History GK Quiz-67

History GK Quiz-67

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    261. Who was the elder brother of Shah Shuja and Murad Baksh ?

    (1) Aurangzeb
    (2) Azam Shah
    (3) Muhammad Kam Baksh
    (4) Dara Shikoh
    Answer:
    261. (4) Shah Shuja (1616–1661) and Murad Baksh (1624– 1661) were the second and sixth sons respectively of Mughal Emperor Shah Jahan and his Empress consort Mumtaz Mahal. Aurangzeb (1618–1707), the third son, was elder to Murad Baksh, but younger to Shah Shuja. Dara Shikoh (1615–1659) was the eldest among the six sons of Shahjahan.

    262. Which battle led to the downfall of the Vijayanagar empire?

    (1) Battle of Takkolam
    (2) Battle of Talikota
    (3) Battle of Kanwah
    (4) Battle of Panipat
    Answer:
    262. (2) The Battle of Talikota (26 January 1565) was a watershed battle fought between the Vijayanagara Empire and the Deccan sultanatesof Ahmednagar, Bijapur, Golkonda, Berar and Bidar. It ended in the defeat of Vijayanagara, resulting in its subsequent weakening.

    263. Maharaja Sawai Jai Singh of Jaipur had not built the observatory at ____

    (1) Varanasi 
    (2) Allahabad
    (3) Ujjain 
    (4) Mathura
    Answer:
    263. (2) Maharaja Sawai Jai Singh built five observatories at Delhi, Mathura, Varanasi, Ujjain and Jaipur. Relying primarily on Indian astronomy, these buildings were used to accurately predict eclipses and other astronomical events. Only the one at Jaipur is still operational.

    264. An agricultural department known as ‘Diwan-i-kohi’ was created by:

    (1) Mohammad-bin-Tughlaq
    (2) Alauddin Khilji
    (3) Firoz Tughlaq
    (4) Jalaluddin Khilji
    Answer:
    264. (1) To improve cultivation in the Doab, Muhammad bin Tughlaq set up a separate agriculture department called diwan-i-amir-kohi. The department divided the Doab into development blocs headed by an official who would give loans to farmers and engage them in the cultivation of superior crops.

    265. Which one of the following painters of Jahangir’s reign was conferred the title of Nadir-ul-Asra’?

    (1) Bishandas 
    (2) Mansur
    (3) Manohar 
    (4) Daulat
    Answer:
    265. (2) Ustad Mansur was given the title of Nadir-ul-asra (Unequalled of the age) by Jahangir. Mansur used to make paintings during the reign of Jahangir’s father Akbar as well, but he made fabulous paintings only during Jahangir’s time. Although largely known for his natural history illustrations, he also portrayed people in various manuscript illustrations.

    266. Which monument is in pink colour?

    (1) Taj Mahal
    (2) Hawa Mahal
    (3) Moti Mahal
    (4) Mumtaz Mahal
    Answer:
    266. (2) Hawa Mahal (“Palace of Winds”) is a palace in Jaipur that is built in red and pink coloured sand stone, in keeping with the décor of the other monuments in the city. Its colour is a full testimony to the epithet of “Pink City” given to Jaipur. It was built in 1799 by Maharaja Sawai Pratap Singh.

    267. Who applied the concept of guerrilla warfare in India in 17th Century?

    (1) Shivaji
    (2) Sher Shah Suri
    (3) Genghis Khan
    (4) Maharana Pratap
    Answer:
    267. (1) Chatrapati Shivaji Maharaj is regarded as the first to use guerrilla warfare in its modern form in India. he started guerrilla warfare against the Mughals and other powers in 1645 leading to establishment of the Maratha state in 1674. Shivaji perfected the art of evasion, retreat and counter attack and made the Mughal army pay a heavy price for attacking him.

    268. __________was the first Muslim ruler of Delhi.

    (1) Akbar
    (2) Shahjahan
    (3) Qutub-ud-din-Aibak
    (4) Ala-ud-din Khilji
    Answer:
    268. (3) Qutb-ud-din Aibak, a former slave of Muhammad Ghori, was the first sultan of Delhi. He founded the Mamluk Dynasty or Slave Dynasty that was the first of five unrelated dynasties to rule India’s Delhi Sultanate from 1206 to 1290. He ruled from 1206 to 1210 A.D.

    269. The Grand Trunk Road built by Sher Shah Suri connects:

    (1) Agra–Punjab
    (2) Punjab–East Bengal
    (3) Lahore–East Bengal
    (4) Multan–Agra
    Answer:
    269. (3) The Grand Trunk Road of Sher Shah Suri runs from Chittagong, Bangladesh, west to Howrah, West Bengal in India, then across Northern India through Delhi, passing from Amritsar to Lahore in Pakistan, further up to Kabul in Afghanistan.

    270. Which among the following foreign countries was the first one to trade with India?

    (1) England
    (2) Netherlands
    (3) France
    (4) Portugal
    Answer:
    270. (4) Portuguese sailor Vasco da Gama’s discovery of a new sea route to India in 1498 paved the way for European commerce with India. This led to the beginning of trade relations between the two countries. The Portuguese soon set up trading-posts in Goa, Daman, Diu and Bombay. The next to arrive were the Dutch, the British—who set up a trading-post in the west-coast port of Surat in 1619—and the French.

    271. Which monument is known as the “Dream in Stones’?

    (1) Char Minar
    (2) Ajanta Caves
    (3) Sanchi Stupa
    (4) Panch Mahal
    Answer:
    271. (4) The Panch Mahal, one of the most famous structures of Fatehpur Sikri, is known as ‘dream in stone’ (Discover with Derek by Derek O’Brien). It was built by Akbar for Mughal women and ladies of the harem. Akbar’s grandson Shahjahan built ‘dream in marble’ (Taj Mahal).

    272. The foreign traveller who visited India during the reign of Shahjahan was

    (1) Thomas Roe
    (2) William Hawkins
    (3) Ibn Batuta
    (4) Manucci
    Answer:
    272. (4) Italian traveller Nicolao Manucci (1653-1708 AD) visited India during the reign of Mughal emperor Shahjahan. Manucci had first-hand knowledge of the Mughal court, and his work “Storia do Mogor” is considered to be the most detailed account of the Mughal court. It is an important account of the time of the later reign of Shah Jahan and of the reign of Aurangzeb.

    273. Abdul Fazal was the son of which Sufi saint?

    (1) Sheikh Mubarak
    (2) Hazarat Khwaja
    (3) Nasiruddin Chirag
    (4) Baba Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
    Answer:
    273. (1) Abdul Fazal was the son of Sheikh Mubarak Nagori. Abdul Fazal was the vizier of the Mughal emperor Akbar, and author of the Akbarnama, the official history of Akbar’s reign in three volumes and a Persian translation of the Bible. He was also one of the Nine Jewels (Navaratnas) of Akbar’s royal court and the brother of Faizi, the poet laureate of emperor Akbar.

    274. Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?

    (1) Sangam 
    (2) Aniridu
    (3) Tuluva 
    (4) Saluva
    Answer:
    274. (3) The Battle of Talikota was a watershed battle fought between the Vijayanagara Empire and the Deccan sultanates. Sadasiva Raya of Tuluva dynasty was the ruler of Vijayanagara then. Sadasiva Raya was a puppet ruler; the real power was exercised by his minister Rama Raya. The battle ended in the defeat of Vijayanagara, resulting in its subsequent weakening.

    275. Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?

    (1) Qutbuddin Aibak
    (2) Balban
    (3) Iltutmish
    (4) Nasiruddin Muhammad
    Answer:
    275. (1) Qutb-ud-din Aibakdied in 1210 due to a fall from a horse whilst playing Polo and was buried at Lahore. He was the first ruler of the Delhi Sultanate and also the founder of the Slave (Mamluk) dynasty in India. He was succeeded by his son-in-law and able general Shamsuddin Iltutmish.

    276. Who among the following Sikh Gurus had laid the foundation of Amritsar?

    (1) Guru Amar Das
    (2) Guru Ram Das
    (3) Guru Arjan Dev
    (4) Guru Har Govind
    Answer:
    276. (2) The foundation of Amritsar was laid in 1577 by Guru Ram Das (1534-81). He inaugurated the digging of the holy tank Amritsar (pool of nectar) on a piece of land which was gifted by the Mughal Emperor Akbar to Guru Ram Das’ wife Bibi Bhani. Amritsar was originally called Ramdaspur - Guru Ramdas’s City (literally the City of God’s Servant).

    277. Which of the following writers has called Akbar’s Din-i-Ilahi as a monument of his folly, not of wisdom?

    (1) Badayuni
    (2) Vincent Smith
    (3) Barni
    (4) W. Haig
    Answer:
    277. (2) Vincent Arthur Smith, a British Indologist and art historian, in his book titled ‘The Early History of India,’ described whole scheme of Din-i-Ilahi as the outcome of ridiculous vanity, monstrous growth of unrestrained autocracy – a monument of Akbar’s folly, not of his wisdom.” He further called it “a silly invention”.

    278. The city of Vijayanagar is also known as

    (1) Halebidu
    (2) Chandragiri
    (3) Hampi 
    (4) Kondavidu
    Answer:
    278. (3) Vijaya Nagara, meaning the city of victory was the capital city of the historic Vijayanagara Empire which extended over South India. The city’s ruins, surrounding the modern-day village of Hampi, are in Ballari district, Karnataka.

    279. Which of the following Sultans of Tughlaq dynasty issued copper coins instead of silver ones?

    (1) Ghiyasuddin Tughlaq
    (2) Muhammad bin Tughlaq
    (3) Firoz Shah Tughlaq
    (4) Mahmud Tughlaq
    Answer:
    279. (2) In 1330 A.D, Delhi Sultan Muhammad bin Tughluq issued token currency; that is coins of brass and copper were minted whose value was equal to that of gold and silver coins. However, these coins totally lacked the artistic design and perfection in finishing and even the administrators of the king took no measure to keep the design secured and protected. This resulted in mass forging of the coins, leading to the failure of the scheme.

    280. Akbar’s tomb is located at which of the following places?

    (1) Sikandara
    (2) Agra
    (3) Fatehpur Sikri
    (4) Allahabad
    Answer:
    280. (1) Akbar’s tombis situated in 119 acres of grounds in Sikandra, a suburb of Agra, Uttar Pradesh. Considered as an important Mughal architectural masterpiece, it was built in 1605–1613. The other Mughal monuments that are located in the vicinity of Akbar’s tomb are: Mariam’s Tomb, the tomb of Mariam-uzZamani, wife of the Akbar and the mother of Jahangir.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments