History GK Quiz-66

History GK Quiz-66

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    241. The greatness of Shershah lies in his :

    (1) Secular attitude
    (2) Victories against Humayun
    (3) Superior generalship
    (4) Administrative reforms
    Answer:
    241. (4) Sher Shah Suri is mainly remembered for his administrative reforms which was modified and expanded by later rulers. He established a sound and strong administrative system by dividing his empire into 42 Sarkars each of which was subdivided into Parganas. Besides he introduced proper land revenue system and carried out currency reforms. His was an enlightened despotism.

    242. Who was Akbar’s famous revenue minister?

    (1) Tansen
    (2) Todarmal
    (3) Rana Pratap Singh
    (4) Humayun
    Answer:
    242. (2) Raja Todar Mal was a warrior, an able administrator and an exemplary finance minister. He was one of the ‘Navratnas’ of Akbar’s court. He became the finance officer (Mushrif-i-Diwan) of Akbar in 1575 and Diwan-i-kul (Chief Finance Minister) in 1582 and introduced the reforms also known as Todar Mal’s rentroll, the book of land records in Mughal Empire.

    243. Who among the following rulers abolished Jaziya?

    (1) Aurangzeb 
    (2) Balban
    (3) Akbar 
    (4) Jahangir
    Answer:
    243. (3) In 1564, Akbar abolished Jizya which was levied from the Hindus. It was a tax on non-Muslims and was seen as a way to encourage poor Hindus to convert to Islam. This was hated by the Hindus because it was a symbol of their inferiority and involved a lot of humiliation.

    244. Which of the following monuments is the oldest ?

    (1) QutabMinar
    (2) Khajuraho
    (3) Ajanta Caves 
    (4) Taj Mahal
    Answer:
    244. (3) The Ajanta Caves in Aurangabad district of Maharashtra are about 30 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BC to about 480 or 650 A.D. Most Khajuraho temples were built between 950 and 1050 A.D by the Rajput Chandela dynasty. The Qutb Minar was built in the 13th century A.D, while the Taj Mahal was built in the 17th century.

    245. Which of the following was the founder of the house of Peshawar?

    (1) Ramachandra Pant
    (2) Balaji Vishwanath
    (3) Balaji Baji Rao
    (4) Parsuram Triamsuk
    Answer:
    245. (2) Balaji Vishwanath was the founder of the house of the Peshwas in 1714. He was the first of a series of hereditary Peshwas hailing from the Marathi Chitpavan Brahmin family who gained effective control of the Maratha Empire during the 18th century. He is also called the second founder of the Maratha Empire.

    246. The 1st Battle of Panipat was fought in the year :

    (1) 1761 
    (2) 1516
    (3) 1526 
    (4) 1556
    Answer:
    246. (3) The First Battle of Panipat was fought between the invading forces of Babur and Ibrahim Lodi on 21 April 1526. The battle marked the end of the Lodhi dynasty and the beginning of the Mughal dynasty in India. This was one of the earliest battles involving gunpowder firearms and field artillery.

    247. Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis ?

    (1) Reva RayaII 
    (2) Harihara I
    (3) Harihara II 
    (4) Bukka I
    Answer:
    247. (3) Harihara II (1377-1406) succeeded in thwarting the Bahmani-Warangal combine and wrested Belgaum and Goa in the west from the Bahmani kingdom in 1380. He wrested the Konkan from Bahamanis, thereby gaining control of the west Deccan coast all the way north to Chaul, source of rich revenues from trade.

    248. Who was Akbar’s guardian ?

    (1) Amir Khusru
    (2) Abul Fazal
    (3) Tansen
    (4) Bairam Khan
    Answer:
    248. (4) Bairam Khan was a powerful statesman and regent at the court of Humayun who later acted as the guardian, chief mentor, advisor, teacher and most trusted person of Akbar. Following Humayun’s death in 1556, Bairam Khan was appointed Regent over the young monarch Akbar. As regent, he consolidated Mughal authority in northern India and most notably led Mughal forces at the Second Battle of Panipat in November 1556.

    249. In which of the Round Table Conference Mahatma Gandhi participated?

    (1) First Round Table Conference, 1930
    (2) Second Round Table Conference, 1931
    (3) Third Round Table Conference, 1932
    (4) All of the above
    Answer:
    249. (2) Gandhi represented Indian National Congress at the Second Roundtable Conference that opened in London on September 7, 1931. Gandhi’s participation at the conference was facilitated by a prior settlement between him and Viceroy Lord Irwin known as the Gandhi–Irwin Pact. The Congress had boycotted the first conference.

    250. Todar Mal, the brilliant revenue officer served under :

    (1) Sher Shah 
    (2) Bhagwan Das
    (3) Humayun 
    (4) Baz Bahadur
    Answer:
    250. (1) Before serving Akbar, Todar Mal worked under Sher Shah Suri. He started his career from the humble position of a writer but slowly moved up the ranks when the Sher Shah Suri, committed him to the charge of building a new fort of Rohtas in Punjab. After the Sur dynasty was overthrown by the Mughals, he joined Akbar’s court.

    251. Who is called as the “Prince of Moneyers”?

    (1) Ibrahim Lodhi
    (2) Babar
    (3) Akbar
    (4) Mohammad-Bin-Tughlaq
    Answer:
    251. (4) Muhammad-bin-Tughlaq carried out several monetary experiments and has been called a 'Prince of Moneyers'. In 1329-30, he introduced token currency under which copper and brass coins were to have the same value as silver coins. The idea failed as he had done nothing to curb its private and unauthorized issue and thus every house became a mint.

    252. Who translated ‘Mahabharatha into Persian?

    (1) Ibn-Batuta 
    (2) Abul Fazal
    (3) Babar 
    (4) Badauni
    Answer:
    252. (4) The Mahabharata was translated into Persian at Akbar’s orders, by Faizi and Abd al-Qadir Badauni and named Razmnama. Razmnama is not an exact translation but a free Persian adaptation, as Badauni states. Badauni translated two of the 18 books. Badauni also translated the Ramayana.

    253. Who built ‘Adhai Din Ka Jhopra’ or ‘A hut of two and a half days’ at Ajmer?

    (1) Qutbuddin Aibak
    (2) Balban
    (3) Alauddin Khalji
    (4) Muhammad-bin-Tughlaq
    Answer:
    253. (1) Adhai Din ka Jhonpra is an ancient Vaishnava Hindu temple which was constructed during 1153 A.D. and later converted into a mosque in the year 1193 by Qutub- ud- Din Aibak. It is located in the city of Ajmer, Rajasthan, on the mountain slope of Taragarh Hill.

    254. Who built “Purana Quilla” ?

    (1) Akbar 
    (2) Shershah
    (3) Aurangzeb 
    (4) Babar
    Answer:
    254. (2) Purana Qila is one the oldest forts in Delhi. Its current form was built by the Afghan king Sher Shah Suri, on a site which was perhaps that of Indraprastha, the legendary capital of the Pandavas. Though Sher Shah began its construction, the monument was completed by his son Islam Shah.

    255. The capital of Yadava Kings was

    (1) Devagiri
    (2) Varanasi
    (3) Kanchipuram
    (4) Krishnagiri
    Answer:
    255. (1) Devagiri (modern day Daulatabad in Maharashtra) was the capital of the Yadavs. It was built by first Yadav king Bhilan in 1187 A.D. The Yadavs of Devagiri were the descendants of the feudatory nobles of the Western Chalukyan (Chalukyas of Kalyani) Empire.

    256. Panditraj Jagannath was the poet laureate of which of the following rulers?

    (1) Akbar 
    (2) Shah Jahan
    (3) Aurangzeb 
    (4) Humayun
    Answer:
    256. (2) Pandit Jagannath was a famous poet and literary critic in the courts of the Mughal emperors Jehangir and Shah Jahan. As a literary theorist or rhetorician, he is renowned for his Rasagagadhara, a work on poetic theory. He was granted the title of Paanditaraja by the Mughal emperor Shah Jahan, at whose court he received patronage.

    257. Amir Khusro was a

    (1) poet 
    (2) play writer
    (3) painter 
    (4) architect
    Answer:
    257. (1) Amir Khusro was a Sufi musician, poet and scholar. He was an expert in many styles of Persian poetry which were developed in medieval Persia. He has written in many verse forms including ghazal, masnavi, qata, rubai, do-baiti and tarkib-band. Khusro was a prolific classical poet associated with the royal courts of more than seven rulers of the Delhi Sultanate.

    258. The token currency using copper and brass coins was modelled after which country’s example by Muhammedbin Tuglaq?

    (1) Japan
     (2) Greece
    (3) China 
    (4) Russia
    Answer:
    258. (3) While introducing token currency, Muhammad bin Tughluq was encouraged by Qublai Khan, the ruler of China and Ghazan Khan, the ruler of Persia who had successfully experimented with a token currency in their kingdoms. He introduced the Copper/ brass coins which were to pass at the value of the contemporary Silver Tanka.

    259. Who founded the City of Delhi?

    (1) Khilji 
    (2) Lodhi
    (3) Tamara 
    (4) Tughlaq
    Answer:
    259. (3) The present-day Delhi was founded by Anang Pal of the Rajput Tomar dynasty in 736 A.D. It was then known as Lal Kot. As per the Prithviraj Raso of Chandabardai, Anangpal established the “Killi” (nail) in Dhilli. From here, the name Dhillika came up which later developed in Dilli or Delhi.

    260. Which Turkish ruler invaded India 14 times between 1000 and 1026 AD?

    (1) Mahamud of Ghazni
    (2) Mauhamed Tughlaq
    (3) Changez Khan
    (4) Mahmood Ghalib
    Answer:
    260.(1) Mahmud of Ghazni, the most prominent ruler of the Ghaznavid Empire, invaded and plundered India seventeen times between 1000 and 1027 A.D. In 1027 AD, he invaded the famous Somnath temple in Gujarat. The main aim of his frequent invasions was to obtain wealth.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments