History GK Quiz-68

History GK Quiz-68

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    281. Which dynasty was started by Khizr Khan ?

    (1) The Sayyids 
    (2) The Lodhis
    (3) The Rajputs 
    (4) The Khiljis
    Answer:
    281. (1) Khizr Khan founded the Sayyid dynasty, the fourth dynasty of the Delhi Sultanate, in 1414 A.D. The dynasty was founded soon after the invasion of Timur and the fall of the Tughluq dynasty. Khan was the governor of Multan under theTughluq ruler, Firoz Shah Tughluq.

    282. The earliest reference to sati custom is made in which of the following inscriptions?

    (1) Allahabad Pillar inscription
    (2) Eran inscription of Bhanugupta
    (3) Aihole inscription of Pulkesin II
    (4) Bhitan inscription of Skandgupta
    Answer:
    282. (2) The earliest historical evidence of Sati system is an inscription engraved in A.D. 510 (191 of the Gupta era) on a pillar found at Eran near Sagar in Madhya Pradesh, i.e., the Eran posthumous inscription of Goparaja. Ascribed to Bhanugupta, the inscription mentions that his wife followed him on the pyre after his death in the battle against the Hunas.

    283. What was the immediate aim of the Treaty of Purander in 1665?

    (1) To gain goodwill of Shivaji
    (2) To sow seeds of contention between Shivaji and Sultan of Bijapur
    (3) To deceive Shivaji
    (4) To make Shivaji a puppet of Mughals
    Answer:
    283. (2) Under the terms of the Treaty of Purandar, signed between Chatrapati Shivaji Maharaj and Raja Jai Singh in 1665, the Maratha ruler was required to fight on behalf of Mughal emperor Aurangzeb whenever demanded. There were some secret clauses in the treaty as well, which provided for Sivaji’s participation in the war against Bijapur on behalf of the Emperor.

    284. In the battle of Panipat, Babar faced the armies of

    (1) Jaichand 
    (2) Hemu
    (3) Daulat khan
    (4) Ibrahim Lodi
    Answer:
    284. (4) The First Battle of Panipat, on 21 April, 1526, was fought between the invading forces of Babur and Ibrahim Lodi. It resulted in a victory of Mughals that laid the foundation for the establishment of the Mughal empire in India.

    285. Where in India was the first French factory established?

    (1) Surat
    (2) Pondicherry
    (3) Chandannagore
    (4) Masulipatnam
    Answer:
    285. (1) In 1667, under Francis Caron, the French East India Company sent out an expedition, under the command of François Caron which reached Surat in 1668 and established the first French factory in India. The second French factory was established at Masulipattanam in 1668.

    286. The silver coin ‘tanka’ was introduced by __________.

    (1) Qutubuddin Aibak
    (2) Iltutmish 
    (3) Balban
    (4) Bahram Khan
    Answer:
    286. (2) Iltutmish introduced Silver Tanka and Copper Jital, the two coins of the Delhi Sultanate. Iltutmish was the first to introduce a “Pure Arabic Coin” in India.The Tanka held its place until it was succeeded by the Rupia of Sher Shah Suri and Akbar and the Rupee of the present day.

    287. Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir’s reign?

    (1) Paul Canning
    (2) Captain William Hawkins
    (3) William Edward
    (4) Ralph Fitch
    Answer:
    287. (2) Captain William Hawkins was the first Englishman to appear in the Mughal court during the reign of Jehangir in April 1609. He was well received by Jehangir in spite of the opposition of the Jesuit Fr. Pinheiro who represented the Portuguese interests at the Mughal court. Jahangir called him “English Khan” who was able to persuade the emperor to grant a commission for an English factory at Surat.

    288. The famous poet Amir Khusrau was contemporary of all except following :

    (1) Alauddin Khilji
    (2) Ghiyasuddin Balban
    (3) Iltutmish
    (4) Jalaluddin Khilji
    Answer:
    288. (3) Amir Khusrau(1253–1325) was contemporary of Balban, Jalaluddin Khilji and Alauddin Khilji. he began his career as court poet with King Balban’s nephew Malik Chhajju and then served under Balban. He then went on to chronicle the reigns of Jalaluddin Khilji and Alauddin Khilji.

    289. What is Gol Gumbadh ?

    (1) Mausoleum of Hyder Ali
    (2) Mausoleum of Aurangazeb
    (3) Mausoleum of Chand Bibi
    (4) Mausoleum of Mohammed Adil Shah
    Answer:
    289. (4) Gol Gumbaz is the mausoleum of Mohammed Adil Shah, Sultan of Bijapur. The tomb, located in Bijapur, Karnataka in India, was completed in 1656 by the architect Yaqut of Dabul. It is constructed as per the Deccan architecture.


    290. The official language of the Delhi Sultanate was?

    (1) Urdu 
    (2) Arabic
    (3) Persian 
    (4) Hindi
    Answer:
    290. (3) Islam was the official religion, while Persian was the court language during the Delhi Sultanate. It was the official language which resulted in the spread of the Persian language in India. However, other languages such as Arabic, Hindi, etc., continued to be spoken.


    291. Chachnama records the history of which conquest?

    (1) Kushanas 
    (2) Hunas
    (3) Arabs 
    (4) Greeks
    Answer:
    291. (3) Chach Nama, also known as the Fateh Nama Sindh, is a book about the history of Sindh, chronicling the Chacha Dynasty’s period, down to the Arab conquest by Muhammad bin Qasim in early 8th century AD. A valuable source on Arab history, it was written in Arabic by Kazi Ismail, who was appointed the first Qazi of Alor by Muhammad Kasim after the conquest of the Sindh.

    292. The first Europeans to come to India were

    (1) British 
    (2) Dutch
    (3) French 
    (4) Portugese
    Answer:
    292. (4) The first European to land on the shores of India was a Portuguese sailor by the name of Vasco da Gama who, after sailing around Cape of Good Hope, landed on the Port of Calicut on the Malabar Coast of India in 1498 A.D. His subsequent expeditions led to the establishment of Portuguese settlements in India.

    293. Who among the following was the first to make use of artillery in warfare in medieval India?

    (1) Babur
    (2) Ibrahim Lodi
    (3) Sher Shah Suri
    (4) Akbar
    Answer:
    293. (1) Babur is credited with being the first to use artillery in India in the first Battle of Panipat (1526). His artillery commanders were Ustad Ali and Mustafa. From then onward, artillery was used in wars throughout the Mughal period and later during the reign of the Marathas under Hyder Ali, Tipu Sultan, Maharaja Ranjit Singh and the East India Company.


    294. The first woman ruler in Indian history was :

    (1) Razia Sultan
    (2) Hamida Begum
    (3) Mehrunissa
    (4) Hazrat Mahal
    Answer:
    294. (1) Razia Sultan, daughter of Iltutmish, was the first woman ruler of India. She was the Sultan of Delhi in India from 1236 to May 1240. She was the only woman ruler of both - the Delhi Sultanate and the Mughal period, although other women ruled from behind the scenes.


    295. Mohammed Bin Tuglaq transferred his capital from

    (1) Delhi to Warangal
    (2) Delhi to Devagiri
    (3) Delhi to Madurai
    (4) Delhi to Vijayanagar
    Answer:
    295. (2) In 1327, Muhammad bin Tughluq passed an order to shift the capital from Delhi to Daulatabad, also known as Devagiri, in present-day Maharashtra. The transfer of capital was one of his controversial steps since the inhabitants of Delhi were made to leave their homes and were forced to march 700 miles down south with their women, children and all such belongings they could carry. Many were killed on the way in the 40-days journey and few could survive.


    296. Who was appointed by Akbar as his Court Musician?

    (1) Abul Fazal
    (2) Mian Tansen
    (3) Raja Birbal
    (4) Raja Todar Mal
    Answer:
    296. (2) Mian Tansen was appointed as a court musician by Akbar in 1562 A.D. He was a disciple of Swami Haridas and later became disciple of Hazrat Muhammad Ghaus (Gwalior). He was earlier a court musician with the prince of Mewar. Tansen was one of the ‘Navaratnas’ of Akbar’s court.


    297. Bahadur Shah (First) was born in the year _____.

    (1) 1543 
    (2) 1643
    (3) 1743 
    (4) 1843
    Answer:
    297. (2) Bahadur Shah I was born on 14 October 1643 in Burhanpur to the sixth Mughal emperor, Aurangzeb, and his secondary wife Nawab Bai. He became the seventh Mughal emperor of India and ruled from 1707 until his death in 1712.

    298. Which of the following Alberuni’s account of India

    (1) Chachnama
    (2) Futuh-us-Salatin
    (3) Tarikh-i-Yamini
    (4) Kitab-ul-Hind
    Answer:
    298. (4) The “Kitab Tarikh Al-Hind” (History of India) of Al Biruni contains description of India when he came to India along with Mahmud of Ghazni in 1017 A.D. In this book, he explored nearly every aspect of Indian life, including religion, history, geography, geology, science, and mathematics. He documented the more civilian and scholarly areas of Hindu life in the book.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments