 1451-1526 till their last ruler Ibrahim Lodi was defeated and killed by Babur in the First battle of Panipat in 1526.

    238. Who of the following became a member of the “Din–i–Ilahi”?

    (1) Todarmal
    (2) Raja Birbal
    (3) Raja Man Singh
    (4) Tansen
    Answer:
    238. (2) According to Badaoni, Birbal (Mahesh Das), Abul Fazl and Faizi joined the Din-i-Ilahi. Many leading nobles, including all the great Hindu nobles except Birbal declined to join Din-i-Ilahi that was promulgated in 1582.

    239. The first Sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was :

    (1) Iltutmish
    (2) Alam Shah
    (3) Qutbuddin Aibak
    (4) Balban
    Answer:
    239. (1) Iltutmish was the first to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire. He introduced the silver tanka and the copper jital - the two basic coins of the Sultanate period, with a standard weight of 175 grains.

    240. Who of the Delhi sultans pursued the policy of ‘blood and iron’ ?

    (1) Alauddin Khilji
    (2) Ghiyasuddin Tughlaq
    (3) Balban
    (4) Iltutmish
    Answer:
    240. (3) Balban, who was the ninth sultan of the Mamluk dynasty of Delhi, adopted the policy of Blood and Iron to tackle the law and order situation in the area around Delhi and in the Ganga-Yamuna doab. The Mewatis had become so bold as to plunder people upto the outskirts of Delhi. As a result of his policy of blood and iron, robbers were mercilessly pursued and put to death.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments