History GK Quiz-70

History GK Quiz-70

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    21. The potato crop was introduced in India by the

    (1) British 
    (2) Dutch
    (3) Portuguese 
    4) French
    Answer:
    21. (3) Some of the crops introduced by Portuguese in India were: potato, tobacco, etc. Potato was introduced in India in the early part of the 17th century by the Portuguese. It was first cultivated in Surat on the West coast. From there it spread to other areas, like Goa, which were under Portuguese influence. 

    22. Which country offered its good office to resolve Indo-Pak conflict peacefully, in the year 1966?

    (1) U.S.A 
    (2) Britain
    (3) U.S.S.R 
    (4) Japan
    Answer:
    22. (3) A meeting was held in Tashkent in the Uzbek SSR, USSR (now in Uzbekistan) beginning on 4 January 1966 to try to create a more permanent settlement. The Soviets, represented by Premier Alexei Kosygin moderated between Indian Prime Minister Lal Bahadur Shastri and Pakistani President Muhammad Ayub Khan. The Tashkent conference, under UN, American and Russian pressure, compelled Pakistan and India to restore their national boundary and the 1949 ceasefire line in Kashmir.

    23. After Independence, Hyderabad, the State of Nizam, was taken over by the Indian Government through

    (1) police action
    (2) militay action
    (3) persuasion
    (4) negotiations
    Answer:
    23. (2) Operation Polo code name for The Hyderabad Police Action was a military operation in September 1948 in which the Indian Armed Forces invaded the State of Hyderabad and ended the rule of Nizam, annexing the state into the Indian Union. The conflict began after Nizam Osman Ali Khan, Asif Jah VII decided not to join the princely State of Hyderabad to either India or Pakistan after the partition of India.

    24. In Afghanistan two towering Buddha statues were destroyed at

    (1) Kandahar 
    (2) Yakaolong
    (3) Bamiyan 
    (4) Mazar-i-Sharif
    Answer:
    24. (3) Buddhas of Bamiyan were two 6th century monumental statues of standing Buddha carved into
    the side of a cliff in the Bamyan valley in the Hazarajat region of central Afghanistan which were dynamited and destroyed in March 2001 by the Taliban, on orders from leader Mullah Mohammed Omar, after the Taliban government declared that they were idols. International opinion strongly condemned the destruction of the Buddhas, which was viewed as an example of the intolerance of the Taliban. Japan and Switzerland, among others, have pledged support for the rebuilding of the statues

    25. Which amidst the following has not yet been recognised as a World Heritage Site by the UNESCO

    (1) Ellora 
    (2) Fatehpur Sikiri
    (3) Ajanta 
    4) Nalanda
    Answer:
    25. (4) The list of UNESCO World Heritage Sites and their inclusion years (in brackets) from India is: Ajanta Caves (1983), Ellora Caves (1983) and Fatehpur Sikri (1986). 

    26. Identify the UNESCO approved World Heritage site from the following.

    (1) Somnath Temple
    (2) Salarjung Museum
    (3) Khajuraho group of temples
    (4) Chaar Bagh Railway station
    Answer:
    26. (3) The citadel of Chandella Rajputs, Khajuraho has the largest group of medieval Hindu and Jain temples, famous for their erotic sculptures. The Khajuraho Group of Monuments has been listed as a UNESCO World Heritage Site, and is considered to be one of the "seven wonders" of India.

    27. Identify the UNESCO approved World Heritage Site from the following

    (1) Meenakshi Temple, Madurai
    (2) Writers’ Building, Calcutta
    (3) Purana Qila, Delhi
    (4) Kaziranga National Park
    Answer:
    27. (4) Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. A World Heritage Site, the park hosts two-thirds of the world's Great One-horned Rhinoceroses. It was declared a World Heritage Site by UNESCO in 1985 for its unique natural environment. It was first established as a reserved forest in 1908 to protect the dwindling species of Rhinoceros.

    28. Which of the following Gods are worshipped in the sanctum of Badrinath and Kedarnath temples respectively ?

    (1) Vishnu and Shiva
    (2) Shiva and Vishnu
    (3) Shiva and Parvati
    (4) Vishnu and Brahma
    Answer:
    28. (1) The Garbhagriha (Sanctum) of Badrinath temple houses Lord Badari Narayan (Vishnu), Kuber (God of wealth), Narad rishi, Udhava, Nar & Narayan. Dedicated to Lord Shiva, the exquisitely architectured Kedarnath temple is considered to be more than 1000 years old. The temple has a Garbha Griha for worship and a Mandap, apt for assemblies of pilgrims and visitors. A conical rock formation inside the temple is worshipped as Lord Shiva in his Sadashiva form.

    29. Who propounded the Panchsheel Principles ?

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Lord Buddha
    (3) Pandit Jawahar Lal Nehru
    (4) Swami Dayanand Saraswati
    Answer:
    29. (3) The Five Principles of Peaceful Coexistence, known in India as the Panchsheel, are a set of principles to govern relations between states. Their first formal codification in treaty form was in an agreement between by China and India in 1954. The principles were emphasized by the Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru, in a broadcast speech made at the time of the Asian Prime Ministers Conference at Colombo just a few days after the signing of the SinoIndian treaty in Beijing.

    30. Who discovered sea route to India via the ‘Cape of Good Hope’?

    (1) Vasco da Gama
    (2) Amundsen
    (3) Christopher Columbus
    (4) John Cabot
    Answer:
    30. (1) Vasco da Gama was a Portuguese explorer who discovered the sea route to India from Europe through the Cape of Good Hope. During his first voyage, his ships sailed on and rounded the Cape of Good Hope on March 20, 1499. Da Gama’s second voyage to India was in 1502 and was made up of 20 ships. During this voyage, he bombarded the city of Calicut. He was able to sign treaties with the rajahs in the cities of Cochin and Cannanore.

    31. The Indian monument recently inscribed in the UNESCO’s World Heritage List is :

    (1) Jantar Mantar of Ujjain
    (2) Jantar Mantar of Varanasi
    (3) Jantar Mantar of Delhi
    (4) Jantar Mantar of Jaipur
    Answer:
    31. (4) The Jantar Mantar is a collection of architectural astronomical instruments, built by Maharaja Jai Singh II at his then new capital of Jaipur between 1727 and 1734. It has been inscribed on the World Heritage List as "an expression of the astronomical skills and cosmological concepts of the court of a scholarly prince at the end of the Mughal period".

    32. In which of the following countries were / Buddha’s idols disfigured and removed recently ?

    (1) Pakistan 
    (2) Turkey
    (3) Afghanistan 
    (4) Iran
    Answer:
    32. (3) Buddhas of Bamiyan were two 6th century monumental statues of standing Buddha carved into
    the side of a cliff in the Bamyan valley in the Hazarajat region of central Afghanistan which were dynamited and destroyed in March 2001 by the Taliban, on orders from leader Mullah Mohammed Omar, after the Taliban government declared that they were idols.

    33. The first woman Governor of a State in free India was

    (1) Mrs. Sarojini Naidu
    (2) Mrs. Sucheta Kriplani
    (3) Mrs. Indira Gandhi
    (4) Mrs. Vijaya Lakshmi Pandit
    Answer:
    33. (1) Sarojini Naidu was the second Indian woman to become the President of the Indian National Congress and the first woman to become the Governor of Uttar Pradesh state.

    34. Name the Pakistan Prime-Minister who signed the Simla Agreement in 1972.

    (1) Ayub Khan
    (2) Yahya Khan
    (3) Z.A. Bhutto
    (4) Benazir Bhutto
    Answer:
    34. (3) A summit conference between Indira Gandhi and Zulfiqar Ali Bhutto, the newly elected Prime Minister of Pakistan, was held in Simla in June 1972.

    35. Who propounded the Panchsheel principles?

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Lord Buddha
    (3) Pandit Jawaharlal Nehru
    (4) Swami Dayanand Saraswati
    Answer:
    35. (3) The first Prime Minister of India Pt. Jawaharlal Nehru propounded the Panchsheel principles to
    regulate the conduct of various nations of the world while dealing with each other. These five principles
    are : (i) mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignty.
    (ii) non-aggression
    (iii) non-interference.
    (iv) equality and mutual benefit
    (v) peaceful co-existence.

    36. Name the Commander of the Arab army who conquered the Sindh.

    (1) Al Hazzaz
    (2) Qutbuddin Aibak
    (3) Allauddin Khilji
    (4) Muhammad bin Qasim
    Answer:
    36. (4) Mohammad bin Qasim of Arab invaded India in 712AD. He conquered Sind and Multan but the Arabs failed to extend their dominions. So they could not set up a permanent kingdom in India.

    37. Who coined the name ‘Pakistan’?

    (1) Mohammad Ali Jinnah
    (2) Fazlul Haq
    (3) Liaquat Ali Khan
    (4) Choudhry Rehmat Ali
    Answer:
    37. (4) Choudhary Rahmat Ali s credited with creating the name “Pakistan” for a separate Muslim homeland in South Asia and is generally known as the founder of the movement for its creation. He is best known as the author of a famous 1933 pamphlet titled “Now or Never; Are We to Live or Perish Forever”, also known as the Pakistan Declaration.

    38. The first woman to preside over the UN General Assembly:

    (1) Rajkumari Amrit Kaur
    (2) Vijaylakshmi Pandit
    (3) Kamla Nehru
    (4) Indira Gandhi
    Answer:
    38. (2) In 1953, Vijaya Lakshmi Pandit became the first woman President of the United Nations General Assembly. Between 1946 and 1968, she headed the Indian delegation to the United Nations. She was the sister of Jawaharlal Nehru.

    39. Which one of the following pair is not correctly matched ?

    (1) Harshvardhan – Hiuen Tsang
    (2) Akbar – Todarmal
    (3) Chanakya – Chandragupta
    (4) Vikramaditya – Chaitanya
    Answer:
    39. (4) Chaitanya was a Hindu monk and social reformer from 16th century India who founded Gaudiya Vaishnavism, a Vaishnava religious movement. Vikramaditya was a legendary first-century BC emperor of Ujjain, India, famed for his wisdom, valour and magnanimity.

    40. Which of the following is called the ‘Land of the Golden Pagoda’?

    (1) Myanmar 
    (2) China
    (3) Japan 
    (4) North Korea
    Answer:
    40. (1) Myanmar is known as the Land of the Golden Pagoda for its glittering golden pagodas. It is also
    known as Suvarnabumi or “Golden Land.” Yangon (formerly Rangoon), the country’s largest city, is home to gilded Shwedagon Pagoda, which contains Buddhist relics and dates to the 6th century. Pagodas are indeed unique landmarks of Myanmar.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments